Print Page | Close Window

Железнички станици

Printed From: build.mk
Category: Главни теми
Forum Name: Железници
Forum Discription: Возен парк, инфраструктура, железнички станици...
URL: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=531
Printed Date: 20-Jan-2019 at 02:48


Topic: Железнички станици
Posted By: Cloverstack
Subject: Железнички станици
Date Posted: 20-Dec-2007 at 08:00
Оваа нишка е наменета како за станичната инфраструктура, така и за самите објекти на патничките железнички станици од аспект на нивната историја, архитектура, функционалност, моментална состојба, планови за во иднина и слично...Replies:
Posted By: La Linea
Date Posted: 23-Dec-2007 at 01:32
Пред некој ден читав за Транспортен центар, на кого сум голем фан, и нели знаеме дека денес е далеку од готов. Што уште фали? Градската порта? Крушевска република? Не ми е јасно, ако може некој да објасни би било многу фино. 
-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 23-Dec-2007 at 03:37


Не сум сигурен до кај се стигнало со „разблажување“ на оргиналните замисли на Танге, ама веројатно од градска порта не останало ништо... За булевар Крушевска Република не сум сигурен дека е дел од транспортен центар, ама без разлика е неопходен ...

Единствено конкретно што имам прочитано е дека во просториите на транспортниот центар ќе се смести контролен центар на сообраќајот во скопје (камери, бројачи на возила, контрола на семафоризирани крстосници...) Но ова го најавуваат веќе долго време и уште се вртат во круг, докажувајќи колку не ги бива Roll%20eyes

Покрај ова Трифун сакаше да гради некаков си адреналин парк (дивоградба како по негов обичај) Nuts, а македонски железници да издадат нпростор за некаков си дистрибутивен центар... Не знам баш колку ова се вклопува во првично замислениот концепт, ама тие се најавите. Нормално, дури и да се сериозни, кај нас работите се движат ужасно споро...


Posted By: pbanks
Date Posted: 01-Nov-2008 at 08:07
reality check. Еве една репортажа за Македонските железници превземена од ССЦ (оригинално од некој Словенечки форум за железници). Мизерија

Originally posted by E.L. SLOVENIA

This is a trip to Macedonia added on Slovenian railway forum. We can say that Macedonian railways were better maintained in former Yugoslavia, but speeds on main corridor are still high.

Border station Tabanovci MŽ:

http://www.Slikomat.com/slika/3202676.htm">

Station Kumanovo:

http://www.Slikomat.com/slika/3202682.htm">


Station Ilinden:

http://www.Slikomat.com/slika/3202690.htm">


Station Bitola


http://www.Slikomat.com/slika/3202696.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202697.htm">


 

http://www.Slikomat.com/slika/3202708.htm">Station Prilep:

http://www.Slikomat.com/slika/3202740.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202746.htm">

Looking towards Skopje...

http://www.Slikomat.com/slika/3202751.htm">

... and Bitola:

http://www.Slikomat.com/slika/3202756.htm">http://www.Slikomat.com/slika/3202768.htm">

Toilette (smell is not on picture :lol:

http://www.Slikomat.com/slika/3202774.htm">


Station Veles (once Titov):

http://www.Slikomat.com/slika/3202846.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202849.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202850.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202851.htm">


http://www.Slikomat.com/slika/3202853.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202857.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202859.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202860.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202861.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202863.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202865.htm">

Station Dračevo:

http://www.Slikomat.com/slika/3202867.htm">


Skopje:

http://www.Slikomat.com/slika/3202875.htm">


http://www.Slikomat.com/slika/3202971.htm">

http://www.Slikomat.com/slika/3202977.htm">Posted By: MAPJAH
Date Posted: 12-Feb-2009 at 15:47
Железничка станица ТОШО АРСОВ на пругата Велес - КОЧАНИ

 

[tube]ENg0X09N4i4[/tube]


-------------
ПОЗДРАВ ОД ЖЕЛЕЗНИЧАРОТ
ПО ПРОФЕСИЈА И ПО ДУША


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 12:54
Железничка станица СКОПЈЕ во скопски јазол од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]1BI62jIScnY[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 12:56
Железничка станица ЃОРЧЕ ПЕТРОВ на пругата ЃОРЧЕ ПЕТРОВ - СКОПЈЕ СЕВЕР од Коридор 8

и на поранешната теснолинејка (600mm) СКОПЈЕ - ОХРИД

 

[TUBE]JeAHzRX5Vc0[/TUBE]


-------------
ПОЗДРАВ ОД ЖЕЛЕЗНИЧАРОТ
ПО ПРОФЕСИЈА И ПО ДУША


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:04
Железничка станица СКОПЈЕ СЕВЕР на пругата ЃОРЧЕ ПЕТРОВ - СКОПЈЕ СЕВЕР од Коридор 8

 

[TUBE]IIQ8zOIF8bs[/TUBE]


-------------
ПОЗДРАВ ОД ЖЕЛЕЗНИЧАРОТ
ПО ПРОФЕСИЈА И ПО ДУША


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:07
Железничка станица МАЏАРИ во скопски јазол од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]ADFldJEXmhw[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:12
Железничка станица ИЛИНДЕН на пругата ИЛИНДЕНКУМАНОВО од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]6DOzoEgQPTI[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:14
Железничка станица ДРАЧЕВО на пругата ДРАЧЕВОВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]sYwx8NKXqmY[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:18
Железничка станица ЛИСИЧЕ во скопски јазол од Коридор10

 

[TUBE]o5QHCeSXcnc[/TUBE]


-------------
ПОЗДРАВ ОД ЖЕЛЕЗНИЧАРОТ
ПО ПРОФЕСИЈА И ПО ДУША


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:21
Железничка станица КИЧЕВО на поранешната теснолинејка (60cmСКОПЈЕ - ОХРИД
 
[TUBE]uZ545QiEiO8[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:24
Железничка станица КИЧЕВО на пругата Ѓорче Петров - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]lGnP1I1yXro[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:29
Железничка станица ГОСТИВАР на пругата Ѓорче Петров - КИЧЕВО од Коридор 8
и на поранешната теснолинејка (60cm) СКОПЈЕ - ОХРИД
 
[TUBE]K8yahoqoUUE[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:33
Железничка станица ТЕТОВО на пругата Ѓорче Петров - КИЧЕВО од Коридор 8
и на поранешната теснолинејка (60cm) СКОПЈЕ - ОХРИД
 
[TUBE]3qOkdXxBzfA[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:41
Железничка станица ЈЕГУНОВЦЕ на пругата Ѓорче Петров - ТЕТОВО од Коридор 8 
 
[TUBE]6pR8kv6eww4[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:46
Железничка станица МИЛАДИНОВЦИ на пругата ИЛИНДЕН КУМАНОВО од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]hfTU2FFiDIc[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:50
Железничка станица КУМАНОВО на пругата ИЛИНДЕН КУМАНОВО од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]NGAtNPep0CE[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:53
Железничка станица ТАБАНОВЦИ на пругата Куманово ТАБАНОВЦИ - Србија од Коридор 10
 
[TUBE]BqmRqLuRJvY[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 13:55
Железничка станица ВОЛКОВО на пругата Ѓорче Петров - БЛАЦЕ - Косово
 
[TUBE]6tfcMMobBIU[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 14:00
Железничко стојалиште БЛАЦЕ на пругата Ѓорче Петров - БЛАЦЕ - Косово
 
[TUBE]7WvwjJDcfNM[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 14:04
Железничка станица ЗЕЛЕНИКОВО на пругата ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]vYC0YLYgGZE[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 14:06
Железничка станица РАЈКО ЖИНЗИФОВ на пругата ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]-yTrzqKxWBY[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 17-Feb-2009 at 14:09
Железничка станица ВЕЛЕС на пругата ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]di3DvOXQNEw[/TUBE]


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 00:18
Кај железничките станици се приметува дека еден голем број станици се со некој сличен изглед, односно оние што се градени во турско се благо-речено исти! Такви станици има оста и низ Србија, а сум приметил дека низ хрватска има некои исто така слични меѓусебе но тие се пак австро-унгарски! Тогаш во тие империи дефинитивно имало некоја стандардизација на станиците во изгледот!


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 18-Feb-2009 at 00:34
Одлична примедба,
Најголемиот број станици се правени од неколку проектанти со мали измени и проширувања, со неколку исклучоци на пример во МК, како втората станица во Скопје и можда најубавата станица на овој дел од Европа, Градско кој на некој начин се уникатни.

-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 00:40
Владимир, Марјан дали имате некоја слика од станицата во овче поле во близина на с. амзабегово, тамо каде што пругата се сече со патот за Св. Николе?!


Posted By: La Linea
Date Posted: 18-Feb-2009 at 00:55
Претпоставувам железничката станица во Гевгелија
by http://www.panoramio.com/user/94393 - Poças

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 18-Feb-2009 at 01:14
Originally posted by lslcrew

Владимир, Марјан дали имате некоја слика од станицата во овче поле во близина на с. амзабегово, тамо каде што пругата се сече со патот за Св. Николе?!

Некогаш прекрасна станица која сега се распаѓа - ОВЧЕ ПОЛЕ


фото: GANZ


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 18-Feb-2009 at 01:32
Еве ја истата железничка станица ОВЧЕ ПОЛЕ во време на градба, иначе градена 1924 година
-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 18-Feb-2009 at 03:36
Владимир, на првиот клип од серијата што ја постираше Марјан (стара железничка станица Скопје, на претходната страна, на 0:12 има една стара фотка која многу ме заинтригира а има твој жиг. Ако може сподели ја на форумов.

Марјан и ти ако може сподели ја фотката на 0:37 на вториот клип (нова железничка) во поголема резолуција.


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:13
Железничка станица ОВЧЕ ПОЛЕ на пругата Велес - ШТИП
 
[tube]Dg4okwSUdng&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:18
Железничка станица ГРАДСКО на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
и на поранешната теснолинејка (60cm) ГРАДСКО - БИТОЛА
 
[tube]dnYvi1XQp0I&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:22
Железничка станица ГЕВГЕЛИЈА на пругата Велес - ГЕВГЕЛИЈА - Грција од Коридор 10
 
[tube]JvuiLu2FDTc&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:26
Железничка станица КОЧАНИ на пругата Велес - КОЧАНИ
 
[TUBE]ejDoUSua4sA&fmt=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:39
Железничко стојалиште БАЛВАН на пругата Штип - КОЧАНИ
 
[TUBE]KtOlZAuiUzI&fmt=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:49
Железничка станица ШТИП на пругата Велес - КОЧАНИ
 
[TUBE]EwCERZ6lbWg&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 08:52
Железничка станица СОКОЛАРЦИ на пругата Штип - КОЧАНИ
 
[TUBE]EPaF_RTUfog&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:03
Железничко стојалиште КОШУЛЧЕВИ на пругата Велес - ШТИП
 
[TUBE]kp4VGlwOC0s&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:10
Железничка станица ТОШО АРСОВ на пругата Велес - ШТИП
 
[TUBE]ENg0X09N4i4&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:19
Железничка станица ВАНЧО ПРКЕ на пругата Штип - КОЧАНИ
 
[TUBE]xwtZvwJymDw&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:25
Железничко стојалиште ЗЛЕТОВИЦА на пругата Штип - КОЧАНИ
 
[TUBE]1ZM8UsfNhG0&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:30
Железничка станица СОКОЛАРЦИ на пругата ШТИП - КОЧАНИ
 
[TUBE]EPaF_RTUfog&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:50
Железничка станица СТРУМИЦА
порано на пругата КЛИСУРА - МИРАВЦИ
од левата страна на реката Вардар близу до селото Удово
 
[TUBE]0pYoW3Yq6NM&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 09:55
Железничка станица ЗГРОПОЛЦИ на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
 
[TUBE]6Dpx0bQmOls&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:04
Железничка станица ГРАДСКО на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
и на поранешната теснолинејка (60cm) ГРАДСКО - БИТОЛА
 
[TUBE]Yc246lqixhA&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:10
Железничко стојалиште СТОБИ на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
 
[TUBE]rI-iTw_rGjU&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:13
Железничка крстосница КУКУРИЧАНИ на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
 
[TUBE]JTlMTUwKAfE&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:16
Железничка станица КРИВОЛАК на пругата Велес - НЕГОТИНО ВАРДАР од Коридор 10
 
[TUBE]e4BBc4QpPxo&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:20
Железничка станица НЕГОТИНО ВАРДАР на пругата ВелесГЕВГЕЛИЈА - Грција од Коридор 10
 
[TUBE]V7leERkTAEE&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:24
Железничка станица ДУБРОВО на пругата Неготино Вардар - ГЕВГЕЛИЈА од Коридор 10
 
[TUBE]6Qtv_tWWz08&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:26
Железничка станица ДЕМИР КАПИЈА на пругата Неготино Вардар - ГЕВГЕЛИЈА од Коридор 10
 
[TUBE]5lvrBKukGrk&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:30
Железничка крстосница КЛИСУРА на пругата Неготино Вардар - ГЕВГЕЛИЈА од Коридор 10
 
[TUBE]MWjkLSSFGEw&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:32
Железничка станица МИРАВЦИ на пругата Неготино Вардар - ГЕВГЕЛИЈА од Коридор 10
 
[TUBE]XJEZ-xIz_mA&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:36
Железничка крстосница СМОКВИЦА на пругата Неготино Вардар - ГЕВГЕЛИЈА од Коридор 10
 
[TUBE]HI1ubcwzy0Q&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:39
Железничко сообраќајно транспортно отпремништво СТАРИ ГРАД на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]0IykmOSFC2s&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:44
Железничко стојалиште МАРТОЛЦИ на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]Mt01omVzOYQ&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:47
Железничка станица БРАИЛОВО на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]NRyDZqIoJgA&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:54
Железничка станица ЧАШКА на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]eLThskLrehw&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 10:56
Железничка станица БОГОМИЛА на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]__gnOZ7yfbA&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 11:07
Железничка станица ГОСТИРАЖНИ на пругата Велес - ПРИЛЕП од Коридор 10d
 
[TUBE]bdKkS2goXZo&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 11:18
Железничка станица ПРИЛЕП на пругата Велес - КРЕМЕНИЦА - Грција од Коридор 10d
и на поранешната теснолинејка (60cm) ГРАДСКО - БИТОЛА
 
[TUBE]XqBQzU5cRe0&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 11:26
Железничка станица БАКАРНО ГУМНО на пругата Прилеп - БИТОЛА од Коридор 10d
 
[TUBE]Jk8mSyRrq8g&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 11:29
Железничка станица СОПОТНИЦА на пругата Бакарно Гумно - СОПОТНИЦА
 
[TUBE]qx_JDKrgzDE&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 11:34
Железничка станица БИТОЛА на пругата Велес - КРЕМЕНИЦА - Грција од Коридор 10d
и на поранешната теснолинејка (60cm) ГРАДСКО - БИТОЛА
 
[TUBE]ncAMdMaXG3o&FMT=18[/TUBE]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 12:04Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 12:23
Originally posted by Cloverstack

Марјан и ти ако може сподели ја фотката на 0:37 на вториот клип (нова железничка) во поголема резолуција.
 


Posted By: гитардемон
Date Posted: 18-Feb-2009 at 16:29
<офтопик>
Iзвинете што ќе ја нарушам дискусијата, и мене ми се допаднаа сите клипови, но не е подобро да одат во делот фото/видео во МЖ низ слика и видео. Сепак е ова за дискусија, а многу време им треба на некои корисници со послаб интернет да им го отвори ова. </офтопик>


-------------
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.


Posted By: blejdsk
Date Posted: 18-Feb-2009 at 17:00
МАРЈАН можеш и во еден пост да ги сместиш сите клипови , немора сите посебно.

-------------

Posted By: La Linea
Date Posted: 18-Feb-2009 at 17:10
Без разлика на начинот на постирање, одлични материјали Владимир и Марјан! Секоја чест за трудот Applause

-------------
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 18:22
Станицата Овче Поле која ја дискутиравме ја имало и во филмот "Црвениот Коњ"кој е сниман ~`80 некаде. Тогаш станицата намерно била делумно разрушена зашто тука се снимал некој кадар поврзан со втора светска војна, а после снимањето е реновирана.


Posted By: Б.Ѓ.Т
Date Posted: 18-Feb-2009 at 18:41
PreviousShakeЕпа алал да им е незнам што друго да кажам на ова,да русам па да реновирам,снајди се па живеј,битно се снимил филмот и е реновирана станицатаBig%20smileLaughBig%20smile


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 18:46
Станицата била стигната за реновирање и искористиле момент да снимаат филм за втора светска војна, исто како што на чешма во цветан димов што се снимаше филм за Босна! Значи станицата била запуштена, малку ја нашминкале со хилта, снимиле кадрите и после тоа ја реновирале!


Posted By: Cloverstack
Date Posted: 18-Feb-2009 at 18:46
Само да ве известам дека наскоро ќе има посебен железнички суб-форум и реорганизација на железничкиве теми, па ќе видиме што каде ќе оди.

А за клиповите дека сепо еден во пост, мислам е добра практика кога се постираат поголеми серии, затоа што ако се погодат по неколку поста каде што ќе има серии од клипови ќе треба пола саат да се отвори страната и ќе се кочи било кој компјутер.
Исто важи и за слики - доколку се постираат големи серии, ограничете ги на 10 слики по пост.


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 18-Feb-2009 at 20:44
Originally posted by Cloverstack

Само да ве известам дека наскоро ќе има посебен железнички суб-форум и
реорганизација на железничкиве теми, па ќе видиме што каде ќе оди.

А за клиповите дека сепо еден во пост, мислам е добра практика кога се
постираат поголеми серии, затоа што ако се погодат по неколку поста
каде што ќе има серии од клипови ќе треба пола саат да се отвори
страната и ќе се кочи било кој компјутер.
Исто важи и за слики - доколку се постираат големи серии, ограничете ги на 10 слики по пост.


БЛАГОДАРАМ ЗА ВНИМАНИЕТО НА СИТЕ!

СО ЗДРУЖЕНИ СИЛИ ВО НОВИ ПОСТОВИ!


Posted By: lslcrew
Date Posted: 18-Feb-2009 at 20:47
Па железница е сигурен показател за напредокот на форумов! А и самите муабети и дијапазониот на теми кои ги чепнавме околу железница, сето тоа си бара и посебен третман односно субфорум! Како што кажа марјан со здружени сили! Железница добива "независност" и тера напред! Thumbs%20Up


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 07:49
Железничка станица ЗАЈАС на пругата Гостивар - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]l-y6BPBDjK4&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 07:57
Железничка станица РОМАНОВЦИ на пругата ИЛИНДЕН - КУМАНОВО од Коридорите 8 и 10
 
[TUBE]dx1lmx5LLQE&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:03
Железничко стојалиште КАРПОШ на пругата Куманово - ТАБАНОВЦИ - Србија од Коридор 10
 
[TUBE]0JyvRDuc6o8&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:11
Железничка крстосница ЈАНЕ САНДАНСКИ на пругата ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]Euv8w0QCdIA&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:13
Железничка крстосница КАДИНА РЕКА на пругата ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]pWyvas6SvtQ&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:33
Железничка пруга ДРАЧЕВО - ВЕЛЕС од Коридор 10
 
[TUBE]6h32Ohi_1BA&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:36
Железничка пруга Велес - ГЕВГЕЛИЈА - Грција од Коридор 10
 
[TUBE]2J1ff-asZBk&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:38
Железничка пруга Велес - КРЕМЕНИЦА - Грција од Коридор 10d
 
[TUBE]8snptKuBYJA&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:40
Железничка пруга Велес - КОЧАНИ
 
[TUBE]bKEwrzyKW10&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:46
Железничка пруга Србија - ТАБАНОВЦИскопски јазол - БЛАЦЕ - Косово
 
[TUBE]hpUoKTXrei4&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:51
Железничка пруга Ѓорче Петров - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]BCq4W3nwVzk&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 08:58
Железничко стојалиште ДЛАПКИН ДОЛ на пругата Гостивар - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]sFCbEAZq8ZQ&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 09:07
Железничко транспортно отпремништво ПАДАЛИШТЕ на пругата Гостивар - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]ZqudD80OenI&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 09:18
Железничко стојалиште ЛАКАВИЦА на пругата Гостивар - КИЧЕВО од Коридор 8
 
[TUBE]y2bhDnOZp70&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 09:21
Железничко стојалиште ВРАНОВЦИ на пругата Тетово - ГОСТИВАР од Коридор 8
и на поранешната теснолинејка (60cm) СКОПЈЕ - ОХРИД
 
[TUBE]n_Dh0wSaZiw&fmt=18[/tube]


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 19-Feb-2009 at 09:26
Железничка станица РАДУША на пругата Ѓорче Петров - ТЕТОВО од Коридор 8
 
[TUBE]BADVR_dJmZk&fmt=18[/tube]


Posted By: lslcrew
Date Posted: 19-Feb-2009 at 12:46
Станица Гевгелија...Posted By: Vladimir P
Date Posted: 19-Feb-2009 at 13:53
Еве ја и самата железничка станица ГевгелијаНо имам една слика што ми задава главоболка и ова е станица Гевгелија, во кој период се изградени овие станици ?Се надевам дека некој ќе го пронајде овие податоци


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: Vladimir P
Date Posted: 21-Feb-2009 at 07:15
Originally posted by lslcrew

Станицата Овче Поле која ја дискутиравме ја имало и во филмот "Црвениот Коњ"кој е сниман ~`80 некаде. Тогаш станицата намерно била делумно разрушена зашто тука се снимал некој кадар поврзан со втора светска војна, а после снимањето е реновирана.

Делот од фолмот „Црвениот коњ“ од Столе Попов, снимен 1980, на станицата во Овче Поле.

[TUBE]7FLtz-OgaQo[/TUBE]


-------------
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ - https://www.facebook.com/767277056651521/


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 23-Feb-2009 at 12:29
Originally posted by Vladimir P

Делот од фолмот „Црвениот коњ“ од Столе Попов, снимен 1980, на станицата во Овче Поле.
Парната локомотива од фолмот Црвениот коњ е ЈЖ серија 01.
 
Поздрав


Posted By: MAPJAH
Date Posted: 23-Feb-2009 at 13:48
Железничка станица КРЕМЕНИЦА на пругата Битола - КРЕМЕНИЦА - Грција од Коридор 10d
 


Posted By: maestro
Date Posted: 03-Mar-2009 at 17:16
Од сите Железнички станици во Македонија само оваа во Скопје личи на нешто, сите останати (или еве 99,5% од нив) се „без коментар“.

Мене ми е многу жал што Железничката во Скопје пропаѓа, а едно време извршија некое реновирање (поточно искречија пред влезот), а баш би било убаво кога и внатре во Станицата би смениле се од корен, односно да дојде барем до изглед (па и подобар) на оној на соседната Автобуска станица.

А не кога ќе влезам внатре да ме чека просторија, како да сум се вратил во 80-тите.


Posted By: BOJAN
Date Posted: 04-Mar-2009 at 11:50
Во право си Маестро, Железничката станица во Скопје е единствената која што личи на нешто, но и таа треба да се догради. Посебно што треба да се замислиме околу железничките станици на Коридорот 10. Најлоша е ситуацијата, според мене, во Велес каде што станицата е во катастрофална состојба. Ако се прашам, градовите кои ја користат железницата во поголема мера, како на пример граѓаните на Велес, Прилеп или Кичево, треба да им се изградат нови станици или целосно да се модернизираат.Print Page | Close Window