![]() |
![]() |
![]() |
Нова фасада и ограда на објектот на Владата |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 64> |
Author | ||
Suprise ![]() Groupie ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Па не би рекол дека постов ти е во некоја практична насока.. Незнам каква врска има фасадата со репресијата над Албанците.. Не се работи за она монструозно чудо во Букурешт на Чаушеску, иако токму сегашната иницијатива потсетува на допрва преземање на таков чекор.. можеби Албанците биле репресирани во Југославија или од Србија, но не верувам дека баш во оваа зграда гледаат некој хитлер во која се донесувале најстрашните одлуки, ама затоа пак во сегашно време има такви изјави за НЕКОГО.. (токму заради потребата од се да се контролира дури и баналности). Па дури и тоа Букурешко чудо не видов дека некој го сруши, видоизмени или сл. баш напротив. Симболиката да, останала, зашто имало причина, ама неможам да се сложам дека тоа било така драстичен случај кај нас... и да потсетам баш сега мислам дека може да стане случај и кај нас - новата фасада да добие такви размери и димензии. Посебно пак што нашава зграда воопшто не изгледа руталистички-комунистички whatever, туку футуристички од тој временски аспект, а денеска веќе сосема современо, модерно, која може да парира на светски зданија. (Не секогаш мора да има 200 ката објектот за да биде убав/привлечен/интересен.) Едит: Инаку новиот момент со драстично избивање на третиот предлог мислам дека е само тактика да се задуши гласањето (ако не биде нашето, нема да биде ничие) и со тоа полесно да може да се отфрли целата идеја за анкета. Тоа повеќе го перципирам како ретерирање и признавање на несмасноста. Но, ми се допаѓа што така излезе, се даде отпор кон целосна контрола на мислење. Edited by Suprise - 16-Jan-2012 at 14:06 |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Третиов предлог кој патем има 0 (НУЛА) гласови на нашата анкета моентално е во предност на анкетата.
Ова ми дава надеж дека сепак ќе се повтори конкурсот и дека на следниот учесниците ќе имат малку посериозен пристап. |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Искрено, сакав да вметнам и јас „уки“ во мојот пост, но ај си викам да не се навреди некој. А тоа е тоа, всушност. Значи, ги имаш елементите, ги земаш (ова е COPY моментот) од учебник по случаен избор (денес јонски - утре коринтски) и само ги комбинираш на проста основа (PASTE моментот). Креативност - нула. Иновативност - минус 50. Прогрес - нема. Регрес - на кило. Поздрав. Edited by fichot - 16-Jan-2012 at 16:56 |
||
![]() |
||
Izveduvac ![]() Newbie ![]() Joined: 13-Jan-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Fichot
Premnogu gi simplificiras rabotite, ne odgovara za forumov, sepak kako del od felava glupo e taka da se svakaat rabotite. Izvedbata togas sto e-viknes nekolku majstori, dve tri masini...se izgradil objektot Ako taka gledas sekoja arhitektura mozes da ja razlozis na nekolku sostavni elementi. Rabotata e dali da se glasa-vladata da ostane na taa lokacija vo Ex-CK SKM, (mi spomna primerot so Romanija- bi te zaprasal, dali imas procitano, dali vo romanija Sekuritatite, ne se pravapcaa od srveni plavi, i omilenata zgrada ne sakaa da ja smenat) Ako e tamu kakov da e objektot, vo koj stil, bi sakale nie graganite da bide izgraden? i stilot koj e izgraden POVEKETO gragani go prifakaat za svojata vlada Znaci da sme svesni deka i Makedoncite, Albancite, Romite, Srbite.... treba da go prifatat objektot kako dom na institucija koja ja sakaat i pocituvaat (so akcent na pocit, mesto na strav) |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() @Изведувач Да речеме дека твојата теза држи (иако не се согласувам со нејзе). Повторно не гледам врз која основа треба да се осакати ова во најмала рака, препознатливо парче автентична македонска архитектура. Доколку оригиналната намена на објектот е таков проблем (а не е), секогаш може да се направи НОВ објект за владата. Мислам дека видовме во изминативе неколку години дека ниту локациите, ниту ресурсите за изградба се проблем. |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Ауу какво безобразие од Изведувач, снема аргументи па ќе играме на национална карта каде е лизгав терен што и да кажеш. По неговата логика треба да ја збришеме Стара Чаршија и сите џамии бидејќи Македонците биле обесправени во Турско. |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
„Да го рушиме Рајхстагот бидејќи нè потсеќа на Хитлер!“ - рекоа Германците! А не, чекај... Плус, репресивноста на ЦК на КПМ е релативна работа. Не секој се чувствува така, и не можеш да се расфрлаш со квантитавните „скоро сите“, „повеќето“, „поголемиот дел од народот“. Кога ќе ми донесеш резултати од официјално истражување на таа тема, ќе разговараме, дотогаш не лупетај напразно. А се прашувам зошто администраторите го толерирате ова, кога веќе петти пат го кажува.
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
И само да се надоврзам на гитар... поради тоа што тогаш луѓето биле подржувачи на Тито зашто си имале обичен солиден и мирен живот, некои од нив биле комунисти, некои и не... Други пак родени по 1991 пак не се поврзани со тоа време и социјализмот, и немаат никакви спомени од тоа исто време, кои би им буделе некакви непријатни чувства... или што и да е....
Може и да се постави и едно вакво прашање. Колку таа зграда им буди лоши спомени и непријатни чувства на луѓето од ситуации и состојби од 1991 па наваму... Edited by FoSsiL - 16-Jan-2012 at 22:01 |
||
![]() |
||
Suprise ![]() Groupie ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Па добро.. можеби со секоја промена на власта треба да се менува и фасадата, пошто некој се осеќал угнетено од претходните и толку не ги сакал што дури ни фасадата неможе да ја гледа...а новата, ќе го препороди и се ќе му се чини поубаво.. како да живее во Париз
Ај плс без драматизирање и вратете се на рационалниот колосек, без екстремни жалопојки.. ова не води никаде.. |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Ова сакав да го пишам, ама после ми текна дека веќе е пишано. Наместо новите членови да го расчепкаат форумот (особено во темите кои го допираат ск014), излегува дека за секој нов член треба одново да се испишува се. ![]() |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
А еве и јас да се надоврзам: како тоа во 20 години независност никој досега, со ниеден текст или изјава не посочил дека објектот на Владата буди спомени на репресија? И сега одненадеж (откако претходно не дихтуваа прозорците) се почнува со вистинска кампања? Па во Берлин се сруши (поточно демонтира) парламентот на ДДР, меѓутоа на тоа претходеше вистинска дебата. И кога мислам дебата, не мислам на организирање коктел во Холидеј Ин, туку објавување текстови преку сите медиуми, неколку локални референдуми, па на крај дури дејствување. И сето тоа почна веднаш по падот на Ѕидот. Или сега некој ќе не убеди дека независноста почна пред неколку години, а пред тоа немало слобода на говор? Па Латас е на ТВ од кога знам, што не кажа што го мачи порано?
![]() And now for something completely different... Веројатно сте биле на сајтот на владата, но одете повторно и видете како изгледа нејзиното лого. И тоа не е од вчера, туку веќе со години премиерот и сите министри се сликаат пред него. И се' така до пред некој ден.. Ама како што велат некои форумаши - ако не беше тоа, за што ќе зборувавме? прашање до администраторите: колку нови члена имате последниве неколку дена? |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
А мислите дека неможат преку ноќ да додадат одреден број на гласови колку што се потребни за било кој предлог кој би сакале да победи... Тоа може секој обичен човек да го направи, а камо ли организирана институција како влада... Како за хинт: Проверете си ги опциите на пребарувачот... А има и милион други начини.... да се фалсификува анкетата... скриена ај пи адреса, променлива ај пи адреса, специјално програмирани ботови, или обичен упад во самата анкета... Edited by FoSsiL - 17-Jan-2012 at 00:23 |
||
![]() |
||
Izveduvac ![]() Newbie ![]() Joined: 13-Jan-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
mladen_s ![]() Па во Берлин се сруши (поточно демонтира) парламентот на ДДР, меѓутоа на тоа претходеше вистинска дебата. И кога мислам дебата, не мислам на организирање коктел во Холидеј Ин, туку објавување текстови преку сите медиуми, неколку локални референдуми, па на крај дури дејствување. И сето тоа почна веднаш по падот на Ѕидот. Или сега некој ќе не убеди дека независноста почна пред неколку години, а пред тоа немало слобода на говор? Tocno- i jas sum za debata, Ne svakam zosto kaj nas, koga nekoj ke otvori debata, odma se pocnuvaat so kavgi, licni navredi, vreganje. Izgleda tolku e kulturnoto nivo> Jas sakam da razvijam tema> 1. Daili e toj objekt-za vlada Ako e zosto e? Po mene poveke bi odgovaral za objekt Muzej na zrtvite na komunizmot. Ne bi sakal vladata da e vo toj objekt, takov kako sto e> Pred da vregate ke pobaram da ja procitate>Čovek i njegovite simboli od Carl Gustav Jung - Sramota e da se vpustate vo diskusija za izgled na vlada a da ja nemate procitano. Sepak smetam deka diskutiram so nacitani luge. Ako ne...ne mozam da Vi objasnuvam za simbolikata 2. Ako ostanuva vlada-Kakov oblik na fasadata bi sakale da bide? Samo ke zamolam diskusijata da e so linkovi do relevantni faktori, adekvatni primeri. Da ne e so prostotilaci i navredi. Sepak se raboti za forum kade site sakame argumentirana debata Posociv-Ne sakam da razvivame debata: mene mi se sviga, jas mislam...i slicni maalski muabaeti.. Pred da se vpustate vo debata proguglajte za: - environmental psychology i odnosot za covek so prostor Mozebi treba da se dadat argumenti i za > - Demokraticnosta vo izbor na idejno resenie (dali da e izbor na graganite, ili da go priffatime elitistickiot koncept, nekolkumina da odlucuvaat za drugite) KAko zakoraven demokrat sekogas sum za izborot na graganite Inaku za kenzo_fan ![]() По неговата логика треба да ја збришеме Стара Чаршија и сите џамии бидејќи Македонците биле обесправени во Турско. ![]() Kenzo_tan procitaj malku, primerot ne ti e tocen> -toa e praveno narocno vo periodot posle 1912> http://utrinski.com.mk/?ItemID=A85EE41412D18A4A834F123303C21BC4 Ubavo e diskusijata da ja vodime so argumenti, i da e izdrzana. Tie sto nemaat citano Mnogu, narocito vo polinja kako istorija, psihologija, arhitektura, gradeznistvo, mozebi e uvavo da ne se vmetnuvaat so anergumentirani komentari. Da go podigneme nivoto na razgovor Edited by Cloverstack - 17-Jan-2012 at 02:27 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
I mislam diskusijata da ja smenime so
Jas sum za- ama so argumenti namesto diskusija jas sum protiv ( i toa bez argumenti) |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
Читано многу, и извлечено заклучок и изградено став од прочитаното не е воопшто исто. Не е важен квантитетот. Само на простиот човек му е. |
||
![]() |
||
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
|
Всушност, треба да се чита Колективното несвесно од Јунг. И треба да се види што се случувало во Европа во време кога е пишувана и што тогаш било сметано за архитектура на репресија. Делата си имаат временски контекст - што во Македонија веројатно не важи. Ама на крај, секој си чита како сака и си извлекува заклучоци. Јас изгледа истите книги сум ги сфатил поинаку..
Имало досега и многу повици за јавна дебата, ама вака теоретски потковани не се појавиле. Затоа, искрено, немам намера да се впуштам во ваквo допишување, посебно не ако некој „гугла“ за однос на човекот со простор. Некој за тоа учел со години и уште учи, и згора на тоа не мисли како квалитетен труд се работел за 10 дена.. Извини друже, ама ти одамна го спушти нивото на разговор многу ниско, ме мрзи да го подигам ![]() Еве малку репресивна симболика за крај, да боде очи.. (црвено - жолтата верзија не можам да ја најдам како лого, па да не ставам политичари) ![]() Edited by mladen_s - 17-Jan-2012 at 01:33 |
||
![]() |
||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|
Примерот ми е точен - излези до град и ќе видиш како чаршијата со се Даут-пашин амам, Куршумли ан, Мустафапашина џамија и слично се се уште таму. Поддржувачите на СК2014 како тебе под маска на коректност сакаат да ги вовлекуваат противниците во наводно издржани дискусии во кои всушност треба да се оправдува постоечкото и веќе докажаното пред надоаѓачката неразумност и произволност, па така јас сега би требало да ти објаснувам зошто сегашниот владин објект спаѓа во културно наследсво, што е исто како да ти објаснувам зошто водата е течна. А кога и тоа би ти го објаснил, како што веќе видовме ти ќе уфрлиш ефтини политички штосови, таканаречени “аргументи“, за да ја дотераш “издржаната дискусија“ до бесмислени “поенти“ кои немаат врска ни со здрав разум па не со архитектура и естетика. Бараш аргументи против - досега се сто пати кажани, сврти наназад. Твоите аргументи ЗА се вон памет согласно проектот наречен СК2014. Edited by Cloverstack - 17-Jan-2012 at 02:29 |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
Izveduvac, vo Berlin se demontira parlamentot na DDR zatoa sto posle 15 godini od obedinuvanjeto Germancite resija da ja vozobnovat kralskata palata koja se naogala tokmu na ova mesto. Nie, pak, vozobnovuvame objekti na tugi armii (oficirski dom) i za toa davame primitivni argumentacii (Reformatorite duri nateraa edna stara gospoga pred kamerite na Sitel da dade izjava kako ovoj objekt ja potsekalo na nejzinata mladost). No, se soglasuvam deka bifsata CK trebase da ja pretvorat vo muzej, no nie prvo nemame pari za toa, a vtoro duri 50% od istiot toj narod na koj ti se potpiras za negoviot izbor ke ti kaze deka vo komunizmot bese podobro. Kako i da e reformatorite se blamiraat so barokot i demonstritaar sila i primitivna diktatura. Go spomna Berlin, Aj kazi mi te molam kako izgleda objektot na sojuznata Vlada? Da ne dolzam, avtenticnosta na starite objekti MORA da se zadrzi, koga, pak, se gradat novi tuka mora da ima razvoj i vklopuvanje so vremenskite trendovi, t.e. moderniot stil da dominira.
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |