build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5859606162 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Denko Quote  Post ReplyReply #1181 Posted: 10-Feb-2014 at 14:32
Originally posted by Lerin

Originally posted by Denko

Lerin, daj posoci (pokazi) nekoja zgrada, da znam kako da ja raspoznavam komunistickata arhitektura?

Mislis na vakvo nesto?

http://images.immonet.de/14/97/84/280149784_220x294.jpg

Па не верувам дека не знаеш да ја распознаеш комунистичката архитектура,ако е така тогаш веројатно не треба ни да пишуваш на форумов.

И не,не мислев на такво нешто како од сликата,нема потреба од еден приказ прошетај низ строгиот центар на градот и гледај,повеќе од еден приказ ќе забележиш.
Daj izjasni se ne vrti okolu... Terminot "komunisticka arhitektura" nigne ne sum go sretnal, a bidejki ti se povikuvas na nego, daj objasni za sto se raboti. Dali npr. Hotel Kontinental spaga vo ovaa klasifikacija ili sto bese toa komunisticko na objektot na vladata, ili pak na ministerstvoto za pravda...!?

Edited by Denko - 10-Feb-2014 at 14:42
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1182 Posted: 10-Feb-2014 at 14:38

Originally posted by Џоле

Одвратно или убаво е прашање на вкус.

Старо - се согласувам.

Но каков аргумент е „комуњарски“? Што значи тоа? Потсетува на одреден период од нашата историја што сакаме да го заборавиме? Ајде тогаш да ги преслечеме и сите брани и мостови низ Македонија зашто се „комуњарски“. И дрвјата што се насадени во тој период да ги преоблечеме во „некомуњарски“ стебла. А небото? Што правиме со небото кое во сивите есенски денови е „ептен комуњарско“? Ќе ставиме небесносин стаклен свод кој постојано ќе ни свети над главите и ќе нè потсетува дека живееме во рајот?

И, најглавно од сè, што правиме со „комуњарите“? Ќе ги стреламе ли на плоштадите за конечно да ги избришеме од лицето на земјава?

Се извинувам за малиот излет од темата.

хехе па секој објективен човек со вкус ќе ти каже исто,дека старите згради во Скопје,што се граделе во едно друго време изгледаат грдо. Обичен странец да дојде ќе ти каже исто,бетон,брутализам и комунизам,точно како што е.

Не зборувам јас за дрвја,брегови,мостови итн итн....не мешај баби и жаби. Јас зборувам стриктно за фасадите.

Lerin дефинитивно ти дискутираш без аргументи, а секоја дискусија без аргументи не е дискусија...
Можеш да го дефинираш поимот "бетон"? Сакаш да кажеш зградите на плоштад се бетон, а ако се промени нивната фасада (во фасада како што сега има Пелистер) нема да биде бетон? што е разликата меѓу тогашните и сегашните фасади? тоа што тогаш една фасада чинела 5000 евра, а сега 5 милиони евра!?
Иначе Скопје денес е тема за потсмев во цел свет, зошто сите репортажи на DW, CNN, France24 и да не набројувам зборува за кичот и ужасниот изглед на градот благодарени на новите градби (и фасади)....

.. И од сета дискусија овдем можам да заклучам дека ти доста си се опарил од анексите од СК2014, па затоа толку неаргументирано го браниш или пак како беше она од Рибља, за идеали гинат будали?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1183 Posted: 10-Feb-2014 at 16:06

хехе па секој објективен човек со вкус ќе ти каже исто,дека старите згради во Скопје,што се граделе во едно друго време изгледаат грдо. Обичен странец да дојде ќе ти каже исто,бетон,брутализам и комунизам,точно како што е.

Се наметнуваат неколку прашања

- Каква врска има Комунизмот со бетонот и брутализмот? Всушност каква врска има Комунизмот со прашањето како треба да се одржуваат и реконструираат фасади?

- Зарем во западните капиталистички држави исто така нема изобилство вакви објекти (објекти кои кај нас идеолошки се анатемисуваат...)

- Како се обновуваат фасадите на такви објекти во тие нормални западни држави?

- Што викаат мнозинството од тие обични странци кои ги спомнуваш за Ск2014?

Па не верувам дека не знаеш да ја распознаеш комунистичката архитектура,ако е така тогаш веројатно не треба ни да пишуваш на форумов.
И јас не знам која е таа комунистичка архитектура, а се сметам за доволно информиран за да доколку би постоела да би знаел. Без намера да те навредам, мислам дека си во заблуда околу некои работи... и навистина не е навреда туку е разбирливо во целата оваа магла во нашево општество човек лесно да се доведе во заблуда за ваква работа. Верувај, можам да ти постирам (и веќе неколку пати имам постирано на форумов) слики од објекти и населби за кои што веројатно ќе помислиш дека се од Петрозаводск или Чељабинск, а всушност се од Лондон, Париз, Франкфурт, Њу Јорк. Дури и на Менхетен има еден тон објекти што кај нас би биле оквалификувани како „Комунистички“ и би се фрлиле фрапантни суми пари за да им се шлапне неквалитетен и лошо изведен квази-барок врз фасадата. Арно ама таму не патат од нашите комплекси и тоа не се случува.

Патем, кога зборувам за вакви објекти во западните развиени држави, не зборувам само за „Public Housing“ проекти од 50-тите, 60-тите и 70-тите години (во кои и ден денеска живеат многу милиони луѓе), туку зборувам и за деловни, комерцијални, административни и секакви објекти во самите центри на градовите. Да не се повторувам по илјада пати, а сепак за да не остане без илустрација, еве линк до една претходна дискусија на оваа за жал вечна тема од која изгледа не можеме да мрднеме ни чекор понапред:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=555&PID=144197#144197

Наместо да кукаме колку ни биле комунистички фасадите и со тоа да го оправдаме ова лудилово што се случува сега, нели е поразумно да се запрашаме:

- Зошто морало фасади да се обновуваат во таканаречен „барок“ (а всушност не е никаков барок туку многу лоша копија на елементи кои се среќаваат во неколку архитектонски стилови, плус додатни елементи извадени од газот на неколку квази-архитекти чии имиња се вртат во круг на сите конкурси).

- Зошто изведбата на градежните работи во најдобар случај е лоша, а најчесто е многу лоша или катастрофична?

- Зошто цената е вртоглаво висока?

- Зошто се опфаќаат и современи објекти со современи фасади, на кои им треба само одржување на фасадата, а не нејзина „реконструкција“?

- И едно прашање кое можеби избледува по важност во однос на претходните, но сепак и само по себе многу боде очи... Зошто откако ќе се шлапнат „барокни“ фасади се дозволува поставување на реклами врз нив и згора на тоа осветлуваето на тие реклами треба да го плаќаме сите ние:
http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=456&PID=125777#125777

Edited by Cloverstack - 10-Feb-2014 at 16:11
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #1184 Posted: 10-Feb-2014 at 16:30
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #1185 Posted: 10-Feb-2014 at 17:39
Mислам дека нашиве тежнеат кон нешто вакво:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Linderhof-1.jpg
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1186 Posted: 10-Feb-2014 at 18:06
Немаме ние архитекти за вакво нешто. Овие што нешто знаат кажаа дека не сакат да учествуваат, и сега не им дава гордоста да си го погазат зборот.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1187 Posted: 10-Feb-2014 at 18:46
Originally posted by phenomenon

Mислам дека нашиве тежнеат кон нешто вакво

Она што се прави низ центарот на Скопје и ова се буквално „магаре и музика“.
За сè има вторпат
Back to Top
Еден Дечко View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1188 Posted: 10-Feb-2014 at 19:54
Токму тоа ми беше поентата кога велев повеќе да ги почитуваат стиловите затоа што истите веќе ги имаат своите карактеристики и се многу лесни за изведување доколку се оди по тие принципи и карактеристики, крајниот продукт ќе беше одличен и покрај тоа што стиловите ќе беа класични и секако никој немаше да си земе за право да го исмева Скопје, напротив мислам дека ќе имаше доста позитивни реакции од светот, луѓето секогаш ценат кога нештo е направено баш онака како што треба. Но ете можеби употребата на обоени мермери или некои други поатрактивни материајали ќе беше доведена во прашање со нашиот стандард. За театарот од мене една чиста 8 затоа што изгледа многу добро (да бидам искрен и повисока би му дал во споредба со некои други објекти) и покрај малите модификации кои беа направени, истото мислење го споделија и членовите на skyscrapercity. Ќе беше одлично доколку и другите објекти ги скореа по неговиот принцип.

Edited by Еден Дечко - 10-Feb-2014 at 19:57
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1189 Posted: 11-Feb-2014 at 00:38
Originally posted by phenomenon

Mислам дека нашиве тежнеат кон нешто вакво:

да ни нудеа вакви прекрасни класицистички зданија во пакет со нивните дворови, јас ќе бев повеќе од задоволен и единствено нешто што ќе ми беше пречка да ги прифатам е што ќе беа крајно нефункционални за потребите на денешното време... ама ова што се прави кај нас е максимално обратно од политиката на дизајнирање на било кој стил во светов... освен ако не го сметаме кичот за стил
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1190 Posted: 11-Feb-2014 at 01:03
и ќе ве замолам да бидете сериозни малку повеќе, дискусијава за комунистички фасади, кој колку шетал по светов и кој стил каде припаѓа веќе почнав да ја сонувам, затоа што ја читам на форумов веќе 6 години секој ден!

само ние си лечиме крајни историски комплекси врз она што го имаме како оставштина...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1191 Posted: 11-Feb-2014 at 07:32
Рандом фотки, ако може Лерин или некој друг да ми каже која е комунистичка а која капиталистичка од овие згради?
(без ѕиркање по гугл или во името на фајлот )

Edited by fichot - 11-Feb-2014 at 07:38
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1192 Posted: 11-Feb-2014 at 09:39
Ма кого тоа се трудиш да убедиш дека една таква "бездушна" и "одвратна" архитектура може на било кој начин да изгледа убаво. Roll%20eyes Мешањето на политика наместо рационално оценување какво што заслужува секој објект, без разлика на времето во кое е граден и јас не успеав да го разберам.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1193 Posted: 11-Feb-2014 at 11:08
Originally posted by Еден Дечко

Ма кого тоа се трудиш да убедиш дека една таква "бездушна" и "одвратна" архитектура може на било кој начин да изгледа убаво. Roll%20eyes Мешањето на политика наместо рационално оценување какво што заслужува секој објект, без разлика на времето во кое е граден и јас не успеав да го разберам.

Ах, не ми е целта да убедувам било кого дали е убаво или содушно(како контра на бездушно). Тоа е индивидуална работа.

Поентата ми беше да го демаскираме митот за „комунистичка архитектура“.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1194 Posted: 11-Feb-2014 at 11:27
Во секој случај не ми се допаѓа вулгаризирањето на архитектурата само затоа што некој смета дека истата бил дел од нечија идеологија. Несакам ни да подлегнувам на такви банални дискусии затоа што сто пати кажав дека политиката и архитектурата не одат едно со друго, па кој што сака нека преосмислува, апсурд е кога некој меша уметност со политика. Затоа не се труди воопшто да објаснуваш и прифати го тоа дека колку и да го има брутализмот во капиталистичките држави, колку и денес да го градат, за некој друг тој вечно ќе си остани последица на нечија идеологија. Тука нема место за компромис и најразочарувачки е фактот дека тоа не е практика само во Македонија туку и во други држави ширум светот. За мене секогаш ќе биде неприфатлива таква поделба, таквото вулгаризирање па затоа повеќе не би се обидувал да разубедувам некој дека нема врска дали објектот бил капиалистички или комунистички.
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1195 Posted: 11-Feb-2014 at 13:49
Архитектурата и тоа како оди заедно со политика.
Добар дел од најголемите и најмонументалните градби низ светот се изградени со амин и со спонзорство од државата. А другиот дел со амин и спонзорство од богати луѓе кои сакале да напрват нешто убаво да остане зад нив, да се памети. Па така низ Југославија имаме разни задужбини или како и да ги викаат.

Ма не ме интересира со која идеологија владеела врхушката во периодот кога настанале бетонските грдосии низ Скопје. И ако некаде сум спомнал комунизам не не сакам никој да се фаќа за зборот комонизам туку за отсуството на чувството за УБАВО кај архитектите на кои им било дозволено да ги арчат парцелите низ центар. Истото го мислам и за сегашниов период.
За мене е чист арч, да потрошиш парцела на нешто што не можеш со очи да го гледаш и го вртиш погледот од објектот. Па во најголем дел од историјата на архитектурата сите архитекти се труделе да направат нешто убаво, храмови, палати...

Јас мислев дека само јас сум фаличен што не си ја сакам ОСТАВШТИНАТА, ама гледав една емисија, ни англичаните не си на сакаат оставштината во Бирмингем на пример. Па се обидуваат да сменат нешто. На луѓето во животот освен функционалност им е потребна и убавина, и атракција...
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Еден Дечко Quote  Post ReplyReply #1196 Posted: 11-Feb-2014 at 13:55
Good. Wink
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #1197 Posted: 11-Feb-2014 at 15:07
Originally posted by Bojan10

Добар дел од најголемите и најмонументалните градби низ светот се изградени со амин и со спонзорство од државата. А другиот дел со амин и спонзорство од богати луѓе кои сакале да напрват нешто убаво да остане зад нив, да се памети. Па така низ Југославија имаме разни задужбини или како и да ги викаат.

Ма не ме интересира со која идеологија владеела врхушката во периодот кога настанале бетонските грдосии низ Скопје. И ако некаде сум спомнал комунизам не не сакам никој да се фаќа за зборот комонизам туку за отсуството на чувството за УБАВО кај архитектите на кои им било дозволено да ги арчат парцелите низ центар. Истото го мислам и за сегашниов период.
За мене е чист арч, да потрошиш парцела на нешто што не можеш со очи да го гледаш и го вртиш погледот од објектот. Па во најголем дел од историјата на архитектурата сите архитекти се труделе да направат нешто убаво, храмови, палати...

Јас мислев дека само јас сум фаличен што не си ја сакам ОСТАВШТИНАТА, ама гледав една емисија, ни англичаните не си на сакаат оставштината во Бирмингем на пример. Па се обидуваат да сменат нешто. На луѓето во животот освен функционалност им е потребна и убавина, и атракција...

Не ми е јасно, како ви пречат зградите што се правад баро како дел од оставштината, а не ви пречат. мостовите, патиштата, браните, хидроцентралите, како не ви пречи РЕК Битола, нафтоводот Солун-Скопје, како не ви пречи ....? интересно нели?
А за градот Скопје после земјотресот, можам да кажам дека е изграден најплански што може....
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #1198 Posted: 11-Feb-2014 at 15:30
Eве споредете ги следниве скулптури

Бакнеж на Роден:

File:The%20Kiss.JPG

Бакнеж на Бранкуши:

File:Constantin%20Brancusi,%201907-08,%20The%20Kiss,%20Exhibited%20at%20the%20Armory%20Show%20and%20published%20in%20the%20Chicago%20Tribune,%2025%20March%201913..jpg

Kому му се допаѓа повеќе втората скулптура. Веројатно никому. Па така и со брутализмот. Неоспорен факт дека бил омилен правец на комунистите, како што футуризмот бил омилен на фашистите.
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #1199 Posted: 11-Feb-2014 at 16:02
Originally posted by martind

Originally posted by Bojan10

Не ми е јасно, како ви пречат зградите што се правад баро како дел од оставштината, а не ви пречат. мостовите, патиштата, браните, хидроцентралите, како не ви пречи РЕК Битола, нафтоводот Солун-Скопје, како не ви пречи ....? интересно нели?
А за градот Скопје после земјотресот, можам да кажам дека е изграден најплански што може....

Ама зошто извртуваш и бегаш на трета страна?
Што ми е гајле за браните и за нафтоводот, а поготово на тема во која дискутираме за фасади.

И џабе ти е и најубаво испланирана парцела да му дадеш на некој што нема чувство за убаво, ништо не си направил. Едноставно некој може да направи нешто убаво, некој не може, џабе школа, џабе све. Па дали некој од вас би изградил онакви грдосии во својот двор. Па јас не би им дал ни шупа да ми проектираат.

И од сега за се што ќе се гради со државни пари, дискусија ако треба 5-6 месеци, и референдум. Доста е делење конкурси на извикани архитекти, на свои луѓе. Првин да се формира некој совет на архитекти да се коментираат решенијата, па што ќе каже мнозинството, па макар и да нема чувство за уметност. Па дали постои човек што би гласал за ова решение:

Edited by Bojan10 - 11-Feb-2014 at 16:12
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #1200 Posted: 11-Feb-2014 at 16:07
E dobdo de, koja od t.n. "brutalni fasadi" e promeneta? Objektot na Vladata, na ministerstvoto za pravda...?
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5859606162 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.523 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.