build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Универзална сала

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 29>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #221 Posted: 07-Dec-2013 at 15:21
Во ред, грешка при пишување, што е сепак далеку од грешката на новинарот во статијата.
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #222 Posted: 07-Dec-2013 at 18:10
Originally posted by xnx

tocno, proektov poveke odgovara za trgovski centar, ama barem ima osnovi i preseci da go sfatime celiot koncept. pobednickovo ne e nisto poveke od dobar render na veligdensko jajce zgolemeno i staveno vo okolinata. koga ke vidam na koj nacin e resen objektot ke dadam mislenje. na nashminkani renderi neka pagjaat na gs luge sto se laici vo arhitektura.

inaku, da bidam jasen, dizajnot na objektot dokolku ispadne vaka mi se dopaga
на слично ниво сум со xnx тука... мене повеќе м исе допаѓа вториов проект затоа што е многу подетално презентиран, и гледано дури и вака од минијатурни слики, се гледа дека има многу позадоволителна сала и се гледа како е решен просторот и дека е мислено на многу работи

тоа што однадвор објектот е едноставен вопшто не ми смета, битно изгледа пристојно... не мора во се да бараме кјзнае каква монументалност, мислам дека тоа ни е најголема маана поради која завршивме со такви катастрофи во градов...

edit: ги гледам флорплановите на вториов труд и си викам дека супер ќе се вклопеше овој објект во јајце Big%20smile

Edited by zabegan - 07-Dec-2013 at 18:16
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #223 Posted: 21-Dec-2013 at 13:15
Пред засекогаш да исчезне салава, да ја запаметиме како изгледаше...

За сè има вторпат
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #224 Posted: 22-Dec-2013 at 03:05
Супер слика, но малку офтопик, изгледа дека скопјани не знаат како да си ги паркираат колите   
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #225 Posted: 22-Dec-2013 at 23:31
Originally posted by shyes

Супер слика, но малку офтопик, изгледа дека скопјани не знаат како да си ги паркираат колите   
знаат, само ги мрзи... кај нас во еден потег се паркира само LOL
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #226 Posted: 19-Jan-2014 at 10:58

Иницијатива на Коце Трајановски: Универзалната сала да се вика Тоше Проески

http://www.press24.mk/inicijativa-na-koce-trajanovski-univerzalnata-sala-da-se-vika-toshe-proeski

Подршка од мене за оваа иницијатива.

Back to Top
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #227 Posted: 19-Jan-2014 at 11:17

Искрено ќе кажам дека Тоше ми е многу драг...ама би сакал БАРЕМ ЕДНАШ да ни претстават една посериозна анализа зошто се одлучиле еден објект да носи одредено име. Чисто да ни замачкаат очи.

Да не биде све "на Ура" како вообичаено.
Нејсе, адекватно е што одбрале име на музичар кој што ни е драг на сите.
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
anna View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote anna Quote  Post ReplyReply #228 Posted: 19-Jan-2014 at 16:34
Убаво ќе беше ако Коце кажеше дека всушност иницијативата Универзалната сала да го носи името на Тоше потекнува од фановите. Уште лани во април е поднесена иницијативата до Град Скопје и до сега никаков одговор немаше, за да одеднаш Коце си ги припише заслугите себе си и да си собере политички поени. Браво, како не му е срам.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #229 Posted: 19-Jan-2014 at 17:43
Јас ги охрабрувам актуелните власти на град Скопје, општина Центар и на Република Македонија да изградат објект за настапи од типот на Универзалната Сала на било која локација во Скопје и слободно нека го нарекуваат Тоше Проески или како сакаат, но објектот кој ќе се гради на локацијата на која се наоѓа денешната Универзална Сала, мора да се вика Универзална Сала.

Станува збор за објект кој не е од историско значење, но сепак е обележје на градот после земјотресот од 1963 година, а јас лично верувам дека заслужува да го задржи своето оригинално име.

Инаку, ако добро помнам, првите предлози за преименување на Универзалната Сала во Тоше Проески се појавија во октомври 2007 година, непосредно после загинувањето на Тоше Проески, а тогашниот градоначалник на Скопје, Трифун Костовски, го прифати ваквиот предлог.

Јас уште тогаш се противев на ваквиот предлог, сеуште се противам на ваквиот предлог и ќе продолжам да се противам на ваквиот предлог бидејќи лично ми делува на политичка игранка, отколку љубов кон покојната македонска музичка легенда.

Ако властите толку многу ги почитуваат животот и делото на Тоше Проески, од 2007 година па наваму ќе можеа да изградат барем 10 сали кои ќе го носеа името Тоше Проески со парите кои ги фрлија на објектите од проектот Скопје 2014. Од другата страна на Вардар, планираат да градат нова зграда во близина на МРТВ, освен ако веќе започнале да ја градат.

Доколку не започнале да ја градат, ете им локација за изградба на објект за настапи од типот на Универзалната Сала, објект кој може да го одбележи почетокот на очајнички потребната урбанизација на Керамидница, која се наоѓа во близина на МРТВ, а истовремено да го носи името Тоше Проески и да ги величи животот и делото на покојната македонска музичка легенда.

Edited by Dexter26 - 19-Jan-2014 at 17:47
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #230 Posted: 19-Jan-2014 at 18:16
Previous
не ми е јасно која е потребата од толкава опсесија со имиња кај нашиов народ... не ебитно проектот каков е, битно е да именува прво, па после да се испотепаат за името сите...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #231 Posted: 19-Jan-2014 at 19:02
Previous

Е ајде де.

Делумно и тоа ми е поентата на мене, постоечкиот објект веќе има свое име кое е веќе општо прифатено, а политичарите си играат крштевање, поасално би било да се замонашеле и ете им и џипови и вили и крштевања колку сакаат.

Спортската сала Олимпија беше преименувана во Борис Трајковски уште додека се градеше, или уште пред да почне да се гради, не помнам точно.

Во Аеродром се гради спортски комплекс кој ќе се вика Јане Сандански, но политичарите очигледно боледуваат од некаков комплекс на крштевање со именувањето на автопатите, мостовите, улиците, спортските објекти, додека нивната изградба/обнова чека со години, ако не и со децении.

Чист идиотизам !!!
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #232 Posted: 19-Jan-2014 at 22:21
bas taka, zosto ne moze ednostavno da si se vika Univerzalna Sala i tolku? bez heroi, bez pejaci, bez rodnini na aleksandar veliki. aman!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #233 Posted: 20-Jan-2014 at 16:44
Originally posted by Dexter26

Previous

Е ајде де.

Делумно и тоа ми е поентата на мене, постоечкиот објект веќе има свое име кое е веќе општо прифатено, а политичарите си играат крштевање, поасално би било да се замонашеле и ете им и џипови и вили и крштевања колку сакаат.

Спортската сала Олимпија беше преименувана во Борис Трајковски уште додека се градеше, или уште пред да почне да се гради, не помнам точно.

Во Аеродром се гради спортски комплекс кој ќе се вика Јане Сандански, но политичарите очигледно боледуваат од некаков комплекс на крштевање со именувањето на автопатите, мостовите, улиците, спортските објекти, додека нивната изградба/обнова чека со години, ако не и со децении.

Чист идиотизам !!!

99 посто си во право, освен за болдираното. Од кога памтам за себе салата се викаше Јане Сандански, според истоимената населба која се наоѓа непосредно до салата. Така да ако ништо друго овде го оставија старото име на претходниот објект.
23ka.wordpress.com
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #234 Posted: 20-Jan-2014 at 20:41
Previous

Да, во право си, заборавив дека на локацијата на која се гради новиот спортски комплекс Јане Сандански во Аеродром веќе постоеше спортски објект кој беше срушен до темел за да почне изградбата на новиот објект, а истиот објект кој беше срушен до темел се викаше Јане Сандански.

Ова е причина повеќе зошто објектот кој ќе се гради на истата локација на која се наоѓа Универзалната Сала, освен нејзината локација, треба да го наследи и нејзиното име, а не да се именува поинаку, без разлика дали се фаворизира името Тоше Проески или било кое друго име.

Edited by Dexter26 - 20-Jan-2014 at 20:43
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #235 Posted: 20-Jan-2014 at 21:02
Според мене, подобро е една сала која ќе се користи најчесто за музички изведби да се именува според некој заслужен музичар од земјава (не мора да е Тоше, постојат и други музичари/музичарки кои оставиле белег) одошто спортска сала да се именува според починат претседател на државата (Борис Трајковски) кој нема допирни точки со спортот (а постојат многу заслужни спортисти и тренери, итн.) Ова го кажувам само за споредба. Случајот со салата Јане Сандански ми е во ред, штом сите ја знаат како таква и постоела долги години пред да биде урната и повторно изградена. И за стадионот Филип Втори мислам дека именувањето е чиста утка, можеше да му се одаде почит на некој фудбалски тренер или фудбалер кој постигнал успех на терените (домашни или светски). Но така се работи кај нас - кусогледо, без некои подолгорочни визии кога станува збор за именување одредени објекти.
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #236 Posted: 20-Jan-2014 at 21:32
Previous
тоа е таа опсесија со имиња за која зборувам...

нема потреба од тоа да се прават научни анализи за тоа како да се вика одреден објект... ако проектот е во ред, и во иднина објектот си ја врши својата работа, името воопшто не е проблем... може и Џингис Кан да ја крстат ако сакаат, сеедно...
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #237 Posted: 23-Jan-2014 at 08:04
Еве, и Есма Реџепова размислува како мене

Есма е против Универзална да го носи името на Тоше

Мнозинството на градскиот Совет, сепак, одлучи Универзална сала да се преименува во Тоше Проески

Можеби чудно, но вистинито, Есма Реџепова-Теодосиевска беше единствената која гласаше против предлогот на градоначалникот Коце Трајановски, Универзална сала да се преименува во Тоше Проески. Таа не го спори ликот и делото на Тоше, но смета дека во државава има и други заслужни пејачи во чија чест би можела да се преименува концертната сала или некој друг објект, улица, мост...

„Зар еден Сариевски, Васка, Бадев, Вања Лазарова, па и Виолета Томовска не заслужуваат Универзална да се крсти по нив. Па, по Тоше именуваа и фонтани и улици и што уште не. Зар некој се срами од народните пејачи. На секој чекор се пеат ‘Зајди, зајди‘ и други народни песни, а никој не им оддава почит на нивните автори и изведувачи“, коментира Есма на прашањето од кои причини во Советот гласаше против предлогот на Трајановски за новото име на Универзална.

Таа, како што вели, не ја спори кариерата на Тоше, но смета дека таа е „потенка“ во однос на споменатите пејачи. „Сметам дека се направи неправда, но секој има право на глас“, вели Есма и тврди дека во случајов, всушност, воопшто не станува збор за нејзина скриена желба концертната сала во Скопје да го носи нејзиното име. „Не, благодарам, не сакам да ја именуваат по мене. Доволно ме знаат по светот како кралица на ромската песна“, вели Реџепова-Теодосиевска, која во советничката фотелја на Советот на Град Скопје седи веќе трет мандат.

За својот глас „против“ Есма не даде објаснување на говорница. „Во право сте, требаше да објаснам“, вели таа и признава дека, можеби, и згрешила што досега не поднела иницијатива за преименување на Универзална во Сариевски, Бадев или во Васка Илиева.

Инаку, за објектот и официјално да го добие името на најголемата музичка ѕвезда, деновиве Управниот одбор на Универзална треба да ја спроведе соодветната постапка по усвоената иницијатива од Советот на Град Скопје, кој е основач на институцијата.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=C393CF5800A6AF48B6BBD3E628F24192
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #238 Posted: 23-Jan-2014 at 16:02
како што реков, името е најбитно.. кога името е проблем, може да се направат професионални дебати, референдуми, па може и да се повикаат сите светски лидери, за да се реши тој кобен проблем, што е пречка за развојот на градот и државата... но од друга страна, сериозноста на проектите, приоритетите, и начинот на реализација, воопшто не се битни за општата јавност... не ми се верува кај живеам
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #239 Posted: 23-Jan-2014 at 16:06
Сега сите ќе ја палат Есма на кладило... Ама реално, не е се свртено за период Антика-Барок-1991 па наваму има нешто и пред 91ва
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #240 Posted: 23-Jan-2014 at 22:57
И јас сум против Универзална да го носи името Тоше Проески.
Ок, дечкото пееше супер, жално што млад загина... ама јбт, само Тоше е од Мк? Значи кариера од неколку години и слава поголема после смртта не треба да значи дека се во Мк треба да се виак Тоше Проески.
Парк, споменик, улица, училипте... ајде и Круешево во Тоше Проески да го прекрстиме.

Дефинитивно цела земја си имаме проблеми со ИМИЊА!
Traveling.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1011121314 29>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.070 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.