build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Музејски комплекс „Македонска Борба“

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4041424344 50>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
6 [12.00%]
3 [6.00%]
13 [26.00%]
3 [6.00%]
5 [10.00%]
4 [8.00%]
2 [4.00%]
4 [8.00%]
1 [2.00%]
9 [18.00%]
You can not vote in this poll
Total votes: 50   Average: 5.86

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
AlexTheGreat View Drop Down
Newbie
Newbie

Online Status: Offline
  Quote AlexTheGreat Quote  Post ReplyReply #821 Posted: 29-Mar-2012 at 11:26
Originally posted by Шпер

Околу знамињата кога веќе споменавте да дополнам, бидејќи ја имам обработена таа тематика, во музејот нема (и за жал нема да има)ни едно оригинално знаме.
Кустосот тврди дека знамето на Разловечкото востание е оригинал, иако не е. Оригиналот се чува во Националниот военоисториски музеј во Софија, како и сите сочувани востанички илинденски знамиња, освен кумановското.
Јас ја прашав тетката кустос, дали е сигурна дека разловечкото знаме е оригиналното како што тврдеше, а таа после ми одговори со НЕ ЗНАМ, ТАКА НИ Е КАЖАНО ДА КАЖУВАМЕ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ
Сите сочувани знамиња од единиците на НОВМ се чуваат во Воениот музеј во Белград.

Нити кустосот нити водичите тоа го тврдат, напротив секогаш кажуваат дека знамето е копија нити им е кажано да лажат дека е оригиналот.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #822 Posted: 04-Apr-2012 at 22:13

ЕКСКЛУЗИВНО ОД ПОСЕТАТА НА НАЈМОЌНИТЕ ЛУЃЕ НА СВЕТОТ НА МУЗЕЈОТ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА

Што напишаа Емирот од Катар и најбогатиот Мексиканец?

На милијардерот Карлос Слим му бил познат комунистичкиот период од нашата историја, а се интересирал и што претставуваат некои од сликите. "Музејот со добар вкус ја доловува историјата на Македонија и нејзините патишта кон независноста", запишал Слим во книгата на впечатоци. Емирот од Катар, пак, испратил многу благослови за Македонците, воодушевувајќи се од многувековната историја кон која Катар се стреми

Најбогатиот човек на планетава Карлос Слим, во Скопје го посети и Музејот на македонската борба. ВЕЧЕР ексклузивно го фотографираше неговиот запис во книгата на впечатоци, каде милијардерот на шпански јазик запиша: "Музејот со добар вкус ја доловува историјата на Македонија и нејзините патишта кон независноста".

ВЕЧЕР го контактираше и водичот на Слим во Музејот, да ни пренесе како реагирал милијардерот на македонската историја. Таа ни кажа дека Карлос поставил прашање кога Македонците се ослободиле од Османлиите, а се интересирал и што претставувале некои од сликите. Единствено познат од нашата историја му бил комунистичкиот период.

Во книгата на впечатоци стојат над 1500 записи на десетици јазици. Меѓу нив се и записот на арапски јазик од Емирот од Катар, кој испрати многу благослови за Македонците, воодушевувајќи се од многувековната историја кон која Катар се стреми. Принцот од Кент, пак, ставил само потпис. Мислење запишале и претседателот на Парламентот на Хрватска, кој вели дека музејот е многу содржаен и автентично ја претставува македонската историја. Впечатоци запишале и унгарскиот министер за надворешни работи Јанош Матоњи, Жан Тод - поранешен шеф на Ферари и актуелен претседател на ФИА...

Од македонските политичари, ВЕЧЕР во книгата на впечатоци ја забележа онаа на Антонио Милошоски.

"Прекрасна прошетка низ македонската родољубива историја", запишал меѓу другото Милошоски.
Директорот на Музејот, Бранислав Светозаревиќ ни откри дека најчести коментари во книгата се "Јас сум горд Македонец или Македонка" и "Ваков музеј одамна ни требаше". Токму таков впечаток, на пример, ставил внукот на Питу Гули, Стефан.

Ја издвојуваме и мислата на ќерката на Методија Андонов Ченто, Марија Јакимоска.
"Музејот е извонредно осмислен. Македонската борба за осамостојување е на голема жалост исполнета со многу жртви - и тоа воглавно од сопствените сонародници предадени и убиени. Емоциите што ги предизвикува секој период за мене како ќерка на Методија Андонов Ченто се посебно болни затоа што мојот Татко својот живот го вградил во осамостојувањето и обединувањето на Македонија", пишува Јакимоска, оставајќи ја голема буквата т, кај Татко.

Многу ја сакам Македонија и името не сакам да го смениме
Меѓу записите од посетители Македонци, чести се и коментарите "Македонија - вечна". Од поинтересните во книгата ги избравме "Да се биде Македонец е императив и обврска...", "Ванчо Михајлов и Тодор Александров не заслужуваат место во Музејот", "Многу ја сакам Македонија и името не сакам да го смениме"... Меѓу малкуте негативни, посебно интересен е "Музејот е катастрофа од сите можни аспекти". За крај, ја пренесуваме пораката од студент, "Обавезно да дадете студентски попуст".

(Де.Т.)

Вечер
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #823 Posted: 04-Apr-2012 at 23:32
Originally posted by AlexTheGreat

Originally posted by Шпер

Околу знамињата кога веќе споменавте да дополнам, бидејќи ја имам обработена таа тематика, во музејот нема (и за жал нема да има)ни едно оригинално знаме.
Кустосот тврди дека знамето на Разловечкото востание е оригинал, иако не е. Оригиналот се чува во Националниот военоисториски музеј во Софија, како и сите сочувани востанички илинденски знамиња, освен кумановското.
Јас ја прашав тетката кустос, дали е сигурна дека разловечкото знаме е оригиналното како што тврдеше, а таа после ми одговори со НЕ ЗНАМ, ТАКА НИ Е КАЖАНО ДА КАЖУВАМЕ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ
Сите сочувани знамиња од единиците на НОВМ се чуваат во Воениот музеј во Белград.

Нити кустосот нити водичите тоа го тврдат, напротив секогаш кажуваат дека знамето е копија нити им е кажано да лажат дека е оригиналот.

Јас бев минатата недела во музејот и тоа намерно поминав во два наврати ем за да уживам повторно во задоволството на прошетката, ем за да ги слушнам кустосите.

Во првата прошетка не водеше жена кустос, која спомна дека знамето и печатот од Разловечкото Востание се оригинални, а прошетката траеше кратко, околу 15-20 минути.

Во втората прошетка не водеше маж кустос, не помнам дали беше истиот кој не водеше при мојата прва посета на музејот есента 2011, не го помнам добро, а и подолг временски период помина од тогаш, но како и да е, кустосот кој не водеше низ втората посета спомна дека и знамето и печатот од Разловечкото Востание се копии, а за оригиналите спомна дека се во Бугарија.

Исто така, при втората прошетка, мажот кустос подолго време објаснуваше и прошетката траеше подолго, над 30 минути, исто како мојата прва посета на музејот есента 2011, па затоа претпоставувам дека станува збор за истиот кустос кој не водеше за време на мојата прва посета на музејот есента 2011.

Па сега, дали некои свесно лажат или лажно се информирани, или на сите им е наредено да лажат, ама некои сепак одлучуваат да бидат искрени, сами пресудете.

Edited by Dexter26 - 04-Apr-2012 at 23:32
Back to Top
Newbie
Newbie

Quote AlexTheGreat Quote  Post ReplyReply #824 Posted: 05-Apr-2012 at 00:08
Луѓе кустос е еден и е машко, а другите се водичи. Понекогаш и кустосот води група низ музејот.
Патем http://en.wikipedia.org/wiki/Curator

И тој кустосот кажа дека знамето е копија. Девојката водич може прави ненамерна грешка. Нити се лажно информирани, нити им е наредено да лажат.
Околу прошетките, истите треба да траат 45-60 минути иако тоа време е кратко за се добро да се објасни, па затоа понекогаш се прогледува низ прсти кога некој водич ќе ја надмине границата од еден час за прошетка низ музејот.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #825 Posted: 05-Apr-2012 at 00:55

Е па тогаш значи, при прошетката есента 2011, и минатата недела при втората прошетка не водел еден ист човек, кустосот на музејот, кој јасно ни објасни и потенцира дека печатот и знамето од Разловечкото Востание во музејот се копии, а оригиналите се во Бугарија.

А јас одлично помнам дека со кустосот прошетката траеше повеќе од 30 минути, но со таа девојката водич траеше 15-20 минути, ајде можеби грешам, се враќав од прошетка на Водно, па можеби сум изгубил осет за време, но дефинитивно со девојката водич прошетката не траеше повеќе од 30 минути, но добро, таа е водич, додека кустосот си е кустос, тоа се две тотално различни работи, девојката водич повеќе ни објаснуваше која личност и/или кој настан е опишан/а со конкретниот предмет/восочна фигура/портрет, додека кустосот ги поврзуваше истите тие предмети/восочни фигури/портрети со историски настани кои поопширно ги опишуваше и објаснуваше.

Edited by Dexter26 - 05-Apr-2012 at 01:02
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #826 Posted: 05-Apr-2012 at 22:35
Јас кога бев на 21.09.2011 година немаше книга за гости, а баш сакав да напишан нешто, ми рекоа дека набргу ќе донесат...
За знамето веќе резимиравме, оригиналот е во НВИМ во Софија, а во музејот во Скопје е реплика.
За печатот не сум сигурен, иако мислам дека е оригинал, тој печат прво беше изложен во Музејот на Македонија...
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #827 Posted: 05-Apr-2012 at 23:34
Јас бев во музејот пред некој ден и можам да кажам дека целокупната прошетка со наши прашања и дебати со водичот траеше околу 60 минути, иако тоа е пре, премалку за да се разјасни се`. Кога влегуваш во поголем музеј, ти требаат минимум 6-7 саати за детално да се запознаеш со артефактите, историските случувања итн. Треба да работат на ова, инаку импресии за внатрешноста ќе изнесам во некое друго време.
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #828 Posted: 06-Apr-2012 at 15:40
Ова за тебе голем музеј е?
дечко си бил ти на запад?

Прошетката трае онолку колку реално може и треба да трае.
80% од артефактите во овој музеј се восочни фигури,така да незнам што поголемо објаснување ти треба од главните карактеристики на личностите и нивниот допринос.

Edited by Block - 06-Apr-2012 at 15:44
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #829 Posted: 06-Apr-2012 at 18:11
имам читано дека во рускиот `Ермитаж` на секој експонат да се помине по неколку секунди,треба 15 години да се помине цел музеј.

сепак и јас мислам да се доби поцелосна слика за она што све го има во наштио музеј треба 3-4 сати нормално со прашања и дебати со кустосите
Back to Top
Alex View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Alex Quote  Post ReplyReply #830 Posted: 11-Apr-2012 at 11:33

Новиот музеј во Скопје го посетиле 35.000 луѓе

Во седумте месеци откако е отворен, Музејот на македонската борба за државност и самостојност примил 35 илјади посетители, меѓу нив над 6.000 странски и 10.000 ученици кои доаѓале организирано. Веќе е исполнета една книга на впечатоци со околу 1.500 пораки од сите континенти.

Објектот е неодминлив за странските делегации што престојуваат во Македонија, така што тој има и своја дипломатска функција. Во книгата за ВИП-личности, на пример, најсвежи се импресиите на политичарите Борис Шпрем и Јанош Мартоњи и магнатот Карлос Слим, кои Македонија ја посетија во последните две седмици.

- Впечатоците на нашите посетители се, главно, позитивни. Кај нив доминира чувство на гордост и мислења дека  одамна требало да има ваков музеј. Има и негативни, но се многу малку. Има сугестии и забелешки кои со задоволство ги прифаќаме и она што може да дополниме, го правиме во интерес на посетителите, изјави директорот на музејот Бранислав Светозаревиќ.

Тој вели дека одушевени биле и гости од земји што имаат долга традиција со ваков тип музеи, како принцот Мајкл од Кент, според кого овој македонски музеј раскажува уникатна приказна. Признанија имало и од професионалци. На еден германски музеолог, кој набргу по отворањето приватно го посетил музејот,  му се допаднало што во него не се глорифицира локалната историја со претставување само на јунаците и победите. По таа своја одлика, оценил тој, музејот отскокнува од сите што ги видел на Балканот и во Југоисточна Европа.  

За директорот е важно и тоа што посетителите од Балканот и од соседните земји  немаат забелешки на концепцијата зашто таа, вели тој,  не засега со национални навреди. Нему и на авторите на поставката им значи и кога од семејствата и наследниците на историските личности примаат пофалби за осмисленото претставување на нивните блиски. - Нивните реакции се и многу емотивни, вели Светозаревиќ.

Деновиве се поставени уште четири масовни сцени, насликани од македонски уметници. Со нив збирката од големи платна брои околу 60. Засега Музејот има 109 восочни фигури, а  до крајот на годинава од Украина се очекуваат уште 43. Тие ќе ги пополнат амбиентите кои како одделни сцени од борбата за слобода раскажуваат за нејзините етапи - од ајдутството и османлискиот период, првите организирани отпори, влогот на преродбениците, саможртвата на гемиџиите, Илинденското востание, па Првата и Втората светска војна, се до АСНОМ и жртвите на комунизмот.  Нишката што ги спојува е идеалот за слободна Македонија. Тој бил ист и за комитите и за партизаните, како за тиквешкиот војвода Пинpbanksв, така и за син му, херој на НОБ, Страшо Пинџур.

- Има и други такви примери во нашата историја и токму тоа е целта и идејата на овој Музеј - да го раскаже тој континуитет на македонската борба за слобода, истакнува Светозаревиќ.

Во музејот има и над илјада оригинални предмети, од кои впечатливи се примероците на оружје.  Околу 40 отсто од експонатите се подарени од приватани колекции. Тоа, според директорот, е знак на доверба кон установата и кон државата, зашто иако им биле реликвии, донаторите ги отстапиле за да и ги приопштат на јавноста.

Покрај со материјалните факти, борбата и историјата се претставени и со естетизирана симболика - најпрво ѕвездено небо кое е симбол на мечтите за слобода, камбаните како метафора на будењето и бунтот,  пресечните стебла се прекинатите животи... Во центарот на музејскиот хол  се чува Декларацијата за независна Република Македонија од 1991 врз под со сончеви зраци кои симболизираат бесконечност, а одозгора, во разнобојниот витраж на сводот, се различностите на Македонија.

Работното време на музејот е од 10 до 18 часот. Затворен е само во понеделник. Има еден кустос и седум водичи со кои посетителите, во групи од најмногу 25-мина, одат во прошетка низ времето што трае најмалку 1 час. Влезницата е 100 денари и 50 за организирани посети на ученици.

За да се одржува од свои приходи и да биде помалку зависен од пари на државата, Музејот почна да ја изнајмува  конференциската сала за различни пригоди. Таа има 230 места во галериски простор, современа техника за проекции и опрема за симултан превод.

http://press24.mk/story/makedonija/skopje/noviot-muzej-vo-skopje-go-posetile-35000-lugje

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #831 Posted: 13-Apr-2012 at 00:14
НОВИ СЛИКИ ВО МУЗЕЈОТ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА

Павел Шатев му ја отсече главата на гемиџијата Бошнаков

Тоа бил херојски подвиг. Тие биле пријатели, а Шатев на тој начин му ја испочитувал последната претсмртна желба и го однел черепот на семејството во Охрид. Токму тој чин на предавање е претставен на новата слика", ни раскажува водичот Александар Тодоровски

Помалку или повеќе познат факт е дека Павел Шатев му ја отсекол главата на гемиџијата Бошнаков во затворот, по неговата смрт. Во тие времиња тоа било последна желба на солунскиот атентатор Марко Бошнаков, пред неговата смрт - херојот сакал барем дел од телото да му почива во родната земја!

"Тоа бил херојски подвиг. Тие биле пријатели, а Шатев на тој начин му ја испочитувал последната претсмртна желба и го однел черепот на семејството на Бошнаков во Охрид. Черепот бил ставен во дрвено ковчеже. Токму тој чин на предавање е претставен на новата слика што деновиве е поставена во Музејот на македонска борба", ни раскажува водичот во Музејот Александар Тодоровски.

Бошнаков е познат како човекот кој го изнајмил дуќанот од каде што солунските атентатори го копале тунелот до темелите на Отоманската банка. Тој бил и еден од четворицата уапсени и осудени гемиџии.

Музејот е подновен и со уште три нови, големи слики, кои се веќе поставени. Меѓу нив се Крсте Петков Мисирков како ја пишува "За македонцките работи" во 1903 година, во работна соба со библиотека и со налив-перо пред него. Друга слика е "Убиството на Александар Караѓорѓевиќ во Марсеј 1934 година". На неа се гледа Владо Черноземски во моментот како пука од пиштолот и изненаденото лице на Караѓорѓевиќ во автомобил. Последната нова слика го претставува Димитрија Чуповски во Петроград како го пишува Меморандумот од 1 март 1913 година. Се работи за познатиот Меморандум за создавање на самостојна македонска држава. (Де.Т.)

Ченто како физички работник по пуштањето од затвор
Музејот на македонската борба деновиве добива нови слики. На царина веќе чекаат уште пет претстави од македонската историја, изработени од руски уметници. "Ченто како физички работник по пуштањето од затвор", "Водењето на осудените гемиџии во заточение", "Заседание на привремената влада на Крушевската република", "Напад на комитите и четите на Крушево" и "Тодор Александров и Павел Шатев како ученици во скопското педагошко училиште", се насловите на сликите.

35.000 посетители за седум месеци
Околу 35.000 гости прошетале низ ходниците на Музејот за седумте месеци откако е отворен. Од нив над 6.000 биле странци, а околу 10.000 ученици доаѓале организирано.
Музејот може да се пофали и со други бројки. Има околу 60 големи платна, 109 восочни фигури, а до крајот на годинава од Украина се очекуваат уште 43. Во музејот има и над илјада оригинални предмети. Веќе е исполнета една книга на впечатоци со околу 1.500 пораки од сите континенти.
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=465EB82EBC8BE249A5E03B3A7CC32203

Edited by gjoko - 13-Apr-2012 at 00:16
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #832 Posted: 13-Apr-2012 at 02:00
Gorniot tekst so naslov "Новиот музеј во Скопје го посетиле 35.000 луѓе" kazuva deka od dosegasnite 35000 posetuteli, 10000 se ucenici koi plakaat karta vo visina od 50 denari. Mislam deka ova e eden vid skandal i gomena sramota na se naplaka karta na ucenici koi zgora na se doagaat irganizirano preku uciliste. Zadem vaka planiraat nadleznite da sobiraat sredstva za muzejot, od decata? 
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #833 Posted: 19-Apr-2012 at 19:04
Го посетив музејов вчера.Прекрасно направен.Вреди секој цент.
Back to Top
Tuvok View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tuvok Quote  Post ReplyReply #834 Posted: 19-May-2012 at 12:05
Дечки музејов има веб страна ??? Пример мене ме занима кој денови работи од колку до колку, и колку е карта ?
Back to Top
Newbie
Newbie

Quote AlexTheGreat Quote  Post ReplyReply #835 Posted: 23-May-2012 at 13:55
Originally posted by Tuvok

Дечки музејов има веб страна ??? Пример мене ме занима кој денови работи од колку до колку, и колку е карта ?

Мислам дека е во изработка.
А работи од вторник до недела од 10 до 18 часот. Карта е 100 денари за индивидуални посети. 50 денари за организирани
Back to Top
Pallatino View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Pallatino Quote  Post ReplyReply #836 Posted: 26-May-2012 at 21:55
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #837 Posted: 29-May-2012 at 22:24
МАКЕДОНСКИТЕ МУЗЕИ СО ОГРОМЕН ЕДУКАТИВЕН И ТУРИСТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛ

18 илјади ученици и студенти во Музејот на македонската борба

Музејот на македонската борба за државност и самостојност во Скопје изминатите осум месеци го посетиле 18 илјади ученици и студенти, или вкупно над 50.000 посетители од земјата и светот. Според Драган Недељковиќ, заменик-министер за култура на РМ, бројката на посетители е импозантна и во Спомен-домот на Мајка Тереза, Музејот на вода во Охрид, Спомен-куќата на Тоше Проески, Музејот на холокаустот кои исто имаат огромен едукативен и туристички потенцијал.

"2011 година ни донесе остварување на стратешката визија за престижно уредени музеи според светските стандарди, како важен сегмент на идентитетот на државата и во функција на развој на културниот туризам", истакна Недељковиќ на меѓународниот семинар Нови пракси и програми за посетители", кој изминатите два дена се одржа во Скопје, со финансиска поддршка на Министерството за култура на РМ.

"Задоволни сме од постигнатото, иако продолжуваме преку семинари да се усовршуваме и да црпиме искуства и од другите земји во однос на начинот на презентација на историјата на посетители од најразлични возрасти", истакна Бранислав Светозаревиќ, директор на Музејот на македонската борба.

Според координаторот на семинарот Симонида Миљковиќ, едукатор во Музејот на Македонија, целта е да се укаже на важноста на музејската едукација за привлекување на посетители и размена на професионалните искуства.

(Д.Т.)

вечер
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #838 Posted: 29-May-2012 at 22:25

од `колегите` од SSC

Edited by gjoko - 29-May-2012 at 22:26
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #839 Posted: 29-May-2012 at 22:36
Od tekstov pogore jasno se gleda kako "Vecer" go fali muzejot i se sto e povrzano so nego. Namesto toa novinarite na "Vecer" treba jasvo da go prasat direktorot na muzejot, spored koi toa svetski standardi i praktiki im se naplaka vezna kartana ucenicite? Ne mi se veruva deka vo sorabotka so ucilistata kasiraat pari od ucenicite, a zamislete osnovnoto i srednoto obrazovanieto vo RM e ZADOLZITELNO I BESPLATNO!?
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #840 Posted: 29-May-2012 at 23:02
во земји со пазарна економија како што цели РМ,нема ништо безплатно
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4041424344 50>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.504 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.