build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #881 Posted: 24-Sep-2013 at 15:58
Некои куќи ми заличија како да се на Широк Сокак од горните слики.малку сум подзаборавил,така ми се чинеше(сум учел таму пред дваесет и кусур години)
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #882 Posted: 24-Sep-2013 at 16:04
Originally posted by fichot

Originally posted by zabegan

јас мислам дека во целиот период на Комунизмот не биле соголени толку многу фасади, колку што се накитени во Скопје во последниве две години... навистина ова е брука за нашата сериозност, и во прва прилика све од политикава би стрпал директно во Бардовци...

А дали воопшто се менувале фасади во Комунизмот? ја баре не знам за таков пример?
не се менувале цели фасади, ама се симнувала пластиката и орнаментацијата од објектите... во Скопје, колку што јас знам, не се испрактикувало тоа
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #883 Posted: 24-Sep-2013 at 18:29

Originally posted by fichot

јас мислам дека во целиот период на Комунизмот не биле соголени толку многу фасади, колку што се накитени во Скопје во последниве две години... навистина ова е брука за нашата сериозност, и во прва прилика све од политикава би стрпал директно во Бардовци...

А дали воопшто се менувале фасади во Комунизмот? ја баре не знам за таков пример?
не се менувале цели фасади, ама се симнувала пластиката и орнаментацијата од објектите... во Скопје, колку што јас знам, не се испрактикувало тоа

Повеќето на линкот се од Широк Сокак, ама ниедна од нив не е „распадната“ или во лоша состојба, линкот беше поставен за ваљда да се прикаже какви фасади има Битола.

Пример за фасада која треба да се реновира од Битола:

Traveling.
Back to Top
macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Online
  Quote macedonia Quote  Post ReplyReply #884 Posted: 24-Sep-2013 at 20:27
I hope the government will one day revitalize the whole boulevard "1-vi Maj" in Bitola, including the facades, road, river, and walkways.
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #885 Posted: 25-Sep-2013 at 13:08
Originally posted by macedonia

I hope the government will one day revitalize the whole boulevard "1-vi Maj" in Bitola, including the facades, road, river, and walkways.

Hopefully...
one can only dream.
Traveling.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #886 Posted: 25-Sep-2013 at 13:34
Дефинитивно хотелот Stone Bridge добива неокласична (или како и да се вика) шминка.

За сè има вторпат
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #887 Posted: 25-Sep-2013 at 18:49
Проект за нова фасада за зградата на ул. Македонија, веднаш до автобуската станица Рекорд. Понудено на станарите, мнозинството не се согласува

Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #888 Posted: 25-Sep-2013 at 21:14
многу кинѓуресто.ако е веќе класичен стил,јас повеќе преферирам посмирени варијанти,како таа кај Пелистер
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #889 Posted: 27-Sep-2013 at 07:29
Ќе стане ли Ибни Пајко дел од „Скопје 2014“

Градските власти откако потврдија рефасадирање на објектот над ресторанот „Пирин“, по реакциите во јавноста демантираат дека се работи за реконструкција на Ибни Пајко, туку за објектот до Министерството за транспорт

БОЈАН ШАШЕВСКИ

Ја смени ли Градот одлуката за обнова на фасадата на објектот на Ибни Пајко? Откако пред неколку дена потврди дека се работи за рефасадирање на зградата над кафеаната „Пирин“, сега ја „помести“ реконструкцијата за една зграда подолу кон Чаршијата. Ова е дел од зацртаните планови за ново обликување на објектите на улицата „Црвена скопска општина“.

„Со овој дел од постапката е избрано идејно решение за фасадата на првиот објект од Камениот мост кон Чаршијата, над кафеаната ’Пирин‘. Постапката е двофазна и во продолжение ќе се избере проектант за изведбеното решение. За сите детали околу конечниот изглед ќе може децидно да се одговори по завршувањето и на вториот дел од постапката“, информираа деновиве за „Утрински“ од Град Скопје. Контрадикторно на тоа, сега тврдат дека најавата за идејното решение не била за Ибни Пајко. „Не е зградата Ибни Пајко затоа што на неа нема потреба од интервенција на фасадата, туку се работи за идејно решение за фасадата на станбениот објект меѓу Ибни Пајко и Министерството за транспорт и врски“, се вели во вчерашното соопштение од Градот, откако ги прашавме за причината за зафатите на релативно новата фасада за стариот објект.

На репрезентативниот објект Ибни Пајко му беше освежен ликот во 2006 година. Тогаш градските власти се консултираа со главниот градски архитект, се бараа фотографии, записи, сведоштва за повторно враќање на буквите, со цел да се долови автентичноста на објектот спроти црквата „Св. Димитрија“. За реконструкцијата Градот издвои половина милион евра. Оттаму, сосем логично во јавноста се јавија несогласувања со новите најавени зафати. Дотолку повеќе што зградата Ибни Пајко над кафеаната „Пирин“ се издвојува од некогашниот плоштад „Карпошово востание“, сега антиквизиран како „Филип Втори“.

Од Градот не кажуваат на колку тамошни објекти ќе им се реконструира фасадата, ниту, пак, колку средства ќе бидат издвоени од градскиот буџет. Како и многупати досега, на објавениот конкурс за идејното решение за новата фасада се пријави само еден учесник, односно заедничка визија на авторите Лазар Димов и Никола Стакинов, кои за трудот ќе бидат наградени со 150.000 денари. Имајќи го предвид видот на градежната експанзија, но пред се' фасадното обликување зданието спроти „Бристол“ кое е дело токму на овие двајца автори, не е чудо што дел од јавноста е убедена дека следи ново барокно преслекување на репрезентативниот објект.

Всушност, фасадите на улицата „Црвена скопска општина“ беа предмет на расправа на седница на Советот на Скопје на крајот на мај кога градските советници дискутираа за новиот лик на објектите на булеварот „Илинден“, на плоштадот „Карпошово востание“ и на кејот „13 Ноември“. Тогаш не се прецизираше дали зданијата ќе се „облечат“ во духот на „Скопје 2014“.

„Поради нивната состојба има ургентна потреба од реконструкција и доградба на повеќето од објектите кои се со сериозно оштетени фасади, а кај некои е потребна и санација на конструктивниот систем”, стоеше во образложението на градоначалникот Коце Трајановски.

Објектот на Пајко ја иницира идејата за плоштадот

Крстена по истоимениот трговец, секоја буква од натписот „Дом Ибни Пајко“ е сместена во посебна преграда и претставува моментум од старото Скопје и градежен фрагмент од познатото Пајко Маало. Познавачите на историјата на објектите во градот тврдат дека Ибни Пајко датира од предвоените времиња како модерно здание градено во стилот на архитектот Корбизие. Зградата е подигната во 1938 година на земјиште во сопственост на Ибни Пајко. Архитектот Живко Поповски за „Утрински“ во 2006 појасни дека објектот е идејно решение на архитект Михо Чакеља, родум од Дубровник, а доселен во Скопје во 1933 година.

„Објектот е од периодот на модерната и становите беа за издавање. Тој е прв објект што ја иницира идејата за постоење на плоштад. Покрај тоа што неговата фасада е во црвена боја, има и шрафура која по новото бојосување би требало да се запази“, рече Поповски пред самата реконструкција на Ибни Пајко.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=EC27737C2A04B94EBAF14A7E2DE0CA21
За сè има вторпат
Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #890 Posted: 27-Sep-2013 at 08:49
Мислам дека е излишно да се паѓа во транс по фасади како Ибни Пајко итн.. По што е таа автентична освен по староста. Нема никаков лик, ниту карактер, а и не е на одмет да се менуваат работите од време-навреме. Иако немам нисто против неокласичниот израз во граските јадра, мене не ми се допаѓа како тоа се практицира кај нас, но тоа не значи дека треба да сечеме вени по вакви фасади како на Ибни Пајко. Може стилизирано да се модеренизира, дефинитвно има потреба од промена на боја и материјали на тој агол. Исто и Stone Bridge хотелот, на времето се освежи на многу медиокритетски начин. Значи не ни е стилот проблем...
.....   .......
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #891 Posted: 27-Sep-2013 at 10:01
Ако треба да има некаков зафат врз таа Ибни Пајко зграда/фасада, тоа треба да е итно отстранување на тој натпис Ибни Пајко. Автентично било или не, ако нешто ја прави таа зграда грда тоа e натписот. Бар мене ми делува многу аматерски и не соодветнo.(рекламните панели на врвот на кровот, ролетните и климите се плус.)

Edited by HugoGoulding - 27-Sep-2013 at 13:34
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #892 Posted: 27-Sep-2013 at 23:16
Датум: 27.09.2013, 21:45
ТРАЈАНОВСKИ ГИ НЕГИРА ИНФОРМАЦИИТЕ ЗА НОВ ИЗГЛЕД НА СТОГОДИШНАТА ЗГРАДА

„ИБНИ ПАЈКО“ НЕМА ДА СЕ ЧЕПКА, ЌЕ СЕ ОБНОВУВААТ ФАСАДИТЕ ДО НЕА

Нема да се обновува фасадата на стариот објект „Ибни Пајко“ на плоштадот Филип Втори, туку зградата до неа и други објекти во тој ред, посочи градоначалникот Kоце Трајановски, по информациите во јавноста дека Град Скопје ќе троши пари за фасада која беше обновена во мандатот на Ристо Пенов. Станува збор за објекти чии надворешности никогаш не се чепнати, па се оштетени и ја нагрдуваат околината. Ќе се обнови фасадата на зградата каде што се наоѓа кафеаната „Пирин“, потоа дел од зградата на Министерството за транспорт и врски, како и таа до неа која гледа кон Старата чаршија.

Нови фасади за педесетина згради

Во обновата на фасадите со свои пари ќе учествува и Министерството за транспорт, затоа што во дел од поврзаниот комплекс имаат свои простории. Градот ќе ја плати целата сума за оние згради кои се станбени единици. Трајановски истакна дека наскоро ќе биде познато колку пари ќе чини обновата на овие фасади.

Опозицијата на последната седница на Советот на Град Скопје праша дали е вистина информацијата за обнова на „Ибни Пајко“ и побараа дневниот ред да се дополни со точка за овој објект за да се расправа за средствата што ќе бидат потрошени за оваа намена. Мнозинството не ја изгласа, по што советничката група на СДСМ побара темата за фасадите да се стави на дневен ред за дискусија на некоја наредна седница.

Овие зафати за менување на фасадите на плоштадот Филип Втори се дел од Програмата за реконструкција на фасади, усвоена на Советот на Скопје, во мај годинава. Во неа се наведени податоци и за други објекти, кои годинава ќе се санираат во потесното и во поширокото централно подрачје. Станува збор за 18 оштетени и запуштени фасади на „Илинденска“, потоа петте кули на Вардар кај Градскиот трговски центар, зградите на „Метропол“ и „Сити галери“ на плоштадот Македонија, објектот на „Пелагонија“ кај плоштадот Пела и фасади на дваесетина станбени објекти околу плоштадот, на улиците Македонија, Никола Вапцаров и Димитрие Чуповски.

За објектите на „Илинденска“, за кои градските власти сметаат дека реконструкцијата е ургентна, пред неколку месеци беше распишан конкурс за идејни решенија и се очекува набрзо да биде избран новиот изглед. Ќе се обноват објектите на потег од Владата до Градскиот парк, а за дел од освен санација, предвидено е и зајакнување. Некои од овие куќи се стари еден век, а сопствениците со години не воделе грижа за одржување на надворешноста, па тие се излупени, оштетени и ја нагрдуваат околината.

Ќе се враќа изгледот на старо Скопје

На листата за реконструкција на објектите на Илинденска се зградите со броевите: 9, 12-а, 13, 14, 16, 20, 20/2, 37, 39, 43, 47, 52, 57, 59, 60, 62, 63 и 64. Намерата на Градот е да го врати автентичниот изглед на старата градска архитектура.

- Ниту една од овие згради не е под заштита на Kонзерваторскиот центар. Оние што се заштитени нема да бидат предмет на обнова, а тоа се куќата МЦМ, Пионерскиот дом - Kарпош и уште две згради на „Илинденска“ - изјавија од одделението за односи со јавност, со акцент дека такво нешто дозволиле и сопствениците.

Во врска со обновата на фасадите на и околу плоштадот Македонија, Градот веќе склучи 23 договори со фирми за изработка на проекти. Во подготовка се основните проекти за измена на ликот на објектите „Метропол“ и „Сити галери“.

Јорданка Ивановска

http://dnevnik.mk/?ItemID=7E18D9E023D9044B865686D81F41F2BE
Back to Top
ivopfc View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote ivopfc Quote  Post ReplyReply #893 Posted: 28-Sep-2013 at 09:11
Се гледа колку ги заболе за било која зграда и историјата на Градот...Градоначалникот изјавува дека нема да се менува фасадата на „Ибни Пајко“, а ќе се менувала фасадата на зградата над кафаната „Пирин“...а уствари тоа е истата зграда! Е Коце, сељачино, оди у Булачани мењај фасади.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #894 Posted: 06-Oct-2013 at 17:28
Улица Македонија следна жртва на барокот?

Неколку фасади на станбени згради на улицата Македонија, во центарот на Скопје, ќе добијат нов изглед во барок стил.

Владата бара согласност од станарите на улица Македонија за да ја реализира оваа идеја.

„Класичната архитектура ќе покаже дека Македонија е во Европа и дека таму припаѓа“, пишува во Техничкиот опис на овој проект.

Одговорниот проектант, Жарко Чаушевски, предвидел златни орнаменти, ковано железо и украси од лицето на зградите, додека внатрешноста ќе си остане иста. Погледнете ги фотографиите кои ги објави Центарњуз.

http://www.plusinfo.mk/vest/108610/GALERIJA-Ulica-Makedonija-sledna-zhrtva-na-barokot

Edited by Џоле - 06-Oct-2013 at 17:30
За сè има вторпат
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #895 Posted: 07-Oct-2013 at 02:54
Where art thou Picolomini?

Traveling.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #896 Posted: 07-Oct-2013 at 11:17
mene mi e mnogu poprifatlivo da se preoblekuvaat nekoi obicni zgradi otkolku tie sto se simbol na skopje i imaat dobivano nagradi i priznanija (mepso, GTC, vlada itn..)
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #897 Posted: 07-Oct-2013 at 11:40
Sto e najsmesno: Odnapred so ZLATO ili skapi elementi a odnazad propagja se. Hahah kako vo kina. Jas voopsto kako stanar ne bi dozvolil ili pak ako bi dozvolil, treba celiot objekt znaci napred i nazad da go renoviraat (nazad barem obicno fasadata da se renovira) i toa fasada sto e energicno efikasna plus pokrivot da se uredi znaci komplet se, e da bojrum. Barem kako stanar bi dal malku pari samo kompletno da se renovira. Sto e toa pola pola?
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #898 Posted: 07-Oct-2013 at 12:18
На што наидов денес... Интересни предлози за реновирање на кулите кај ГТЦ во Скопје.

Facade renovation of existing residential reinforced concrete building
Skopje / Macedonia / 2013

Igor Vasilevski
Principal Architect

Vangel Karaivanov
Architect

Project DETAILS

year: 2013
main structure reinforced concrete
buyer: city of skopje
cost: 120.000
max height: (m) 30
number of floors: 10
status: Unrealised proposals
type: Social Housing

http://www.archilovers.com/p97405/facade-reconstruction

Edited by Џоле - 07-Oct-2013 at 12:22
За сè има вторпат
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #899 Posted: 07-Oct-2013 at 14:46
Е ова веќе може. Ми се допаѓа
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #900 Posted: 07-Oct-2013 at 16:04
Интересен предлог за фасадите на кулите и мислам дека ова би било одлично решение.

За фасадите на ул.Македонија немам коментар и мислам дека коментарите се излишни..
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.498 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.