![]() |
![]() |
![]() |
Објект на Мајка Тереза на плоштад „Македонија“ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 20> |
Author | ||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() Edited by fichot - 07-Apr-2013 at 02:12 |
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
ги гледав резултатите од локалните избори и ми се роди надеж и светла точка дека ова ке го гледаме само на слика...
|
||
![]() |
||
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
|
Ќе може новиот градоначалник, законски, да ги спречи овие налудничави проекти, со кои се сакати центарот на Скопје ??
|
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
нормално, тој издава дозволи за градба, тој си одлучува за неговата општина. Еве типичен пример е сабајлево, се залетаа да доставаат споменици, затоа што после тешко..
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Немојте да заборавате дека македонските закони му дозволуваат на Министерството за транспорт и врски да ги презеде ингеренциите од локалните самоуправи, доколку „тие не се ги извршуваат задачите“ во делот на урбанистичката регулатива.
|
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
Не самиот. Надлежен за носење на ДУП-ови е Советот на Општина Центар, а надлежен за издавање на одобренија за градби е градоначалникот. Но точно е она што го кажува Бојан. Впрочем токму на Општина Центар и беа одземени надлеженостите во 2007, кога градоначалник беше Виолета Аларова. Ако сака министерството (читај Владата) може да си најде законска основа да одземе надлежности. |
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
А пази во општина Центар и во Влада иста партија ??? Зашто читам вакви небулози ?? Дали и зашто беа одземени правата не само на центар туку на сите општини ? Во Македонија или само Скопје (не сум сигурен дали беше за цела држава) 2006-2007 (период од 10 или 11 месеци) не се издаваа градежни дозволи и не се градеше ништо ново освен тоа што било почнато но со големи контроли бидејќи се открија премногу малверзации со дупови, со поткупи, дивоградби, надоградби и што не (Фиком, Кинески Ѕид, Водно, Мечкаров, Центар итн.). Мислам дека е неморално да изнесувате вакви мислења. Ај само кажи ми како ќе си најде ако не постои реално ништо за кое може да ја одземе надлежноста ? Па ти изгледа си заборавил дека и нашата држава е контролирана од сите страни само не самата од себе. |
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
dobra vest e deka subrata nemal skrshen dinar, samo mene mi e strav od inaet da ne reshat da go finansiraat cudovo so drzavni pari
|
||
![]() |
||
milena ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 184 |
![]() ![]() |
|
Дали тие од владата се стварно толку прости и глупи, или намерата е некоја сосема трета што колку што повеќе време размислувам, ништо не може да ми текне освен глупост/простаклук или перење пари...
п.с Бев позитивно наклонета кон Скопје 2014, но само за тој што беше во рамки на 3Д визуелизацијата ... ( плус неколку измени во самиот тој ) Ама и ретардирана личност ќе почнува да сваќа дека овде нешто не е во ред??? |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
незнам како е во Скопје,кај нас во Кичево се случува истото како со Субрата Рој.Сите побогати бизнисмени кога ќе треба нешто да платат илина суд да им бараат наплата на побарувања кажуваат дка немаат пари,дека слабо им оди бизносот,дека се пред колапс и слично,а другата ден ги гледаш со скапи џипови се вот и се фалат каде биле на одмор-халкидики,Тајланд,Куба,дека прв тој имал Галакси 3 во градот(му го донеле од странство) и така со ред.
Можно е и овој да им се прави сиромав,бидејќи дужи 3 милијарди долари,а настрана пак ќе се расфрла со пари. Ако бил безпари немаше да го прими британскиот премиер Камерон на разговор во 4 очи |
||
![]() |
||
Watson ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2013 Location: Bitola Online Status: Offline Posts: 33 |
![]() ![]() |
|
и да ги врати тие 3 милјарди,сепак му остануваат уште неколку милјарди...
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Може ли некој да ми посочи контакт со Општината центар поточно со градоначалнико. Сакам да му ја презентирам мојата идеа за плоштад Мајка Тереза кај спомен куќата. Мислам дека со таква идеа може да настапи и да се најде некој компромис прво со Град Скопје а после и со министерството за култура.
|
||
![]() |
||
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
|
![]() Субрата Рој ќе добие државна земја на плоштад ![]() Државата на индискиот бизнисмен Субрата Рој ќе му подари државна атрактивна парцела на плоштадот „Македонија“. Одлуката ја донеле од Минситерството за култура со цел бизнисменот да ја реализира најавената донација во вид на споменик на Мајка Тереза. Одлуката е објавена во „Службен весник“ каде стои дека Друштвото за градежништво, услуги и развој „Сахара глобал“ ќе го добие земјиштето во рок од 60 дена и веднаш потоа ќе може да го изгради споменикот. По завршувањето на градбата, објектот ќе се впише како сопственост на Република Македонија. Каков всушност споменик ќе гради Индиецот и кога, се' уште нема официјални информации ниту од Министерството за култура, ниту, пак, од другите надлежни институции. Донацијата беше најавена пред половина година, но тогаш ниту Субрата Рој, ниту премиерот Никола Груевски не кажаа детали. Рој единствено напомена дека „тоа нема да биде само статуа на Мајка Тереза, туку нејзин голем дом“. Инаку, во важечкиот урбанистички план има маркица која дозволува на просторот помеѓу двата хотела во изградба да има објект висок до 32 метра распослан на површина од 621 квадрат. (С.Р.) |
||
![]() |
||
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
|
Се надевам дека ќе банкротира у меѓувреме... Хелп ас Лорд.
|
||
Traveling.
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
pogrozna markica i proekt ne sum videl... i toa mislam deka e sve so cel da posle mora i okolinata da se "vklopi" vo novata realnost, pocnuvajki od komercijalna banka pa sve do site moderni zgradi okolu jadran skver. posle forsiranjeto da se unakazi sparkasse kaj bristol mislam deka site karti se otvoreni, sve e vo racete na sovesta na spostvenicite na objektite...
moze ni nekako da doznaeme dali opstina centar ima nekakvi ingerencii da ja stopiraa ovaa grozomorna markica? Edited by xnx - 05-Jul-2013 at 10:22 |
||
![]() |
||
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
|
"In another eight months, the massive statue of Mother Teresa will stand in the centre of Skopje. It will be the city's major tourist attraction and a mecca for Mother Teresa followers."
- Субрата Рој http://timesofindia.indiatimes.com/world/rest-of-world/Hometown-set-to-keep-alive-Mother-Teresas-memories/articleshow/23490942.cms |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Se nadevam deka ZHERNOVSKI nema da dozvoli da se gradi ova go^na! Me revoltira toa sto site gledaat a nikoj ne pravi nisto.
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
zernovski nikoj ne go prasuva... vide sto mu naprai grad skopje so parkinzite... jedina nadez e deka sushtestvovo ke go uapsat ili deka ke se opametat vo meguvreme
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
„It will be the city's major tourist attraction and a mecca for Mother Teresa followers.“
што с*ање му дале на Субрата Рој да пуши? ![]() |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Да се потсетиме и на проектот ...
![]() ... Edited by HugoGoulding - 05-Oct-2013 at 18:35 |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 20> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |