![]() |
![]() |
![]() |
Македонска Филхармонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 38> |
Author | |
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
па убаво пишува,се подготвува.сегашно бесконечно време е тоа.треба малку граматика и све ќе е јасно.е кога крајот,тоа не е поентата овде
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
http://www.24vesti.com.mk/novata-zgrada-na-filharmonijata-kje-bide-gotova-vo-2014
Новата зграда на Филхармонијата ќе биде готова во 2014
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=777A7BCA16EE2C45B153F798E3E552C7
Ako nekoj znae neka objasni sto tolku vo ovaa faza se vodi griza za akusticniot del? Ianku od bliski izvori slusnav (ova ne e potvrdena informacija) deka vo samata sala ke nema lift za klavirot, sto e gooolema utka. Isto taka ne se planira orgulja, taka sto deficitot na instrumenti na MF ostanuva i ponatamu bolno prasanje sto na samata institucija im dava karakter na "amatersko muzicko zdruzenie". PS Kolku da se znae orkestarot na MF ne e edinstveniot simfoniski orkestar vo RM. Tuka e orkestarot na operata i FMU. |
|
![]() |
|
chelsea ![]() Newbie ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
Pa i ne e nekoja filozofija se gleda kolku se raboti,a i ke vidime kolku ke se raboti vo idnina na objektot za da se vidi dali vo prashanje e slozenosta ili prioritetite?
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
јас мислам дека влечкањето нема врска со сложеноста на изградбата на филхармонијата... сепак ако некој професионално го подготвил проектот, градењето е само физичка работа и во таа фаза може да се јават само проблеми како природни непогоди и грешки на градежниците...
сетете се само колку многу чекавме воопшто да почне да се гради карабината на објектот и да се истурат првите плочи бетон... дури и едноставните стандардни фази ги влечкаа до немајкаде, исто како и со театарот |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
Единствен комплициран дел во целата оваа работа е тоа што таму долго време ништо не се работи.
|
|
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
|
![]() |
|
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|
|
23ka.wordpress.com
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edited by Dexter26 - 30-Dec-2012 at 01:37 |
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Дали некој има информации за столбовите на зградава (за сите) ,ме интересираат спецификации на армирање и бетон за вертикални столбови и потпорни хоризонтални столбови за кровната конструкција.
|
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
овде најдолем проблем е статиката,како да се пресмета да резултантите во секој чвор да се нули.нема класична шема па да се применат обични пресметки.секоја му чест на проектантот(не на тој што ја нацртал,тој што ја пресметал)
|
|
![]() |
|
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
Му пружам рака за тој што ја пресметал статиката и што ја средил како што треба (доколку навистина е како што треба). Со оглед дека станува збор за заоблена (полукружна) конструкција и дека таму треба да лежи кров од огромна тежина навистина многу ме интересира статиката на кровот а и спецификациите на темелите и вертикалните столбови на кои се потпира таа хоризонтална конструкција. |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
konstrukcijata na ovoj objekt e razocaruvacka. namesto celata da lebdi i da se resi so prenapregnat beton kako MOB, mostot goce delcev i sl. tuka se odi najobicna konstrukcija kako i sekoja druga zgrada. ocaen obid da se zashtedi... a pred duri 50 godini imale mnogu posmel pristap vo resavanje na golemi rasponi.
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Не сум стручен но мене целата изведба на овој објект ми личи на импровизација и не соодветна за денешната технологија и можности. Е сега ме интересира некој постручен да каже дали е нормално кај ваква лачна изведба да де користат толку многу шалони и потпорни скелиња? Зошто не се користат други материјали (челична или некоја друга конструкција) и зошто не се оди на градење да деловите на лаковите условно кажано на земја во вид на модули и потоа монтирање на основите на објектот?
Edited by kultuzin - 30-Dec-2012 at 18:01 |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Според мене најголема придобивка од целиот проект Скопје 2014 требаше покрај другото да биде и збогатување на фирмите со нови искуства, нови пристапи на градба, нови технологии и инвестирање но ноухау со што би станале конкурентни и на надворешниот пазар на градежништво. За жал од сето она што го гледам целиот проект се гради со некој ептен застарен пристап, а самите објекти се со многу низок квалитет.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
http://www.alfa.mk/News.aspx?id=51313
Филхармонијата и новиот театар се речиси готови
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
филхармонијата готова??????????????????
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
recisi... ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
...
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1415161718 38> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |