build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Воздухопловство
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Авиосообраќај (статистики)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 70>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 26-Jan-2014 at 00:12
Со тоа се кршат основните принципи и заложби на основањето на ЕУ и едно од основните човекови права - Слободно движење на народите , но за нив тоа ништо незначи (па нели на Бугарите и Романците им забранија влез во држави низ сопствената унија,федерација или како и да ја наречам, па за нас ќе се замараат?!) ,бидејќи не го кршат само тоа право, кршат уште милион меѓународни права и конвенции кој се воспоставени по втората светска војна (иако они самите се тие кој ги воспоставиле).
И јас протестирам за тоа, но во бирократска Европа нашиот глас не се важи.
Back to Top
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 26-Jan-2014 at 11:27

Ја секогаш сум елегантен по ова прашање Smile.
Бев у Берлин за нова година и (пошто летав преку Унгарија) на Унгарецот му реков - ако сакаш не ме пуштај. Неможам да се објаснувам и да оставам некој да ме деградира по однос на националност. И да ви кажам право: искрен бев. Ако не ме пуштеа - ќе си се вратев дома. Немав резервирано ни хотел (идев кај еден другар у Берлин), нити имав пари да им покажам, нити повратна карта. На враќање, на Швабата му го кажав истото: нема зошто да ти одговарам на чудниве прашања кога си одам дома. Неможеш да ме спречиш да си се вратам дома, така?!
Незнам за вас, ама ја долго време живеев во разни држави на ЕУ и не ми е веќе "фетиш" Европа.
Затоа и си се вратив тука. Свој на свое Yes.
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
gorazd View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorazd Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 26-Jan-2014 at 15:14
hm bez povratna karta i dovolno pari ( ili barem kreditna kartica ) da pokazes, neznam sto ocekuvate , da ve precekaat so crven tepih na granica za vlez vo EU ?? Pravilata se tie i ako otstapuvas od niv, bidi spremen da odgovoris na nekolku prasanja .  Za MK-gragjani sto avionski letaat za Germanija "oficijalno" vazi slednovo:
"Visitors are required to hold proof of sufficient funds to
  cover their stay and documents required for their next
  destination." 
"Неможам да се објаснувам и да оставам некој да ме деградира по однос на националност"

ednas na  SKP , ja imav "srekata" da sletam istovremeno so avion na Pegasus so koj se istovarija eden kup Turci , lugje od bliskiot istok itn , i bev sokiran kako nasive na pasosko gi tretiraa strancive, posebno pomladite (cak i Turcite sto mi bese smesno, bidejki vo IST nikoj ne te prasue nisto, dobivas pecat i gotovo),  a da ne zborime za onie od malku "poistocno", megju drugoto imase i nekolku Pakistanci  koi vednas gi nosea u posebna soba ... 
Pa druze kako sto nie gi degradirame onie prema koi se smetame za poseben narod, taka i EU valjda nas . segde e f*cked up

Back to Top
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 26-Jan-2014 at 15:38
Јас знаев што да очекувам. Само више не ми е гајле. Мислам дека на Швабите битно им беше долгиот престој во Англија, Италија и Шпанија, којшто го видоа во пасошот, па претпоставуваа дека нема да емигрирам. Ама и да претпоставуваа такво нешто, најелегантно ќе си се вратев и тука ќе си завршеше работата. Прашањата ги одговорив најкултурно, ама условиве што си ги постирал не ги исполнував. Со многу малце пари отидов - јбг немав поише...Ohno
Само на прашањата што беа деградирачки одговарав во ист стил.

А за "нашиве" на пасошка контрола немораш да ми кажуваш. Прво нив ги гледам кога се враќам од било каде и секаква романтична идеја за враќањето дома ми завршува на аеродром...
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 26-Jan-2014 at 18:32
Дали е фер или не Е фер е прашање на перцепција и што од ЕУ се очекува, ама па да бидеме реални, коа им пуштивме иљадници азиланти кои отидоа таму да бараат социјална помош и да не работат ништо, ондак не може да очекуваме дека нема да не масираат кога ќе сакаме да влеземе кај нив. Мене џабе што ме има во пасошките системи на пола Европа коа секој пат е горе доле слична приказна. Од друга страна, реални да бидеме, помалце проблеми прават ако немате доволно пари отколку ако немате каде да престоите. Најлесно се слетува/влегува во ЕУ земја доколку таа земја ја користите како транзит, па барем од мое искуство, не се замараат дали вие после во соседната земја ќе барате азил или не. Има и друг момент како полесно да поминете, како што спомна и Скопјанецот, ако веќе имате печат од некоја "постара" и позначајна ЕУ земја, ондак немате фрка.
23ka.wordpress.com
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 26-Jan-2014 at 23:29
Luge, postojat zakoni i pravila, pa nema sto da filozofirame. Oni ako trgnat taka i izvod od maticno ke ti baraat. Postoi li vizna liberalizacija? Postoi. I sekoe "obicno" ogranicuvanje na dvizenjeto e prekrsuvanje na taa liberalizacija. Mene na samiot pocetok koga gi simnaa vizite dojdoa moi bliski na gosti. Nitu nosea dovolno pari, nitu imaa garatno pismo. Nikoj nisto ne gi prasa. Toa bese taka se do pojavata na "azilantite". Seto toa moze da se resi na drug nacin no ne i vaka "nasilnicki", sto vo prevod znaci deka "de facto" viznata liberalizacija e suspendirana.

Inaku nikoj ne bara crven tepih, tuku samo korekten odnos. Mene pred 7-8 godini Hrvatite mi pravea Problem na aerodromot vo Zagreb. I toa zamislete, letav so germanski avion od Berlin, vo pasosot germanska viza, vo dzebot okolu 500 evra vo kes za 5-6 dena a dzandarot se najde mene od cel avion da mi se pravi fraer... kompleksas!
Back to Top
Obedineta Makedonija View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 29-Jan-2014 at 11:32
Повелете детална статистика на сите линии на Wizz Air + Fly Dubai
*(се однесува за цела 2013 година)

1.

2.

Edited by Obedineta Makedonija - 16-Jan-2015 at 23:27
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 02-Feb-2014 at 21:33
Преземено од ЅЅС

За сè има вторпат
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 02-Feb-2014 at 21:54
Originally posted by Џоле

Преземено од ЅЅС

Оригиналот е авторство на exyuaviation.blogspot.com

*утре или задутре се надевам дека ќе ги имаме и бројките за скп за месец јануар.
Создаваме за да имаме, а и тоа што го имаме треба да го чуваме такво какво што е !!!!
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 07-Feb-2014 at 11:09
ке помине и Фебруари додека да дознаеме статисика за Јануари, многу се спори..
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 07-Feb-2014 at 13:01
И Јануари ќе биде за жал лош, или барем под можностите, поради маглата. 
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 07-Feb-2014 at 13:34
Originally posted by pbanks

И Јануари ќе биде за жал лош, или барем под можностите, поради маглата. 

1ипол ден имаше застој во сообраќајот, така да не би требало да има поголеми загуби на патници...
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 10-Feb-2014 at 00:29
Можеби немаше многу цели денови изгубени, но мислам дека често имаше по некој откажан лет, најчесто утринскиот на Туркиш
Back to Top
gorazd View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorazd Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 10-Feb-2014 at 11:16
brojki za Januari (SKP i OHD):

64.279 -2%

brojot na letovi e namalen za 7% vo odnos na Jan13

Edited by gorazd - 10-Feb-2014 at 11:35
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Obedineta Makedonija Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 12-Feb-2014 at 11:45
Или поконкретно остварениот број на патници за месец Јануари 2014 на СКП е 62.362 или споредбено со лани бележиме намалување за 1,706 % оваа година или намалување од 1083 патника........ Според мене битни месеци за оваа година ќе бидат од април до септември....

Edited by Obedineta Makedonija - 12-Feb-2014 at 11:45
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 25-Feb-2014 at 17:21

ТАВ ќе плати 2 милиони евра помалку за концесија

Александар Јанев
ТАВ%20ќе%20плати%202%20милиони%20евра%20помалку%20за%20концесија%20

Откако бројот на патници на двата аеродроми во Македонија лани надмина еден милион, турскиот концесионер ТАВ го исполни условот да плати помал надомест за концесија. Како што објави турската компанија во својот годишен извештај, трошоците за концесија за 2013 година изнесуваат 725.000 евра, што е намалување за 73% или речиси два милиони евра помалку споредено со претходната година.

Откако бројот на патници на двата аеродроми во Македонија лани надмина еден милион, турскиот концесионер ТАВ го исполни условот да плати помал надомест за концесија. Според договорот  на ТАВ со Владата, во таков случај концесијата од 15% од приходите на компанијата за таа година, се намалуваат на 4%. Како што објави турската компанија во својот годишен извештај, трошоците за концесија кон македонската влада за 2013 година изнесуваат 725.000 евра, што е намалување за 73% или речиси два милиони евра помалку споредено со претходната година. Овие податоци целосно се совпаѓаат со пресметките за надоместокот за концесија што ги објави Капитал уште пред два месеца, кога ТАВ објави дека на македонските аеродроми транзитирале повеќе од милион патници.

Бројот на патници лани пораснал за 17% споредено со претходните години, а тоа најмногу се должи на воведувањето на евтините авио линии на нискобуџетната компанија Wizz air, кои всушност Владата ги субвенционираше со пет милиони евра за три години. Тоа значи дека владините субвенции директно овозможија да се намалат приходите од концесија во буџетот.
Генералниот директор Зоран Крстевски потврдува дека зголемувањето на бројот на патници се должи на политиките на Владата за субвенционирање, како и на воведувањето на новите дестинации во редот на летање.

За годинава ТАВ Македонија најави нови директни летови од Скопје до Париз, до Келн, Франкфурт, Брисел и Рим...

Повеќе читајте во бизнис магазинот КАПИТАЛ од 21 февруари 2014 година (петок).

http://www.kapital.mk/MK/makedonija/9776/tav_kje_plati_2_milioni_evra_pomalku_za_koncesija.aspx

Како што читаме овде зделката од 1 милион била за двата аеродроми. Нека е на здравје сега ТАВ ќе прави пари од нашите аеродроми, а ние во догледно време нема да ја видиме инвестицијата во новиот аеродром (ако воопшто се случи).

Back to Top
Spiridon View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Spiridon Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 26-Feb-2014 at 00:43
TAV napravija eden hangar,go proglasija za "najubav na Balkanot",vlozija ich pari i samo pechalat.Normalna drzava sama ke si go sredese aerodromot i parite ke odea vo drzavna kasa.
PS Za maglata i nesletuvanjeto na avioni e kriva pistata vo koja sto TAV normalno ne vlozuva(moze sobiraat pari za noviot aerodrom vo Stip).Duri i aerodromot vo Pristina ima podobri uslovi za sletuvanje vo magla,za drugive drzavi i gradovi da ne zborime.Najlos na Balkanot e nasiov i onoj vo Podgorica koj e sepak aerodrom za grad od 70.000 lugje.Ama vazno bil "najdobar vo kategorija na aerodromi so patnici do 2 miliomi".A samo toj e vo taa konkurencija.PodobaR E SAM OD SEBE,se takmici sam protiv sebe.Monti Pajton.

Edited by Spiridon - 26-Feb-2014 at 00:45
Back to Top
daci92 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote daci92 Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 26-Feb-2014 at 00:55
Спиридон според некој истражувања викаат дека пистата нема врска со тоа што неможе да се слетува ,ја сместуваат во ИСИ или ИСА (како и да се вика тој стандард) бидејќи се наоѓа во длабока котлина и е опкружена со планини ,па ништо неможе да помогне за таа густа магла да ја нема и да може да се слетува па дури и да се изгради писта во обратен правец од сегашната нема ништо да смени. Поради тоа и мислам дека се предлага да се изгради аеродром во Штип ,за тој после неколку години да стане главниот аеродром наместо Скопскиот.
Back to Top
gorazd View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gorazd Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 26-Feb-2014 at 13:57
Back to Top
Spiridon View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Spiridon Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 26-Feb-2014 at 23:24
Originally posted by daci92

Спиридон според некој истражувања викаат дека пистата нема врска со тоа што неможе да се слетува ,ја сместуваат во ИСИ или ИСА (како и да се вика тој стандард) бидејќи се наоѓа во длабока котлина и е опкружена со планини ,па ништо неможе да помогне за таа густа магла да ја нема и да може да се слетува па дури и да се изгради писта во обратен правец од сегашната нема ништо да смени. Поради тоа и мислам дека се предлага да се изгради аеродром во Штип ,за тој после неколку години да стане главниот аеродром наместо Скопскиот.

Ne Daci,ne e problem kotlinata.Problem e pistata.Nasata pista e C kategorija,toa ke mu dojde kako ocena 2-ka vo skolo.Pristinskiot aertodrom e podobar vo toj pogled,a polos e samo aerodromot vo Titograd.Uste vo 80-te godini e napraven proekt za resavanje na problemot so maglata,ama e ostanat samo proektot.Pistata treba da se prodolzi za da moze da se sletuva i vo polosi uslovi od segasnive(magla).Ako TAV vlozi,taa situacija ke se sredi.
A stipskiot aerodrom nema vrska so maglata,toj e planiran za kargo-aerodrom,ama ni toa nema da go napravat.A TOA BESE USLOV I TAKA TAV pobedi na tenderot.Koga se' ke se sobere i odzeme,ispagja deka kompaniite od Grermanija i Francija koi ucestvuvaa na tenderot bea izigrani i izlazani.Zatoa i ne tuzea.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 70>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.417 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.