build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 02-Feb-2012 at 21:35

Абе вие луѓе навистина не сфаќате... не се работи за изглед на нешто... се работи за суштината на нештото....

Наместо да се развиваме инфраструктурно, технолошки, мрежно.... ние создаваме услови за поголемо затупување на државава.... за се поголема администрација, за одредени кругови на луѓе... еден вид на гето на снобови... ако можат воопшто така и да се наречат... 

Кои објекти од Скопје 2014 ќе им служат на општата популација... Театарот, музејот на мак. борба, археолошкиот едвај, и филхармонијата... другото се е недостапно за обичните граѓани... и единствено што можат е да ги гледаат и да им се ‘‘воодушевуваат‘‘....

Да не се заебаваме... дури и овие објекти се културни објекти... 

нема нешто што ќе го промени суштински животот на народот на подобро... единствено културно да станат посозреани... ама како што сме селјачки народ, многу малку луѓе и воопшто ќе ги користат...

Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 02-Feb-2012 at 21:42
Originally posted by FoSsiL

Култузин...

А да се гради и да не се краде... и бај д веј што да се гради? е многу важно прашање...

Поглед на Скопје... и потоа поглед на остатокот на Македонија... голема разлика, голем контраст... И јас колку што знам државата не ни е главниот град... остануваат 25141 км квадратни од неа...

а друга работа е што центарот на градот ни е ‘‘2 на 2‘‘

Interesno e toa sto citam vakvi komenti nasekade, a koga znaeme ubavo deka se gradi i obnovuva na sekade niz Makedonija.
Normalno e Skopje da bide malku poveke opfaten kako glaven grad, ama toa neznaci deka ne se pravi nisto vo drugite gradovi niz Makeodnija.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 02-Feb-2012 at 21:47
Originally posted by antiuser

Култузин...

А да се гради и да не се краде... и бај д веј што да се гради? е многу важно прашање...

Поглед на Скопје... и потоа поглед на остатокот на Македонија... голема разлика, голем контраст... И јас колку што знам државата не ни е главниот град... остануваат 25141 км квадратни од неа...

Ја не сум од Скопје,ама ја подржувам т.н градежна експанзија во Скопје под овие основи..

1. Скопје е главен град,центарот е нарепрезентативниот дел од него
2.Очекувам ова да е силен поттик и за другите градови..пред се поголемите (Куманово,Битола,Прилеп,Тетово)
3.Доолго време ништо не се градеше,и го сваќам шокот кај некои поединци.. може до утре да се расправаме за стилови,вака ,така онака..секој си има вкус,а за вкусовите не се дискутира.. ама потребата да се гради е нужна.

ЛОЛ

најрепрезентативен... за што? за туристи... за поточно речено, искреирана слика од државата сервирана на туристи.... за нешто нереално, некоја илузија... или пак да имаме подобра слика од Скопје кога ќе треба да даваме поени за на Евровизија... 

Силен поттик... кој.. тие самите, со кои пари? не ме заебавај, види им ги само годишните буџети... А Скопје само да не го прави ова... или поточно о. Центар... 

И трето... секако шок... шок од несфатлива ситуација... дали ќе се шокиравме кога ќе изградевме пруга до Бугарија... да, секако ќе се шокираме.... што ни текнало воопшто дека треба да се изгради... и што воопшто би се изградила... зашто од денешна перспектива тоа изгледа како научна фантастика...

И друга работа.... во Центар на Вардар 5-6 моста во должина од 1км.... а немаме една асална раскрсница, некој надвозник, некој тунел, некоја клучка на некој од главните коридори во градот... зошто? Па на тие 5-6 моста можат да се постават скулптури, стилизирани огради и канделабри, панорамски тркала... а ваму неможат.... е затоа неможеме да имаме асален сообраќај во Скопје.... за да можеме да можеме да гледаме во скулптури....

Edited by FoSsiL - 02-Feb-2012 at 22:02
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 02-Feb-2012 at 21:50

Абе вие луѓе навистина не сфаќате... не се работи за изглед на нешто... се работи за суштината на нештото....

Наместо да се развиваме инфраструктурно, технолошки, мрежно.... ние создаваме услови за поголемо затупување на државава.... за се поголема администрација, за одредени кругови на луѓе... еден вид на гето на снобови... ако можат воопшто така и да се наречат... 

Кои објекти од Скопје 2014 ќе им служат на општата популација... Театарот, музејот на мак. борба, археолошкиот едвај, и филхармонијата... другото се е недостапно за обичните граѓани... и единствено што можат е да ги гледаат и да им се ‘‘воодушевуваат‘‘....

Да не се заебаваме... дури и овие објекти се културни објекти... 

нема нешто што ќе го промени суштински животот на народот на подобро... единствено културно да станат посозреани... ама како што сме селјачки народ, многу малку луѓе и воопшто ќе ги користат...

Фосиле потполно си во право..инфраструктурата ни е за нигде,железница нема,патував сега скоро за Белград со ''експресниот'' воз цели 14 саата..ама  кога некој странец ми бара разгледница од Скопје како да му ја дадам бе човек.. или ако ми дојде на гости и сака да се прошета по Скопје,како да му ги скријам од видик сите оние распаднати и поцрнети фасади..како ?

Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 02-Feb-2012 at 21:57

Па тоа е нашиот проблем.... што ние гледаме за странци, а не гледаме за себе... како живееме...

Тоа е наш менталитет... како изгледаме, а не како живееме...

Кога ќе си ги сфатиме нашите приоритети и потреби а не на некои си странци... е тогаш може да просперираме... кога ќе ги тргнеме на страна нашата инфериорност, нашата потреба за внимание... или некоја си ‘‘гордост‘‘ и лажна самодоверба... продадена слика за себе која воопшто не не опишува... кога ќе ја излечиме таа болест, тогаш ќе ни се опраи државата.... а потоа претставувањето кон други луѓе од страна нема да ни биде напор, зашто ќе знаеме кој сме, што сме, што сакаме, и што правиме... многу ми е жал за ова... ама се однесуваме како келнер во некој новоотворен ресторан...

И се претвараме во една обична сувенирница.... 

Back to Top
Dragan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dragan Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 02-Feb-2012 at 23:01
Originally posted by zabegan

Originally posted by Dragan

Па добро мајкам му стара, што така наеднаш толкава експанзија на барок у центарот на ск, ај не сум скопјанец, незнам како вие гледате, на сето тоа, ама од една страна цело време кукате имало ваквии објекти комунистички, депресивни.... на мал простор, па што ќе биде сега ова на една површина да имаме барок згради, и тоа ќе го наречете да се намали депресивноста на другите згради, ако мене ја се прашувам во центарот на ск па и во околината фалат згради како Сан Магос, ама нардот е таков, ако се погодат со исто мислење, не можеш колективно толкава маса да ја промениш, а све настана со тие зградите од Ск-2014, барем тие згради да биа изградиени во друг стил, само различен од барок можеше да се спречи ова лудило.
обидете барем еднаш да разберете дека никогаш не се работело за тоа во каков стил ќе биде некој објект, туку за самиот чин на промена на една фасада и начинот како тоа се прави, без никаква нормала и контрола на тоа што се прави,

Епа тоа е поентата, да беа зградите од проектот скопје 2014 во посвремен стил или, ултра современ како ли го нарече, тогаш немаше што многу да ми се мисли за ГТЦ, ќе се реконструираше во склад со тие згради, сега се наоколу класицизам, барок, а ГТЦ и ЕВН ќе седат како црно дуо, у тој простор, затоа ќе ги менуваат. Инаку од друг аспект ако веќе тргнало дали ГТЦ гемоетриски е изводливо да се затвори со барок стил, пошто неговата архитектура е сосема различна од барокот, дали врз таа може да се надогради "'фасада"', и на ЕВН
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 02-Feb-2012 at 23:02

Култузин...

Ја не сум од Скопје,ама ја подржувам т.н градежна експанзија во Скопје под овие основи..

2.Очекувам ова да е силен поттик и за другите градови..пред се поголемите (Куманово,Битола,Прилеп,Тетово)
3.Доолго време ништо не се градеше,и го сваќам шокот кај некои поединци.. може до утре да се расправаме за стилови,вака ,така онака..секој си има вкус,а за вкусовите не се дискутира.. ама потребата да се гради е нужна.
сакав да игнорирам вакви коментари, ама чисто колку да се врати дискусијата назад на тема...
1. Центарот на градот не е по дифолт репрезентативен, ниту пак некаде постои правило дека воопшто требало да биде репрезентативен (збориме за физички центар на градот, не како општина)... покрај тоа, ме копка да те прашам како тоа класицизмот по дифолт е репрезентативен, а модернизмот не е? и тоа збориме за објекти значително стари, дел од „пионерскиот“ модернизам на 20-ти век (објектот на ЕВн е шеесетина години стар и е меѓу првите такви во градов, а ГТЦ е постар од 20 години и има доста специфичен дизајн и идеја)
2. за што да биде поттик кај другите градови? за менување на фасади? што има добро во тоа за другите градови?
3. ова третово ја вреѓа интелегенцијата на пола од членовите на форумов, како демек прости им боже, не знаат што праат...
покрај тоа, не ми е јасно како може некој што на градов му напика у врат свој личен вкус и сфаќања и меѓудругото лична омраза кон одредени објекти, сега збори за тоа како не се дискутирало за вкусови и дека не е важно дали на некого му се допаѓал некој објект или не... многу контра на сопствениот став е тоа...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 02-Feb-2012 at 23:14

Originally posted by zabegan

Па добро мајкам му стара, што така наеднаш толкава експанзија на барок у центарот на ск, ај не сум скопјанец, незнам како вие гледате, на сето тоа, ама од една страна цело време кукате имало ваквии објекти комунистички, депресивни.... на мал простор, па што ќе биде сега ова на една површина да имаме барок згради, и тоа ќе го наречете да се намали депресивноста на другите згради, ако мене ја се прашувам во центарот на ск па и во околината фалат згради како Сан Магос, ама нардот е таков, ако се погодат со исто мислење, не можеш колективно толкава маса да ја промениш, а све настана со тие зградите од Ск-2014, барем тие згради да биа изградиени во друг стил, само различен од барок можеше да се спречи ова лудило.
обидете барем еднаш да разберете дека никогаш не се работело за тоа во каков стил ќе биде некој објект, туку за самиот чин на промена на една фасада и начинот како тоа се прави, без никаква нормала и контрола на тоа што се прави,

Епа тоа е поентата, да беа зградите од проектот скопје 2014 во посвремен стил или, ултра современ како ли го нарече, тогаш немаше што многу да ми се мисли за ГТЦ, ќе се реконструираше во склад со тие згради, сега се наоколу класицизам, барок, а ГТЦ и ЕВН ќе седат како црно дуо, у тој простор, затоа ќе ги менуваат. Инаку од друг аспект ако веќе тргнало дали ГТЦ гемоетриски е изводливо да се затвори со барок стил, пошто неговата архитектура е сосема различна од барокот, дали врз таа може да се надогради "'фасада"', и на ЕВН
да де, тука те потврдував, ама погрешно сум ја формулирал реченицата...
како и да е, милион пати е напоменато на форумов дека соседните објекти не е толку битно да имаат стилска складност, колку што е битно складноста да е просторна, линиска и содржинска, па така, не вреди тој аргумент од старт
како и да е, се согласувам дека најбезмозочното нешто кај овие идеи, е што некој се обидува да примени класицизам, на објекти чија геометрија и габарит не дозволува такво нешто
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 02-Feb-2012 at 23:42
Originally posted by Supervisor

Originally posted by N23

Отворен апел до сите медиуми, градоначалници, партиски војници, тазе печени заљубеници у барок и слични по мислење граѓани, да тркнат до Чаир, Шутка, Крњево, Ново Маало, Маџир Маало, Керамидница и Маџари, за да видат каква депонија, касаба, паланка ни е градов, дека не е само центарот лице на еден град, затоа што вашата кошула и ципели не кажуваат за тоа каков сте. Што е битно каков е центарот, се возел ли некој од погореспоменативе луѓе со воз од Београд, па да види кога се влегува во Скопје каква слика на дива депонија се дава, као советски град од 80-тите. Па пола граѓани на Скопје живеат во населби каде уште нема асфалт, нема улица у Скопје која е чиста, вчера на булевар Србија се наголтав прашина, реонски центар Аеродром е као транзициско насеље од 90-тите. Ама важно ќе мењаваме фасади. По тоа се гледа ограничениот распон на идеи на луѓето кои треба да го креираат градското подрачје.

ГТЦ симболот на Скопје во никој случај, ама апсолутно во никој случај не смее да ја менува својата фасада. Не затоа што во градов има други приоритети, туку затоа што со било каква промена ќе се изгуби смисолот на ГТЦ како објект, кој што како таков не може да се пронајде речиси во нити еден друг град, ниту во Македонија, ниту надвор од нашите граници.

ЕВН може да ја промени фасадата едино во стил на Халкбанк, се останато ќе биде продолжен ужас на веќе настанатата состојба.

Цело време спомнуваш центар на град, да те потсетам дел од Чаир, Крњево и Маџир маало се центар... Во Скопје центарот по дифолт се зема рекорд.

Страшно ме интересира што сакаше со ова да кажеш? Па овие само делот околу рекорд го обновуваат, а се останато на времето му оставаат.

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 02-Feb-2012 at 23:54

Вака, горе пишав, ама као и увек Македонецот не е научен се да чита. До пред 3 години, коа влагав во Бугарија и гледав каков е влезот, па преку Ќустендил, селата наоколу па се до Софија, добивав ужасно лоша слика, колку и Софија да е понапреден град од Скопје и колку и да им се туристичките места топ. Џабе, коа таа депонија ми ствараше непријатна слика за Бугарија. Слично и за Србија, Турција, Грчка и сл.

Е сеа, што ако иаме "фин" центар? Па Битола има преубав центар, ама попусто кога околината додека влзеш во Битола е не баш средена како што приликува на градот. Исто и со Охрид, иди накај Пештани, Градиште, Св. Наум, бубрег да ти отпадне.

Затоа ова не е добро. Ти утре куќа да градиш од плочките у вецето ли ќе почнеш?

И доста со тоа ништо не се градеше. И порано се градеше, а ова што ви изгледа дека толку многу се гради е се благодарејќи на МТВ, Сител, Курир и слично. Не ми е јасно како потпаднавте сите под ефтина пропаганда. А тоа што сеа го викате експанзија, ќе го има и при градење на инфраструктурни зафати, во кои ќе работат можеби и поише луѓе наместо што работат сеа, ама наравно тоа не носи глас.

Искрено кажи ми, еве викаш не си од Скопје и ја увек се карам со луѓе кои не се од Скопје, што капитално се изгради во престолнинава. За потсетување, реновирање и продолжување булевари НЕ Е капитална инвестиција. Кажи ми два и ќе заќутам.

А до тогаш сите уживајте при чекање во руинирана железничка и нека ви падне бубрег додека идете до Куманово, Штип, Охрид или било кој друг убав крај од оваа наша земја. 

А тоа што кажа за разгледница, иам дома разгледници од пред 2008, на кои Скопје изгледа навистина убаво. 

Edited by Cloverstack - 03-Feb-2012 at 03:09
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 03-Feb-2012 at 00:12
Да ве потсетам, темава е за надградба на ГТЦ.

Знае ли некој кој го има изготвено веќе постоечкиот проект за реконструкција на трговскиот? Дали можеби во тимот се наоѓаат Живко Поповски, Живко Гелевски, Лидија Маркова и Тихомир Арсовски кои се архитектите на трговскиот. Само За Поповски најдов дека е починат, за останатите не знам. Ќе биде интересно, доколку дојде до изработка на нов проект, да се види дали ќе бидат консултирани творците на објектот. Инаку трговскиот бил изграден во 1973.

EDIT: Се вратив поназад во нишкава и видов кои се авторите на проектот за реконструкција. Меѓу нив ги нема оригиналните автори.

Edited by OCB - 03-Feb-2012 at 00:19
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 03-Feb-2012 at 00:18
Originally posted by N23

А тоа што кажа за разгледница, иам дома разгледници од пред 2008, на кои Скопје изгледа навистина убаво. 

LOL

Kрај на муабетот...  идам да ја читам убавина и уметност од Џепароски..добра книга,ти ја препорачувам да ја прочиташ..

Значи све ќе прифатам како факт..ама дека Скопје пред 2008 бил убав или поубав град од сега неможам..просто смешно ми е.. позз

Edited by antiuser - 03-Feb-2012 at 00:22
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 03-Feb-2012 at 00:24

Originally posted by N23

LOL

Kрај на муабетот...  идам да ја читам убавина и уметност од Џепароски..добра книга,ти ја препорачувам да ја прочиташ

Ваквите моменти кај нас ја убија вистинската дебата... Ја немам што да лажам, Скопје де факто во одредени маала не изгледа убаво, ама само поради тоа што никој не се зафатил да  го среди. А ова не е средување, ова е маркетинг.

Али ако, живејте си во вашиот свет, факат бољи е од мојот, оној реален скопски.

И ко што кажа ОЦБ, да не забегаме од темата, иако сите претходни моменти се индиректно поврзани со ГТЦ.

Брутализмот, модерната, постмодерната се мртви, да живее барокот и неоКВАЗИкласицизмот!

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 03-Feb-2012 at 03:30
Originally posted by kultuzin

ЕВН е приватна фирма и фирмата одлучува за изгледот на нивниот објект, незнам што има тука нејасно. Истото се однесува и на ГТЦ.
Е сега ако за тоа се одвојат буџетски средства тогаш може да разговараме.

Во ГТЦ мнозински сопственик е државата. А што се однесува до Австријците од ЕВН, тие сигурно умираа од желба да направат некаква „барокна“ фасада на нивната зграда, нели... Но има простор за трампа - тие секогаш сакаат некакви нови повластици врз грбот на сите нас, а ние сакаме барокна фасада на нивниот објект. Секој со своите приоритети...  Roll%20eyes
Јасно е дека ЕВН нема да фрла пари за барокна фасада од чиста мира, некој нешто трампал за „добрата воља“ на Австријците.

А и издвојување на буџетски средства за менување на фасади на приватни објекти е веќе гледан филм и многу често се репризира, така да и таа поента воопшто не ти држи вода..

Патем, да се потсетиме, бидејќи краткото памтење ни е голем проблем:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=128&PID=122297#122297

Edited by Cloverstack - 03-Feb-2012 at 04:49
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 03-Feb-2012 at 04:20

Има ли граница лудилово и FAIL-от наречен Скопје 2014? Стигнавме и до „барокен“ ГТЦ. Ајде еве и да го прифатиме квази-аргументот дека за вкусовите не се расправало, па ете чим има некој на кого му се свиѓа ГТЦ-барок значи автоматски морало да биде исклучена секаква понатамошна расправа за естетскиот момент. Ама каде е објаснувањето која е потребата, оправданоста, исплатливоста, логиката на еден таков проект? Или тие прашања за Македонецот по обичај се излишни?

Инаку пред повеќе од пола година до мене допреа првите муабети дека се спрема проект Скопје 2018, и од тогаш уште неколку пати слушнав такви муабети... За името не знам дали е официјално, ама информациите беа дека со проектот ќе бидат барокизирани објекти како Типо/Метропол, ЕВН, Пошта/Телеком, Градски Ѕид... Со оглед дека Типо/Метропол е веќе во процедура, а ЕВН очигледно следува, станува јасно дека Скопје 2018 не е урбан мит, туку повторно се случува поместување на границите на лудилото.
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 03-Feb-2012 at 04:50
Во врска со сопственоста на ГТЦ. Целото име на друштвото кое управува со трговскиот е „Градски трговски центар АД за издавање на деловен простор под закуп Скопје“. 97,58% од акциите се во државна сопственост односно во сопственост на Јавното претпријатие за станбен и деловен простор. Останатиот дел од акциите е поделен помеѓу 173 акционери.

http://www.sec.gov.mk/regassociations/ad_poi/default.aspx?item=godisno_izv&subitem=details&itemid=14806

Повеќе од половина од деловниот простор е распродаден. Структурата на сопственоста на деловниот простор на крајот на 2008 година е следна:

http://www.dzr.gov.mk/Uploads/2008_GTC_Skopje.pdf

Бидејќи никој на сопствениците на деловните објекти не може да им наложи да учествуваат во евентуална реконструкција на фасадата, тој зафат ќе биде финансиран од државата.
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 03-Feb-2012 at 07:22

Карпузовска од ЕВН вели:

- „ЕВН подолго време размислува за реконструкција на фасадата бидејќи од нејзината изградба не се направени никакви зафати. 

Чекај, нели средина на девеести ги сменија прозорите?

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 03-Feb-2012 at 09:42

Целата фасада се реновираше и во тоа време беше промовирана како модерна, енергетски ефикасна бла бла бла...

Тогаш се постави и централна климатизација на објектот и се затворија „тарасите“ (како што е модерно да се каже) кои гледаат кон собранието.
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 03-Feb-2012 at 14:10
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 03-Feb-2012 at 20:26

И се фино кензо_фан докажа дека е работено на зградата

Еве за мене сосема фин предлог ако толку сакаат да ја реновираат. Само што знам дека нема ништо да испадне од вакво реновирање...

Зградава е во Љубљана а преземена е од ССЦ.

Edited by Cloverstack - 03-Feb-2012 at 20:46
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.414 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.