build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Ски центар Кожуф

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 33>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote medo Quote  Post ReplyReply #181 Posted: 26-Mar-2008 at 08:02
А некој да кажеше за Кожуф не ќе беше лошо? До кога ќе работи? Има ли снег за скијање?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #182 Posted: 26-Mar-2008 at 10:16
Ако знае некој сигурно ќе каже Smile
Back to Top
rabotnicki View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote rabotnicki Quote  Post ReplyReply #183 Posted: 03-Apr-2008 at 14:05
Ski centarot raboti,so toa sto skijanje ima na Zelen breg ,na skiliftot...a  se mi se cini deka ke ima skijanje uste mesec dena.Znaci vikendov odime na aprilsko skijanje 
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #184 Posted: 26-Jun-2008 at 09:03
На Кожуф се градат апартмани. Според мене типскиов објект е на место Thumbs%20Up Cheers

Од 5 јуни, 2008 година, започна втората фаза од изградбата на инфраструктурата на Ски центар Кожуф.
Во населбата е предвидено да се изградат повеќе објекти кои ќе опфатат по 12 апартмани, од кои секој апартман ќе биде со големина од 50м².
Во моментов се завршува со комуналните приклучоци, меѓу кои спаѓаат приклучок на водовод, канализација, електрична енергија како и телефонска линија.
Се очекува пред почетокот на зимската сезона да бидат завршени предвидените објекти за да можат веднаш да бидат стопанисувани.

Извор: Ски Кожуф
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #185 Posted: 26-Jun-2008 at 15:33

Да, фино изгледа и прикладно
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #186 Posted: 06-Jul-2008 at 18:16

Еве еден "прикладен" објект во Маврово што го упецав пред месец дена (за мене барем нов) BashBashBash

Веднаш до Хотел Бистра. Па не значи дека ако некоја стока има таму плац дека може да изгради што сака, оштинарите како и обично спијат. Инаку ова е Хотел со 4-5 ѕвезди што од ракав ги истресол газдата.

Edited by pbanks - 06-Jul-2008 at 18:17
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #187 Posted: 27-Sep-2008 at 14:48
Ближи скијачката сезона а немаме никакви вести околу евентуалната нова инфраструктура во ски центарот. За оваа година беа најавени уште две жичари ако не се лажам.

Пред две недели пишав еден културен маил до ски центарот за подетални информации но одговор за жал не добив Ohno

Има ли некој било какви информации?
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #188 Posted: 27-Sep-2008 at 17:57
А нели требаше и владата да го асфалтира патот?
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #189 Posted: 02-Oct-2008 at 11:33
Еве една штура информација. По се изгледа имаме +2 ски лифта од минатата сезона. А патов од Смрдлива вода до ски-центарот стана легендарен Ohno

Ски-центарот “Кожув“ сериозно се подготвува за претстојната зимска сезона

На Ски-центарот “Кожув“ во пресрет на зимската сезона се работи под полна пареа. Се градат нови скијачки патеки со опрема за ноќно скијање а има и три ски-лифтови. Целосно се завршени работите околу водоводната и канализациската мрежа, а се абори и на патот од Смрдлива вода до ски-центарот.

За одбележување е што интересот на граѓаните од соседните општини е се поголем како и на оние од Р. Грција. Сето ова е најава дека ски-центарот “Кожув“ настојува да стане меѓу најдобрите во Европа.

http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=41225&kategorija=1
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote medo Quote  Post ReplyReply #190 Posted: 07-Oct-2008 at 17:00
29.09.2008
На Кожуф падна вториот снег!
Сите љубители на спортовите на снег со задоволство ќе ја прифатат веста дека зимата на Балканов најпрва ја дочека планината Кожуф.
Снежната покривка од дури 11см.на врвот "Зелен брег", ги израдува сите уживатели во снегот кои со нетрпение ја чекаа зимската сезона да започне што поскоро.
Оваа година, Ски Кожуф нуди уште подобри услови за скијање откако сите несакани вдлабнатини на ски патеките се израмнети,а воедно и капацитетот на скијачи ќе се зголеми со инсталирањето на новиот ски лифт.
www.skikozuf.com.mk
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #191 Posted: 07-Oct-2008 at 22:24
Руси сакаат да инвестираат во Ски-центар Кожуф

Претставници на Ски-центар Кожуф, и на општините Гостивар и Битола од 6 до 10 октомври, годинава ќе учествуваат на меѓународен саем за недвижнини Еџпо Реал 2008, во Минхен, Германија. Ова се организира во сооработка со ГТЗ и Агенцијата за странски инвестиции.
Интересно е што годинава има огромен интерес од руски инвеститори за инвестирање во туристичкиот комплекс Ски-центар Кожуф. Покрај Русите, интерес за вложување во недвижнини во Македонија покажаа и инвеститори од Англија, Германија и од Холандија.

На саемот Еџпо Реал 2008, учество ќе земат 2.100 излагачи - сите брендови на светските банки, хипотекарни компании, како и консултантски куќи.
Инвеститорите најчесто се интересирале за цената за градежно неизградено земјиште во Македонија, законската процедура за регулирање на градежна докуменација, даночните стапки, како и за поволностите за странските инвеститори.

http://vecer.com.mk/?ItemID=5A17B2487CDDA94CB79FE64C20284138

Не верувам да излезе нешто од ова знаејќи како стојат работите околу рускиот капитал во Македонија!
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #192 Posted: 07-Oct-2008 at 23:10
Еџпо Реал 2008
Ова новинариве значи стварно... Crazy

Originally posted by lslcrew

Не верувам да излезе нешто од ова знаејќи како стојат работите околу рускиот капитал во Македонија!
Како стојат? На Лукоил на пример му ги даваат сите локации што ќе ги посака, Те-То е мислам 80% руска инвестиција, а руски капитал влезе и во рудниците... Од каде тој заклучок дека руски капитал во Македонија не проаѓа??? Разбирам да кажеш дека одреден тип на руски инвестиции би имале потешкотии ради притисок кој би дошол од надвор, но не гледам како некој многу би се вознемирил од инвестиција во ски центар.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #193 Posted: 07-Oct-2008 at 23:16
Па може би и во спортски центар да пројде нешто, ама сепак не очекувам во толкава мера колку што може да бидат нечии очекувања.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #194 Posted: 11-Oct-2008 at 23:29
Бев денеска до Кожуф ама за жал од тука немам слики бидејќи апаратот по којзнае кој пат во битни моменти ми откажа љубов Wallbash

Но и немаше да фатам нешто што до сега не сте го виделе така да само ќе ви ги пренесам впечатоците од моето прво идење до таму.

Има еден тон знаци кои ќе ве упатат до ски центарот почнувајќи уште од Гевгелија но тоа е последната добра работа која имам да ја кажам.

Патот е од прилика 25км до Смрдлива вода и уште 13км нагоре до центарот. Трасата до смрдлива вода е културна но ќе треба сериозна шминка и пополнување со содржини ако сакаат да тераат елитен туризам на кој цело време претендираат теоретски. Но како и да е трасата до Смрдлива вода е аеродромска писта во споредба со тоа што не чека после тоа. Патчето нагоре е стрмо, на многу места се вози во прва, нема никакви банкини, доста голем дел воопшто не е асфалтиран... Јас навистина не знам како се качија до горе оние кои беа лани на скијање мене ми делува на невозможна мисија и дефинитивно после ова што го видов Кожуф ќе го рипнам и оваа година. На патот имаше некои работници кои потсредуваа некои работи, правеа некое проширување но независно од се овој пат е неуоптреблив ниту за масовен ниту за елитен туризам бидејќи не исполнува елементарни технички критериуми. Незнам кој е крив за ова, веројатно државата која најавува со години наназад дека некаков пат ќе се прави но ова дефинитивно не личи на ништо. И се надевам дека кога по весниците пишуваат за нов пат мислат на комплетно нова траса со сите нишани.

Кожуфското искуство ми заврши на капијата пред ски центарот. До таму ми требаа добри 40мин од Гевгелија. Не ме пуштија внатре. Дечкото беше љубезен но иако носев потенцијален купувач на плац/куќа од Грција не сакаше да не пушти внатре чисто да ги разгледаме плацевите за куќи. Било сеуште градилиште. Ме упати јас да се вратам во Скопје, гркот во Солун па јас да закажам состанок па да се вратиме пак по таа патека за диви кози до горе каде ни со 4х4 не би се осеќал лагодно. Навистина мудар пристап на луѓето што го менаџираат проектот за привлекување купувачи Crazy. Само да нагласам дека јас уште пред месец дена побарав одредени информации преку е-маил адресите на ски центарот вклучувајќи и информации за купување но никогаш не добив повратен одговор.

Дечкото на капија ми кажа дека дефинитивно за оваа сезона има само +1 ски лифт од она што го имаме лани. Внатре се граделе и оние објекти за апартмани од кои имаме рендери и некој малечок хотел. Други активности немало.

Се на се лично ми делуваше сето ова разочарувачки, работите преспоро се движат и иако она што го видовме лани на сликите изгледаше супер сеуште не можам да добијам комплетен впечаток дека се работи за сериозен проект.

Cheers

Edited by pbanks - 21-Jan-2009 at 16:53
Back to Top
Newbie
Newbie

Quote rabotnicki Quote  Post ReplyReply #195 Posted: 21-Oct-2008 at 12:17

Eve malku novi informacii za centarot.

So ogled deka raspisaniot tender za izgradba na patot(od strana na drzavata) zapna vo postapka...zalbi-tuzbi i sl,delot od patot koj ne bese asfaltiran -sega se asfaltira..Znaci se raboti za  pomosniot pat sto Ski centarot sam go pravi!!
Sto se odnesuva do zicarite-osven sestosedot i ski liftot na Zelen breg,osposoben i skiliftot na K-92,drugi nema.
Vo naselbata e sprovedena voda ,struja,kanalizacija i se pravi precistitelna stanica.
Pokraj toa se raboti na infrastruktura za vestacki sneg,so 10-tina topovi,koi vo prvo vreme ke ja pokrivaat patekata pod sestosedot.
Spored moite informacii, poedinecni placevi za prodazba nema -osven nekolku -nameneti za mali pansioni-tie se na dnoto na mapata-i sekoj od niv ima po minimum 1000 m2.Cheers
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #196 Posted: 21-Oct-2008 at 12:22
Originally posted by rabotnicki

Eve malku novi informacii za centarot.

So ogled deka raspisaniot tender za izgradba na patot(od strana na drzavata) zapna vo postapka...zalbi-tuzbi i sl,delot od patot koj ne bese asfaltiran -sega se asfaltira..Znaci se raboti za  pomosniot pat sto Ski centarot sam go pravi!!
Sto se odnesuva do zicarite-osven sestosedot i ski liftot na Zelen breg,osposoben i skiliftot na K-92,drugi nema.
Vo naselbata e sprovedena voda ,struja,kanalizacija i se pravi precistitelna stanica.
Pokraj toa se raboti na infrastruktura za vestacki sneg,so 10-tina topovi,koi vo prvo vreme ke ja pokrivaat patekata pod sestosedot.
Spored moite informacii, poedinecni placevi za prodazba nema -osven nekolku -nameneti za mali pansioni-tie se na dnoto na mapata-i sekoj od niv ima po minimum 1000 m2.Cheers

Знаеш ли од прилика каква е трасата на тој новопроектиран пат? И тој ли почнува во Смрдлива вода?

Она што го видов навистина беше козја патека. 
Back to Top
Newbie
Newbie

Quote rabotnicki Quote  Post ReplyReply #197 Posted: 21-Oct-2008 at 12:54
Neznam tocno,no ne e niz naselbata i nema da bide *kozji* tuku normalen!!!-kako do Smrdliva voda!!!!
Back to Top
Raisinloaf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Raisinloaf Quote  Post ReplyReply #198 Posted: 21-Oct-2008 at 13:31
Патот ке почнува од Смрдлива вода и ке има сосем друга траса од веке постоечкиот до СКи центарот но сеуште не е одредена која ке биде трасата иако немаат многу опции.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #199 Posted: 31-Oct-2008 at 10:57

Со инвестиции од пет милиони евра, Кожуф подготвен за претстојната ски сезона

Ски центарот Кожув активно се подготвува за започнување на новата скијачка сезона. Оваа година од ски центарот велат дека имаат направено инвестиции како во делот на ски терените така и во урбаниот дел на населбата.
“Покрај постоечката жичара 6-сед „Марково езеро” и ски лифтот „Зелен брег” кои беа на располагање минатата ски сезона, изграден е уште еден ски лифт „К-92”,  на надморска височина од 2160 метри. Овој ски лифт, исто како и другите, е производ на светскиот лидер за производство на овој вид на опрема - австриската компанија Доппелмаер, и со ставањето на овој ски лифт во функција, се отвори можност за три нови ски патеки кои верувам ќе бидат вистински предизвик за скијачите“ вели Јасмина Плачкова, раководител на секторот за маркетинг во Ски Кожув АД.
Плачкова додава дека се набавени и се во процес на инсталирање, 10 топови за заснежување, кои се производ на компанијата SUFAG. Во престојната скијачка сезона една од патеките ќе биде покриена со вештачки снег, што ќе биде атракција за посетителите кои уживаат во снежните спортови. Исто така тоа ќе помогне и во деновите кога нема да има природен снег. Сето ова ќе овозможи оваа година на Кожуф да се скија на преку 12 километри препарирани ски патеки и околу 20 километри free style патеки.
Исто така во завршна фаза е и пристапниот пат до ски центарот.
“Во урбаниот дел од населбата целосно е завршена инфраструктурата во населбата: приклучок на вода, струја, телекомуникации и канализација до сите градежни парцели; нови сообраќајници со вкупна должина од пет километри;  изградба на апартмански комплекс; набавка на мини прочистителна станица за отпадни води. Висината на инвестициите оваа година се проценува на околу пет милиони евра“ објаснува Плачковска, за градежните активностите на ски центарот.
Од оваа година за прв пат посетителите ќе можат да престојуваат и повеќе денови во рамки на ски центарот бидејќи на располагање имаат 26 апартмани со 100 легла, еден ресторан и едно бачило-ресторан. Покрај скромниот број на сместувачки капацитет со кој располага Ски центар Кожуф, постојат и алтернативни услови за сместување во месноста Смрдлива вода, која што е оддалечена само 13 километри од населбата на Ски Кожуф, каде што на располагање има уште 100 легла. Минатата година во рамки на ски центарот посетителите доаѓаа само на дневно скијање, бидејќи немаше капацитети за сместување.
Ски сезоната на Кожуф се планира да започне на 25 декември и до 15 јануари ски центарот ќе работи секој ден во неделата. Ски лифтовите ќе работат од 08:00-16:30 часот, а жичарата од 08:00 до 17:00 часот.

http://www.total.com.mk/default.aspx?mId=16&eventId=12671
Back to Top
medo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote medo Quote  Post ReplyReply #200 Posted: 13-Nov-2008 at 17:29
12.11.2008
Завршено е асфалтирањето на патот кој води до Кожуф.

Пред два дена, сите работи поврзани со асфалтирањето на делницата од 3 км, на патот кој води од месноста Смрдлива вода до влезот на Ски Кожуф, се завршени.
За сите оние кои сакаат да го посетат ски центарот, овозможен е пристап по асфалтиран пат, и со помош на лесно возило без проблем ќе можат да пристигнат и да уживаат во сето она што има Кожуф да го понуди.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 89101112 33>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.