build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Вандализам и примитивизам

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 42>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 07-Dec-2013 at 15:44
Ако мостот е `мост на цивилизациите`,споменикот на цар Душан ми е тука местото,под услов како цар да нема направено ѕверства на овие простори.Знам дека го напишал `душановиот законик` кој се учи на правен факултет како основа на сегашното право(нормално и јустинијановото право ),и со самиот тој факт заслужува место на овој мост.Но пак ќе повторам,ако нема направено ѕверства.

Иначе и римски владетели биле поробувачеи на овие земји,па мислам дека никој не би се бунел против нив.

Зошто би се викал мост на цивилизации ако не се стваат претставници на други цивилизации на него?
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 07-Dec-2013 at 15:47
Obid za rusenje na spomenik na tug car vo centarot na prestolninata ni e sosena normalna pojava, os koja ti, za zal, se zgrozuvas. Ete tuka e razlikata pomegu tebe i mene.

Postavuvanje na takov spomenik e poveke od politika. Treba li nie sega da debadirame tehnicki i da se prsvime "na toso"? Ne znam kako ne sfakas deka ova nema vrska vo SK-2014 i deka tuka se raboti za luda pojava. Licno ocekuvav celo Skopje da protestira pritiv postavuvanjeto na ovoj spomenik. Namesto toa, nekoj tuka se obiduva da mi objasni zosto e postaven ovoj spomenik. Demek jas ne znam pravilno da citam deka stanuva zbor za "Most na naciite", pa sekoj sto pominal tuka ke bide postavem na nego. Kakva nebuloza e ova!?
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 07-Dec-2013 at 15:54
Originally posted by gjoko

Ако мостот е `мост на цивилизациите`,споменикот на цар Душан ми е тука местото,под услов како цар да нема направено ѕверства на овие простори.Знам дека го напишал `душановиот законик` кој се учи на правен факултет како основа на сегашното право(нормално и јустинијановото право ),и со самиот тој факт заслужува место на овој мост.Но пак ќе повторам,ако нема направено ѕверства.

Иначе и римски владетели биле поробувачеи на овие земји,па мислам дека никој не би се бунел против нив.

Зошто би се викал мост на цивилизации ако не се стваат претставници на други цивилизации на него?
gjoko, ova e pogresna teza. Kakvi civilizacii kakvi bakraci. Car Dusan bin na celo na edna vojska koja ja porobila Makedonija. istoto vazi i za Rimjanite, Turcite, Bugarite itn. Problem e samo toa sto makedonceto i denes ne e dovolno nacionalno osvesten, pa ne mu teknuva deka nekoj mu ja podcenuva inteligencijata.

Inaku zemja i narod se porobuva so vojska, pa sega ti vidi dali se pravele sverstva ili ne.

PS: Ako ve tolku se insistira na pravenje most na civilizaciite so skulpturi na nego, eve neka postavat spomenik na Nikola Tesla ili Ivo Andric.
Back to Top
vepar View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vepar Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 07-Dec-2013 at 16:09
Ја не сум баш на чисто колкаво е значењето на Цар Душан за Македонија. Но пред некој недела налетав на една статија која дава друга светлина на Цар Душан:

http://www.mn.mk/aktuelno/8227-Car-Dusan-Silni-Stefan-Uros-IV---Car-na-rasani-i-makedonci

Приметив дека ваква дебата се одвивала и поодамна, но одма ни било наметната етикета дека еве сега и на Србите и ја крадеме историјата. Ја разбирам реакцијата на Љубчо Ѓ, тој е со агенда во Македонија да направи Бугари од Македонците, и секое културно наследство кое не се вколпува во неговата матрица е туѓо, митско...мислам што може да очекувате од таков квислинг и ѓубре.

Но ме интересира каков став имаат Македонските историчари. Факт е дека оригиналниот Душанов Законик не постои, постојат неколку 5-6 стари преписи кои денес се единствен извор за законикот, од кои 3 го спомнуваат Душан како цар на Македонија (Софијски, Загребски, Раванички). Факт е дека бил со седиште во Скопје, најстариот препис на законикот бил најден во Струга. Факт е дека архиепископот Охридски го прогласил за цар и Душан ја уважувал Охридската Архиепископија. Не ми е познато дека бил брутален по Македонското население, додуша мислам дека ова е некоја патка на разбојниците од "Разбуди Се".
Па ме интересира кој е ставот на историчарите?

А за ова дивово племе, Душан им смета зашто некои нивни историчари спомнале дека ги покрстувал и они се кренаа на нозе. Ако приметите тоа е таа иста багра на муџахедини на Артан Груби и Рамадан Рамадани. Од цел споменик, крстовите се искршени....тоа им смета на арапиве.
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 07-Dec-2013 at 16:09
Originally posted by Denko

Obid za rusenje na spomenik na tug car vo centarot na prestolninata ni e sosena normalna pojava, os koja ti, za zal, se zgrozuvas.

Еден пример, ќе те молам )))))))))))

Толку ме изнасмеа со твојата пасија за „расправија“ и докажување, да бев модератор 1 месец бан ќе ти закачев. Смири се темата е ВАНДАЛИЗАМ, не политика.
Рушење на споменик, НА БИЛО КОЈ, е вандализам. Ако размислуваш обратно, не би ме зачудило, но ти си тој процент кој во светски рамки ни ја претставува земјата во негативно светло.
Once again, chill out.
Traveling.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 07-Dec-2013 at 16:10
Искрено појма нема за цар Душа, освен за каемни мост дека можеби тој го направил и за душановиот законик.

Мислењето ми е ако направил нешто за цивилизациите и човештвото нека му прават споменик.

А за Никола Тесла нема шанса да му прават споменик.Инженерите(и јас сум инженер) никој не ги ферма.Битно се само писатели,глумци,пејачи,композитори,политичари,мангупи....Така е секаде во светот.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 07-Dec-2013 at 16:16
Originally posted by Danndy

Obid za rusenje na spomenik na tug car vo centarot na prestolninata ni e sosena normalna pojava, os koja ti, za zal, se zgrozuvas.

Толку ме изнасмеа со твојата пасија за „расправија“ и докажување, да бев модератор 1 месец бан ќе ти закачев. Смири се темата е ВАНДАЛИЗАМ, не политика.
Рушење на споменик, НА БИЛО КОЈ, е вандализам. Ако размислуваш обратно, не би ме зачудило, но ти си тој процент кој во светски рамки ни ја претставува земјата во негативно светло.
Once again, chill out.
Daj oladi malku, i ako imas nesto umno da kazes kazi, i ne si zemaj tolkava sloboda da kazuvas koj negativno ja predstavuva zemjata. Za vakvo etiketiranje ti zasluzuvas ban.
Back to Top
vepar View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote vepar Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 07-Dec-2013 at 16:32
http://maktel.mk/makedonija-2/item/9361-predvodnik-na-napagjachite-na-car-dushan-e-pretsedatelot-na-dui-od-chair-bekir-asani

Претседателот на ДУИ од Чаир, Бекир Асани ја предводел групата. Ајде да видиме дали полицијате ќе го апси.
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 07-Dec-2013 at 16:47
Шиптарските хорди страјк агаин.

Инаку и јас мислим дека овој споменик нема што да бара овде.

Edited by kiriOK - 07-Dec-2013 at 16:48
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 07-Dec-2013 at 16:53
Навистина се хорди овие лица!
Иако јас лично немам никаков проблем што Цар Душан има споменик во Скопје, сепак оваа реакција го отвара најболното и важно прашање поврзано со целиов проект: Зошто нема никаква стручна и граѓанска дискусија, зошто се се поставува насилнички и во текот на ноќта и кој ги носи овие задкулисни одлуки во сталинистички стил?

Edited by Andrej_LJ - 07-Dec-2013 at 16:53
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Еден Дечко View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 07-Dec-2013 at 17:16

Once again, chill out.
Daj oladi malku, i ako imas nesto umno da kazes kazi, i ne si zemaj tolkava sloboda da kazuvas koj negativno ja predstavuva zemjata. Za vakvo etiketiranje ti zasluzuvas ban.

Види кој зборува за етикетирање, кога ти ќе ми објасниш зошто е поставен оној зад МНР, што тој корисно направил за нас па за да му дигнеме споменик поголем и од Душановиот?
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 07-Dec-2013 at 17:28
Originally posted by Еден Дечко

Once again, chill out.
Види кој зборува за етикетирање, кога ти ќе ми објасниш зошто е поставен оној зад МНР, што тој корисно направил за нас па за да му дигнеме споменик поголем и од Душановиот?
Kogo sum etiketiral?
I daj izjasni se do kraj, koj spomenik zad MNR i zosto baras odgovor od meine? I od koga postavuvanje somnitelen spomenik (predpostavuvam deka toj zad MNR e somnitelen, stom go spomnuvas) e opravduvanje za postavuvanje drug somnitelen spomenik?
Back to Top
Еден Дечко View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 07-Dec-2013 at 18:32

Originally posted by Еден Дечко

Once again, chill out.
Kogo sum etiketiral?
I daj izjasni se do kraj, koj spomenik zad MNR i zosto baras odgovor od meine? I od koga postavuvanje somnitelen spomenik (predpostavuvam deka toj zad MNR e somnitelen, stom go spomnuvas) e opravduvanje za postavuvanje drug somnitelen spomenik?

Името на ''великанот'' зад МНР не го спомнувам затоа што сметам дека не е вредно ни за спомнување.
И јас не му се радувам на цар Душан да се разбереме, само сум разочаран од начинот на искажување на револт на одредени поединци.
Ќе те замолам да не ми реплицираш затоа што дискусијава ми е и повеќе од банална, мојот коментар беше насочен кон начинот на кој поединците го искажаа својот револт, а не кон историската личност и нејзиното значење за нас Македонците.
Оној зад МНР го споманв затоа што и тоа како е сомнителен, а за него нели никој не реагираше, ете затоа на крајот се буниме и го бараме својот идентитет.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 07-Dec-2013 at 18:58
абе најубаво ќе беше да не се поставуваа 1000 споменици на ден со дискутабилни истории и со проклет нацистички Балкан... тогаш ќе ги немаше овие последни две непотребни страни од темава на пример, немаше да има неандарталски групи што рушат споменици и мега интернационална расправија за неколку кила бездушна бронза...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 07-Dec-2013 at 19:01
Дали мислите дека оние кои вчера вечерта се резилеа знаат кој бил Цар Душан?
Јас сум убеден дека тие немаат ни средно завршено, а и она што го завршиле го протрчале. Врска немаат тие кој бил тој.
Ова е чисто политичка игра, ваљда од албанска опозициона партија која е очајна за политички пресврт. Им текле овој е лош одете рушете го. Толку.
Вака генерално никој не е против ништо во државава, нема револуции и бунтови за ништо, се им е ок на сите.
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 07-Dec-2013 at 19:32

Толку јасно дека не знаат. Затоа и се подржани од Американците. Им сервираат лажги со опашки, а овие слепо извршуваат без да го вклучат мозокот. Овој што ги предводел ќе добие вработување по рамковен како награда од неговата партија по изборите, а останатите кои го придружувале - ташак.

Edited by phenomenon - 07-Dec-2013 at 19:34
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 07-Dec-2013 at 20:02
Некако смешни се овие последните коментари хахаха. Луѓе ,, царот,, има своја приказна по албанските истории а овде во форумов коментират луѓе што врска немаат од албанската историја и мислат дека знаат повеќе од самите албанци!? Како и да е, да не излегуваме во офтопик
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 07-Dec-2013 at 20:41
Цар Душан бил крунисан во Скопје !!! Со голема почит се однесувал кон нашата црква и кон нашите свештеници, па затоа избрал да биде крунисан во Скопје !!! Бил цар како на Србите и останатите така и на нас Македонците, а Скопје блескало со убавина додека тој владеел !!! Секои кои што учел историја во средно го знае тоа, а вие неандерталциве што два грама немаат мозок и ни Д од Душан не знаат строго ги осудувам !!!
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 07-Dec-2013 at 20:51
Originally posted by vepar

Ја не сум баш на чисто колкаво е значењето на Цар Душан за Македонија. Но пред некој недела налетав на една статија која дава друга светлина на Цар Душан:http://www.mn.mk/aktuelno/8227-Car-Dusan-Silni-Stefan-Uros-IV---Car-na-rasani-i-makedonciПриметив дека ваква дебата се одвивала и поодамна, но одма ни било наметната етикета дека еве сега и на Србите и ја крадеме историјата. Ја разбирам реакцијата на Љубчо Ѓ, тој е со агенда во Македонија да направи Бугари од Македонците, и секое културно наследство кое не се вколпува во неговата матрица е туѓо, митско...мислам што може да очекувате од таков квислинг и ѓубре.Но ме интересира каков став имаат Македонските историчари. Факт е дека оригиналниот Душанов Законик не постои, постојат неколку 5-6 стари преписи кои денес се единствен извор за законикот, од кои 3 го спомнуваат Душан како цар на Македонија (Софијски, Загребски, Раванички). Факт е дека бил со седиште во Скопје, најстариот препис на законикот бил најден во Струга. Факт е дека архиепископот Охридски го прогласил за цар и Душан ја уважувал Охридската Архиепископија. Не ми е познато дека бил брутален по Македонското население, додуша мислам дека ова е некоја патка на разбојниците од "Разбуди Се".Па ме интересира кој е ставот на историчарите?А за ова дивово племе, Душан им смета зашто некои нивни историчари спомнале дека ги покрстувал и они се кренаа на нозе. Ако приметите тоа е таа иста багра на муџахедини на Артан Груби и Рамадан Рамадани. Од цел споменик, крстовите се искршени....тоа им смета на арапиве.

Ете пред мене имало добро објаснување од vepar !
Сигурен сум дека има вредни археолошки артефакти и податоци за време на неговото владеење кои ќе бидат прикажани во музејот !
Back to Top
Z|evzek View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Z|evzek Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 07-Dec-2013 at 21:00
До сите на форумов !!! Доста од мене ај чао :P
Напаѓачите на споменикот на цар Душан се со заробени умови
Ало, „Разбуди се“, ш`о правиме сега, ги разбудивте фашистите! А вам топло ви препорачувам да осознаете за да научите. Ако се борите за слобода на мислењето, треба да имате мислење поткрепено со знаење.

Верувам дека оштетувањето на споменикот не сте го сториле вие, но жалам што всушност вие сте ги повикале оние што сметаат дека Скопје е само нивно, а и третина од Македонија и дека Србија е „само“ до Ниш.

Она што ве компромитира е тоа што државата, а не вие, знаела дека царот Душан бил цар на Македонците, Србите, Бугарите, Грците и Арбанасите. Како што знаела дека Скопје кралот Милутин, уште пред Душан, го одзел од Визанија, а не од Македонците и или, пак, од Албанците.

Иако се претставувате дека политички не сте определени, вашата постапка поради назнаењето открива дека тоа не е вистина. Тогаш разбирливо е тоа што власта ја иритираат разно-разни групи на т.н. „слободни гаѓани“, кои одвреме навреме демонстрираат низ центарот во Скопје тврдејќи дека се борци за слобода на мислењето. А за да бидеме слободони треба да бидеме образовани со вистинското знаење, за што се потребни вистинските учители и наставници, кои многу често се разликуваат според знаењето што е прилагодено за класата која владее. Притоа, не се мисли тука на тие што се сега на власт, туку и тие што се борат да ја освојаат, затоа што и тие живеат од политиката. Слободниот човек, мислител, теба да знае дека и тие се борат пред се за да ги задоволаат своите интереси.

Вие реагиравте не затоа што Душан бил цар, туку затоа што српската црква ја пишувала историјата, па кажала дека тоа бил српски цар, затоа што само таму имало писмени, и дека и црковините имоти на кои исто така работеле кметови имале третман на државни имоти. Затоа, пак, хрватските историчари и кога е во прашање Босна, секаде каде што пишува српски, тие го преведуваат како словенски јазик. Не денешениот словенечки јазик, туку старословенскиот. Како што и инаку се пишувало во тоа време. А знаеме дека тоа писмо го создале светите браќа Крил и Методиј. Токму 22 манастири и цркви во Скопска Црна Гора, од кои еден е оштетен од балистите (упс), УЧК во селото Матејче, бил завештание на царица Елена, жена му на Душан, инаку Бугарка. Но, и мајка му на Душан била Бугарка. Можеби и Македонка? Но, тогаш поради доминација на Бугарите на овие простори и Самол го сметаат за свој. А тоа се должи на тоа што македонското име било повеќе прославено на југот, кога македонските Словени предеводени од Филип втори ги освоиле полиси-државите на античката Грција, а подоцна неговиот син ја создаде најголемата империја наречена Античка Македонија.

На Бугарите не им пречи што моштите на кралот Милутин лежат во Софија, односно изложени се во манастирот Света Недела, изграден со пари токму од Милутин. Иако тој со своите витези војувал против Бугарија, неговите мошти се иложени во капелата на истиот манастир, поради што Бугарите ја нарекуваат црквата на светиот крал. Колку што ми е познато, Душан не војувал против Македонците. Но, војувал да ја освои денешна северна Албанија, каде тогаш живееле и православни Арбанаси.

Повеќе од 40 манастири и цркви во Македонија се подигнати за време на кралот Милутин и цар Душан. Најфотографирана црква од времето на цар Душан е Свети Канео во Охрид, оставнина на тогашната владетелка, властеликата на Охрид.

Она што треба да знаат луѓето, особено тие што се нарекуват слободни граѓани, дека во средниот век, за владеачката класа најважно било да го сочува имотот и кметовите, владетелот да е од иста вера и да го зборува истиот јазик. А цар Душан тие услови ги исполнувал. Додека за монозинствово, а тоа се кметовите, најважно им било владетелите да бидаат благородни и храбри. Но, за нивна несреќа иако ги нарекувале благородници, тие сепак не ги штеделе во работата. Но, православната властела, кога била поразена од турската сила, се согласилаа да ја менува верата, само за да го сочува богатството.

Тие што го напаѓаат споменикот на цар Душан се со зарбени умови. Но, вие од здружението „Разбуди се“ треба да сте слобдни луѓе А слободен човек е тој кој мечтае да живее во слободно општество, без класни разлики и експлоатација на кој било човек. Тој што сака да му наметне одредница, придавка, кавлификатив, ентитет или атрибут, има само една намера - да дисквалификува.

Инаку, која било идеја, та и најголемата каква што е идејата на Исус, ѓаволот во човекот ја компромитирал. Но, никој не може да ја дисквалификува самата идеја на Господ, иако со векови ја искировоколчуваат и тоа инстуционално преку религии. Додека слободен човек знае дека Господ не е ниту на небо, ни на земја, туку треба да е во Човекот, тој самиот треба да успее да го потисне ѓаволот во себе.

А Бог е духот во Човекот, а егото е ѓаволот.

Така, националната одредница е само административна. Човекот е случајно Македонец или Французин зато што се родил на некое место каде што административно го водат со таква одредница.

Границите се наметнти од владетели, експлоататори, од класата која има власт за да може да го експлоатира мнозинството.

Така се создадени одредниците - аристократ, работник, селанец. Иако сите сме луѓе, со исти потреби и исти идеали – да живееме задоволни и што почесто среќни. Но, мнозинството луѓе не можат да бидат задоволни и среќни бидејќи малциството кое ја има власта или е заштитено од власта, манипулира за да може присвоениот капитал да го троши и преврезно да живее.

Или можеби вие од „Разбуди се“ не ја знаете дефиницијата на државата што ја напишал Платон?!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 42>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.307 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.