![]() |
![]() |
![]() |
Нова фасада и ограда на објектот на Владата |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 64> |
Author | ||||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|||
Vakvi informacii najmnogu mi se dopagjaat ![]() ![]() Zarem ne moze da se sluzime so fakti ili pak pointeresno e da pisuvame vakvi "informacii" dobieni od drugar na drugar... ![]() |
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
МНР се обложува со стиропор,уставен воглавном е со термопан стакла,што значи дека се со енергетска ефикасност градби,а АЕК е сеуште карабина.паушални муабети се тоа.
|
||||
![]() |
||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|||
Искрен да бидам не очекував ваков квалитетен и одмерен одговор, без разлика на тоа што нашите ставови се скоро па спротивни. Сепак ќе се сложам дека транспарентноста не беше на највисоко ниво и дека некој работи можеа да се направат подобро. Но повеќе од тоа на Скопје му требаше еден голем зафат и тоа се случи , затоа и во глобала го подржувам овој проект. За ситниците кои ми пречат секогаш ќе го искажам мојот став и ќе бидам критичен. Но за транспарентноста тука сум цврсто убеден дека нашето општество сеуште не е зреано за една здрава и професионална дискусија. За тоа има многу примери а најдобар е оваа анкета за објект на владата , каде уште од почеток почнаа да се лепат етикети дека ќе биде наместена и слично. Причина да мислам дека немаше здрава основа за транспарентност беа и се критичарите на проектот. |
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
се додека за објективе дознаваме основни работи од моментот кога ќе се отворат, не одиме никаде |
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||
после, на истиот народ и да му објасниш убаво што е проблемот, никој нема 2% да се загрижи за архитектонскиот и урбанистичкиот развој на својот град и ова е факт... особено од искуство зборам, барем од муабети во кој што сум учествувал јас... а тоа дека транспарентност не е потребна дека народот не бил зрел, не е логично... не збориме тука за народот активно да се внесе со учество во активностите во градов, туку да се даваат ако ништо друго, барем најосновни информации за проектите, а другото да се остави да биде реакција на стручните лица доколку е потребна, а народот само да биде информиран за целиот тек мислам, и сам погледни ја анкетава, неколку бедни рендери, со резолуција од мобилен, без никаков теск, ниедна оснонвна информација како име на архитекти и студио кое го работи проектот... |
||||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||||
![]() |
||||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|||
ја знаете онаа, „живи били, па видели“? Епа ќе почекаме и ќе видиме ![]() Искрено, не очекувам голем квалитет, кога јавна тајна е дека на градежниве компании не им се плаќаат фактурите навремено, а државата си го бара ДДВто на секој квартал или секој месец ![]() |
||||
![]() |
||||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|||
Малку за анкетата... ако сте бар малку ИТ писмени ќе разберете кој е муабетот. И btw, одете проверете дали сега може да се гласа. Дури ни од нов компјутер со нова ИП адреса не е можно гласањето.
http://www.time.mk/read/e6b432bc0e20/dd7698c832/ |
||||
![]() |
||||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|||
Јас некажав народот туку општеството, мислам дека има разлика. |
||||
![]() |
||||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
|||
- Толку потребниот голем зафат, каков се прави еднаш за секогаш, кој е одлучувачки за идентитетот на Скопје...како и да е направен - добар е (?!)
-При наводно незрело општество за професионална дискусија треба да се сложиме со тоа кој стигне да го кити Скопје какво му се сонило?
-Очекување дека анкетата ќе биде наместена после насилното спроведување на СК2014 е нешто чудно?
-Причина за нетранспарентност даваат критчарите? |
||||
![]() |
||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|||
1 час и 30 минути подоцна. Јас незнам што воопшто се замарам со овие глупости... ама ме фати инает... Разликата е... кај првиот предлог од 91 глас + кај вториот 7 гласа + кај третиот 5 гласа + четвртиот 3 гласа + петтиот 51 глас + Вкупно 157 гласа нови Хммм... тука нешто не ми чини.... еве ја сликовито... |
||||
![]() |
||||
Petar ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 269 |
![]() ![]() |
|||
Aj ti se molam dosta so vakvi tracevi... se prikluciv na drug komputer i mozev da glasam. Glasav za 2 i posle refresh brojot se zgolemi. Neznam koj se glasa, ama od toa sto vidov kolku glasovi dobi broj 3 mozam da zaklucam deka ne se site glasaci so isto mislenje kako posetitelite na ovaa niska. |
||||
![]() |
||||
nouseforname ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Dec-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 156 |
![]() ![]() |
|||
@FoSil neznam ti vo kolku tocno si gi videl brojkive,ama sega e :
1 resenie 5986 28% 2 resenie 5869 27% 3 resenie 5505 26% 4 resenie 1455 7% 5 resenie 2054 10% neznam za drugite ama vakvi nagli skokanje na glasovi mene mi se cudi a eve nekolku pati proveruvam ne raste postepeno.... http://www.vlada.mk/anketa_vlada |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Ce menuvaat( 1 i 5 dobivaat najmnogu glasovi sega):
Решение 1 - 28% (5999 гласови) Решение 2 - 27% (5869 гласови) Решение 3 - 26% (5509 гласови) Решение 4 - 7% (1457 гласови) Решение 5 - 10% (2062 гласови) Не знам / Нема одговор - 2% (532 гласови) Edited by Petar - 20-Jan-2012 at 15:28 |
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
2,3 i 4 имаат 50% повеќе гласови од 1 и 5,дали е тоа така штимано со понудените решенија или е случајно никогаш нема да се дознае,но како и во политиката и овде опозицијата(модерните решенија) си ги делат гласовите меѓу себе.и да не е местена анкетата,реално е првиот предлог(јас гласав за 5) да ги победи другите бидејќи е сама, од петката скоро сите се откажаа
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Da.. ima smisla... iako neznam zosto nekoj voopsto bi glasal za 3 i 4.... |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Eve novinarite nasi pak izvestuvaat:
"Барокното решение засега во предност" Iako ne mi e jasno kako posle tolku godini neznaat sto e Barok a sto Neoklasicen stil... Jas bi se sramel da kazam deka sum novinar vo Makedonija.... |
||||
![]() |
||||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|||
Ова што се случува за мене е очекувано, Решението број 2 нагло рипна во почеток поради организираното гласање и промовирање по социјалните мрежи од најразлични невладини организации и поединци кои се добро познати за јавноста но нема да ги именувам сега. Сега кога тие гласови стивнаа, бројките се изедначуваат полека.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
петото решение барем малку ми наликува на музејот во Охрид што се наоѓа понеѓу црквите Св.Климент и пресвета Богородица Перивплета(ако напишав добро),што мислам дека порано било школо.има горе долу умерен дизајн,ненападлив(слично е и со бр.2),и за мене е најдобар компромис со оглед на тоа дека од другата страна на Вардар све ќе биде во неокласичен стил
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Ѓоко, нели е тоа старото основно училиште кое пред некое време се денационализира и помина во сопственост на МПЦ.
Инаку добро што ја стави сликата мислам дека дорбо би било кога веќе се реставрира фасадата да се внесат елемени од традиционаната Македонска архитектура. Пак ќе повторам за мене најадобро би било да се направи комбинација помеѓу традиционалното и модерното. |
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1718192021 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |