![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3132333435 165> |
Author | ||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
на линкот има и видео
http://www.kurir.mk/republika/skopje/89771-FOTO-Rekonstruiranite-fasadi-na-plostad |
||
![]() |
||
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Реконструкцијата на оваа фасада чини околу 3,5 милиони денари. Ова на се личи освен на фасада! Не озбилно, тотално направија погрешен потег. Ова на пелистер ајде ок е, ама се вртиш на другава страна и ти се "крши филмот" одендаш. А и незнам кој им дал диплома на тие таканаречени архитекти. Што повеќе го гледам се погрдо ми станува... Браво дечки !
![]() |
||
And something, somewhere was lost in 1938...
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
фасадата над Тренд е очигледно импровизација поради тоа што не им се порамнуваа спратовите на двата соседни објекти, па се решиле за полно стакло и следење само на линиите на другиот објект
како и да е, ужасно е со какви крпеници го испошлакаа градот општо кажано, дури и поужасно од самиот факт дека без никаква потреба менувале фасада... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
|
И пак ги браниш едните а ги плукаш оние кој се најмалку виновни за ова.За фасадата да биде направена некој морало да ја одобри, а тоа сигурно не сме јас или ти.Значи архитектите се најмалку виновни,тие можеле да нацртаат што и да било, незначи дека оние другите треба да го одобрат и спроведат тоа. |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека архитектите си замислиле едно.... а на крај излегло нешто сосем друго...
|
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Moјата критика беше упатена најпрво кон креаторите на делото кое што го гледаме, бидејќи ова дело е лично нивно и ничиje друго и тие се оние кои треба се професионалци во сопствената професија и во тоа што го прават. Чим нивната самопочит и перцепција е толкава да конкурираат со вакво нешто, мојата критика е сосема оправдана. Тоа се разбира значи дека еднакво ретардирани на нив се и тие кои го одобриле ова. Edited by HugoGoulding - 28-Oct-2012 at 01:04 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
И мене начелно ми делуваше задоволително, но тоа се однесува само на зградата „Пелистер“, а не делот што се продолжува налево кон „Пелагонија“. И зборам конкретно за самата фасада во потесен смисол. Но не можам да преминам преку следниве работи: - Лимените доградби на кровот си останаа, многу јака комбинација со „барокот“! - Климите се вратија без никаков ред! - Станарите не добија само гратис фасада, туку и некој квадрат плус... - Им се дозволи да шлапнат билборд врз фасадата која сите ја плативме... не ми е јасно, ако фасадата била од доволно голем јавен интерес за сите да мораме да го финансираме нејзиното менување, зарем не е од ист толкав јавен интерес за да се оневозможи нејзино нагрдување и злоупотребување за рекламирање? - Некој поназад спомна дека освен што се дозволи да се постави билборд, уште посмешно е што билбордот навечер е осветлен не со сопствено, туку со осветлувањето на фасадата (се гледа и на сликата погоре). Значи дури и осветлувањето на билбордот сите го плаќаме (инсталацијата на осветлувањето на „Пелистер“ чинеше 110 илјади евра, а и сметките за струјата со која се осветлува фасадата ги плаќаме сите ние). Уште колку начини ќе измислат да ја пикнат раката во туѓи џебови? А за изгледот на новата фасадата кај „Тренд“, мислам сувишно е да се коментира ![]() Дури и таа дрвената шупа останала на кровот, а и билбордот си останал. Рендерот бил за мачкање очи... ваљда мислат дека треба да сме среќни што воопшто пуштиле рендер па макар и лажен, без разлика што и ова е проект кој е реализиран со јавни финансии. |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Оваа фасада доколку се извади лошото осветлување, се исфарба зградата над "Лондон" со истата боја (целта беше да изгледаат како една целина), се отстрани поткровјето и билбордот (евентулано да се доизгрди и кон десно
![]() |
||
![]() |
||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
@stratus:
Брат... загубена кауза е фасадава... еве пробав нешто да сменам... ама мислам оти е ЏАБЕ!!! ![]() Макар и да се со иста боја двете фасади (не ми играше ептен со фоткава)... Edited by tiberix - 28-Oct-2012 at 10:14 |
||
![]() |
||
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
|
Сепак мислам вака колку толку ќе изгледа не многу но сепак грдо но барем средено
![]() Јас мислев нешто вака: ![]() Edited by stratus - 28-Oct-2012 at 11:14 |
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
аууу дебилштина од невидени размери. Човек да се запраша дали во владеачката гарнитура има архитекти воопшто...
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
@stratus:
Јас сепак мислам дека е џабе... промашена е левата фасада, па што и да прават до десната нема да има фајде ... |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
кога ќе потемни бакарот,и ако се подеси осветлението на топло жолта боја,можи некако да се прифати, ама кога ќе се доправат другите фасади-т.е.да се подизгуби малу во средината
|
||
![]() |
||
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
|
malce da ja svrtime na shala. jas tamu kolku sto znam e sedisteto na vmro narodna pa mozebi zatoa deluva kako bordel od amsterdam
![]() |
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
![]() Hahaha, mozda si vo pravo za toa. A mene fasadata mi deluva ko loso izdanie na Ard Deko od Miami Beach. Uste kaficot treba da se preimenuva od London vo Miami ke bide kompletna. ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
Обнова на автентичните стари градби во КрушевоМинистерството за култура во Крушево започна со промоција на проектот за реставрирање на стари куќи. Во првата фаза во Крушево е обновена фасадата од куќата од познатата крушевска фамилија Бинка, а ќе се работи и на обнова на објектот во кој сега е сместен Музејот на Илинденското востание и Крушевската републикаЗа реконструкцијата на старите автентични градби, кои ќе добијат нов лик, ќе бидат потрошени три милиони денари, а работите ги изведува прилепскиот Завод и Музеј. Директорката Гордана Данилоска Спироска вели дека на старата куќа комплетно се обновени камените ѕидови, фасадата, дограмата и е обоена со специфична боја, како и со орнаменти. За Музејот се одобрени 500 илјади денари а ќе се врши препокривање . Догодина ќе следи следната фаза односно обнова на музејската поставка. Инаку, со проектот ќе се обноват 250 амбиентални куќи во 15 градови во земјата. http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=10262 Edited by Cloverstack - 02-Nov-2012 at 21:20 |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Конечно имав можност да ја видам новата фасада над Тренд навечер во целото нејзино здание, со линијата од новогодишните сијалички кои ги разделуваат катовите и диско-трепкастите ефекти од страните во сите бои ... Не знам што да искоментирам искрено ... Ме истрауматизира.
Edited by HugoGoulding - 04-Nov-2012 at 05:00 |
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
Welcome to the club ![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
еве го и објектот во Карпош, според мене ја избраа најдосадната фасада, ама сепак, многу битн ое што објектот изгледа пристојно (само уште поткровјето да не беше)
![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3132333435 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |