build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Обнова на Офицерскиот дом

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
nouseforname View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote nouseforname Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 25-Mar-2011 at 23:42
ako moze da dodadam deka ako ovaa vlada poveke se nasocese kon stari objekti sto vsusnost porano vo skopje postoele mn ke bese pogolema zainteresiranosta vo proetktot nego od nekoj objekti sto do sega ne postoele barem ako saka da se ide na novi pr vo nekoj moderen/contemporary stil
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 26-Mar-2011 at 00:36
не знам зошто се фаќате на муабетот за вредноста на Офицерскиот дом
според мене најлчогично мислење е дека Офицерскиот дом нема голема историска и културна вредност, туку само бил маркантен и ништо повеќе, нема големо значење за развитокот на градот, туку само одбележува многу краток периот од скопската историја, се друго не ме интересира, ни кој го изградил, ни кој не сакал да го реконструира
а тоа дека е големо архитектонско постигнување, баш и не е, без разлика кој го изградил

и сентименталната поврзаност со одреден период не треба да се меша со одлуките и планирањето на градот, туку треба прво за сето тоа да се размисли и да се разработи, тоа е исто како утре не дај боже да се сруши нешто, па јас чисто од емотивна поврзаност со него после 50 години да се запнам да го изградам, а да нема реална потреба од него или да постои подобар избор за негова замена
а за тоа дека тие што не го поддржувале возобнувањето на објекти срушени во земјотресот, не значи дека не се Скопјани, и јас сум Скопјанец (што би рекол N23, со поколенија Big%20smile) и го обожавам Скопје какво што било и пред земјотресот, заедно со офицерскиот, но знам како треба да се планира еден нормален град и треба народот да почне да ги разбира тие работи

Edited by zabegan - 26-Mar-2011 at 00:42
Back to Top
Anci View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Anci Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 16-May-2011 at 15:10
Moze Nekoj da mi Dade poveke Informacii za za Izgradbata na Oficerskiot Dom , istorijata itn...Fala Odnapred
AnCi
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 28-Oct-2011 at 19:50
http://www.ii.edu.mk/predmeti/mm/20052006/mmproekti/Skopje_Oficerski_Dom/index.html

Веб страна на која може да се прочита за историјатот на објектот како и да се погледнат слики, видеа и 3Д анимации.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 20-Mar-2012 at 11:13
Хотелот и Офицерскиот ќе се градат- ветува Кондоминас

Компанијата на грчкиот бизнисмен Кондоминас најавува дека наскоро ќе поднесе барање за одобрение за градба на Офицерскиот Дом и Хотелот на плоштад Македонија. На 20-тина дена до истекот на крајниот рок за оваа процедура за Офицерскиот Дом, од компанијата ветуваат дека ќе го испочитуваат договореното со министерството за транспорт .

„Рокот за поднесување на документацијата за барање на градежна дозвола не е истечен и истиот ќе биде испочитуван. (ќе се почне со градба н.з.) по добивање правосилно одобрение за градба“ – велат застапниците на ДЦ Прајм Пропертис.

Од грчката компанија сметаат и дека повеќе ја немаат обврската пред добивањето на дозвола за градба- решавање на односите со приватните сопствениците на околу 514 м2 квадратни под хотелот. Причината е новиот детален план на општина Центар, во кој објектите сега ја заобиколуваат приватната земја.

„Согласно стариот ДУП, ние таа обврска ја имавме и преговаравме преку нашата Адвокатска канцеларија во Скопје, со оглед на фактот што во меѓувреме се смени ДУП, мислиме дека е излишно понатамошното продолжување на преговорите.“

Грчкиот бизнисмен Кондоминас ги купи двете парцелите од вкупно 6308м2 на плоштадот за 630 000 евра, пред една година. Негова обврска е на нив да изгради хотел на светски бренд и зградата на Офицерскиот Дом. Проектите, кои се дел од Скопје 2014-та, претходно мора да поминат пред комисија во министертвото за транспорт, а по завршувањето, дел од Офицерскиот Дом треба да го врати на државата.

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=47572
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 09-Apr-2012 at 22:23
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=48431

Кондоминас поднесе документација за Офицерски Дом

понеделник, 09 април 2012, 17:49

Документацијата за изградба на Офицерскиот Дом на плоштадот Македонија стигна до надлежните институции. Грчкиот инвеститор Кондоминас, според информации на АЛФА, поднел барање за одобрение за градба на објектот до општина Центар. Истовремено, основниот проект за зградата стигнал и на проверка кај министерството за транспорт, што беше услов, кога пред една година, грчкиот бизнисмен ги купи парцелите за Офицерски и Хотелот на плоштадот.

- „Комисија од Министерството за транспорт и врски треба да го одобри основниот проект во однос на фасадно обликување на градбите и во однос на просторот предвиден за изградба на резиденцијалниот дел согласно дадените услови, како и матична служба која ќе се предаде во сопственост на Република Македонија“ – велат од министерството за транспорт и врски.

Во моментов не се знае кога точно би почнала изградбата на
Офицерскиот Дом, инаку еден од последните објекти предвидени во
проектот Скопје 2014-та. Пред дваесетина дена, од компанијата на Кондоминас одговорија дека тоа ќе се случи по добивањето на правосилно одобрение за градба.

Грчкиот бизнисмен ја купи парцелата за офицерскиот Дом заедно со уште една соседна за Хотел, пред една година, на јавно наддавање во министерството за транспорт. Плати околу 100 евра од квадрат за вкупна површина од 6308м2 на плоштадот Македонија. Негова обврска е на едната парцела да го изгради Офицерскиот дом,а потоа дел од него да го врати на државата.

На другата треба да изгради Хотел во соработка со светски бренд. Крајниот рок за поднесување на документацијата за Офицерскиот Дом истекуваше за неколку дена. За хотелот, Кондоминас има речиси уште една година.

Александар Димитриевски

Edited by Dexter26 - 09-Apr-2012 at 22:25
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 09-Apr-2012 at 22:51
istiot Oficerski ke se gradi ?
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 10-Apr-2012 at 14:23
Мене ми се допаѓа да биде истиот.
Back to Top
LAV View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote LAV Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 10-Apr-2012 at 14:29
Kamo sreka da e istiot. Samo da ne bide kako obnovata na narodna banka!
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 10-Apr-2012 at 14:32
Ако планираат да го заебат и да направат глупост како што испадна на локацијата на стара Народна Банка, тогаш подобро ништо да не градат на локацијата на стариот Офицерски Дом.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 10-Apr-2012 at 14:41
2ta objekti koi treba da bidat porti za vlez vo plostadot a toa se stakleniot objekt kaj starata narodna banka i oficerskiot treba edna kompozicija da pretstavuvaat, a vaka neznam kako toa ke se izvedi so servirano staro resenie za oficerskiot
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 10-Apr-2012 at 14:41
neka dobie moderna interpretacija ako ne
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 19-Apr-2012 at 20:15
http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&eventId=48847

Кондоминас доби дозвола за Офицерски

четврток, 19 април 2012, 19:09

Грчкиот бизнисмен Кондоминас доби зелено светло од министерството за транспорт и општина Центар да го гради Офицерскиот Дом. Комисијата во Транспорт го одобрила изгледот на објектот, локалната самоуправа издала одобрение за градба.

- „ Очекувам многу брзо да отпочне со градба бидејќи ја има подготвено цела документација. Инаку самиот изглед на објектот е согласно насоките дадени претходно од Министерството за транспорт и врски, така да ќе биде слична онаква фасада каква што била и претходно. со тоа што имаше и услов еден спрат да припадне на државата каде што во иднина ќе биде градската куќа, но тој простор ќе може да се користи и за други приеми итн.“- изјави меѓу другото министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

Како точно ќе изгледа објектот, и по два дена чекање од министерството не обезбедија примерок. Најблиску до она што треба да се гради на плоштадот веројатно е видео презентацијата од Скопје 2014-та. Офицерскиот дом бил изграден во 1929 година. Срушен е во 1964, бидејќи бил сериозно оштетен од земјотресот и неговата обнова е проценета како многу скапа во тој момент.

Кондоминас го доби земјиштето за Офицерскиот Дом заедно со уште парцела за хотел. Ги купи на јавно наддавање за цена од околу 100 евра за квадрат. Дозволите за Oфицерскиот дом ги доби во законскиот рок. За хотелот пак, има време до следната пролет.

Александар Димитриевски

Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 22-Apr-2012 at 04:27

" со тоа што имаше и услов еден спрат да припадне на државата каде што во иднина ќе биде градската куќа, но тој простор ќе може да се користи и за други приеми итн."-

Нешто не ми е јасно. До сега имав впечаток дека тој што ќе го гради хотелот на плоштад има обрска да го изгради Офицерски Дом и да го предаде целосно во сопственост на градот. И таму да биде сместена резиденцијата на градоначалникот и матичната служба. Но сега читам дека само еден спрат имал обрска да им отстапи. Дали тоа значи дека и Офицерски ке биде хотел од кој само еден спрат(не е наведено дали приземјето, најгорниот или некој друг) ке биде матично и резиденција на градоначалникот. Од изјавите некако многу малку може да се дознае. А и на новинарите им е најважен надворешниот изглед и ништо друго.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 22-Apr-2012 at 09:50
Да и јас го имав истиот впечаток! Уште еден мега криминал во серијата на криминали што се случуваат во најстрогиот центар на наша сметка. Всушност нема објект кој се гради и се дава на некое приватно лице, а да не беше замешан во голем скандал.

Се прашувам од кога тоа с. Скопје стана Баку или Абу Даби та да му требаат 10 нови хотели? Бизнисот и туризмот процветаа па незнаеме каде да ги сместиме гостите? Јасно е како ден дека намената на 90% од хотелите кои се градат во моментов ќе биде сменета дали во шопинг центри, офис згради или луксузни станови под наем. Тука всушност се гледа страшната дволичност на властите: вистионкиот интерес е правење на мега-корупциски згделки и лично обогатување на поединци, прикриено под превезот на патриотизмот, активната работа и грижа за општо добро. Прозирно, прозирно! Ако, за прост и глупав народ и тоа е малку!
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 03-Jan-2013 at 20:16
03.01.2013, 16:22

ДВЕ ГО­ДИ­НИ ОТ­КА­КО ГРЧ­КИ­ОТ БИЗ­НИС­МЕН КОН­ДА­МИ­НАС ГО КУ­ПИ ЗЕМ­ЈИШ­ТЕ­ТО НА ПЛОШ­ТАД

Офи­цер­ски­от дом има гра­деж­на доз­во­ла, ама град­ба не­ма

Од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски ве­лат де­ка ид­ни­от ин­вес­ти­тор за­се­га се при­др­жу­ва до ро­ко­ви­те пред­ви­де­ни со до­го­во­рот, од­нос­но из­ва­дил гра­деж­на доз­во­ла од Оп­шти­на Цен­тар и се­га, во рок од шест го­ди­ни, тре­ба да ги из­гра­ди Офи­цер­ски­от дом и хо­те­лот до не­го

Не­ма абер да поч­не из­град­ба­та на Офи­цер­ски­от дом на плош­та­дот Ма­ке­до­ни­ја. Ре­чи­си две го­ди­ни от­ка­ко грч­ки­от биз­нис­мен Ди­мит­ри Кон­да­ми­нас, пре­ку фир­ма­та ДЦ "Прајм про­пер­тис", ја ку­пи ат­рак­тив­на­та пар­це­ла во цен­та­рот на гра­дот, не­ма ни­как­ви гра­деж­ни ак­тив­нос­ти. Прос­то­рот ни­ту е ог­ра­ден ни­ту, пак, неш­то на­вес­ту­ва де­ка нас­ко­ро ќе ник­не но­во гра­ди­лиш­те на Плош­та­дот.
Од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски ве­лат де­ка ид­ни­от ин­вес­ти­тор, кој пок­рај Офи­цер­ски дом тре­ба да из­гра­ди и хо­тел, за­се­га се при­др­жу­ва до ро­ко­ви­те пред­ви­де­ни со до­го­во­рот.
"До­го­во­рот за оту­ѓу­ва­ње гра­деж­но зем­јиш­те на две гра­деж­ни пар­це­ли ме­ѓу Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски и фир­ма­та ДЦ 'Прајм про­пер­тис' е склу­чен на 4.4.2011 го­ди­на. Ин­вес­ти­то­рот из­ва­ди гра­деж­на доз­во­ла од Оп­шти­на Цен­тар во пред­ви­де­ни­от рок од 12 ме­се­ци. Во мо­мен­тов те­чат ро­ко­ви­те за за­поч­ну­ва­ње на из­град­ба и за­вр­шу­ва­ње на из­град­ба на об­јек­тот. Ку­пу­ва­чот е дол­жен да ја за­вр­ши из­град­ба­та на об­јек­тот во рок од шест го­ди­ни од до­би­ва­ње­то на одоб­ре­ни­е­то за град­ба", ве­лат од Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски.
Гра­деж­на­та доз­во­ла Кон­да­ми­нас ја из­ва­ди ла­ни.
Од прав­ни­те зас­тап­ни­ци во Ма­ке­до­ни­ја на биз­нис­ме­нот Кон­да­ми­нас, ад­во­кат­ска­та ку­ќа "Чу­киќ и Мар­ков", не ус­пе­ав­ме да до­би­е­ме од­го­вор ко­га нив­ни­от кли­ент ќе за­поч­не со из­град­ба на два­та об­јек­та, кои се дел од про­ек­тот "Скоп­је 2014". От­та­му во не­кол­ку нав­ра­ти ни ре­коа де­ка ад­во­ка­ти­те се на служ­бе­но па­ту­ва­ње.
Грч­ки­от биз­нис­мен Ди­мит­рис Кон­да­ми­нас пред две го­ди­ни ги ку­пи пар­це­ли­те на јав­но­то над­да­ва­ње во Ми­нис­терс­тво­то за тран­спорт и вр­ски за вкуп­но 630.000 ев­ра. На ли­ци­та­ци­ја­та тој бе­ше един­ствен по­ну­ду­вач, па са­мо за 100 де­на­ри по­ве­ќе од по­чет­ни­те 6.000 де­на­ри за квад­ра­тен ме­тар, ста­на сопс­тве­ник на 6.300 квад­ра­ти зем­јиш­те на плош­та­дот Ма­ке­до­ни­ја.
Спо­ред ус­ло­ви­те, ин­вес­ти­то­рот тре­ба да из­гра­ди хо­тел во ба­ро­кен стил и град­ска ку­ќа со из­глед на не­ко­гаш­ни­от Офи­цер­ски дом, во ко­ја ќе би­дат смес­те­ни ка­би­не­тот на гра­до­на­чал­ни­кот на Скоп­је и Ма­тич­на­та служ­ба. (А.А.)

http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=B4F4CCEF60C5984BB59F0C5169198278
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 12-Jan-2013 at 13:43
Офицерскиот дом во старото Скопје

Зградата на Офицерскиот дом е изградена според проектите на архитектот Вилијам Баумгартен, руски емигрант. Проектите се изработени во 1925 година, кога и започнала изградбата, а објектот конечно бил завршен во 1929 година. Домот се наоѓал на десниот брег на реката Вардар, на самиот плоштад, на местото каде претходно се наоѓала Бурмали-џамија. И овој монументален објект бил третиран во стилот на класицистичкиот академизам, што посебно доаѓало до израз во третманот на фасадите со колосални столбови од композитен ред на челната фасада и на страната спрема Вардар, во обработката на прозорските отвори, во примената на балустради, развиени венци и профилаци.

Овој стил доследно бил спроведен и во ентериерот. Ентериерот се одликувал со раскош репрезентативен за една монархистичка зграда и следел еден интернационален електички стил на уредување. Тоа се гледа од претенцизниот блесок во примената на скапи материјали, специјално изработените парчиња мебел, свечените скали и свечената сала до која тие воделе.

Салата била украсена со големи кристални лустери, вѕидани коринтски столбови и лоѓии на прозорците. Катастрофалниот земјотрес во 1963 година му нанел огромна штета на објектот. Поради фактот што била потребна огромна инвестиција за истиот да се реновира, тој бил урнат во 1964 година.

http://www.skopjeinfo.mk/gradot/909870667/foto-bideo-oficerskiot-dom-vo-staroto-skopje
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 12-Jan-2013 at 14:01
lele radi "obnovata" na narodna banka, lugevo si imaat uplav od modena interpretacija na objekti  
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 12-Jan-2013 at 18:06
Originally posted by xnx

lele radi "obnovata" na narodna banka, lugevo si imaat uplav od modena interpretacija na objekti  
најлошо кај нас е што се меша реконструкција/интерпретација, наместо да се одлучиме или за целосна реконструкција, или за современа интерпретација
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 18-Jan-2013 at 11:18
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=37960707E6FA2B4BB08F25C5E275E07B

Се расчистува теренот за новиот Офицерски дом

„Градски паркинг“ деновиве и целосно ќе се повлече од земјиштето кое со години го користи како паркинг-простор

ДЕСПИНА ТРАЈКОВСКА

По речиси две години откако ја купи атрактивната парцела на плоштад „Македонија“, грчкиот бизнисмен Димитри Кондоминас се подготвува да почне да го гради хотелот и Офицерскиот дом. Неговите правни застапници, адвокатската куќа „Чукиќ и Марков“, почнуваат да му го подготвуваат теренот за градба. Побарале дислокација на постојниот паркинг поради неопходното заградување на просторот за да се отвори градилиште. Во меѓувреме тие веќе ја обезбедиле и градежната дозвола.

Детали кога ќе отпочнат со градежните активности, со која динамика ќе се работи и слично, застапниците не кажуваат. Воопшто, од адвокатската куќа „Чукиќ и Марков“ не се достапни за какви било информации во врска со нивниот грчки клиент, кој, всушност, ќе гради два објекта кои се дел од „Скопје 2014“.

Но, очигледно, се бројат денови кога локацијата ќе почне да се заградува. Завчера од паркингот во непосредна близина на парцелата беа отстранети рампите, а „Градски паркинг“ деновиве и целосно ќе се повлече од земјиштето кое со години го користеше како паркинг-простор.

„Добивме допис, а остваривме и средба со адвокатот и ни беше укажано дека во рок од седум дена треба да го отстапиме просторот бидејќи новиот сопственик на парцелата планира да почне со околчување на просторот“, ни рекоа накусо вчера од „Градски паркинг“. Од таму не знаеја да кажат дали целиот постоен паркинг се наоѓа на парцелата во сопственост на Кондоминас.

Грчкиот бизнисмен, пак, пролетта во 2011 година ги купи двете атрактивни парцели на плоштадот „Македонија“ наменети за изградба на Офицерскиот дом и хотелот веднаш до него. Урбанистичкиот план дозволува објектите да бидат изградени до максимална висина од 29 метри, односно предвидена е изградба на објект од седум ката со потпокрив. Кондоминас стана сопственик на земјиштето по пат на лицитација на која беше единствен понудувач. Плати околу 630.000 за речиси 6.300 квадрати земјиште. Според условите на лицитацијата што ги постави државата, тој требаше да откупи и уште околу 500 квадратни метри од приватни сопственици, а потоа да го изгради хотелот во барокен стил и градска куќа со лушпа на некогашниот Офицерски дом, во која ќе биде сместен кабинетот на градоначалникот на Скопје и Матичната служба.

Неодамна, од Министерството за транспорт и врски информираа дека Кондоминас засега ги почитува роковите за изградба што ги налага договорот за отуѓување на земјата.

„Договорот за отуѓување на градежно земјиште на две градежни парцели меѓу Министерството за транспорт и врски и фирмата ДЦ 'Приме пропертис' е склучен на 4 април 2011 година. Инвеститорот во предвидениот рок од 12 месеци извади градежна дозвола од Општина Центар. Во моментов течат роковите за започнување на изградбата и завршување на објектот. Купувачот е должен да ја заврши изградбата во рок од 6 години од добивањето на одобрението за градба“, рекоа од ресорното министерство.

Инаку, Кондоминас влезе во Македонија преку фирмата „ДЦ приме пропертис СА“, како филијала на грчката „Демко прајм пропертис“, а партнер му е синџирот хотели „Мериот“.

Паркингот на плоштад веќе не е во функција

Јавниот градски паркинг веќе не е во функција. Всушност, на него од вторникот може да се паркира, но користењето не е регулирано и не се наплаќа. Од „Градски паркинг“ информираа дека на сопствениците на месечни и годишни билети за овој паркинг ќе им биде понудено користење на алтернативни паркинзи. Во случај тоа да не им одговара, најверојатно ќе им биде вратена разликата во парите што ја платиле за месечно или за годишно користење на конкретниот паркинг. (Дс.Т.)

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.254 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.