![]() |
![]() |
![]() |
Надградба на ГТЦ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 69> |
Author | |
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
Можам само да кажам дека кај мене навистина почнува да се раѓа едно деструктивно чуство спрема "Скопје 2014", како последица на најавите за менување на фасадите на зградата на ЕВН, ГТЦ и Владата! Навистина ОГРОМНА утка од проект, како естетски, така и плански...
Мислам, навистина оваа цела ситуација е повеќе од смешна! Да ги менуваме фасадите на околните објекти само за да се вклопат со новоизградените? Па ајде ако е така ќе го смениме изгледот на буквално целиот град, за да одговара со објектите од "2014"! Можеби требаше и еден од условите во тендерот за концесија на скопскиот аеродром да биде новиот терминал да добие и нов барокен изглед (ако може воопшто така да се нарече), бидејќи нели мора да одговара со останатите објекти во Скопје! Ми се гади! Edited by Мартин - 03-Feb-2012 at 20:27 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ако би требало да бирам помало зло, би го избрал такво нешто Edited by Cloverstack - 03-Feb-2012 at 20:55 |
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
А трамвајската мрежа коге ќе ја изградат? Во 2114 ли?
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
И секако на два ката... со тераса... |
|
![]() |
|
mladen_s ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 407 |
![]() ![]() |
Мислиш, тараса?
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Во неколку од ДУПовиве од МалРинг ЕВН објектот е со црвена точка, т.е. под заштита, така да не би смееле да му прават измени.. затоа и мислам дека ја плеснаа оваа барокна десеткатница на плоштад - за да може што повеќе да ја покрие ЕВН, барем од плоштад гледано.
![]() ГТЦ, за жал, не гледам дека е заштитен. Којзнае, утре може и платната на Личеноски и Мартиноски да ги пребојат во Chiaroscuro. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
така да, не се надевај дека нешто менува таа црвена точка |
|
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Секако, кај има сила - нема правдина..
Кај метропол не видов црвена точка. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Метропол е повеќе од триесетина години постар од ЕВН |
|
|
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Повторно се оддалечувате од темата. За објектот на Метропол и неговата заштита веќе е дискутирано:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=456&PID=120226#120226 Инаку имам информација од вработен во ГТЦ дека во тек е подготовката на тендерската документација за надградбата. Во сегашните документи стои дека ќе се бара футуристичко решение. Да се надеваме дека ќе остане така. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Оправданоста за вакво нешто повторно не ми е јасно. Веќе постои сосема соодветно решение за надградба кое има победено на конкурс (поназад во нишкава) и кое во модернизира ГТЦ притоа имајќи комплетен респект кон оригиналното решение. Едноставно постојат објекти кои треба да се третираат со респект и дали нивната надградба ќе биде „барокна“ или „футуристичка“ воопшто не е битно. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
mirakuliks ![]() Senior Member ![]() Joined: 06-Feb-2010 Location: New York Online Status: Offline Posts: 831 |
![]() ![]() |
Прашањето се поставува дали тоа футуристичко се мисли релативно во однос на неокласицизмот, барокот игенералнот целиот еклектичен период. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Кога започнаа со градежните работи во втората половина на декември 2011, мислев дека поставуваат новогодишни украси, не сум обрнал внимание во јануари 2012 кога поминував низ ГТЦ, но еве сега гледам дека всушност поставувале лифтови. Сепак, ваквиот потег е за пофалба, лифтови има во речиси сите поголеми трговски центри во светот. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Комплетно без врска насадено, вештачки насаден алукобонд како да развлекле некоја бензинска пумпа од доле до горе
![]() |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
во секој случај дизајнот на лифтовите дава насока спротивна на најавуваниот барок,што како што изгледа или е шпекулација или ќе испадни некоординирана работа помеѓу овие два захфати
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
wtf!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Одлично, браво.
![]() За ГТЦ и тоа како беше потребно лифтовско јадро, впрочем лифтот е примарно проектантско барања во креирањето и планирање на еден модерен трговски. Позицијата нема да ја коментирам, можеби е добро што тоа е центарлно, бидејќи се овозможува минимално растојание на сите катови од главните внатрешни коридори. Во секој сличај одлична реализирана идеја, а ми се допаѓа и модерниот изглед. Edited by HugoGoulding - 18-Feb-2012 at 23:09 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 89101112 69> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |