build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Плажи и бродови на Вардар

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4445464748 64>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #901 Posted: 24-Jul-2014 at 07:11
Originally posted by gjoko

Имењак,со што апарат е сликано?сликите се перфектни

Не се мои, преземени се од весникот Вечер.
За сè има вторпат
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #902 Posted: 24-Jul-2014 at 08:43
Не е фер. На палубата многу малку е применет античкомакедонскиотправославен барок. Пушачите повторно се дискриминирани.

----------

@Gjoko: Најверојатно Канон/Никон фулфрејм ДСЛР со објектив 24-70/2.8 Стандардна фоторепортерска опрема, 3К+ евра, мада истиве фотки може да се изведат и со поефтина опрема.

Edited by fichot - 24-Jul-2014 at 08:55
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #903 Posted: 24-Jul-2014 at 08:52
Галијава меѓу сѐ друго останато беше одлучувачка за мене да не му ја мислам повеќе и што поскоро да ја напуштам државава, најсериозно.

Се срамам што сум Македонец.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #904 Posted: 24-Jul-2014 at 08:57
То е многу интересно. Порано луѓето си одеа ради немаштија, сега ќе почнат и од срам да си одат.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #905 Posted: 24-Jul-2014 at 09:11
Знам многу луѓе што си отидоа од државава, млади... Еден отиде у Америка за таму, другиот е отиден, незнам дали ќе остане... другарка сака да бега у Австралија, и уште неколку другарки кои се спремни за Германија...

Нека остане државава на сељачањата... нека се веселат...
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #906 Posted: 24-Jul-2014 at 09:14
Фосил, со таков став никогаш нема да се победи шабанеријата. Ова што сега ни се случува е последица на двеиполдеценискиот распад на сите вредности. Ние сме на почетокот на т.н. „див капитализам“, кога луѓето на одговорни позиции во општеството гледаат само да зграпчат што е можно повеќе за себе, без да им е грижа за опстанокот на државата, културата и народот. По некое време овој процес ќе запре, зашто ќе нема веќе што да се граби, па ќе дојде време на отрезнување и освестување, а потоа и период на повторна изградба - под услов државата, културата и народот да опстанат дотогаш.

Само се плашам дека периодот на повторна изградба ќе се случи кога ние ќе бидеме стари и нашите животи ќе бидат веќе истрошени, а можеби нема ни да го доживееме. Но, ќе повторам, со таков став (како твојот, да се бега од земјава) проблемите нема да се решат тука, ќе се решат (можеби) само проблемите во твојот живот. Ако сите способни луѓе ја напуштат земјава, ќе нема кој да ја гради после.

Edited by Џоле - 24-Jul-2014 at 09:15
За сè има вторпат
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #907 Posted: 24-Jul-2014 at 09:19
Ма ако сака нека се распадне цела држава.. ич не ми е гајле... и нема што јас да победувам шабанерија и да се борам против било што... не затоа што е залудно... туку поради тоа што не чувствувам таква потреба повеќе... едноставно не ја чуствувам повеќе како своја држава и свој народ и тоа е тоа...
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #908 Posted: 24-Jul-2014 at 13:29
Иако јадењата и салатите се од македонското секојдневие и се подготвуваат со истите состојки, сепак тие носат поинакви имиња.

Предјадење „Александар Македонски – македонско плато“, салати „Олимпија“, „Ксантика“, „Херонеа“ и „Касиопеа“, македонската тава го носи името „Кутлеш“, а телешкиот мускул може да го нарачате под името „Букефал“, а свинската коленица е наречена „Филип Втори“. – Јадењата на менито се ставени со имиња кои се дел од нашата богата историја, која не е за занемарување, а воедно го привлекуваат и странските туристи – вели шефицата на „Ројал Македонија“ Радмила Васевска.
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #909 Posted: 24-Jul-2014 at 13:54
Originally posted by xnx

Иако јадењата и салатите се од македонското секојдневие и се подготвуваат со истите состојки, сепак тие носат поинакви имиња.

Предјадење „Александар Македонски – македонско плато“, салати „Олимпија“, „Ксантика“, „Херонеа“ и „Касиопеа“, македонската тава го носи името „Кутлеш“, а телешкиот мускул може да го нарачате под името „Букефал“, а свинската коленица е наречена „Филип Втори“. – Јадењата на менито се ставени со имиња кои се дел од нашата богата историја, која не е за занемарување, а воедно го привлекуваат и странските туристи – вели шефицата на „Ројал Македонија“ Радмила Васевска.

A водата за пиење да не се вика "Acqua di canale"?
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #910 Posted: 24-Jul-2014 at 14:40
Originally posted by phenomenon

A водата за пиење да не се вика "Acqua di canale"?

Александрова мочка - газирана и негазирана. За главниот десерт подобро да не пишувам овде како се вика.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #911 Posted: 24-Jul-2014 at 15:45
Originally posted by FoSsiL

Ова реченица слободно можеме да ја ставиме на сметка на твојата младост и неискуство. Со тоа се релативира тежината на исказот.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #912 Posted: 24-Jul-2014 at 19:03
Originally posted by kultuzin

Ова реченица слободно можеме да ја ставиме на сметка на твојата младост и неискуство. Со тоа се релативира тежината на исказот.

Оваа реченица ја кажуваат и многу повозрасни луѓе, кои преживеале се, од Југославија до транзиција до едноумие. Ова не е прашање на години, туку прашање колку на некој му е испран мозокот или не. Добро е што има млади деца до макс 20 години кои размислуваат вака, само жално е што тие ќе избегаат од тука, а овде ќе останат оние кои се задоволуваат со малку. А дека бегаат масовно, бегаат, жално е што во последно време гледам луѓе што се на магистерски идат да работат као конобари, услужители и сл во Америка и останат бел свет.
23ka.wordpress.com
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #913 Posted: 24-Jul-2014 at 20:00
Originally posted by kultuzin

Еве уште една причина зошто да си одам, дискриминација на младите во секој поглед на општественото живеење и ставање на маргините на истото.

Затоа и си идеме... немате потреба од нас...

Всушност и не сум нешо мал... иам 20 години... и со тоа што го кажа ме навреди...

Ќе повторам... Се срамам што сум Македонец, се чуствувам одроден од Македонија... да можев да го поништам државјанството би го поништел...
Back to Top
ehrlich View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ehrlich Quote  Post ReplyReply #914 Posted: 24-Jul-2014 at 21:44
И јас имам 23 години (горе-долу) колку тебе, ама навистина не ти ја сфаќам поентата. Па, никој не ти рече да ја сакаш Македонија, ниту некој те држи тука под принуда. Фати си патот и оди си, ко божем во другите земји мед и млеко тече, но ти си знаеш најдобро. Ова е веќе ептен надвор од тема и за правење на муабет, а не на пишување постови.
Back to Top
Skopjanecot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Skopjanecot Quote  Post ReplyReply #915 Posted: 24-Jul-2014 at 21:52
Остајте го детето нека иде. Подобро така..
Ако треба да се врати - ќе се врати.
Ја си идев 4 пати (секогаш со идеја никад да не се вратам) па пак се враќав да живеам у оваа селендра од град/држава.
ЈБГ - неможам ако не сум "свој на свое" колку и да е катастрофа ситуацијата...а ситуацијата е ТЕШКА КАТАСТРОФА...и станува се полоша!

@FoSsiL:
Ако имаш идеја да бегаш, ти ја препорачувам Германија, Италија, Шпанија или одредени држави во Скандинавија...све друго е дас-бетер од тука.
Ако си ептен за авантура - нема боље од Јужна Америка (најблизок менталитет до балканскиот, според мене).
All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #916 Posted: 25-Jul-2014 at 00:05
Се слагам со некои тези. Македонија е држава во која успеваат дебили, неписмени, багабонтни, луѓе од село со партиски книшки, криминалци. Самите вредности се обратни од едно нормално општество. Македонија е држава која се гради сама во себе а е држава од едвај 150 километри. Се наоѓа во регион кој се изолира во себе и се уништува внатре во себе. Нема иднина.
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #917 Posted: 26-Jul-2014 at 20:12
СВИНСКА КОЛЕНИЦА „ФИЛИП ВТОРИ“ И МУСКУЛ „БУКЕФАЛ“ НА ГАЛИЈАТА ВО ВАРДАР

Предјадење со три видови сирења и пинџур „Александар Македонски“, телешки мускул „Букефал“ и свинска коленица „Филип Втори“, се само дел од јадењата коишто можете да ги пробате доколку го посетите бродот на реката Вардар „Ројал Македонија“. Според менаџерскиот тим на објектот, смислувањето на имињата кои што ќе се служат на галијата им одземало многу време, но, како што велат, инспирацијата ја црпеле од македонската историја, како и од амбиентот на бродот кој што е направен во антички стил.

„Идејата за имињата на храната во менито е оригинална и е обид да се промовира Македонија. Во овие неколку дена овие имиња на оброците постојано предизвикуваа восхит и изнудија позитивни реакции кај сите наши гости“, вели Радмила Васевска, менаџер во „Ројал Македонија“.

Опкружени со антички симболи, од кои најмногу доминира шеснаесеткракото сонце, како и коловртот, кој всушност е и симболичен знак на галијата, љубопитните гости можат да вкусат и некоја од салатите со историски имиња како што се „Олимпија“, „Ксантика“ или, пак, од десертите „Вулкан“ или „Љубов, вера и надеж“.

„Кога го подготвувавме и осмислувавме менито, на предната страна од менито го ставивме коловртот, кој претставува антички симбол на вечноста, а сега е и симбол на објектот. Но, за нашите гости да добијат целосна и вистинска слика за Македонија, целиот наш персонал е обучен за нашата историја и секој што ќе дојде кај нас може да биде информиран за нашата земја“ додава Васевска.

Освен македонска храна, гостите можат да консумираат и македонски вина од сите наши региони.

Но, во менито има и интернационална храна, како што е бифтекот со сланина и компири наречен „Марко Поло“.

„Работиме една недела, а веќе имаме огромен број посетители кои се воодушевени од нашата храна, но и од целиот амбиент и начинот на кој е направена внатрешноста и надворешноста на галијата. Има и такви кои доаѓаат само од љубопитноста и сакаат да ѕирнат внатре и да ја доловат целата атмосфера“, вели Васевска.

Инаку, галијата функционира како мезе-бар и кафуле, а цените на храната и пијалаците се малку повисоки отколку кај останатите угостителски објекти коишто се наоѓаат во централното градско подрачје.

Конструкцијата на бродот е од челик и дрво, а целата негова внатрешност е од гипс-картон и од украсни гипсени лајсни. Всушност, бродот е изграден со материјал кој може лесно да се демонтира со оглед на тоа дека станува збор за урбана опрема.

http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=3C85172CFB5AD24EB941607B2CC9E921

Незнам за вас но јас одамна не сум се смеел волку   

Edited by jyvation - 26-Jul-2014 at 20:13
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #918 Posted: 26-Jul-2014 at 20:25
зошто? вероватно газдите на лаѓата си одат со сметка дека ќе си ги наполнат џебовите од `патриотите` ќе се утепуваат од порачување на `патриотски` јадења
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #919 Posted: 27-Jul-2014 at 04:10
ми се свиѓа како „тавче гравче“ е премногу хардкор за да му биде ставено име LOL
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #920 Posted: 27-Jul-2014 at 17:25
А раванија ќе се вика Сулејман Величествениот?
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4445464748 64>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.211 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.