![]() |
![]() |
![]() |
Реставрациja / Реконструкциja |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 24> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]()
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=EAA43991D99D0041ADF18FEAE46C1E1D] Edited by pbanks - 14-Jun-2008 at 14:31 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]()
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=95117 |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
pbanks ne znam dali si bil na treskavec,no ako imas moznost pojdi i prespijaj edna vecer,gletkata na cela pelagonija navecer nikogas ne se zaborava!
Ima eden monah po poteklo od skopje,nema poveke od 30 god,covekot e visoko obrazovan,perfrktno zboruva angliski i koga iam pogolema grupa turisti gi vodi niz manastirot i mu raskazuva razni istorii,mnogu interesen covek Inaku mnogu me raduva pocnuvanjeto na restarvacijata, iako e na 3 casa peski odenje od Prilep mestoto i sega ima mnogu turisti,lani sretnavme finci,germanci,cesi...pa posle ova se nadevam da stane mogu popoznato |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
...еве една легенда која исто се припишува и на манастирот Господово Преображение во Зрзе, сигурно оти се од ист крај па затоа и се измешале лончињата...
звучи вака нешто: ...кога почнале да го градат манастирот мајсторите ќе кренеле дента неколку реда од ѕидот, но преку вечерта истиот паѓал а алатот топтан ја менувал локацијата т.е. го наоѓале преместен 50-тина метри погоре и се мачеле така ѕидарите десетина дена се додека Епископот не увидел дека тоа е Божја промисла и дал Благослов да се крене манастирот на местото каде што е денеска т.е. на карпата на која се наоѓа црквата... сигурно истата мака ја имале и денешниве мајстори-реставратори па едно дваесет години никако да ја завршат реставрацијата, та дури дочекавме да не сместат како една од најнеодговорните нации кон културното богатство во светот. чув вест дека му дале на манастирот скромно 20 место во светот меѓу најзагрозените културни споменици денес (намерно или оправдано-времето ќе каже)! што било-било, сега со лезет нека мине... интересно е да се спомне дека во пред дождот на милчо на Св.Јован Богослов Црквата на Канео и се монтирани конаците од Трескавец т.е. пола филм е сниман на Трескавец ![]() еве и некоја слика: http://www.cdnh.edu.mk/Proekti/multimedija2007/crkviprilep/TreskavecPanorami.html КРАЈОТ НА 19 ПОЧЕТОК НА 20 ВЕК ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ПАНОРАМА ОД ЗЛАТОВРВ ![]() ЈУЖЕН ВЛЕЗ ![]() СКИЦА НА ЦРКВАТА ![]() Edited by beTon - 10-Jul-2008 at 02:33 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ne sum bil na treskavec za zal no ti veruvam na zborovite. Definitivno mi e vo prioritetite za toj del od zemjata. vesta za restavracijata e stvarno dobra ![]() @beton dobri materijali Edited by pbanks - 10-Jul-2008 at 20:29 |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
Прилеп ќе стане Духовен и Црковен центар - А1 - 10.06.2008
Ети ти дезинформација, лошо сум бил научил за пред дождот и конаците на трескавец, само што разбрав од кратките репортажи за Скопје од артУл26 на скајнет дека сцените со конаците во пред дождот се снимени во манастирот Св.Никита во село Бањани на Скопска Црна Гора... edit: не сум разбрал лошо, лошо ја склепале информацијата овие во улица арт26, дефинитивно има монтажа и од конаците на Манастирот Трескавец, но и на уште три други, од ова ќе извлечам заклучок дека Милчо со креативна умисла ја средил така филмуваната приказна за Македонскиот Круг!
Edited by beTon - 28-Jan-2009 at 21:19 |
||
![]() |
||
Forensic ![]() Newbiе ![]() Joined: 13-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Blows your mind!
![]() |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
jas mislam deka ne treba samo treskovec da se renovira, treba malku i okolinata, isto i asfaltiran pat do tuka, malku poveke prostor za rekreacija, poveke treva, poveke drva, nekoj motel podole, nekoj drug konak za poveke gosti, taka ke ima poveke posetiteli
![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
|
![]() Иначе Michael Palin во неговата емисија 'New Europe' го посети манастирот Трескавец, еве како помина тука. Иначе од сликите што ги гледам тука, Трескавец е прекрасен! За една мала земја имаме со што да се покажеме ![]() Edited by dejan - 12-Jul-2008 at 15:04 |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
Nema da go narusi izgledot ako e izgraden podole,mislam vo blizina, pa posle mora da se ima pat koj bi vodel do tuka, malku zasadeni drva, treva, pateka, da izgleda ubavo, da go ima svojot avtenticen izgled, megutoa da ima i malku rekreacija, kade da se odmori covek, nekoe suvenirce ova ona, mislam deka treba malku i del od markovi kuli da se rekonstruiraat , ete togas navistina bi bilo mestovo perfektno za poseta
![]() |
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
hehe, samo ne znam dali nekoj ima nekoja slika kako izgledale kulite od pred nekoj vek, mislam za markovi kuli imam videno edna slika, ama dodusa ne veruvam deka taka izgledale
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=ED20F6901D87224A80CC54B0A67C70FC
Детскиот културен центар „Карпош“ се' уште ја чека новата фасада Реставрацијата што беше најавена за мај и јуни, доцни поради тендерските постапки Обновата на фасадата на Детскиот културен центар „Карпош“ се' уште
не е започната. Иако градските власти најавија дека поранешниот
Пионерски дом во текот на мај и јуни ќе добие нов лик,,реновирањето се'
уште чека поради доцнење на тендерските постапки. Со оглед на тоа дека
објектот е ставен под заштита како споменик на културата, тој нема да
го менува надворешниот изглед, туку само ќе се реставрира фасадата.
Заради специфичноста на работата, што е директно поврзана со
временските услови, реставрацијата во летниот период, во услови на
високи температури може да претставува проблем, сметаат стручњаците. |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
![]() Браво, уше таа „барака“ од десно да се сруши и со малку зеленило би бил стварно убав простор и освежување (но не да му текне на некој да гради некое зградиште) Edited by Vladimir P - 17-Jul-2008 at 22:15 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=4DC911940B7AB54780A69FD1891EE9ED |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Беговата куќа пропаѓа, никој не сака да мрдне ниту со прст Обвинителството ја отфрли пријавата против инвеститорот на објектот што се гради во близина Киро Кипроски ГОСТИВАР - Јавното обвинителство на Гостивар ја отфрли кривичната
пријава поднесена од Управата за заштита на културното наследство за
оштетувањата на Беговата куќа во Гостивар, против инвеститорот на
деловниот објект што се гради на улицата „Браќа Ѓиноски“ во Гостивар.
Пријавата беше поднесена против инвеститорот Насер Идризи, директор на
Друштвото за промет на стоки и услуги „Гетро“ од Гостивар, Ремзи
Мустафаи, директор на „Магнум“, фирма што го уриваше објектот на
Стопанска банка, и против Блаже Димоски, раководител на гостиварското
градилиште на „Гранит“, кое ги изведува градежните работи на
деловно-трговскиот објект. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Nekade procitav deka ke se restavrira stipskata saat kula pa najdov edna stara slika da vidite kako izgledalo :
![]() |
||
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
za zal sum bill vo skopje pred 3 godini .......
![]() |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
vo foto ne se gleda .... . jas mislam za tie golemite zgradi vo centarot
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |