build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5051525354 75>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
MartiniMKD View Drop Down
Groupie
Groupie

Online Status: Offline
  Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1021 Posted: 21-Jan-2013 at 22:19
Originally posted by Cloverstack

Те молам објасни зошто примерите кои ги наведов биле Мерцедеси, а Комерцијална банка била Југо.

Само мал пример зошто

Back to Top
JimmyN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote JimmyN Quote  Post ReplyReply #1022 Posted: 21-Jan-2013 at 22:33
Сто посто се согласувам со Cloverstac!
Јас живеам во германија и можам да потврдам дека такви згради(ко на сликите погоре) се реалност во центрите на градовите. Таа архитектура нее комунистичка/социалистичка или источна. Така се градеше нис целиот свет, на пример во бразил, ама најчесто во европа после втората светска војна.
Цели градови во германија беа до корен избомбардирани, се градеше се одново. Такви градби биле ефтини, ефикасни, брзо се градеа и, што многупати се заборава, биле модерни!
И брутализмот постојат во германија, можда не се употребвеше толку ко во други држави, ама постојат.
Back to Top
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1023 Posted: 21-Jan-2013 at 22:56
Многу ми е чудно како тоа го гледате лифтот на врвот од Порта Македонија, клима уредите на новата фасада на зградата од Пелистер, нерамномерноста во прозорците на Мин. за Финансии, по некое испакнато лимче при лепенката до Универзитетска Библиотека, а се правите мутави на сите недоследности во ова чудо, небаре е врвот на архитектурата во Македонија Отвори се земјо голтни ме.

Зошто ја нареков соц. комунистичка ? Од проста причина бидејќи ме асоцира на таква архитектура. Нешто ефтино, грдо за очи, непрактично, повоено, индустриско, бездушно. Џабе ми лепиш партиски идеолошки етикети, мислејќи дека ќе ме насанкаш, не сум против социјализмот како политика или движење, ако тоа до толку те заболе. Но сум против некој да не прави слеп при очи та будала при здрав памет. Ова што го гледаме сега пред Комерцијална е далеку поубаво од тоа зад него. А ти ако сакаш споредувај ја и со градби од Западниот Свет тоа не менува ништо во фактот дека е грдо. Врвот на нелогичноста е рушењето на нешто како Археолошки за да спаси погледот кон едно ваква за вас величенствена градба. После се прашувате зошто човек ви се чуди на паметот Скалае вие да признаете или не во денешнава ситуација кога бељата е веќе направена најлогично решение за да се спаси ова делче од Скопје е рушење на ова запоставено зградиче кое секогаш претставувало чир за просторот кој го зафаќа.

Edited by MartiniMKD - 21-Jan-2013 at 23:31
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1024 Posted: 21-Jan-2013 at 23:19
Originally posted by MartiniMKD

Originally posted by xnx

цигански мутант, циганска депонија
циганско македонска архитектонска бездна

kade se naogas?? vakov recnik da si koristis po doma ili so drugarite vo maalo. ti teknalo li nekad deka mozda ima i "cigani" na forumov? ili bas te briga...

Се извинувам ако на било кој начин те повредив и тебе или било кој друг член на форумов. Не ми беше намера никого да навредам ниту според национална камоли според расна припадност. Опрости ми ако ти го расипав денот со една несмасно искористена метафора. Сакав само најпластично да го симболизирам значението на таа шупа од зграда. Имај убава вечер.

ne me navredi licno, i ne go sfakaj ova zlonamerno, ama ednostavno ne sakam vakov tip na kvalifikacii bidejki se zamisliv kako bi mu bilo na nekoj dokolku e licno zasegnat. znam deka ne go mislese taka, samo sakav ti, jas i site drugi da vnimavame kako se izrazuvame

izvini malce drsko izreagirav, momentalno mi dojde

Edited by xnx - 21-Jan-2013 at 23:20
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1025 Posted: 21-Jan-2013 at 23:36
во автомобилското дизајнирање за социјалистичките коли(Југо,варбург,Лада,Запорожец и сл) саркастично се кажуваше дека дизајнерска алатка била секира.

Слично се има мислење и за архитектурата како руските згради во карпош,румунските и какви све не.

Со тоа што мое мислење е дека никогаш не треба да се враќаме наназад и да критикуваме нешто од пред 40 години.Такво било времето и готово.
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1026 Posted: 21-Jan-2013 at 23:53

Сликите што ги постирав се од центрите на следниве градови: Минхен, Штудгарт, Хановер, Есен, Дизелдорф и Дортмунд.

Сепак мислам дека тоа е далеку од целокупната препознатлива слика за овие градови, и не би се сложил дека во горе наведените градови најрепрезентативните делови и центри им се во тој стил на архитектура, далеку се од тоа.

Но сепак нивните јадра и центри имале можност далеку пред нас да ги оформат и изградат.

Edited by HugoGoulding - 22-Jan-2013 at 00:12
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1027 Posted: 22-Jan-2013 at 00:23
едит: да не одам премногу офтопик со голем број фотки, го префрлив постот во автомобили.

он-топик.

Што убав средновековен сокак се створи сега измеѓу Уставен и КБ. Милина. Врв на урбанистичко планирање. А што грдо бездушно беше пред тоа.

Edited by fichot - 22-Jan-2013 at 00:29
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1028 Posted: 22-Jan-2013 at 00:35

Зошто ја нареков соц. комунистичка ? Од проста причина бидејќи ме асоцира на таква архитектура. Нешто ефтино, грдо за очи, непрактично, повоено, индустриско, бездушно. Скалае вие да признаете или не во денешнава ситуација кога бељата е веќе направена најлогично решение за да се спаси ова делче од Скопје е рушење на ова запоставено зградиче кое секогаш претставувало чир за просторот кој го зафаќа.

Не било секогаш толку „бездушно и сиво“.
Back to Top
JimmyN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote JimmyN Quote  Post ReplyReply #1029 Posted: 22-Jan-2013 at 00:54
Originally posted by HugoGoulding

Сликите што ги постирав се од центрите на следниве градови: Минхен, Штудгарт, Хановер, Есен, Дизелдорф и Дортмунд.

Сепак мислам дека тоа е далеку од целокупната препознатлива слика за овие градови, и не би се сложил дека во горе наведените градови најрепрезентативните делови и центри им се во тој стил на архитектура, далеку се од тоа.

Но сепак нивните јадра и центри имале можност далеку пред нас да ги оформат и изградат.

Ulm

Hamburg

Düsburg

Frankfurt

München

Köln

Back to Top
JimmyN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote JimmyN Quote  Post ReplyReply #1030 Posted: 22-Jan-2013 at 01:03

За сите шо не веруваат:
http://www.spiegel.de/international/germany/living-with-sin-germany-comes-to-terms-with-its-ugliest-buildings-a-712535.html

Living with Sin: Germany Comes to Terms with its Ugliest Buildings

By Charles Hawley

In the hurry to rebuild after World War II, Germany made a significant number of architectural missteps. But while many would like to see the ugliest edifices torn down, some architects say we are stuck with the buildings and that we should learn to embrace these eyesores to find hidden charms in the otherwise charmless.

http://www.spiegel.de/fotostrecke/photo-gallery-problematic-postwar-architecture-fotostrecke-56826.html

и уште повеќе галерии на главната страна.

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1031 Posted: 22-Jan-2013 at 01:17
има и обратни случаеви(не дека сакам да бранам,иако овој објект ми привлекува најголемо внимание).во чикаго на самитот на НАТО,Обама официјално се сликаше со гостите пред овој објект,кој не ми се верува дека е граден во времето на Да Винчи и компанија

Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1032 Posted: 22-Jan-2013 at 01:33
Soldier Field стадион во Чикаго. Делот со столбовите вајда е останат во спомен на оригиналниот објект од ~1920.

http://goo.gl/maps/PdN2L

Edited by fichot - 22-Jan-2013 at 01:36
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1033 Posted: 22-Jan-2013 at 02:13
не знам зошто се мачите да се објаснувате со луѓе, кои архитектурата остануваат да ја гледаат само како комунистичка/капиталистичка или убава/грда и одбиваат да излезат подалеку од тој круг... јас се откажав, откако не успеав да се разберам со многу луѓе дека објекти како Собранието и Метропол на пример, немаат две благе везе со комунизам и слично...
и меѓудругото го забораваат урбанизмот во целата приказна, како воопшто да не е поврзан со архитектурата и како да е нешто споредно, а не најприоритетно во изградбата на нови објекти
народот ќе си остане народ, и секогаш поудобно ќе му биде да се стреми кон чаршиското, наместо стручното... поради истите причини неверојатни научни откровенија кои денес му помагаат на светот, биле оспорувани и плукани, а било воспевано нешто реално сосема безвредно
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #1034 Posted: 22-Jan-2013 at 11:25

The real question:

Какво историско значение има за тебе она ругло позади Археолошки Музеј ?

"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #1035 Posted: 22-Jan-2013 at 11:26

Talkin' about

цигански

извор

"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1036 Posted: 22-Jan-2013 at 14:50
pazi molimte i sega ako nekoj rom uspeal da sobere paricka i napravi kuka vo neoklasicisticki stil toj stil za tebe e ciganski i kic. Onie kukji tamu ko sto gi zabelezav se vistinski dvorci na koi mnogumina mozat da im zamerat. Ili za tebe mozebi ova e poubavo ?

Edited by MartiniMKD - 22-Jan-2013 at 14:52
Back to Top
FT View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FT Quote  Post ReplyReply #1037 Posted: 22-Jan-2013 at 14:50

Многу ми е чудно како тоа го гледате лифтот на врвот од Порта Македонија, клима уредите на новата фасада на зградата од Пелистер, нерамномерноста во прозорците на Мин. за Финансии, по некое испакнато лимче при лепенката до Универзитетска Библиотека, а се правите мутави на сите недоследности во ова чудо, небаре е врвот на архитектурата во Македонија

Хм, можеби затоа што овој објект е изграден пред незнамколкугодини кога можеби не се ни знаело за клима уредиа впрочем јас не ни видов ниеден клима уред на КБ а тој лим е оправдан на објект постар од 20 години но сепак не би требало да го има.Впрочем лим не треба да има на Универзитетската Библиотека бидејќи е нов објект изграден пред 2 години.А колку не е испланиран проектот и направен ради реда покажуваат работите што ти ги наброја.Да се седнале и размислиле 2 минути немало да е има ни лифт на Портата и МНР, ни тој издатокот позади куполата на ЈО, ниту клима уредите.
Back to Top
Groupie
Groupie

Quote MartiniMKD Quote  Post ReplyReply #1038 Posted: 22-Jan-2013 at 14:56
Originally posted by FT

Многу ми е чудно како тоа го гледате лифтот на врвот од Порта Македонија, клима уредите на новата фасада на зградата од Пелистер, нерамномерноста во прозорците на Мин. за Финансии, по некое испакнато лимче при лепенката до Универзитетска Библиотека, а се правите мутави на сите недоследности во ова чудо, небаре е врвот на архитектурата во Македонија

Хм, можеби затоа што овој објект е изграден пред незнамколкугодини кога можеби не се ни знаело за клима уредиа впрочем јас не ни видов ниеден клима уред на КБ а тој лим е оправдан на објект постар од 20 години но сепак не би требало да го има.Впрочем лим не треба да има на Универзитетската Библиотека бидејќи е нов објект изграден пред 2 години.А колку не е испланиран проектот и направен ради реда покажуваат работите што ти ги наброја.Да се седнале и размислиле 2 минути немало да е има ни лифт на Портата и МНР, ни тој издатокот позади куполата на ЈО, ниту клима уредите.

Ne rekov deka ne se greski. definitivno se utki. No ne se gleda podednakvo na site takvi problemi, tuku se spinuva krajno maliciozno i bezobrazno.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1039 Posted: 22-Jan-2013 at 17:49
еве замислете си го објектот само како физичка форма во просторот во корелација со другите форми, без разлика на стилот, и кажете каде тука ја наоѓате логиката во неговата форма, големина и локација... исто така, добро би било да замислите како ќе функционира
навистина не ми е јасно како може да замижите пред сите други архитектонски и урбанистички аспекти и да се фокуисирате само на најповршинското и најбаналното, на кое патем можело отсекогаш да се интервенира (како што и докажаа на дело всушност)

Edited by zabegan - 22-Jan-2013 at 18:55
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Dzeksi View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dzeksi Quote  Post ReplyReply #1040 Posted: 22-Jan-2013 at 18:32
mislam deka malce zabegavte so stoa sto e ubavo a sto ne e koja zgrada e poubava a koja ne misalm isto kakoda sporedite dali e mona lisa po i ubava slika ov vresok i obratno sto se odnesuva do stilot na komomercijana banka mene licno ne mi se dopaga i ne mi se dopagase celo gradsko podracje bidejki cel centarsko post zemjotresno skopje e preuredeno so tie poevtini zgradi bidejki togasnite zgradi kako dom na JNA oficirski dopm i mn dr zgradi sto bile osteteni se sruseni bidejjki nivnite reparacii bi cinele mnogu i na toj nacin se uinisteni site barokni zgradi vo skopje osven na 4-5 e sega jas pamtam deka skopjani mn bea nostalginci na toa skopje i na toa zlodelo spored mnene sto mu se sluci od togasniot socijalisticki pristap na razmisluvanje (PROEKTOT NA KENZO TANKGE E SILUVAN NE E NI ZAVRSEN NI POCNAT) i sekoj skopjanec koga ke bese zaprasan za centarot kako igzgleda pred da dojde do ideata za SK 2014 odgovorot bese ist deka e grd garad i deka barakonoto skopje bese poubavoooo e sega koga vladava resi da go vrati toa skopje (na ne transparenten nacin sto e toalno neodgovorno spored mene ) na skopjani poveke im se dopaga sk pred 2014 paradoks neli
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5051525354 75>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.746 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.