![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 165> |
Author | ||
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
|
Чудно, мене НИКОЈ не ми кажал... Пошто денешниве комунисти уште функционираат исклучиво по партиска линија, сеуште ако си у партија закон не те казнува и уште партијата е над достоинството на човекот. А, да - и сеуште единствен начин да се вработиш е....ПАРТИСКА КНИШКА!!! Комунизмот нас нѐ напушти само фиктивно, иначе уште си функционираме по комунистичкиот принцип...само што устите на денешните (и вчерашните) властодршци им се полни со "демократија"... ________________________
Чек, чек...Иван имаше еден дечко што живееше таму (и негова беше зградата) ако не ме лаже сеќавањето. Edited by Skopjanecot - 29-Jan-2014 at 21:10 |
||
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
||
![]() |
||
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
|
Абре луѓе не дозволувајте да ви забега дискусијата, апсурдно е да промениш фасади на толку многу објекти во држава со нашиот стандард, какви демократии, какви социјализми и комунизми.
Има луѓе таму некаде што не можат да сврзат крај со крај, а овие се повеќе и повеќе го зголемуваат градежниот интензитет на ни помалку ни повеќе "барокни" зданија. Една од главните причини поради кои и јас едвај чекам да ја напуштам оваа држава како и многу други, но по се изгледа дека тоа е среќна вест за неколкумина тогаш барем ќе си живеат во благосостојба...со пензионерите. |
||
![]() |
||
anti-modernista1 ![]() Newbie ![]() Joined: 01-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
|
ne razbiram sto e problemot so fasadite? Od celiot proekt fasadite se naj mal problem i nesto sto mu falese na centarot. Dali nekoj tuka ozbilno ke place za fasadata na komercijalna ili na stopanska?
Splavovite, ringispilot, spomenicite, trkaloto e problemot. Fasadite se za pozdravuvanje. |
||
![]() |
||
WhyNot ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 114 |
![]() ![]() |
|
И јас немам против фасадите мал ринг да им се даде традиционален стил ... историски посрамно е градењето без трошка обзир на претходната архитектура после земјотресот. Не морало да си играат Дрезден, ама театрот, офицерскиот дом, народната банка биле доволно убави објекти за да се реизградат и со сличен стил да продолжат во блиското опкружување. Колку само би бил добар ефектот на неколку камења од старата градба да се вклопат на истото место во новата... сега ова што се случува целокупно е смешно жалосно, ама ајде нели идат луѓе да ја гледаат кривата кула .. ќе идат и тука
Edited by WhyNot - 30-Jan-2014 at 00:03 |
||
![]() |
||
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
Никој нема против за градењето во Центар, за менување на фасади и сл. Друго е проблемот, и не знам дали не сфаќате или не сакате да сфатите. Проблемот е во тоа што Македонија, како држава, како нација, има многу поголеми проблеми кои не се решени, како што се невработеноста, сиромаштијата, инфраструктурата, и наместу тука да се инвестира се инвестираат мултимилионски суми во споменици од кои никој нема корист. Македонија не е Азербејџан или пак Катар, Кувајт.. па да си дозволи да троши толкави суми за споменици и градбе за кои моментално навистина пак ќе кажам нема потреба.
|
||
![]() |
||
anti-modernista1 ![]() Newbie ![]() Joined: 01-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 27 |
![]() ![]() |
|
Makedonija slednata godina so pocnuvanjeto na avtopatite prema ohrid i stip, i so podzemnata sobrakajnica ke ja dozivuva "de facto" naj golemiot gradezen boom vo istorijata i ova ne e reklama na vladata tuku realno gledanje na faktite. Za infrastrukturata naj golema krivica ima vremeto izmegju 45-90 godina i sto sme pocnale od minus a ne od nula. Dovolen e faktot sto site drugi po golemi gradovi vo bivsa nam drzava imat tramvaj, osven Skopje bez obzir na toa sto Skopje e po golem grad od primer Sarajevo. (Pristina i Podgorica ne racunam zosto se vukojebini) Edited by anti-modernista1 - 30-Jan-2014 at 01:12 |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
се поочигледен е фактот дека некој појма си нема што прави и дека везе нема со идеологии и слично, туку со нечии забегани и непромислени идеи, онака, чисто ради забава не ми е јасно зошто мора да си имаме работа со вакви ментално пореметени случаи кои ги држат работите во раце во земјава... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
во името на одредени работи, се применува најкомунистичкиот режим кај нас во моментов, само идеологијата (ако воопшто ја има) е различна |
||
|
||
![]() |
||
martind ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
|
Очигледно тешко сфаќате што сакам да кажам, очигледно не располагате со доволен фонд на знаење од областа на економијата...
Сиромаштијата и невработеноста диркетно се поврзани со макроекономската политика на една земја и инвестиции во вистински сфери. Па така доколку на пример во 2009-10 парите се инвестираа во инфраструктура, енергетика, логистика... денес трошоците на македонските компании ќе беа пониски со што се зголемува конкурентноста на истите на странски пазари и се зголемува продуктивноста, а со тоа и вработеноста, а преку намалување на дефицитот на трговските биланси и со приливот на девизи се намалува и сиромаштијата. Значи пак доаѓаме до тоа што моментално Владата на РМ ги троши парите на сопствени желби, на глупости од кои корист имаат само авторите на спомениците и компаниите кои ги изработуваат зградите од Скопје 2014. Исто така инветирањето на тие пари во претходноспоменатите сектори носат принос, а инвестирањето во споменици, фасади итн. не само што не носи принос туку и ги оптоваруваат граѓаните со трошоци за одржување на истите. Мислам дека сега е јасно, и само од инает или недоволно развиен мозок можете да ги оправдувате фасадите и другите елементи од овој проект (ако може и така да се нарече). П.С. Ова другово што го кажа @anti-modernista1, тоа е друга тема, и нормално и тука лоши ти се "размислувањата". |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Еден ден, некогаш, ќе се промени власта, ќе дојде некој со поинаква визија и согласно сега донесените закони по свој вкус ќе ги смени фасадите, било оригиналните или во некој трет стил.
Ова ме носи кон заклучок дека целава оваа перална е уствари замисла на одредени фигури во градежната индустрија. Си најдоа начин како постојано да прават пари, а ние тука ќе се препукуваме зошто се брише минатото на Скопје, а во исто време толку многу се зборува за идентитетот, или дали Македонија имала или немала право на барок, макар бил и квази. |
||
![]() |
||
Еден Дечко ![]() Senior Member ![]() Joined: 24-Nov-2013 Online Status: Offline Posts: 277 |
![]() ![]() |
|
Сакаш да кажиш дека политичарите без разлика од која партија се дел ќе продолжат да си играат архитекти на сметка на џебот на народот? Не, фала. |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
општина Карпош, Скопје
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Се наѕира и новата фасада на кулата на бул. Свети Климент Охридски во Скопје (на раскрсницата кај студентскиот дома Кузман)
![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Ај оваа во Карпош и да ја разберам некаде и барем се само терасите и има некоја поврзаност со тие на Сити Тауер, иако не мораше да ја продолжат низата, ама што е ова е бе?
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
На Интернет страницата кон која води наредниот линк е објавен и видео клип поврзан со конкретната статија, исполнет со критики од архитектите кои ви препорачувам да ги видите и слушнете.
http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=6&item=34482 „СКОПЈЕ 2014“ ОДЛИЧЕН ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО НЕ ТРЕБА ДА СЕ ГРАДИ!
|
||
![]() |
||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
|
Ova e u centarot na Skopje karsi Evropski.
Pa posle barok, i gej zaednicata u MK si dobi svoja fasada. ![]() Ama pa sto si ima vrska i taka ne se potroseni nekoi pari za nea. Ne e isto 5 pati da preplatis farba i 5 pati da preplatis gipsani barok ornamenti. Pomala e parata. |
||
Од чаламот си патиме!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
шаренилото е прифатливо ако е вкусно изведено и доста се користи во современава архитектура, а зградава е таков случај... особено бидејќи се работи за станбен објект
пре би рекол дека е некој штаб на google отколку штаб на лгбт заедницата ![]() Edited by zabegan - 31-Jan-2014 at 02:17 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Значи многу ми се невкусни шаренилава, Скопје полека (кога ќе размислам подобро и не така полека) но сигурно се претвора во некое грозно гето налик Индија. Толку ли е тешко да одбереш бела боја за фасадите или ќе ми реплицирате со оглед на маглата и издувните гасови ништо нема да остани од белината, епа ова шаренило по некоe време токму од тие издувни гасови и магла ќе биде уште понепријатно од било која фасада со бела боја. Барем по некој градиент да се воделе кога ги поставувале боите, овие изгледаат како секој од жителите на балконот од својот стан да му аплицирал онаква боја каква него што му текнало.
Edited by Еден Дечко - 31-Jan-2014 at 03:34 |
||
![]() |
||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
|
Мене искрено кога станува збо за освежување на фасадите низ Скопје највеќе ми се допаѓа кулата на Партизанска у Карпош1 кафеаво-беж/кремасто. Педантно изгледа, чисто, симпатично.
Еве ја ![]() Edited by Bojan10 - 31-Jan-2014 at 04:07 |
||
Од чаламот си патиме!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Уште една фотка...
![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |