![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5960616263 165> |
Author | |
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Не е дека немале чувство за убаво. целта им била да изградат огромни сиви згради што ќе изгледаат како затвори за да го заплашат обичниот народ. Не е случајно што бруталистичката архитектура е најзастапена во бившите комунистички земји.
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
Не знам дали е иронија во прашање...
![]() ![]() ![]() Кога ќе поминувам преку Гоце Делчев вртам глава не сакам воопшто да го гледам компексот, а сега и квазиготската зграда, па ужас невиден. |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Им недостасуваат само решетки. Туку кога спомна дека не можеш да ги гледаш зградата на Т-Хоум и поштата, како ли ја гледаш она скаламерија што некои идиоти ја нарекуваат сплав? Јас секогаш кога ќе ја погледнам, ми се стемнува.
|
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Скулптурата на Бранкуси (или Бранкуши) е ремек-дело, според моето скромно мислење. ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
За сплавот веќе се изјаснив на темата за сплавот. У
Многу убаво е кренат на нозе, на тие столбовите, само да се стават тркала и да се овлечка во некое шумиче и да се направи од него кафана и куплерај. Ајде одиме понатаму: НБРМ ![]() НБРМ може малце од малце да заличи да се стават црни прозорци, а останатото да се излепи со плав алукобонд ![]() Edited by Bojan10 - 11-Feb-2014 at 16:53 |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Грешиш, момче. Бруталистичката архитектура е најзастапена во западните земји (САД, Европа, па и Австралија)... Најзабележлива е во поранешните комунистички земји зашто без исклучок во сите нив овие згради се лошо одржувани (или воопшто не се одржувани). Еве еден линк до нишката на форумот skyscrapercity каде што се објавуваат најдобрите бруталистички зданија, па лесно ќе ја увидите разликата меѓу „источните“ и „западните“ бруталистички градби http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1163565 За заплашување на обичниот народ се користеле други методи, а не бруталистички згради. Иако држи вода тоа дека преку архитектурата може да се постигне чувството на безначајност / маленкост (сум го почувствувал тоа на сопствена кожа кога пред десетина години шетав низ Москва). Но тоа не важи само за бруталистичката архитектура, туку за секоја предимензионирана зграда, улица, споменик и сл. |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
![]() ![]() Inaku ne samo sto togas ne bile odrzuvani i denes retko koj objekt se odrzuva. Eve npr. mislam deka staklenata fasada na fakultetot za muzicka umetnost i komercijalna banka nikogas ne e izmiena!? Edited by Denko - 11-Feb-2014 at 17:11 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ве молам не се трудете темава и форумов да ги сведете на кафански сељаклук...
значи трудете се на форумов да нема: - општи генерализации базирани на личен вкус (стил - ова е грозно, ова не) - коментари од ракав колку да се каже нешто за поттикнување на агресија - тврдења за архитектура без претходно отворена книга (или барем Википедија) за архитектонски стилови и движења настрана од тоа, засега најглавен факт е овој, без распалувања на теории за фасади: - Скопје никогаш не било сиво поради неговите стилови, туку поради тоа што има постапокалиптичен изглед, неговите објекти се стари, скапани и неодржувани, а згора на тоа трпат неандарталски доградби и додатоци, како клими, тераси, столарија, билборди и други реклами... јавните простори се на истото ниво, во цел град нема една рамна цела плочка, чиста и рамномерна трева, редовно искастрен дрворед и останато високо зеленило, асфалтираните површини се испукани и искршени, а јавната хигиена е сеуште на ниско ниво, цел град е преплавен со хаотични билборди и никаде нема ни трошка унификација и организација на високо ниво... и има уште многу за набројување, и тоа само ако збориме чисто за естетика пред да почнете да попувате за тоа која фасада е најружна во градов, погледнете во каков свињарник живеете во 21-ви век... па само фасадиве кои сте ги постирале за да го с*рете брутализмов личат како некој да се п*срал врз нив во прилог на кажаното, ви ја давам прекрасната анти-комунистичка и тотално уметничка фасада на АЕК: ![]() Edited by zabegan - 11-Feb-2014 at 19:46 |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Извини ама имаш погрешна претстава за уметноста. Тие што имаат за цел да му се допаднат на народот не се викаат уметници, туку занаетчии. Популарноста на Бакнежот на Роден се должи на, за тоа време, контроверзниот еротизам и како такво делото е исчекор во развојот на уметноста. Не верувам дека Роден, кој во тој момент бил веќе реномиран автор, имал за цел да се допадне некому, баш напротив целта (ако воопшто имал) би му била да ја испровоцира конзервативната јавност. Нешто како денес да поставиш хипер-реалистична хентаи скулптура во центарот на Скопје. Бакнежот на Бранкуши, лишен од реалистичност и непотребни детали многу јасно и директно го пренесува мотивот. Фашистите мислам дека ги прогонуваа модернистите, а самите беа опчинети од класиката. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
„Забеган
Ниту тие се комунистички, ниту овие се антикомунистички. И ти успеа да паднеш во сељачки коментари а нас не предупредуваш. Кретенски се и тие и тие. Ни на тие ни на овие архитекти повторувам не би им дал шупа да ми проектираат. Општата генерализација потекнува од позиција што тешко мнозинство од оваа држава мисли дека зградите од тој период се ружни до максимум, горд сум што сум дел од таа сељачка маса, и ниеден уметник не може да ме убеди дека се убави. И ниеден архитект нема да ме натера да си го почитувам архитектонското наследство, како што не би го почитувал и не би се фалел со дедо ми ако бил арамија. И ниедно освежување, одржување не може да ги направи убави. Ружну невесту шминкај гу колко сакаш, роѓаци и пијани на свадбу па приметив дека е ружна, добронамерни ќе кажев симпатична. Edited by Bojan10 - 11-Feb-2014 at 22:30 |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
WhyNot ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 114 |
![]() ![]() |
Според мене тоа што денес се идентификува како комунистички станбени згради се тие типизирани сиви или жолтеникави градби со 4/5 спрата без лифт, бели дрвени некаде дупли прозори и кафеави ролетни
![]() Посебно и после национализацијата, би требало гоолема храброст човек да има за да вложи многу, да направи различен објект, да спроти принципите на социјализам и еднаквост боде во очи.. и утре да може да остане без него ![]() Ама и други времиња, да се разбереме. Достапноста на материјали - за тули чекаш 6 месеци, за цемент уште повеќе... Затворени пазари, планска економија - не ти оставаат избор. Земаш што имаш и си среќен со тоа. И не е само градбите. Да го погледнеме возниот парк тогаш, само среќа тоа лесно се менува ![]() Нешто што ме интересира е дали како држава имаме закони (освен заштитените објекти), макар и стратегија како ќе се оддржуваат зградите во период од 10,20,50,100 години? Дали ќе се чека да пропаѓаат, дали се ќе биде во рацете на куќен совет и принцип на просто мнозинство, дали ќе чека и тогаш власта да си гони политички поени со реновирања или??? Edited by WhyNot - 11-Feb-2014 at 23:33 |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Морам да признаам дека и јас се насмеав, затоа што како чат излезе темава заради мене.
Ама да не гледаат жените по дома нема да знам што е тоа Фатмаџул. Фатмаџул и сличните ме коштаат нов телевизор. И еве ветувам дека веќе нема да спамирам. Доволно бев и досаден и јасен. ![]() |
|
Од чаламот си патиме!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Наместо да зборуваме кој каков стил преферирал во минатото (давање алиби и потпора за тоа што се прави денеска), мене повеќе ме интересира да си ја пуштиме малку имагинацијата, критички да размислуваме и да си го претставиме Скопје како ќе изгледа во иднината. Јас знам дека некој веќе дрка на подготвен изглед на градот, ама мене ме интересираат ставовите на другите. Лично ме обземаат темни мисли на ова прашање.
|
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
kriticki :-! ne e vazna oblekata ami onoj koj nosi, ta ako koj kako pomine mu zalepi ili zakrpi nekoj muabet, coeko nema osobeno da se istrevozi, posebno ako dolgo vreme se/go zapustil/e bitno i skubna Skotje na zacmaenosta ta sega bidna Skotno da dade utre Skapo i Skupo lice, koga kako treba, samo glejte od istoto da ne izlegvaat azdisani i samobendisani brojleri ko dosega ajde otkako covek se opremi so dobra obleka sigurno ke trkne i do planina a tamu ke go sretnat i dosta cvekinja ta popoleka i cirkulacijata ke si oprai, samo setne da ne zaglai berejki sumski plodoi, kristali i pecurki, so ogled opasnosta da navlece na sebe snobovski tabiet i pocne na skromnosta da gleda ko kich, nesto sto ko eho seuste mu lebdi v misli posle solidarniot remont vo '63 |
|
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
|
![]() |
|
+Protagorist ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
![]() ![]() |
patem mu go vratia li stariot duh i elan na gradot, ili cekat a Gjorgji da mu dootpee nekoja sansona pred carsija na misla sum deka efekt od seto ova fasadiranje ke ima, prasanje dali ke znaat istiot soodvetno da go ozelenat, edna dobra inicijtiva za idno opuseno vizueliziranje na seto centarsko fasadiranje voopsto atmosfera e prenamenuvanjeto na ul.DC vo pesacka zona fali uste toa trkaloto da go nasadat na trgovski ta da mora i krovoite osven fasadite da gi opravat, lus bi se zbegnala guzva tam dole cvetniot most, a i bi stavile akcent na konzumerizmot ko nas sovremen ideal zaradi sto vprocem i se turka turistickiov mejkap, iako uspat ima o drugi moivi posredi, izvinete za oftopikov, a replicirajte drugde |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
za kvalitetot na seta intervencija seuste nema aber, steta ne go angaziraa mikrosam da im sklepa edna masin za stancanje profiliran stiropor a kako utre lesno i brzo bi krpele ova patiniziranive fasadi, no zosto trajno resenie koga sekogas ke ima parcijalni tenderski, iako i sega ne e kasno so ogled deka lesno moze da se iskenirat fasadite i da se ima potencijalen reprint na gotovs |
|
|
|
![]() |
|
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5960616263 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |