![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 41> |
Author | |
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Повторно да се вратиме на темата,
Ако мислите дека сум да се направи црква (од старо Скопје) на тоа парченце земја, НE. Да објаснам зашто не сум за градење, баш поради „духот на градот“. Што мислите како ќе се чуствувам, кога би одел во тој објект а на два метра од мене ечи некој хепенинг. Што мислете како ке се чуствувам кога ќе излезам од тој објект и не можам да застанам со мојте приатели пред црквата а да не ме турка масата која иде во трговскиот. .... и да не должам, не е во прашање само на убави, лоши, стари, нови, обновени објекти, постои и нешто друго во начинот на градење и живеење. |
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
добро значи да не забегаме од темата за црквата
сите се согласуваме дека не треба такво нешто на тој простор прво не одговара форма на црква на тој простор, црквите се у крст а не у триаголник, а да не збориме за се друго што ќе се случува околу неа не знам, не сум некој експерт ама ја сум за тука да го уредат просторот како на плоштадчето пела |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Црквата на плоштадот во урбанистичка рамка Советот на Општина Центар се очекува утре да ја утврди урбанистичката рамка за црквата на плоштадот. Со тоа, автоматски ќе бидат разрешени сите дилеми колкава ќе биде и каде ќе се гради црквата, за која, според градските власти, урбанистичката подлога е несоодветна. Според ДУП, црквата треба да се изгради на просторот помеѓу е „Дал-мет-фу“ и „Сити галери“. Максималната висина на објектот ќе биде 29 метри. Општинарите ќе го стават ДУП на гласање без да бидат прифатени забелешките што ги дадоа градските власти. Градот даде негативно мислење за ДУП, со најголеми забелешки за сообраќајните решенија за објектот, како и за делот од левата страна на реката Вардар, каде што неодамна почна да се гради музејскиот комплекс. (Дс.Т.) http://utrinski.com.mk/?ItemID=16A0463EECC1EB4F83129D5D6854FD23 |
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
Кучињата лајат, караванот проваѓа
|
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
Само што слушнав на Сител, советот на општина Центар ја изгласал промената на ДУП за Мал Ринг. Црквата останува. Е сега нека ни е со среќа.
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=34629&kategorija=1 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Ова веројатно ќе биде најсветлата точка на Трифун како градоначалник... |
|
![]() |
|
dejan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Australia Online Status: Offline Posts: 672 |
![]() ![]() |
Eve od Utrinski citajte gi komentarite hehe
![]() Градоначачникот на Скопје, Трифун Костовски, ќе бара да се распише референдум на кој граѓаните ќе се изјаснат за решенијата за изградба на споменици и фонтани во центарот на градот, коишто ги усвои Општина Центар на последната седница на Советот. Градоначалникот смета дека со оваа одлука на жителите на Скопје им се загрозени правата за уредување и хуманизација на просторот и за заштита на животната средина. |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
е арно му текна на трифка нешто паметно
ама колку дебилни се коментариве еј, па има во секоја светска метропола црква на плоштад ама таа била изградена најрано во среден век а не во 21 век ![]() и приметувам дека луѓево ептен се фаќаат за политикава наша, зависи од тоа како политички се определени така им се допаѓа црквава, не ни погледнуваат дали е грдо тоа или не за нашиот славен плоштад а инаку првпат гледам како би изгледала црквава, и да, грдо е ![]() но камбанаријава ми дава една идеја со тоа саатот, баш на ќошето меѓу ТИПО и Далметфу мислам дека добро би дошла една добро проектирана модерна саат кула,не многу висока (до третата коцка од камбанаријава на сликава) колку да го видиш времето на неа, а ќе делува исто како некој повисок споменик ете ти ем корисно ем одговара не ми замерајте многу на лудиве идеи, но мислам дека било што е подобро од црквава |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Прво нашиве уште не знаат што значи зборот метропола и второ нема секоја „метропола“ (што и да подразбираат под тоа) централен плоштад, а уште помалку црква на него. Ама како што нагласи и самиот, и таму каде што има, тие се направени многу одамна, а не во 21-ви век. Мислам дека Скопје е единствен град каде нешто вакво воопшто се дискутира во денешно време... ![]() Инаку искрено ни малку не ми се допаѓа твојава идеја за саат-кула, али да морав да бирам, дефинитивно не е до толку лоша идеја како црквава ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
а и знаеме дека е најдобро вопшто да не се пипа тој простор, да си остане тревниот триаголник само да ја тргнат оградата, да засадат две три цвекенца и готово
што викаш на ова? |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Тревниот триаголник е ванвремески, ванпросторен, ванестетски елемент на тоа место.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@ zabegan
Сум се изјаснил за ова - триаголникот пред Лумикс е идеално место за поставување на некоја од коњаничките скулптури што толку ги форсираат (нормално под услов личноста и скулптурата да се соодветни, а и да не го преплават остатокот од плоштадот со споменици на секој чекор...) Инаку да, би било уште пофино доколку тоа се наоѓа во тревник со убави цвеќиња... Според мене идеално би било кога постоечкото тревниче би се модифицирало за подобро да се вклопи со градежните линии. Ама да не забегуваме во детали, сепак све би било подобро него црква... Не знам како дојдоа до идеја за црква... Како да го бираа најлошото можно урбанистичко решение за тоа место ![]() А како тоа да не беше доволно, па избраа и навистина лош идеен проект ![]() Edited by Cloverstack - 13-Jul-2008 at 00:54 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Не се сложувам коњаник на таа локација е подеднакво голема катастрофа. ок не подеднакво ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() А друг тип на споменик или скулптура? Јас мислам дека триаголникот треба да добие некаква содржина, а според мене тоа е добро решение. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Можеби нешто помодерно но не коњаник.... Што го дефинира тој простор... ТИПО, Лумикс (со ЕСМ во позадина) и некакви блокови. Дефинитивно не ми делува на простор за коњаник. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Палми
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
тоа беа времиња ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=DFCD069B0052D54E9EF8521A27CF4E3B |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Што да каже човек...
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |