build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 153154155156157 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3081 Posted: 08-Apr-2013 at 15:28
zosto ne bi dislociral? ne e tehnicki izvodlivo ili?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3082 Posted: 08-Apr-2013 at 15:48
Мислам дека не е тоа врв на приоритетите, бидејќи така само ќе се создаде тензија меѓу оние кои "ќе ги топат" и оние кои "ќе ги бранат" спомениците.

Центарот има доволно инфраструктурни и административни проблеми кои треба да бидат во фокусот на работата на новиот градоначалник, пред да се размислува за дислокација на споменици.

Според мене, она што треба да го направи градоначалникот е да донесе реални и долгорочни, одржливи ДУП-ови, како и да се зафати со работа со пробивање на нови улици, бидејќи сообраќајната мрежа во општина Центар сеуште не е дефинирана 100%.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #3083 Posted: 08-Apr-2013 at 15:55
Originally posted by xnx

zosto ne bi dislociral? ne e tehnicki izvodlivo ili?

Не би сакал да навлегувам во политички коментари, но генерално мислењето ми е поврзано со немање на капацитет.

Ако на тоа се надодадат и веројатно не малите трошоци за локација/дислокација, политичката штета што ќе ја претрпат играјќи си со фигурите од националанта историја (може да ја замислите контракампањата дека уништуваат тоа што други граделе, дека не се патриоти и дека не сакаат да има споменик на Самоил итн)...

Едноставно ми личи на голем залак.

СК2014 не е проект кој може да се ревидира парцијално. Или ќе се нафати некој јунак да направи ревизија како што треба (веројатно тоа ќе треба оди во пакет со нудење на соодветна алтернатива) или подобро да не се чачка воопшто.

Јас мислам дека таков јунак нема во моментов бидејќи во ниеден момент не налетав на добра аргументација против СК2014 (онаква каква на пример многу форумаши секојдневно тука пишуваат) од страна на новите власти во центар ниту пак соодветни алтернативи, туку едноставно СК2014 беше поле на политичка пресметка со опонентот и ништо повеќе.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #3084 Posted: 08-Apr-2013 at 16:02
da ne zboruvame pred mene. jas mislam deka bas so dislokacija na nekoi, odnapred diskutirani od struchen tim spomenici e ne tolku skap troshok koj mnogu ke znaci. koj e toj sto misli deka asnom stoi do prometej ili samoil na 3 metra od aleksandar? ili pak deka skulpturite na mnr se ubavi? mislam deka ke dobie mnogu poddrshka od centarci za ova.. spomenicite nema da se frlat vo gjubre tuku ke im se najde posoodvetna lokacija kade ke dojdat do izraz poubavo i nema da bidat potsmev za site
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #3085 Posted: 08-Apr-2013 at 16:34

Edited by HugoGoulding - 08-Apr-2013 at 18:04
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #3086 Posted: 08-Apr-2013 at 16:51
Originally posted by HugoGoulding

А како да го протолкуваме тоа што во Центар победи Коце Трајановски? И во Скопје победи Коце Трајановски?

Центарци никогаш не гледале на проектот СК2014 како нешто за нив, односно како нешто што е дел од нивната општина иако таа се наоѓа во нивна територија. Сепак тој дел од центарот каде што се наоѓа СК2014 е најповеќе во ингеренции на град Скопје, проектот затоа и го носи името Скопје 2014, а не е Центар 2014.

SK-2014 ni go serviraat kako drzaven proekt. No najpogodeni (pozitivno ili negativno) od nego se "Centrasite" koi sekojdnevno go gledaat. Strumicani, Bitolcani, Tetovcani, Butelci, Gorcepetrovci itn. vo Centar odat samo po potreba i ne mu se sekiraat mnogu za izgledot na centralnoto gradsko podracje!?
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #3087 Posted: 08-Apr-2013 at 17:11
Не знам што се буните, се знаеше дека се чекаше на завршување на изборите за да стартува нова тура споменици низ центарот на Скопје. Едноставно тие веќе беа изработени и мислам дека не сакаа да ги постават за време на избори токму за да не се јави незадоволство во јавноста пред гласање.
Back to Top
chelsea View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote chelsea Quote  Post ReplyReply #3088 Posted: 08-Apr-2013 at 17:19
Ne bi se slozil deka nekoj shto zivee nadvor od Skopje ne e zainteresiran za izgledot na centarot na glavniot grad,i jas sum eden od niv i so golema doza na respekt gledam shto se slucuva ,za zal imam pomeshani cuvstva.Poveketo gradbi navistina mi se dopagaat ,a ima i raboti koi me nerviraat kako na primer prenatrupanosta,samo nemozam da se soglasam deka nekakvo urivanje bi bilo reshenie.Mozebi nekoja mala dislokacija na nekoi spomenici,bi bila prifatliva.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #3089 Posted: 08-Apr-2013 at 17:30
Originally posted by xnx

Кога сме кај новиот градоначалник, веќе спомнав дека тој нема баш да претставува сериозна пречка за централната власт, која слободно може кога сака, да и ги одземе ингеренциите на општина Центар од областа на градежништвото и урбанизмот, само ќе им треба оправдание, а оправданија ги има безброј.

ne zezaj.. mislis deka moze? jas kolku sto znam opstinata e najodgovorna za oblasta na urbanizmot.

Убаво спомна, општината Е најодговорна за областа на урбанизмот, но тоа не значи и дека ЌЕ ОСТАНЕ најодговорна за областа на урбанизмот, едно е тоа што се случува сега, а друго е тоа што ќе се случува во иднина.

Општина Центар остана едно време, не помнам точно кога, но помнам дека во периодот од 2006 до 2009 едно време остана без ингеренциите од областа на градежништвото и урбанизмот, поради што Министерството за Транспорт и Врски на Република Македонија, а не општина Центар, го урна дивоизградениот покрив на објектот покрај Вардар познат како Кинески ѕид.

Истото може да се повтори и во иднина, на централната власт и треба само оправдание, а оправданија ги има безброј.

Originally posted by alexgizh

Рипам, како не рипам. Ако некој некогаш од сите овие се декларирал како Бугарин, тогаш Татарчев и Шатев биле најгласни. Но, покрај тоа, Татарчев има своја фигура во споменикот на Основачите на ВМРО, а и Шатев истотака во споменикот на Гемиџиите. Овие два споменика се сосем вишок.

Според мене, во ред е секој да се чувствувал како сакал, се додека работел за Македонија, а не за Бугарија. За Шатев имам мнение дека колку-толку сакал Македонија посебна од Бугарија, но за Татарчев сите го знаеме цитатот во неговиот тестамент кој вели дека ги остава парите "на ресенската општина, но само доколку е под бугарска власт".

Да не забегуваме понатаму во историско-политички дебати, те молам немој многу да буцкаш, сите знаеме како се чувствуваш ти, а како се чувствуваме поголемиот дел од нас останатите, па би апелирал оваа дискусија да прекине овде.

Се согласувам околу твојот став за Христо Татарчев, а за Павел Шатев е познат фактот дека 2 пати бил помилуван од страна на турскиот султан и еднаш бил помилуван од страна на бугарскиот цар.

Но останува фактот дека Шатев бил првиот министер за правосудство на Народна Република Македонија и починал во Народна Република Македонија како Македонец по националност, па од тука паѓаат во вода тврдењата дека бил Бугарин по националност. Едно се безброј документи со кои ќе излезат бугарофилите, а друго се фактите дека Шатев се идентификувал себеси како Македонец, ја објавил картата на етничка Македонија и ниту еднаш не говорел за припојување на Македонија кон Бугарија. Ако навистина бил Бугарин, сигурно не би бил министер за правосудство во македонската влада, бидејќи можел најкомотно во текот на Втората Светска Војна да премине во Бугарија и во поствоена Бугарија да учествува во бугарската влада, доколку навистина бил Бугарин по националност.

Но да се вратиме на темата.

Има ли официјална бројка за Гинисов рекорд во поставување на повеќе споменици не само во една иста држава, не само во еден ист град, не само во една иста општина, туку во еден ист радиус за помалку од 24 часа ?

Доколку има ваква бројка, на кое место се искачивме на денешниов ден, понеделник, 8 април 2013 ?

Edited by Dexter26 - 08-Apr-2013 at 17:32
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3090 Posted: 08-Apr-2013 at 17:54
Originally posted by Dexter26

Но останува фактот дека Шатев бил првиот министер за правосудство на Народна Република Македонија и починал во Народна Република Македонија како Македонец по националност, па од тука паѓаат во вода тврдењата дека бил Бугарин по националност. Едно се безброј документи со кои ќе излезат бугарофилите, а друго се фактите дека Шатев се идентификувал себеси како Македонец, ја објавил картата на етничка Македонија и ниту еднаш не говорел за припојување на Македонија кон Бугарија. Ако навистина бил Бугарин, сигурно не би бил министер за правосудство во македонската влада, бидејќи можел најкомотно во текот на Втората Светска Војна да премине во Бугарија и во поствоена Бугарија да учествува во бугарската влада, доколку навистина бил Бугарин по националност.

Прочитаjте "Солунскиот атентат и заточениците во Фезан" - спомените на солунскиот атентатор Павел Шатев од Кратово.

http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/pssazf.html

Edited by kiriOK - 08-Apr-2013 at 17:54
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #3091 Posted: 08-Apr-2013 at 19:44
Glupo e da kazes deka Shatevv se deklariral kako Bugarin! Toj cel zivot rabotel za osloboduvanje na Makedonija! Bil levicarski nastroen sto vo toa vreme levicarite ne sakale obedinuvanje so Bugarija! Negovata pokojna kerka pred nekoe vreme gi predade site negovi rakopisi I dokumenti na R Makedonija I samata potvrdi deka Shatev e Makedonec I se ostanato sto e vmetnato od Bugarija e laga!
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #3092 Posted: 08-Apr-2013 at 19:47
Why would we, the readers of build.mk, GlVE A FLYlNG FUCK?

Ајде на кајгана да си коментирате!
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3093 Posted: 08-Apr-2013 at 19:50

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #3094 Posted: 08-Apr-2013 at 20:05

ФОТО: Споменик на Сарафов ја краси зградата на МНР
Скопје | 8. април 2013 - 15:33
Споменик на Борис Сарафов, македонски револуционер, раководител и војвода кој бил водач на Врховниот Македонски Комитет и ВМОРО, е поставен денеска во близина на зградата на МНР во центарот на Скопје

http://press24.mk/story/makedonija/skopje/foto-spomenik-na-sarafov-ja-krasi-zgradata-na-mnr

Edited by gjoko - 08-Apr-2013 at 20:09
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #3095 Posted: 08-Apr-2013 at 20:11
Originally posted by Z|evzek

Glupo e da kazes deka Shatevv se deklariral kako Bugarin! Toj cel zivot rabotel za osloboduvanje na Makedonija! Bil levicarski nastroen sto vo toa vreme levicarite ne sakale obedinuvanje so Bugarija! Negovata pokojna kerka pred nekoe vreme gi predade site negovi rakopisi I dokumenti na R Makedonija I samata potvrdi deka Shatev e Makedonec I se ostanato sto e vmetnato od Bugarija e laga!

Кога ќе ја прочиташ новава книга „Историја на Македонија“, од ракописи предадени од страна на ќерка му, ќе правиме муабет повторно. Дотогаш, немојте да се џиткате наоколу со полуписмени изјави.

И јас би сакал да се сите Македонци (по етничко убедување), но факт е дека добар дел од нив биле неосвестени, или во заблуда, или по џебот така им одговарало...

Ете, и на Сарафов споменик му ставија, кој е врховист, а за кои сите во училиште сме учеле дека биле продолжена рака на царот Бугарски... што треба следно, да се помириме со споменик на Ванчо Михајлов?

Премногу сум изиритиран, и неможев да не изреагирам, иако сосема се согласувам со гитар дека на овие дискусии местото воопшто не им е овде!!!
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3096 Posted: 08-Apr-2013 at 20:38
Originally posted by xnx

Кога сме кај новиот градоначалник, веќе спомнав дека тој нема баш да претставува сериозна пречка за централната власт, која слободно може кога сака, да и ги одземе ингеренциите на општина Центар од областа на градежништвото и урбанизмот, само ќе им треба оправдание, а оправданија ги има безброј.

ne zezaj.. mislis deka moze? jas kolku sto znam opstinata e najodgovorna za oblasta na urbanizmot.

Како тргнале овие...ни господ не може да ги спречи во намерите а не пак Жерновски.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #3097 Posted: 08-Apr-2013 at 20:39
Originally posted by gjoko

Дали бидејќи е потемна боја, односно не е стандардната бронза или стандардниот бакар на кои се навикнавме, дали бидејќи не е на коњ, не знам зошто, но морам да признаам дека ова ми делува на нормален споменик во споредба со останатиот кичерај.

А овие кои се седнати на столици, не ми е јасно со кој памет се врз постаменти. Nuts

Местото им е на земја, а не врз постаменти, ниту се владетели, ниту се идоли.
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3098 Posted: 08-Apr-2013 at 20:40
Originally posted by Andrej_LJ

Гиж, гледам денеска не рипаш за националноста на ново-поставениве личности ноз Центар!
Ете зошто се бунеле соседите всушност!

Па чим босанците може да го имаат Брус Ли...
Back to Top
kire85 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kire85 Quote  Post ReplyReply #3099 Posted: 08-Apr-2013 at 20:47
Originally posted by alexgizh

Мислам дека не е тоа врв на приоритетите, бидејќи така само ќе се создаде тензија меѓу оние кои "ќе ги топат" и оние кои "ќе ги бранат" спомениците.

Центарот има доволно инфраструктурни и административни проблеми кои треба да бидат во фокусот на работата на новиот градоначалник, пред да се размислува за дислокација на споменици.

Според мене, она што треба да го направи градоначалникот е да донесе реални и долгорочни, одржливи ДУП-ови, како и да се зафати со работа со пробивање на нови улици, бидејќи сообраќајната мрежа во општина Центар сеуште не е дефинирана 100%.

Точно така! Натегање со спомениците е последно нешто што би ни требало на нас жителите на Центар. Јас живеам на 100 метри воздушна линија од собранието, освен тоа што преку ден околината на зградата повеќе личи на Техеран од било каков европски град, туку и кога ќе заврне ти треба чамец да си одиш дома ако не сакаш да имаш вода до колена! Само како еден прост пример од милионите посериозни проблеми на Центар од тоа каде Цар Самоил или Даме Груев би изгледале поубаво.

Edited by kire85 - 08-Apr-2013 at 20:54
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #3100 Posted: 08-Apr-2013 at 21:36
Напротив, Техеран е многу модерен и среден град...
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 153154155156157 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.770 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.