build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 31-Jan-2012 at 19:17
Originally posted by Bulldozer

PukePukePukePuke
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1597759260349&set=a.1344191121304.2051515.1127015389&type=1&ref=nf

Требало да се срушат скалите и на нивно место да се постават огромни позлатени врати со јонски столбови на нив. На нив да има сензори и секој посетител да треба да ја каже лозинката „отвори се бароке“ за да може да продолжи релаксираниот шопинг на посетителите .

Edited by BOJAN - 31-Jan-2012 at 19:17
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 31-Jan-2012 at 21:26
Originally posted by vlatko.mk

Ако сакат и во барок и во незнам што нека го прават - само нека го затворат ГТЦ и нека постават нов систем за греење/ладење (или нека го корегираат постоечкиот систем) - бидејќи ваков каков што е избегнувам да го посетувам во зима и лето.

еден од главните моменти на дизајнот ГТЦ според мене е баш таквата отвореност... всушност, трговскиот е направен така, повеќе за да има функција на „чаршија“ и еден вид на трговски дистрикт, одколку да биде обичен затворен мол, дел од уникатноста на објектот се состоа баш во тоа
затоа и објектот зафаќа толкав огромен простор и се протега во должина како улица и пешачки коридор, отворен за пристап од сите страни, објектот фактичќки, никогаш не ни треба да биде затворен, со системи за централно греење и ладење, бидејќи повеќе е „маало“ одколку објект
можеби многу луѓе кога ќе го погледнат изгледот на објектот, тука се раѓа одредена одбивност и не ги обвинувам за тоа, но дефинитивно мора да се цени фактот дека е детално промислен дизајнот на објекти како овој и дека треба многу повеќе да се ценат како дел од културата
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 02-Feb-2012 at 19:46

Нови фасади и за ЕВН и за ГТЦ

четврток, 02 февруари 2012, 19:14

Десетици згради во центарот на Скопје добиваат можност-врз старите да се градат нови фасади. Меѓу нив се некои од препознатливите градби, како зградата на ЕВН и Градскиот Трговски Центар. Можноста е пропишана во најновиот Детален План за „Малиот Ринг“, а од ЕВН и ГТЦ велат дека планираат во догледно време да ја искористат. Во каков стил би биле новите фасади, велат рано е да се говори.

- „ЕВН подолго време размислува за реконструкција на фасадата бидејќи од нејзината изградба не се направени никакви зафати. Сега, во деталниот урбанистички план се остава можност за такво нешто, што се совпаѓа со претходните планови на компанијата. Во таа насока ќе бидат разгледани повеќе идејни решенија од кои некои можеби би се вклопиле во постојниот амбиент на плоштадот“ – изјави за АЛФА, директор за комуникации на ЕВН, Ленче Карпузовска.

- „ Веќе подолго време имаме решение за реконструкција и надградба на ГТЦ кое е во мирување, што е една од варијантите. Со новиот детален план сега се остава таква можност, па во една транспарента процедура ќе се одлучи што е најдобро да се направи. Во зависност од мислењето на архитектите ќе се види каква точно фасада е изводлива со оглед на објектот.“- изјави директорот на ГТЦ, Аго Абазовски.

Освен за овие две згради, „фасадна обнова“ е предвидена за градежните парцели покрај ул. „Македонија“. Истото важи и за објектот над сегашната автобуска станица Рекорд. Прашањето уште вчера беше една од точките за дебатата меѓу советниците и градоначалникот во Центар.

- „ Ако некој од нас направи пластична операција па земе лик на некој друг, дали ќе бидеме ние или тој некој друг? Прашувам, одоворноста е преголема да се менуваат сите фасади кои гравитираат кон плоштадот Македонија“- праша меѓу другото Благородна Крстевска- Мојсовска- советник во о. Центар од СДСМ.
- „ Значи пластичните операции секаде се прават не за да се смени ликот. Се прават за да се разубават луѓето... Дури и оние најскромните (фасада н.з.) претставуваат ново лице на објектите и тие се естетски добри фасади“- одговори градоначалникот на о. Центар, Владимир Тодоровиќ, на советничкото прашање на вчерашната седница на општинскиот совет.

Во моментов, активно се работи на обнова само на фасадата над кафеаната „Пелистер“. Градоначалникот на Скопје Трајановски пред неколку дена најави дека годинава ќе се работи барем уште на два- три објекта.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=45671
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 02-Feb-2012 at 20:13

Отворен апел до сите медиуми, градоначалници, партиски војници, тазе печени заљубеници у барок и слични по мислење граѓани, да тркнат до Чаир, Шутка, Крњево, Ново Маало, Маџир Маало, Керамидница и Маџари, за да видат каква депонија, касаба, паланка ни е градов, дека не е само центарот лице на еден град, затоа што вашата кошула и ципели не кажуваат за тоа каков сте. Што е битно каков е центарот, се возел ли некој од погореспоменативе луѓе со воз од Београд, па да види кога се влегува во Скопје каква слика на дива депонија се дава, као советски град од 80-тите. Па пола граѓани на Скопје живеат во населби каде уште нема асфалт, нема улица у Скопје која е чиста, вчера на булевар Србија се наголтав прашина, реонски центар Аеродром е као транзициско насеље од 90-тите. Ама важно ќе мењаваме фасади. По тоа се гледа ограничениот распон на идеи на луѓето кои треба да го креираат градското подрачје.

ГТЦ симболот на Скопје во никој случај, ама апсолутно во никој случај не смее да ја менува својата фасада. Не затоа што во градов има други приоритети, туку затоа што со било каква промена ќе се изгуби смисолот на ГТЦ како објект, кој што како таков не може да се пронајде речиси во нити еден друг град, ниту во Македонија, ниту надвор од нашите граници.

ЕВН може да ја промени фасадата едино во стил на Халкбанк, се останато ќе биде продолжен ужас на веќе настанатата состојба.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 02-Feb-2012 at 20:15
заборавиле да напоменат дека пластична операција не се прави кога нема потреба од тоа и дека пластична операција може да заврши катастрофално ако ја прави механичар...
исто така заборавиле да напоменат дека пред пластична операција пациентот внимателно се консултира со хирургот за тоа како да се изведе и колку воопшто е потребна, за да се избегнат такви катастрофи

градов ни тргна далеку во насоката на краен дебилизам и бесмислица... останува да видиме кој иконичен објект ќе го однесат на џелат следен и до каде ќе оди работава, во кои крајности, кога веќе никој не превзема ништо
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 02-Feb-2012 at 20:19
Ме интересира има ли на форумов поддржувачи на идеата за менување на фасадите на ЕВН и ГТЦ? Ако да зошто и како?

Edited by BOJAN - 02-Feb-2012 at 20:44
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 02-Feb-2012 at 20:35
Originally posted by Andrej_LJ

Ме интересира има ли на форумов поддржувачи на идеата за менување на фасадите на ЕВН и ГТЦ? Ако да зошто и како?

јас сум заинтересиран само за барем едно логично објаснување, од било кој... кога е во прашање политика ќе разберам и криминал, и перење пари, и корупција и забегани политички односи, ама е*авањето со градов на сите можни начини никако не можам да го разберам...
и кога се работеше за новоизградениве објекти имаа барем одреден мал број аргументи, иако безначајни и патетични, барем постоеја како прифатливи аргументи... ама која побогу е благородната цел на менувањето на секоја фасада во градов по лична желба?

Edited by Cloverstack - 03-Feb-2012 at 02:50
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 02-Feb-2012 at 20:38
ЕВН е приватна фирма и фирмата одлучува за изгледот на нивниот објект, незнам што има тука нејасно. Истото се однесува и на ГТЦ.
Е сега ако за тоа се одвојат буџетски средства тогаш може да разговараме.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 02-Feb-2012 at 20:45

Култузин...

А да се гради и да не се краде... и бај д веј што да се гради? е многу важно прашање...

Поглед на Скопје... и потоа поглед на остатокот на Македонија... голема разлика, голем контраст... И јас колку што знам државата не ни е главниот град... остануваат 25141 км квадратни од неа...

а друга работа е што центарот на градот ни е ‘‘2 на 2‘‘

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 02-Feb-2012 at 20:46
Originally posted by kultuzin

ЕВН е приватна фирма и фирмата одлучува за изгледот на нивниот објект, незнам што има тука нејасно. Истото се однесува и на ГТЦ.

Ау, а мислиш од "добра воља" ќе ги направат дел од Скопје 2014... сигурно дека власта ќе умеша прсти во целата работа...

Edited by FoSsiL - 02-Feb-2012 at 20:52
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 02-Feb-2012 at 20:49

А стварно, што сакаше да каже директоркава...

- „ЕВН подолго време размислува за реконструкција на фасадата бидејќи од нејзината изградба не се направени никакви зафати. Сега, во деталниот урбанистички план се остава можност за такво нешто, што се совпаѓа со претходните планови на компанијата. Во таа насока ќе бидат разгледани повеќе идејни решенија од кои некои можеби би се вклопиле во постојниот амбиент на плоштадот“ – изјави за АЛФА, директор за комуникации на ЕВН, Ленче Карпузовска.

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 02-Feb-2012 at 20:57
Originally posted by kultuzin

најверојатно коментаров беше ориентиран кон оној на Андреј, ама еве да пресечам...
воопшто не е битно кој и како ќе инвестира во промена на фасадиве туку колку тоа е легитимно тоа да се направи и дали воопшто треба да се дозволува секој како сака да се однесува кон објектите во градов, без разлика дали е приватник или државен орган...

па и еве веќе кога се затерало на политика и јас можам да потврдам колку е погубно тоа што наместо да се воведе некаква посилна регулација на изградбата на објекти и да се спречи до одредена мера урбанистичката анархија, буквално сите надлежни органи досега демонстрираа како тоа е нормално па дури и позитивно да си градиш како сакаш и кај сакаш, според сосема лични критериуми, игнорирајќи се друго и лично го демонстрираа тоа...
и ова не го разбирајте политички, само напоменувам во каква погрешна насока може да се движат идните урбанистички промени на градот инспирирани од ваков тип на изградба... се си има свое влијание, само никој не мисли на тоа
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 02-Feb-2012 at 21:01

До Култузин и сите други кои мислат дека ова што се случува во Скопје е за восхитување...

Прилично добар и конкретен одговор.... Андреј и Н23 се надевам нема да ми забележите што ве цитирам од друга нишка...

Originally posted by N23

Една проста математика. Во 2008 да го почнеа проектов, со околу  30-тина милиони буџетски и 30-тина милиони позајмени пари, до 2016 ќе бевме веќе поврзани со Бугарија...

СК 2014 уништи све, за нечиј туѓ ќејф!

Originally posted by Andrej_LJ

Тоа се е точно... само крајната реченица треба да гласи: за нечиј туѓ џеб! Кога ќе ми текне дека тортата на Археолошкиот музеј вреди над 30 милиони евра и дека со нив можеше да се купат неколку патнички гарнитури, да се финансира градбата на пруга кон Бугарија цела година (што потоа ќе се користи 100 години), да се изгради автопат кон Охрид од околу 15 километри... ме фаќа неопислив гнев!

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 02-Feb-2012 at 21:04

Јас на почетокот имав позитивно мислење за целава оваа работа... ама кога работите ги надминаа и поминаа сите граници на нормалното и разумното... го променив својот став... 

ова е повеќе од лудница... ова е неописливо..

Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 02-Feb-2012 at 21:05
Originally posted by N23

Отворен апел до сите медиуми, градоначалници, партиски војници, тазе печени заљубеници у барок и слични по мислење граѓани, да тркнат до Чаир, Шутка, Крњево, Ново Маало, Маџир Маало, Керамидница и Маџари, за да видат каква депонија, касаба, паланка ни е градов, дека не е само центарот лице на еден град, затоа што вашата кошула и ципели не кажуваат за тоа каков сте. Што е битно каков е центарот, се возел ли некој од погореспоменативе луѓе со воз од Београд, па да види кога се влегува во Скопје каква слика на дива депонија се дава, као советски град од 80-тите. Па пола граѓани на Скопје живеат во населби каде уште нема асфалт, нема улица у Скопје која е чиста, вчера на булевар Србија се наголтав прашина, реонски центар Аеродром е као транзициско насеље од 90-тите. Ама важно ќе мењаваме фасади. По тоа се гледа ограничениот распон на идеи на луѓето кои треба да го креираат градското подрачје.

ГТЦ симболот на Скопје во никој случај, ама апсолутно во никој случај не смее да ја менува својата фасада. Не затоа што во градов има други приоритети, туку затоа што со било каква промена ќе се изгуби смисолот на ГТЦ како објект, кој што како таков не може да се пронајде речиси во нити еден друг град, ниту во Македонија, ниту надвор од нашите граници.

ЕВН може да ја промени фасадата едино во стил на Халкбанк, се останато ќе биде продолжен ужас на веќе настанатата состојба.

Цело време спомнуваш центар на град, да те потсетам дел од Чаир, Крњево и Маџир маало се центар... Во Скопје центарот по дифолт се зема рекорд.
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 02-Feb-2012 at 21:08
Па добро мајкам му стара, што така наеднаш толкава експанзија на барок у центарот на ск, ај не сум скопјанец, незнам како вие гледате, на сето тоа, ама од една страна цело време кукате имало ваквии објекти комунистички, депресивни.... на мал простор, па што ќе биде сега ова на една површина да имаме барок згради, и тоа ќе го наречете да се намали депресивноста на другите згради, ако мене ја се прашувам во центарот на ск па и во околината фалат згради како Сан Магос, ама нардот е таков, ако се погодат со исто мислење, не можеш колективно толкава маса да ја промениш, а све настана со тие зградите од Ск-2014, барем тие згради да биа изградиени во друг стил, само различен од барок можеше да се спречи ова лудило.
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 02-Feb-2012 at 21:15

@FoSsiL Во најдобар случај, мора од некаде да се почне нели? Ако се градеше вака во некој друг град, сите ке се бунеа зашто се гради таму кога Скопје уште не е средено итн..  Ги знаеме тие муабети. Најлошо ке беше да не се гради ништо како пред неколку години. Така да времето ке си го покаже своето.

Да се вратам на темата.

Ако се менуваат фасадаите на сите објекти околу плоштадот (дури и ГТЦ), што праиме тогаш со Сан Марко и Народна банка?

Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 02-Feb-2012 at 21:20
Доколку би се мењала фасадата на ЕВН логички би било истата да ја финансира самата компанија..за за ГТЦ кој ќе ја финансира ? Градот,Општина Центар,Владата ? Или закупците на дуќаните?
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 02-Feb-2012 at 21:26
Originally posted by FoSsiL

Култузин...

А да се гради и да не се краде... и бај д веј што да се гради? е многу важно прашање...

Поглед на Скопје... и потоа поглед на остатокот на Македонија... голема разлика, голем контраст... И јас колку што знам државата не ни е главниот град... остануваат 25141 км квадратни од неа...

а друга работа е што центарот на градот ни е ‘‘2 на 2‘‘

Ја не сум од Скопје,ама ја подржувам т.н градежна експанзија во Скопје под овие основи..

1. Скопје е главен град,центарот е нарепрезентативниот дел од него
2.Очекувам ова да е силен поттик и за другите градови..пред се поголемите (Куманово,Битола,Прилеп,Тетово)
3.Доолго време ништо не се градеше,и го сваќам шокот кај некои поединци.. може до утре да се расправаме за стилови,вака ,така онака..секој си има вкус,а за вкусовите не се дискутира.. ама потребата да се гради е нужна.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 02-Feb-2012 at 21:26
Originally posted by Dragan

Па добро мајкам му стара, што така наеднаш толкава експанзија на барок у центарот на ск, ај не сум скопјанец, незнам како вие гледате, на сето тоа, ама од една страна цело време кукате имало ваквии објекти комунистички, депресивни.... на мал простор, па што ќе биде сега ова на една површина да имаме барок згради, и тоа ќе го наречете да се намали депресивноста на другите згради, ако мене ја се прашувам во центарот на ск па и во околината фалат згради како Сан Магос, ама нардот е таков, ако се погодат со исто мислење, не можеш колективно толкава маса да ја промениш, а све настана со тие зградите од Ск-2014, барем тие згради да биа изградиени во друг стил, само различен од барок можеше да се спречи ова лудило.
обидете барем еднаш да разберете дека никогаш не се работело за тоа во каков стил ќе биде некој објект, туку за самиот чин на промена на една фасада и начинот како тоа се прави, без никаква нормала и контрола на тоа што се прави, едноставно се јуриша со нешто што на крај нема да може да се смести во класицизам, а камо ли па барок или некоја друга потесна дефиниција...
барем јас, практично сличниот став ќе го имав ако на истите објекти им се применеше и нешто ултра современо...

ако ја внесуваме депресивноста во дискусииве, барем да ја внесеме во правиот аспект... ако дискутираме за депресијата, тоа е лично чувство и не смее како лично да одлучува, покрај се, она што е депресивно за некого, за некој друг е прекрасно...
и сеуште не ми е јасно како никој не разбра каде се состои пријатноста на еден урбан простор? едноставно е, треба да објаснам? нема никаква врска со тоа дали некој објект бил направен во стилот на класицизмот или модернизмот... за психологија се работи

Edited by zabegan - 02-Feb-2012 at 21:33
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.426 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.