![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 165> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Почнува да се наѕира новата фасада на зградата до „Пелистер“:
![]() ![]() |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
ми се чини или на претпоследниот кат оградите се од ковано железо?незнам како ќе изгледа вака прошарано
|
||
![]() |
||
Gjorgjiev Jr. ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 28-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ме интересира, се планира да се средат и крововите на овие згради или сé ќе остане само на фасадите?
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Macedon1988 ![]() Newbiе ![]() Joined: 26-Aug-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Дали има некаква надеж дека промената на фасадите ќе го опфати и другиот дел од позади? Иначе убава фасада едноставна и ненапдна.
|
||
![]() |
||
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
|
Зашто да има надеж? знаш колку само осветлувањето го кошта државниот НАРОДЕН буџет? А уште ако додадеа на врвот на овие евтини тераси и повеќе орнаменти кај ќе беше крајот на кичот.И сега иако погледнато подлабоко е едноставна фасадата сепак изгледа натрупано. Edited by Block - 26-Aug-2012 at 23:59 |
||
![]() |
||
Macedon1988 ![]() Newbiе ![]() Joined: 26-Aug-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Надеж затоа што кога веќе се решија за промена на фасадите барем нека биде комплетно за целата работа да биде сериозна. |
||
![]() |
||
Tony Martin ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Aug-2012 Location: EU Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|
Ako stanarite ili firmite sakaat, mozat slobodno da gi promenat fasadite na nivnite zgradi i od pozadi, a ne da ocekuvaat deka i toa drzavata ili opstinata ke go napravat za niv...
|
||
![]() |
||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|
ОНЛАЈН ВЕСТИ 17.09.2012, 14:23 Избрана новата барокна фасада за „Нама“ и „Метропол“ Градот ја извести јавноста дека е избрано идејното решение, но, сепак уште не сака да го прикаже Градските власти не откриваат како ќе изгледа новата фасада на објектот на некогашна „Нама“ и „Метропол“, иако викендов преку платена реклама се пофалија дека одбрале идејно решение по кое ќе го менуваат надворешниот изглед на двата објекта. Информираат единствено дека е избран трудот кој на јавниот оглас бил пријавен под шифрата „Скрин“ и неговиот автор ќе биде награден со 450.000 денари. „По објавувањето на конкурсните резултати, Град Скопје продолжува со постапката за правно дооформување на проектот, по што ќе ја информира јавноста за сите конкурсни детали“, велат накусо градските власти на чиј повик за избор на нова фасада на некогашните „Нама“ и „Метропол“ беа доставени две предлог решенија. Иако надлежните не откриваат никакви детаљи за избраниот нов лик за објектите, извесно е дека нивната надворешност ќе биде во стилот на фасадите од „Скопје 2014“. Градот инсистираше авторите да предложат фасада во неокласичен стил. Целта на обновата на фасадите е објектите да се вклопат во околниот амбиент на старо-новите градби и фасади што се наоѓаат или гравитираат околу плоштадот. Колку ќе чини реновирањето на фасадите и кога ќе почне, а кога ќе заврши, ќе зависи од избраната понуда на тендерот за изведувач кој допрва ќе се распишува. (Дс.Т.) http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=25C197F9C36F2A4887518E62DD9EDA77 |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
СИТЕ ДЕСЕТ ЗГРАДИ ЈА ПОМИНАЛЕ КОНТРОЛАТА
Термофасадите во Центар чекаат изведувач Услов овие згради да добијат нова фасада во втората фаза беше станарите да имаат сменето минимум 70 проценти од прозорците, во спротивно општината ќе ја сменеше зградата со некоја што чека на ред ![]() Сите десет згради во централното градско подрачје што Општина Центар ги избра за обнова на фасадите ја поминале и втората фаза од овој проект. Според условите што ги распиша општината, за да ја завршат и оваа фаза беше неопходно барем 70 проценти од станарите да ги замениле старите со нови прозорци. Во спротивно, општината на нејзино место ќе избереше друга зграда од ранг-листата на чекање. Состојбата на терен во изминатиот период ја утврдуваа контролори од општината. Иако станарите се подготвени, се уште не се знае кога точно ќе започне фасадирањето, бидејќи општината допрва ќе бара изведувач. Дел од граѓаните што живеат во овие згради раскажуваат дека не било едноставно да се договорат меѓусебе бидејќи немал секој пари да ги смени прозорците. Во просек оваа интервенција во становите секое домаќинство го чинела околу 2000 евра. - Нашата зграда беше избрана во овој проект. Ние го немавме исполнето процентот на становите што требаше да бидат со нови прозорци, но покажавме документ заверен на нотар. Од општината не почекаа и потоа дојдоа во контрола. Проверуваа дали прозорците се направени добро, дали се енергетски ефикасни, а го гледаа и комплетниот изглед на зградата. Кај нас имаа забелешки на еден од станарите кој живее на приземје, а кој имаше ставено прозорци од стаклена цигла - вели скопјанката Светлана К. За да влезат во првата фаза, пак, станарите требаше да имаат регистрирано куќна заедница, зградата да биде над пет ката и постара од 15 години. - Постапката е при крај. Сега треба да почне ревизијата на проектот, а потоа да се најде и изведувач за фасадите - велат до општината. Инаку, Општина Центар направи потесен избор од вкупно 54 згради што аплицираа за проектот Енергетско-ефикасни домови, а со кој се предвидува постарите згради со дотраени фасади да се обноват со нови со финансиска помош од општината. Општина Центар одлучи први нова фасада да добијат станбените згради на ул. "Ѓуро Ѓаковиќ" бр.72 , ул. "Орце Николов" бр. 77, бул. "Партизански одреди" бр. 49, влез 1 и 2, бул. "Кочо Рацин" бр. 19, бул. "Св. Климент Охридски" бр. 53, бул. "Св. Климент Охридски" бр. 29, ул. "Луј Пастер" бр. 23А/1, ул. "Ленинова" бр.73, ул. "Орце Николов" бр. 29 и на ул. "Франклин Рузвелт" бр.46 А. За овој проект општина Центар од општинската каса издвои 30 милиони денари. Идејата е финансиски да им се помогне на најоштетените згради да го променат својот изглед и функционалност. Со овој проект Општина Центар ќе им овозможи на граѓаните да ги подобрат своите услови за домување, во смисла на заштеда на енергија, намалени трошоци, намалување на загубата на топлинска енергија и заштита на животната средина. Со тоа пак ќе се подобри и квалитетот на живеење на станарите кои со добра изолација на становите ќе успеат да заштедат на сметките на топлинска и електрична енергија. Со проектот не е планирано да се променува надворешниот изглед на зградите. Тие ќе го задржат својот автентичен надворешен облик само освежен со нови бои. (С.М.) http://www.vecer.com.mk/?ItemID=D9F7CB4A51DCB148AC093CF47D212866 |
||
![]() |
||
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
|
Нова фасада на зградата на БТК в София
Преди ![]() Сега ![]() |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Фасадата на кулата во Карпош 1 е готова... Кафевата варијанта е.... И мислам дека ова е првата станбена зграда градена пред независноста која сега има фасадно осветлување... Мене ми се допадна... убаво и пристојно... иако лично таа варијанта не ми беше фаворит... Edited by FoSsiL - 11-Oct-2012 at 16:52 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
lion ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 13-Sep-2012 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Aх тие климите.. кога ќе ги видам како висат се нервирам
![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Опа, ново место за билборд!
![]() |
||
![]() |
||
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Хахаха ке биде и тоа , почекај ден-два...
![]() |
||
And something, somewhere was lost in 1938...
|
||
![]() |
||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
Готова е фасадата над Тренд која ме "остави без зборови"
![]() |
||
23ka.wordpress.com
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
оваа фасада е од Пелистер или кај Тренд?
![]() http://press24.mk/story/makedonija/foto-zgradite-okolu-ploshtadot-makedonija-vo-skopje-dobija-nov-lik |
||
![]() |
||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() trend?!? |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Ах... |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |