![]() |
![]() |
![]() |
Трговски објекти (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 28> |
Author | ||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Голем проблем имаме и во други работи зошто малите и средните претпријатија почнаа да згаснуваат ,прво е преголемата контрола на тие малите претпријатија на кои им напикаа данок безврска ,порано имаше данок се плаќаше еднаш годишно а колку човек заработува тоа си е негов проблем,вака ги искомплицираа работите додаска,еден обичен дуќанџија не може да опстои пошто неговата добивка е 300 до 700 месечно,он треба да плати 200 евра кирија + 150 евра за струја оваа струја што ја плаќаат не е реална ама баш ич особено во зимскиот период достигнува и до 15.000 денари за една сијалица запалена и една греалка,башка тарифата е 60 денари за кw,т.е 1 евро ,додека домашната е некаде 15-20 ден, што е три пати поскапо од обичната тарифа ,ова се смета како индустриски објект: кога се вели индустриски објект јас не ги сфакам што подразбираат они под ИНДУСТРИСКИ објект па ако е дуќан не значи дека е производител и дека произведува нешто ,ова е сосема голема глупост некој да плака 3 пати поскапа струја а некој што е домашен корисник да плати 3 пати помала ,ова не е праведно ,после нас не обвинуваат пошто сме биле големи потрошувачи на енергија,па зошто не кажуваат колку струја троши Макстил,Фени и другите индустриски гиганти ,за нив има попуст, а ние сиромашните плаќаме све поскапо бидејќи сме биле на ИНДУСТРИСКА тарифа ,и една друга забелешка за саатите новите што ги ставаат ,и таму се регулираат тарифите зависи кај живееш така ке ти ја стават тарифата,потоа се жалат зошто малите и средните претпријатија пропагаат, па кај да не пропадне човек не може глава да крени дали да се занимава со УЈП или со неговиот бизнис,зошто мора 2 пати да плаќаме ДДВ на некои производи ,ниеден во УЈП не може да даде одговор зошто?Дај нека се регулираат овие работи нека си работат лугето,не ги чепкај сиромашните,фати ги тие гигантите ,големите производители ,ние не сме ИНДУСТРИЈА.
Edited by mitatos - 01-Nov-2011 at 14:51 |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
На мене не ми е мило бидејќи им се заканува пропаѓање на малите бизниси на Пластичарската улица, но барем ми е мило бидејќи ќе се отворат вратите за конечно да се среди таа улица, односно тој булевар, бидејќи ако добро помнам, тоа е булевар Никола Карев, уште попознат како улица Пластичарска.
Мислам дека треба град Скопје или не знам која општина е надлежна во тој дел од булевар Никола Карев, да помогне во преместувањето на тие мали бизниси, исто како што помогнаа во преместувањето на цветниот пазар, за да потоа преминат кон конечно уредување на тој булевар за да навистина заличи на булевар, а не на автопазар, па конечно да дочекаме регулиран сообраќај и во тој дел од Скопје. Edited by Dexter26 - 07-Dec-2011 at 00:32 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Пред се зашто е хаос! Второ зашто отвара можност лагано без многу галама да се прошири улицата. После зашто конечно треба и Македонскиот пазар некако да заличи на нормален пазар каде што ваквите производи се продаваат на втор кат во големите супермаркети, во хипермаркети како јуск и бриколаж, а не со ценкање на тротоар, па уште види..... црвена линија имало. Бре!! |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Што ви е лесно бре да ставате потписи на човечки судбини
![]() Да се разбереме, и јас зум за воведување на ред, ама да се ситам дека на некој ќе му пропадне бизнисот кој на сите нас во голема мерка ни одговарал (сите имаме купувано на пластичарска улица) е катастрофално. Се надевам дека конкуренцијата од големите франшизи ќе ги принуди овие трговци на пластичарската пред се да ги дигнат своите стандарди на работа. Објектите кои се градат таму ад хок се неатрактивни и субстандардни (мајМаседониа пред некој ден постираше една слика од изградбата таму) и тоа треба да се промени. Во однос на состојбата на булеварот (и неговото проширување). Не гледам како би се решил проблемот доколку не се направи соодветна сервисна уличка од позади каде би паркирале купувачите. Паркинзи или катни гаражи не сум сигурен дека би завршиле работа освен ако не ги има во доволен број по цела должина на улицата. Градба на паркинг места на самиот булевар е нереална бидејќи се работи за транзитен булевар а не за маалска улица. |
||
![]() |
||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
|
Мене ми е мило од повеќе причини:
-побрзо ќе стигнувам дома зашто ќе се расчисти десната лента, -полесно ќе може да се уреди просторот и да се прошири улицата во булевар како што е и по план, -никогаш не издаваа фискални сметки, а според мене таквите бизниси мора да пропаднат. Не се согласувам дека градот треба да им помогне околу преселбата бидејќи си се индивидуални дуќањчиња и бидејќи не се лојални ни кон државата нио кон градот. Само, се ми чини дека сето ова останува на обичен новинарски текст. Можеби ќе се намали бројот на дуќани, но нема да исчезнат сите, ако сега има 20 кои слабо работат, кога ќе останат 5 ќе работат подобро, чиста пазарна логика. И не мислам дека треба да чекаме да пропаднат за да се уреди просторот; за десната лента и паркираните возила мора да пристапи и постапи полицијата (мислам тука е ПС Бит Пазар), за улицата градот. Мора да се среди, една од главните сообраќајници е, а бидејќи е хаос, често (особено преку ден) вртам од кај саем и идам по Гоце Делчев и Илинденска наместо комотно да си продолжам право од Автокоманда. Edited by Superman - 07-Dec-2011 at 14:54 |
||
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
pbanks немора баш и до толку некаква "коректност". Не знам за стрикстрак, но јас знам зашто кажав дека ми е мило. Незнам зашто реагираш на ова, може би од страв за некакви тензии во нишкава по национална основа да не го поврзе тоа некој, но стварно овој хаос заслужува решение и тоа прилично така малку на мускули. Како до сега никому не му текна да се солидаризира со диви позари, урбана мафија, пренамена, доградби и што се не, овде дојде точката каде ќе се солидаризираме, и тоа се нечиви бизниси?! Не им мислам ништо лошо, нека си ги работат бизнисите, ама во границите на правилата и урбанистички и економски. Да знам дека може да се пробие булеварот без да биде како оној на битпазар со две ленти паркирани, па после тоа што сака нека се случува од другата страна на рабникот.
Edited by lslcrew - 07-Dec-2011 at 15:22 |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
и НА МЕНЕ МИ Е МИЛО. одвратно ГАДНА слика за Скопје, како да си во некоја забутана населба во некоја од тие бедните држави, Таџикистан или каков и да е Стан. |
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
Преку глава ми е од глумење мајка Тереза за работи кои не заслужуваат такво нешто. Овие се чист пример за бизнис "на ти прст ти зема цела рака". Не го разбирам ни плачењето, ни ми е гајле, а тоа дали сме купувале сите од тука нешто, апсолутно нема никаква врска. Тоа се пазарни моменти, се се врти, се се менува. Денес сум купувал од кај тебе, утре ќе купувам од друг. Прво запрашајте се дали важат истите услови тука, кузнај колку години работат на црно, можеби у последниве почнале данок и царина да плаќаат, апла пример за сива економија у центар на град, слика која треба што побрзо да ја снема. Од тие бизнисчиња си направија куќи на три спрата до улица и не викам дека само они се криви, можеби и воопшто не се криви бидејќи требало некој да реагира со време, но немојте со тие настапи демек треба да се засрамиме. Јас немам од што да се срамам, сум примерен граѓанин на оваа држава.
|
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Глупости, ниту сум Мајка Тереза, ниту пишувам рамковни постови... Прочитајте ми го постот убаво, значи сум ЗА средување на оваа улица незнам кој при здрав разум би спорел дека таа улица на нешто личи. Реагирав за ситењето...
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За мене немаше грам ситење. Трговија е релеватна ставка во буџетот, односно данокот. Баш би сакал што повеќе бизниси да има, ама да се во кварт каде што ќе бидат групирани како и сега, само да не создава проблеми за идни планирани проекти. Од друга страна што сум јас крив кога на вакви вести сме "принудени" да гледаме како на можност за идни реализации на тој проект да може да пројде полагано без поголеми проблеми од разноразни сеења магли и тензии. Таквиот впечаток не го креирам ниту јас, ниту Стритстрак, ниту Горчо, туку самите трговци. Се срамам од себе, ако некогаш се фатам во ситуација да оставам воопшто впечаток дека имало ситење, но овој став го држам и за други делови, како маџар Маало, Ново Маало, Бит Пазар и ред други хаоси расфрлани на близина до центарот. Извини што сум те протолкувал дека пишуваш "рамковни" постови, но таков впечаток добив.
Edited by lslcrew - 08-Dec-2011 at 00:02 |
||
![]() |
||
tomi_z ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Oct-2010 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 196 |
![]() ![]() |
|
Како што пиша Суперман, на самото место е ПС Бит пазар, и ако сакаат, можат да го средат хаосот. Вистината е дека полицајците се толку корумпирани, што хаосов ќе продолжи уште долго време. Со свои очи имам видено како влегуваат и земаат мито во еден дуќан, и тоа полицаец со повисок ранг.
И само 5 дуќани да останат, пак ќе има паркирани возила, пешаци ќе претрчуваат а дивјаци ќе вртат полукружно и ќе сечат две дупли ленти на сред булевар! И моментот со издавањето фискални ако сакаат можат да го средат. Јас на дуќанџииве не им замерам воопшто. Данок се затајува на големо не само во Чаир и Тетово, да бидеме на чисто. А и некој од нас да има бизнис таму, ќе плаќа данок на почеток, па после ќе почне да забушава и да ја издава секоја втора, па трета сметка, па ќе сфати дека општината, градот, државата не му овозможила подобра инфрастуктура, услови за работа, поддршка од секаков вид за бизнисот - и ќе пресмета дека му е поефтино да подмити некој инспектор отколку да биде лојален граѓанин! |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Па нормално дека ќе им пропаѓаат бизнисите кога имаат начукано цени небаре Ора Ито продаваат. Летоска не можев асална (да не се свитка целата ко ќе ја потпритиснам) столица да најдам за под 2000. Прилично солидни столици (за тие пари, а мислам дека 300мкд беше еден стол) си земав од акција во Тинекс, башка МК производ се.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Во Кавадарци ќе никне модерен трговски центарНов деловно-трговски центар со зелен пазар, стотина паркинг-места, хипермаркет, куглана, мало кино, ресторан ќе гради општина Кавадарци. Градоначалникот, Александар Панов, најави дека проектот ќе се реализира преку јавно приватно партнерство, при што јавниот дел ќе се финансира со 1,5 милиони евра од кредитот што го доби Кавадарци пред две години. Трговскиот центар ќе биде лоциран во новиот центар на Кавадарци, бидејќи поради имотно-правни проблеми пропаднала идејата да се гради на местото на постојниот зелен пазар.Кон крајот на март треба да се постават темелите на објектот, информираат од општината. http://www.kapital.com.mk/mk/dneven_vesnik.aspx/79002/vo_kavadarci_kje_nikne_moderen_trgovski_centar.aspx?iId=2556 |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
ova koga ke procitam moderen odma gi zamisluvam nekoja bljuvotina so zeleni reflektiracki stakla i nekoja forma: sakam kazam, ne znam recam..se nadevam nema da bide vaka...
|
||
![]() |
||
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
|
Same here buddy, same here... |
||
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
||
![]() |
||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
|
Нов зелен пазар, стотина паркинг-места, хипермаркет, куглана, мало кино, ресторан и други содржини ќе бидат дел од деловно-трговскиот центар кој ќе го гради Општината Кавадарци со јавно приватно партнерство.
За таа цел ќе бидат направени одредени измени на урбанистичкиот план, по што, кон крајот на март или почетокот на април би требало да бидат поставени темелите на објектот. Градоначалникот на Кавадарци, Александар Панов денеска на прес-конференција нагласи дека јавниот дел од проектот ќе се финансира со 90 милиони денари од кредитот што го доби Кавадарци пред две години, а комерцијалниот дел со помош на приватно партнерство. Деловно-трговскиот центар ќе биде лоциран во новиот центар на Кавадарци, бидејќи, појасни Панов, пропадна идејата да се гради на местото на постојниот зелен пазар, затоа што Општината се соочи со имотно-правни проблеми. - Жалам што не можевме да најдеме решение објектот да се гради онаму каде што беше првично замислено. Испуштивме шанса да се лоцира на многу атрактивен простор. Иако и новиот простор е атрактивен, згради населени со млади брачни двојки, половина град живее на оваа локација. Светска банка финансира само во јавниот дел, во паркингот и зелениот пазар, а не и во комерцијалниот дел од проектот. Објектот ќе има три ката, на приземјето ќе биде пазарот заедно со маркетот, а во потпокривот ќе има ресторан, рече Панов. http://kurir.mk/republika/opstini/57441-Trgovski-centar-ke-se-gradi-vo-Kavadarci |
||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 910111213 28> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |