![]() |
![]() |
![]() |
Порта Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 23> |
Author | |||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Префрлено!
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
||
Можеш и двете...и да плачеш и да се смееш...Ситуацијата налага така. Инаку, ова не е "старомакедонски, црковен и сесловенски фонт" туку лоша копија на истиот. Ама немора мене да ми веруваш, отвори било која црковна книга (Октоих, Минеј, Часослов или Триод) и ако го најдеш овој фонт во било која од нив, ќе го повлечам моето мислење. Што се однесува до мене, овој фонт е страшен кич и користење на оригиналната калиграфска типографија би изгледало ДАЛЕКУ поестетски. Овој фонт ме потсеќа на МТВ од осумдесетите. |
|||
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
#381,#395-20,
#590-30, #642,#646, #647, #648#,649 -33, #672-34, #700-35, #714-36, #783 -40, #810-41, ова е засега најдено за портата во ск2014 темата |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
marko.kostoff ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 104 |
![]() ![]() |
||
![]() Edited by marko.kostoff - 29-Jan-2014 at 20:11 |
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
![]() Edited by HugoGoulding - 25-Jan-2014 at 14:50 |
|||
![]() |
|||
Danndy ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 410 |
![]() ![]() |
||
Хуго, брат извини, ама ти си стварно луд.
Значи се траскаш од земја на форумов а толку глупости од 1 член немам видено. Или си само слеп?! ![]() Започни со М, насоката. Погледни ја А на старословенски Д, Е... Само да се одело контра по секоја цена. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Traveling.
|
|||
![]() |
|||
Skopjanecot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 147 |
![]() ![]() |
||
![]() Не само тоа. Ова е понова фреска. Очигледно е западно-европското влијание и реализмот во споредба со поубавите фрески како н.п.р. во Свети Климент во Охрид или Свети Андреј, Св. Пантелејмон, Св. Никита или Марков Манастир во Скопје. Би рекол дека е направена и под Српско влијание, пошто пишува Ме(th)тодија, а не изворно Методиј. Ако правиме споредба најдобро би било со претходно споменатите цркви. Претпоставка ми е дека сакаме да го покажеме најубавото што го имаме... Edit: Ова е според мене од Бигорски - поточно фреските на надворешноста. Edited by Skopjanecot - 25-Jan-2014 at 17:58 |
|||
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer |
|||
![]() |
|||
marko.kostoff ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-Oct-2013 Online Status: Offline Posts: 104 |
![]() ![]() |
||
![]() Edited by marko.kostoff - 29-Jan-2014 at 20:12 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() Немам информација дали Macedonian Becker е копија на Inland Becker . Ако е така, уште посмешна (помизерна) е целата ситуација. Инаку, тоа што се вика Becker, нема врска, има многу фонтови со такво име: http://www.fontsplace.com/snv-becker-free-font-download.html http://www.fontpark.net/en/font/badminton-becker/# ![]() http://www.fonts101.com/fonts/view/Uncategorized/49664/Isonorm_Becker Фонтот е калиграфски и потсеќа на постарите фонтови, ама не е баш најсреќното решение. Напротив - многу е лош. Посебно што го ставиле у сред центар на Скопје, на градба што нели треба да ги претставува нашите најсветли моменти... |
|||
Arthur Schopenhauer |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|||
![]() |
|||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
||
Не знам кој од кога се инспирирал.
Латиничниот Becker е очигледно инспириран и копија на кириличната, македонска, словенска црковна калеографија и фонт. Иако некои од букви не се сосема исти ќе се сложам со тоа, инспирацијата и нивната метаморфозата, влијаније, код на препознатливост и карактеристичност е очигледен. Особено инспирацијата на латиничниот бекер од нив а не обратно, е повеќе од очигледна. За подетални информации: Church Slavonic, church slavonic alphabet, Macedonian alphabet etc. ![]() Edited by HugoGoulding - 25-Jan-2014 at 20:37 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Inland Becker е креиран во 1900. Овие фонтови што ги прикажав се измислени и користени 1000 години пред тоа и се едниствено карактеристични за старословенската, македонската графика и пишување на азбуката.
Дизајнот на буквите на Inland Becker е инспириран од нив, а не обратно. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Очигледна е разликата меѓу примерот што си го одбрал (О писмєньхъ од Црноризец Храбар) и фонтот користен на портата.
|
|||
Arthur Schopenhauer |
|||
![]() |
|||
damjan4o ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Sep-2010 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 358 |
![]() ![]() |
||
постои улица во Торонто која вика "Skopje Gate"
https://maps.google.com/maps?q=skopje+gate+toronto&ie=UTF-8&ei=LrbqUsGlHomctQbr3ICIDg&ved=0CAcQ_AUoAQ Edited by damjan4o - 30-Jan-2014 at 21:42 |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
ant11 ![]() Groupie ![]() Joined: 29-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 38 |
![]() ![]() |
||
На портата се поставува тенда, за кафулето претпоставувам.
Може и фрижидер со сладолед ќе стават. Многу ме интересира кој ги смислува и одобрува овие работи. Господ да чува. |
|||
![]() |
|||
ant11 ![]() Groupie ![]() Joined: 29-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 38 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 23> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |