build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 130131132133134 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2621 Posted: 28-May-2012 at 14:20
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #2622 Posted: 28-May-2012 at 14:37
Господ нека ни е на помош

толку
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2623 Posted: 28-May-2012 at 14:51
najinteresno mi e kako na provladinite mediumi sekakva debilstina se opravduva so nacinot na koj se pisuva statijata. sto sve ne se iznacitav na kurir, i bas se mislev na koj nacin ke opravdaat edno vakvo cudo koe sto covek so zdrav razum ne moze da go opravda, i ete... za sve imalo nacin.
Back to Top
Pallatino View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Pallatino Quote  Post ReplyReply #2624 Posted: 28-May-2012 at 14:53
Кај е тој чевлар Кенан ако може координати за ние што не сме од Скопје?
Back to Top
Gjorgjiev Jr. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Gjorgjiev Jr. Quote  Post ReplyReply #2625 Posted: 28-May-2012 at 14:55
Колкава бука се дигна за покривање на половиот орган на една статуа која што низ цела Европа е гола, проследена со многу други, а колку други екстремни работи се премолчуваат. Иако воглавно ми се допаѓа целиот Скопје 2014 Проект, ова е веќе премногу.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2626 Posted: 28-May-2012 at 15:07
Добро значи ...на 50 МЕТРИ од плоштадот има цела КУЌА од три ката посветена на Мајка Тереза, одма до нејзе има и споменик од Мајка Тереза... Која е поентава сега ???

Edited by HugoGoulding - 28-May-2012 at 15:08
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #2627 Posted: 28-May-2012 at 15:37
nisto samo dinamit e spasot !
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #2628 Posted: 28-May-2012 at 16:22
А најголемата катастрофа е што споменикот е планиран директно врз пешачка улица која врши комуникација со плоштадот. Suicide
Back to Top
Block View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Block Quote  Post ReplyReply #2629 Posted: 28-May-2012 at 19:47
Како што кажа Фосил
на почетокот сигурно имаа добри намери да го средат малце градот
ама како победуваа на изборите така и забегуваа
сега се вон контрола

Edited by Block - 28-May-2012 at 19:48
Back to Top
Filip777 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Filip777 Quote  Post ReplyReply #2630 Posted: 28-May-2012 at 20:36
барам зборови и најблиску што можам

ке го упропастите досега направеното, ке направите да изгледа на истурен карневал, со тркалата, дождот споменици, несиметријата, лаѓите

ако споменикот на Гоце и Даме беа маркантни и достојни за почи обележја, на што ке личат со 4 шпански брода и тркало до нив, на што ке личи Александар со исто толкав споменик на калугерка до него?(со цела почит кон Мајка Тереза но 30 метарски споменик?)
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2631 Posted: 28-May-2012 at 23:36
Originally posted by Pallatino

Кај е тој чевлар Кенан ако може координати за ние што не сме од Скопје?

Почетокот на Орце Николов на плоштад.

https://maps.google.com/maps?q=orce+nikolov,+Skopje,+Macedonia+(FYROM)+(fyrom)&hl=en&ll=41.996279,21.430914&spn=0.002205,0.005284&sll=41.996211,21.431161&sspn=0.002205,0.005284&t=h&hnear=Orce+Nikolov,+Centar,+Skopje+1000,+Macedonia+(FYROM)&z=18
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #2632 Posted: 28-May-2012 at 23:56
ако е овде хотелите на гркот ќе го покријат скоро целиот споменик
Back to Top
ink View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ink Quote  Post ReplyReply #2633 Posted: 29-May-2012 at 00:06
Originally posted by VirginAtlantic

На плоштадот наскоро може да никне нов голем споменик на познатата хуманитарка и нобеловка Мајка Тереза кој би можел дури и да го надвиси коњаникот на Александар Македонски. По неколкуте априлски најави дека приватници се заинтересирани да финансираат градба која би претставувала скулптурална композиција на најпознатата скопјанка, извори од Општина Центар за „Утрински“ информираа дека веќе забрзано се прават измени на Деталниот урбанистички план „Мал ринг“ токму за вметнување маркичка за споменик.
Дневниот весник „Фокус“ објави дека изработката на триесетметарската скулптура со ликот на Гонџа Бојаџиу ќе ја финансира индиски бизнисмен. Според весникот, споменикот би се наоѓал до плоштадот „Македонија“, некаде до објектот на „Телеком“. Измените на ДУП-от би претходеле на новиот Генерален урбанистички план, кој, пак, треба да биде донесен до октомври.
Официјалните власти од Општина Центар потврдуваат дека по нивна иницијатива се работи на нови измени на „Мал ринг“, но не прецизираат со што точно ќе се дополнува ДУП-от.
„Ќе бидете комплетно информирани од стручните служби на јавната презентација на планот, каде што ќе можете да го погледнете во текот на неделава“, соопшти Јовица Ацковски, портпарол на Општина Центар, додавајќи дека не располагаат со информации дали станува збор за маркичка за споменик на Мајка Тереза.
Стојан Тренчевски, пак, претседател на граѓанското здружение „Мајка Тереза“, вели дека не се работи за нов споменик со ликот на Мајка Тереза туку, за сосема различна градба.
„Уште пред три-четири години, кога се роди иницијативата Скопје да се збратими со Калкута, Индијците сакаа да ни подарат една фонтана која ќе ја симболизира чистотата, животот и љубовта на Агнеза Гонџа Бојаџиу. Значи, идејата датира уште одамна, но остана да се реализира... Ние го поддржуваме ваквото чествување на Мајка Тереза, иако моментално не сме запознаени со градежните планови и измени во ДУП-от“, вели Тренчевски, кој е и истражувач и хроничар на животот на хуманитарката. (Б.Ш.)

Утрински весник

Ohno

Дали ке постои населба или киош от Скопje на кое нема да има Х метарски споменик?
Колко уште?! Моjте саболезнованиja и сочувство до граганите на Скопje.
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #2634 Posted: 29-May-2012 at 08:14
Знаете што ми е чудно. Како ни еден од вмро на седниците на совет на град Скопје пример не гласа против било што од овие глупости минатите неколку години? Зарем до толку не се ценат самите себе тие луѓе? Многу јасно дека треба да гласаш за своите но овие се претворени во ботови! Па овие прифаќаат СЕ што ќе им се каже. Како да не ја сфаќаат одговорноста која ја имаат, према себе, своите роднини и фамилија, граѓаните на градот... Како воопшто може да се погледнат во огледало? Лично би ми било срам да бидам во таков круг на луѓе... луѓе кои не ја сватиле својата улога во работата, кои немаат сенс за убаво, кои немаат приоритет во трошењето, кои немаат мислење за било што и на кои им одговара се што ќе им се понуди!

*
Не треба да се дуплираат спомен обележјата. Ако имаме куќа во нејзино име не може и споменик. Смешно е. Имаме 3 обележја на Гоце Делчев па не знаат на кое да отидат да го обележат денот. Не треба на сите ликови кои се спомнуваат во историја од 5-8-мо да им се постави споменик, затоа изградивме музеј така!? Није у реду никшичу!

Edited by alexsend - 29-May-2012 at 08:17
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #2635 Posted: 29-May-2012 at 09:10
Originally posted by alexsend

Знаете што ми е чудно. Како ни еден од вмро на седниците на совет на град Скопје пример не гласа против било што од овие глупости минатите неколку години? Зарем до толку не се ценат самите себе тие луѓе? Многу јасно дека треба да гласаш за своите но овие се претворени во ботови! Па овие прифаќаат СЕ што ќе им се каже. Како да не ја сфаќаат одговорноста која ја имаат, према себе, своите роднини и фамилија, граѓаните на градот... Како воопшто може да се погледнат во огледало? Лично би ми било срам да бидам во таков круг на луѓе... луѓе кои не ја сватиле својата улога во работата, кои немаат сенс за убаво, кои немаат приоритет во трошењето, кои немаат мислење за било што и на кои им одговара се што ќе им се понуди!

*
Не треба да се дуплираат спомен обележјата. Ако имаме куќа во нејзино име не може и споменик. Смешно е. Имаме 3 обележја на Гоце Делчев па не знаат на кое да отидат да го обележат денот. Не треба на сите ликови кои се спомнуваат во историја од 5-8-мо да им се постави споменик, затоа изградивме музеј така!? Није у реду никшичу!

Да потсетам:
1) прво имаше спомен плоча на сред пешачкиот коридор ГТЦ - Плоштад, па
2) направија споменик пред Дом на АРМ, па
3) ја тргнаа плочата од патот за да не ја газат, и ја ставија во мини-паркчето, оставајќи ги маркерите на куќата (кои меѓу другото се тотално утнати и катастарски не соодветствуваат), па потоа
4) Вангел сонувал глупости и од тоа искочи постојниот Спомен Дом, во кој
5) додадоа уште една, малтене копија мермерна (или гипсана, незнам) статуа од постојниот бронзен споменик, за да сега
6) задоволат хирови на некој индиски бизнисмен кој сака да насади 30 метарски споменик на сред улица.

Ако Мајка Тереза не била чествувана во овој град, тогаш навистина незнам кој бил чествуван.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #2636 Posted: 29-May-2012 at 11:24
Originally posted by alexgizh

4) Вангел сонувал глупости и од тоа искочи постојниот Спомен Дом

me iznasmea do solzi
Back to Top
DtheGreat View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote DtheGreat Quote  Post ReplyReply #2637 Posted: 29-May-2012 at 15:36
Споменикот на Мајка Тереза нека го изградат на Водно пред/до Милениумскиот крст
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #2638 Posted: 29-May-2012 at 18:08
А да размислиме малку логично.
Мајка Тереза била хуманитарец.
Како би реагирал хуманитарец доколку му кажат дека ќе му изградат 30 метаска склуптура?
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #2639 Posted: 29-May-2012 at 21:38
исто е и со верата било која и да е.сите светци живееле крајно скромно и испоснички,а во нивна чест се дигаат градби со мноументална големина и скапоцени материјали.така ќе биди за жал и овде.

за душа на духовното ќе се чеснува материјално
Back to Top
M. A. de Voltaire View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote M. A. de Voltaire Quote  Post ReplyReply #2640 Posted: 31-May-2012 at 23:46
Originally posted by HugoGoulding

Добро значи ...на 50 МЕТРИ од плоштадот има цела КУЌА од три ката посветена на Мајка Тереза, одма до нејзе има и споменик од Мајка Тереза... Која е поентава сега ???

Поентата можеби е,ставете гигантски споменик,ако сакате некоја индијска фабрикаLOL
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 130131132133134 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.707 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.