build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #1061 Posted: 29-Jan-2014 at 20:40
Originally posted by one1

Режимот на комунистите е завршен. Тоа беше време во кое во Македонија се живееше како во пештера. Сега е време да се глобализираме.

Чудно, мене НИКОЈ не ми кажал...
Пошто денешниве комунисти уште функционираат исклучиво по партиска линија, сеуште ако си у партија закон не те казнува и уште партијата е над достоинството на човекот. А, да - и сеуште единствен начин да се вработиш е....ПАРТИСКА КНИШКА!!!
Комунизмот нас нѐ напушти само фиктивно, иначе уште си функционираме по комунистичкиот принцип...само што устите на денешните (и вчерашните) властодршци им се полни со "демократија"...

Јас живеам и мојата фамилија е сопственик на целата зграда на плоштадот Карпошово востание. Зградата е изградена 1932 година. Со кое право некој ке го менува нејзиниот оригинален изглед? Не разбирам што уште ке измислат овие изроди..

Чек, чек...Иван имаше еден дечко што живееше таму (и негова беше зградата) ако не ме лаже сеќавањето.

Edited by Skopjanecot - 29-Jan-2014 at 21:10
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
Еден Дечко View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1062 Posted: 29-Jan-2014 at 21:43
Абре луѓе не дозволувајте да ви забега дискусијата, апсурдно е да промениш фасади на толку многу објекти во држава со нашиот стандард, какви демократии, какви социјализми и комунизми.
Има луѓе таму некаде што не можат да сврзат крај со крај, а овие се повеќе и повеќе го зголемуваат градежниот интензитет на ни помалку ни повеќе "барокни" зданија. Една од главните причини поради кои и јас едвај чекам да ја напуштам оваа држава како и многу други, но по се изгледа дека тоа е среќна вест за неколкумина тогаш барем ќе си живеат во благосостојба...со пензионерите.
Back to Top
anti-modernista1 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote anti-modernista1 Quote  Post ReplyReply #1063 Posted: 29-Jan-2014 at 23:12
ne razbiram sto e problemot so fasadite? Od celiot proekt fasadite se naj mal problem i nesto sto mu falese na centarot. Dali nekoj tuka ozbilno ke place za fasadata na komercijalna ili na stopanska?
Splavovite, ringispilot, spomenicite, trkaloto e problemot. Fasadite se za pozdravuvanje.
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #1064 Posted: 30-Jan-2014 at 00:01
И јас немам против фасадите мал ринг да им се даде традиционален стил ... историски посрамно е градењето без трошка обзир на претходната архитектура после земјотресот. Не морало да си играат Дрезден, ама театрот, офицерскиот дом, народната банка биле доволно убави објекти за да се реизградат и со сличен стил да продолжат во блиското опкружување. Колку само би бил добар ефектот на неколку камења од старата градба да се вклопат на истото место во новата... сега ова што се случува целокупно е смешно жалосно, ама ајде нели идат луѓе да ја гледаат кривата кула .. ќе идат и тука

Edited by WhyNot - 30-Jan-2014 at 00:03
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1065 Posted: 30-Jan-2014 at 00:52
Никој нема против за градењето во Центар, за менување на фасади и сл. Друго е проблемот, и не знам дали не сфаќате или не сакате да сфатите. Проблемот е во тоа што Македонија, како држава, како нација, има многу поголеми проблеми кои не се решени, како што се невработеноста, сиромаштијата, инфраструктурата, и наместу тука да се инвестира се инвестираат мултимилионски суми во споменици од кои никој нема корист. Македонија не е Азербејџан или пак Катар, Кувајт.. па да си дозволи да троши толкави суми за споменици и градбе за кои моментално навистина пак ќе кажам нема потреба.
Back to Top
anti-modernista1 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote anti-modernista1 Quote  Post ReplyReply #1066 Posted: 30-Jan-2014 at 01:11
Originally posted by martind

Никој нема против за градењето во Центар, за менување на фасади и сл. Друго е проблемот, и не знам дали не сфаќате или не сакате да сфатите. Проблемот е во тоа што Македонија, како држава, како нација, има многу поголеми проблеми кои не се решени, како што се невработеноста, сиромаштијата, инфраструктурата, и наместу тука да се инвестира се инвестираат мултимилионски суми во споменици од кои никој нема корист. Македонија не е Азербејџан или пак Катар, Кувајт.. па да си дозволи да троши толкави суми за споменици и градбе за кои моментално навистина пак ќе кажам нема потреба.
Rabotite sto gi nabroja nema da resat i da ne se pravat fasadite, ili centarot na gradot. Infrastrukturata e rana ostavena od vremeto na SFRJ 50-90 godina koga site drugi zemji se razviva, a Makedonija ostana naj siromasna vo SFRJ i bez nikakvi proekti vo infrastrukturata.
Makedonija slednata godina so pocnuvanjeto na avtopatite prema ohrid i stip, i so podzemnata sobrakajnica ke ja dozivuva "de facto" naj golemiot gradezen boom vo istorijata i ova ne e reklama na vladata tuku realno gledanje na faktite.
Za infrastrukturata naj golema krivica ima vremeto izmegju 45-90 godina i sto sme pocnale od minus a ne od nula. Dovolen e faktot sto site drugi po golemi gradovi vo bivsa nam drzava imat tramvaj, osven Skopje bez obzir na toa sto Skopje e po golem grad od primer Sarajevo. (Pristina i Podgorica ne racunam zosto se vukojebini)

Edited by anti-modernista1 - 30-Jan-2014 at 01:12
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1067 Posted: 30-Jan-2014 at 01:33
Originally posted by vedran1982

Јас живеам и мојата фамилија е сопственик на целата зграда на плоштадот Карпошово востание. Зградата е изградена 1932 година. Со кое право некој ке го менува нејзиниот оригинален изглед? Не разбирам што уште ке измислат овие изроди..
прилично сум помирен со фактот дека фасадите на градов ќе се менуваат по личен кеиф... но кога прочитав за овој објект, се сецнав... навистина се работи за објект изграден многу одамна, на форумов дури имаме и фотка од неговата изградба (ме мрзи да ја барам искрено)
се поочигледен е фактот дека некој појма си нема што прави и дека везе нема со идеологии и слично, туку со нечии забегани и непромислени идеи, онака, чисто ради забава
не ми е јасно зошто мора да си имаме работа со вакви ментално пореметени случаи кои ги држат работите во раце во земјава...

Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1068 Posted: 30-Jan-2014 at 01:36
Originally posted by one1

Режимот на комунистите е завршен. Тоа беше време во кое во Македонија се живееше како во пештера. Сега е време да се глобализираме.
баш режимот постои денес... некој обратно ја разбрал работава
во името на одредени работи, се применува најкомунистичкиот режим кај нас во моментов, само идеологијата (ако воопшто ја има) е различна
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1069 Posted: 30-Jan-2014 at 01:39
Очигледно тешко сфаќате што сакам да кажам, очигледно не располагате со доволен фонд на знаење од областа на економијата...
Сиромаштијата и невработеноста диркетно се поврзани со макроекономската политика на една земја и инвестиции во вистински сфери. Па така доколку на пример во 2009-10 парите се инвестираа во инфраструктура, енергетика, логистика... денес трошоците на македонските компании ќе беа пониски со што се зголемува конкурентноста на истите на странски пазари и се зголемува продуктивноста, а со тоа и вработеноста, а преку намалување на дефицитот на трговските биланси и со приливот на девизи се намалува и сиромаштијата. Значи пак доаѓаме до тоа што моментално Владата на РМ ги троши парите на сопствени желби, на глупости од кои корист имаат само авторите на спомениците и компаниите кои ги изработуваат зградите од Скопје 2014.
Исто така инветирањето на тие пари во претходноспоменатите сектори носат принос, а инвестирањето во споменици, фасади итн. не само што не носи принос туку и ги оптоваруваат граѓаните со трошоци за одржување на истите.
Мислам дека сега е јасно, и само од инает или недоволно развиен мозок можете да ги оправдувате фасадите и другите елементи од овој проект (ако може и така да се нарече).
П.С. Ова другово што го кажа @anti-modernista1, тоа е друга тема, и нормално и тука лоши ти се "размислувањата".
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1070 Posted: 30-Jan-2014 at 15:03
Еден ден, некогаш, ќе се промени власта, ќе дојде некој со поинаква визија и согласно сега донесените закони по свој вкус ќе ги смени фасадите, било оригиналните или во некој трет стил.

Ова ме носи кон заклучок дека целава оваа перална е уствари замисла на одредени фигури во градежната индустрија. Си најдоа начин како постојано да прават пари, а ние тука ќе се препукуваме зошто се брише минатото на Скопје, а во исто време толку многу се зборува за идентитетот, или дали Македонија имала или немала право на барок, макар бил и квази.

Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1071 Posted: 30-Jan-2014 at 15:26
Originally posted by fichot

Еден ден, некогаш, ќе се промени власта, ќе дојде некој со поинаква визија и согласно сега донесените закони по свој вкус ќе ги смени фасадите, било оригиналните или во некој трет стил.

Сакаш да кажиш дека политичарите без разлика од која партија се дел ќе продолжат да си играат архитекти на сметка на џебот на народот?
Не, фала.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1072 Posted: 30-Jan-2014 at 17:33
општина Карпош, Скопје

За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1073 Posted: 30-Jan-2014 at 23:30
Се наѕира и новата фасада на кулата на бул. Свети Климент Охридски во Скопје (на раскрсницата кај студентскиот дома Кузман)

За сè има вторпат
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #1074 Posted: 31-Jan-2014 at 00:16
Ај оваа во Карпош и да ја разберам некаде и барем се само терасите и има некоја поврзаност со тие на Сити Тауер, иако не мораше да ја продолжат низата, ама што е ова е бе?
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1075 Posted: 31-Jan-2014 at 00:44
На Интернет страницата кон која води наредниот линк е објавен и видео клип поврзан со конкретната статија, исполнет со критики од архитектите кои ви препорачувам да ги видите и слушнете.

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=34482

„СКОПЈЕ 2014“ ОДЛИЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО НЕ ТРЕБА ДА СЕ ГРАДИ!

30.01.2014

Не стивнуваат реакциите од Архитектите за новите конкурсни решенија за нови фасади на поголемиот дел од објектите во централното градско подрачје.Со овој нетранспарентен начин на одлучување и при тоа не се консултира стручната јавност, ќе се смени идентитетскиот лик на градот спротивно на волјата  на граѓаните, велат револтирано архитектите, Даница Павловска и 
Владимир Пота.

Архитектонската фела упати многу критики и на новиот закон за градење кој е во собраниска процедура. Велат дека за секоја фасада отсега па натаму ќе одлучуваат лица кои доаѓаат од различни професии, но не и од архитектурата, што според нив е недозволиво. Ако во еден процес на избор не се знае кој е нарачател и кои се тие стручни комисии што го даваат последниот збор, на кој начин тогаш се избираат идејните решенија кои Скопје го направија непрепознатлив град, велат Пота и Мартин Гулевски.

Во сите европски центри кога се прави одредена урбанистичка или архитектонска промена морално е да се консултира стручната јавност. Се прават дебати, се организираат трибини за да се дојде до најдоброто решение кое ке го отсликува градот. Кај нас се е сведено на копирање на одредени стилови кои не враќаат во минатото што не е наше, и од кое не можеме да ја видиме иднината.

Во целиот проект „Скопје 2014“ и промената на фасадите, според архитектите, сепак има и една мала светла точка, поука за  идните генерации архитекти да знаат што е лошо и како не треба да се гради.

[ Мартин Јаковлески ]

Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1076 Posted: 31-Jan-2014 at 00:48
Ova e u centarot na Skopje karsi Evropski.
Pa posle barok, i gej zaednicata u MK si dobi svoja fasada.

Ama pa sto si ima vrska i taka ne se potroseni nekoi pari za nea. Ne e isto 5 pati da preplatis farba i 5 pati da preplatis gipsani barok ornamenti. Pomala e parata.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1077 Posted: 31-Jan-2014 at 02:15
шаренилото е прифатливо ако е вкусно изведено и доста се користи во современава архитектура, а зградава е таков случај... особено бидејќи се работи за станбен објект
пре би рекол дека е некој штаб на google отколку штаб на лгбт заедницата LOL

Edited by zabegan - 31-Jan-2014 at 02:17
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1078 Posted: 31-Jan-2014 at 02:47
Значи многу ми се невкусни шаренилава, Скопје полека (кога ќе размислам подобро и не така полека) но сигурно се претвора во некое грозно гето налик Индија. Толку ли е тешко да одбереш бела боја за фасадите или ќе ми реплицирате со оглед на маглата и издувните гасови ништо нема да остани од белината, епа ова шаренило по некоe време токму од тие издувни гасови и магла ќе биде уште понепријатно од било која фасада со бела боја. Барем по некој градиент да се воделе кога ги поставувале боите, овие изгледаат како секој од жителите на балконот од својот стан да му аплицирал онаква боја каква него што му текнало.

Edited by Еден Дечко - 31-Jan-2014 at 03:34
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1079 Posted: 31-Jan-2014 at 03:35
Мене искрено кога станува збо за освежување на фасадите низ Скопје највеќе ми се допаѓа кулата на Партизанска у Карпош1 кафеаво-беж/кремасто. Педантно изгледа, чисто, симпатично.

Еве ја

Edited by Bojan10 - 31-Jan-2014 at 04:07
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1080 Posted: 31-Jan-2014 at 11:49
Уште една фотка...

За сè има вторпат
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.492 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.