build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5556575859 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1121 Posted: 04-Feb-2014 at 13:05
Originally posted by Skopjanecot

Колку повеќе ја гледам зградава, ме потсеќа на фавелите у Рио...или можда на Шутка...

И мене зградава ме потсеќа како да е избегана од некое бразилско гето.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #1122 Posted: 04-Feb-2014 at 13:33
Ова зграда ми изгледа премногу кичесто со овие обединети бои на Бенетон. Туку, јас им предлагам на оние што го напаравиле ова, класичните костуми што ги носат да ги соблечат и да се облечат во облека каква што носеа Миле Паника, Тошо Малерот и Цацко Конопишки.

開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #1123 Posted: 04-Feb-2014 at 17:26
Дури денеска ја видов зградава во живот и мислам дека беше дури и подобра претходно (без фасада), барем беше неприметна, односно не се гледаа сите тие додатоци, различни прозори, ролетни, тераси и слично. А како капак на се, мене моментално зградава ми делува како почната, а недоправена. Ако менувале фасада, требало да ги сменат и прозорците, или ролетните, а богами и оградите на терасите, кои се мизерни.
Back to Top
mackomk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mackomk Quote  Post ReplyReply #1124 Posted: 04-Feb-2014 at 17:40
Чекај 5 фамилии архитекти живеат во зградава??? Неќам да помислам како ќе изгледаше фасадава, ако фамилииве работеа нешто друго.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1125 Posted: 04-Feb-2014 at 19:21
Originally posted by fichot

баш напротив. боите влечат внимание кон зградата и тука неизбежно ќе биде соочување со индивидуалните „доработки“ клими реклами и што не.
па еве и сам примети на што се фокусирани најголем дел од коментарите на јавноста Roll%20eyes
а зградата реновирана, ќе привлекува внимание без разлика на бојата затоа што ќе отскокнува во чистота
разликите во боја на секој стан допринесуваат за тоа да не се приметуваат разликите во прозорските рамки, ролетните, клима уредите и доградбите, а самите бои се доволно топли и контрастни за да предизвикуваат колку-толку пријатно чувство, плус шематски се распределени за и шаренилото да има некаков систем и ред... намерно или ненамерно изведено, оваа боја би била најбезболно решение за ваквите фасади
тоа што ние сме истренирани да приметуваме детали е друго... случаен минувач не ги приметува нив
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #1126 Posted: 04-Feb-2014 at 20:14
На колку згради во центарот на градот им го уништија духот и шмекот, им ја променија фасадата, едноставно ги упропастија, лепејќи на нив кич барок и што е најлошо продолжуваат со истото, вие сте се фатиле за зградава.
Бетер КУРир и Латас сте...
Back to Top
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #1127 Posted: 04-Feb-2014 at 20:17
@zabegan
Ако веќе разменуваме "теории во уметноста"...кога се создава ритам од нешто (континуирани секвенци од форма или боја) сѐ што отскокнува од создадениот ритам (во нашиов случај раличните прозори, балкони и реклами) влегува во око и создава ефект на кршење на споменатиот ритам.
Ама џабе да збориме, кога од ритам ни "Р" нема овде...а па за систем и ред...штознам...
Ова е едно од по-грдите решенија за "разубавување" на Скопје. На кутрово, сѐ посмешно Скопје.

_________
Originally posted by Teglarot

На колку згради во центарот на градот им го уништија духот и шмекот, им ја променија фасадата, едноставно ги упропастија, лепејќи на нив кич барок и што е најлошо продолжуваат со истото, вие сте се фатиле за зградава.

Не те разбирам баш.
Коментираме ваљда за сѐ што се гради низ градов?! И збориме за све што се уништува (колку што знам). Не "сме се фатиле" за зградава...зградава случајно се наоѓа у сред центар на Скопјево.
Шо врска имаат сеа Латас и Курир со ова?!

Edited by Skopjanecot - 04-Feb-2014 at 20:27
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1128 Posted: 04-Feb-2014 at 20:24
Јас сметам дека треба да се постави оригиналниот изглед на зградата од пред шест децении, па дури потоа да цениме. Од пропагандни патки ми е преку глава. Ако навистина зградата е според оригиналното решение на архитектот што ја градел, тогаш имало и некоја почетна идеја од која се тргнало.
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #1129 Posted: 04-Feb-2014 at 20:55

@zabeganАко веќе разменуваме "теории во уметноста"...кога се создава ритам од нешто (континуирани секвенци од форма или боја) сѐ што отскокнува од создадениот ритам (во нашиов случај раличните прозори, балкони и реклами) влегува во око и создава ефект на кршење на споменатиот ритам.Ама џабе да збориме, кога од ритам ни "Р" нема овде...а па за систем и ред...штознам...Ова е едно од по-грдите решенија за "разубавување" на Скопје. На кутрово, сѐ посмешно Скопје._________
Originally posted by Teglarot

На колку згради во центарот на градот им го уништија
духот и шмекот, им ја променија фасадата, едноставно ги упропастија,
лепејќи на нив кич барок и што е најлошо продолжуваат со истото, вие сте
се фатиле за зградава.

Не те разбирам баш.Коментираме ваљда за сѐ што се гради низ градов?! И збориме за све што се уништува (колку што знам). Не "сме се фатиле" за зградава...зградава случајно се наоѓа у сред центар на Скопјево.Шо врска имаат сеа Латас и Курир со ова?!

Страшно сум револтиран околу целата работа, поради труењето од страна на гореневадената персона (телевизија) и портал (spit on them), кои страшно влијаат на дел од народот, кој за жал нема многу памет, ниту пак расудува како што треба. Па може затоа не ме разбираш.

И кога реков "сте се фатиле" мислев општо, на целиот таканаречен медиумски простор кај нас, на кој веќе неколку дена тема на муабет е зградава, а не "тоа другото" што се упропастува.

Edited by Teglarot - 04-Feb-2014 at 20:56
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #1130 Posted: 04-Feb-2014 at 21:07
Види, несакам да навлеземе у политика, ама неможеше друго да се очекува.
После толку критики за тоа што "работи" власта, Жерновски МОРАШЕ да излезе со многу подобар проект од оваа смешна замена за проект. Во најмала рака бар да не го рекламираше...вака сам си ја затвори устата и им даде аргументи БАШ на тие што според него (а во добар дел и според мене) го уништуваат Скопје. Ама од Македонскиве политичари друго и не очекувам.
А народот си има баш таква власт каква што си заслужува.
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1131 Posted: 04-Feb-2014 at 23:16
Лесно е за оваа зграда, неколку канти со боја и ќе се врати првичниот изглед, но како ќе се вратат милионите потрошени на "барокни" фасади и кичот сред центар? Тоа е проблемот, ова не е...
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #1132 Posted: 04-Feb-2014 at 23:28
нема многу детали, но како ви се допаѓаат фасадите во Сочи?

http://tocka.com.mk/1/117884/pred-i-potoa-kako-se-gradese-olimpiskoto-selo
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1133 Posted: 04-Feb-2014 at 23:34

@zabegan
Ако веќе разменуваме "теории во уметноста"...кога се создава ритам од нешто (континуирани секвенци од форма или боја) сѐ што отскокнува од создадениот ритам (во нашиов случај раличните прозори, балкони и реклами) влегува во око и создава ефект на кршење на споменатиот ритам.
Ама џабе да збориме, кога од ритам ни "Р" нема овде...а па за систем и ред...штознам...
Ова е едно од по-грдите решенија за "разубавување" на Скопје. На кутрово, сѐ посмешно Скопје.

никој не може да следи два ритма истовремено, тоа е факт... прозори, клими, реклами и останатото, го приметуваш откако ќе прекинеш да ја гледаш бојата, а бојата прва ја гледаш дека е упадлива
затоа и зборам дека говорам од аспект на просечен минувач, а не некој што ќе застане и пет минути ќе буља во фасадата ко нас
а ритам и ред има, и тоа ли треба да го потенцирам? тоа и сам ќе го приметиш
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1134 Posted: 04-Feb-2014 at 23:43
Originally posted by WhyNot

нема многу детали, но како ви се допаѓаат фасадите во Сочи?

http://tocka.com.mk/1/117884/pred-i-potoa-kako-se-gradese-olimpiskoto-selo
ако збориш конкретно за овие на сликиве и ако го гледаме од аспект на плачење кон бароци, се работи за исто с*ање во друго паковање како Ск2014... и искрено, очекував баш овие објекти (од сите очигледни современи објекти што се изградија во Сочи) македонските медиуми да ги изберат за перење мозок...

ако ништо друго, барем во Сочи се работи најпрво за нови објекти, па потоа за објекти кои не нарушуваат урбанистички целини, па потоа за објекти на кои фасадата им е усоглесено искомпонирана, каков и да е стилот... и тука нема проблем
оние фасади кои се сменети, се само реновирани, не се визуелно изменети од корен
и ова е само 5% од проектот... а што правиме со остатокот?

Edited by zabegan - 04-Feb-2014 at 23:44
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #1135 Posted: 04-Feb-2014 at 23:45
Originally posted by martind

Лесно е за оваа зграда, неколку канти со боја и ќе се врати првичниот изглед, но како ќе се вратат милионите потрошени на "барокни" фасади и кичот сред центар? Тоа е проблемот, ова не е...

Милионите за квази-барок ќе се враќаат од наши пари. Можда одозгора ќе ни удрат и повисоки даноци...Dunno
Поголемиот проблем е што веќе изграденото треба дополнително да се средува за да заличи на нешто...тоа највеќе нервира! Да се правеа работите како што треба немаше да имаме забелешки. Ама кога се оди "на ура" и одлучуваат "све експерт-до-експерт" доаѓаме на ова дереџе. Затоа и живееме како што живееме.

Инаку "и те како" проблем е и оваа зграда, зашто принципот е ист. Ама не ни очекував да биде нешто различно.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1136 Posted: 06-Feb-2014 at 15:55
Еден од предлозите за редизајнот на зградата на Стопанска банка во Скопје

dscdesign.com.mk
За сè има вторпат
Back to Top
anti-modernista1 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote anti-modernista1 Quote  Post ReplyReply #1137 Posted: 06-Feb-2014 at 16:13
fala Bogu deka ima plan za ova zgrada. naj odvratna zgrada vo centralnoto gradsko podracje bez konkurencija
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #1138 Posted: 06-Feb-2014 at 18:06
Интересно решение, но она што морам да го прашам е дали планираат од оваа банка да го прошируваат објектот за сметка на Кејот или пак впечатокот ми доаѓа од лошата компјутерска визуелизација?
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1139 Posted: 06-Feb-2014 at 18:36
Еве еден од проектите за Стопанска Банка, од пред 5 години

И двата ми се допаѓаат
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #1140 Posted: 06-Feb-2014 at 22:02
Задолжително погледнете на што се' се подготвени овие од владинава гарнитура. Оваа вест оди како ударна на сите провладини медиуми, мегафони на власта.

http://republika.mk/?p=198704

Во контекст на истото, за сопствената дискриминација.

http://www.novini.mk/read/616481/bravo-konechno-se-dostigna-dnoto-samite-romi-da-se-diskriminiraat-i-ismejuvaat

Edited by Џоле - 06-Feb-2014 at 22:04
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5556575859 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.959 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.