build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Министерство за финансии (Југобанка)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 16>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote N23 Quote  Post ReplyReply #241 Posted: 30-Aug-2014 at 23:42
Originally posted by kultuzin

Originally posted by fichot

Може некој да ја објасни изјавата на премиерот како објектов ќе придонесе за повисоки плати/пензии/соц.помош и намалување на невработеноста?

Со зголемување на ефикасноста на администрацијата. Подобри услови, подобра логистика, подобра комуникација, побрзи и поефикасни услуги сето тоа генерира ефикасност кое на крајта се ефектуира низ она што го спомна премиерот.
Или ако тие тешко погорното објаснување.
Сликовито ако еден земјоделец купил нов трактор од 500 илјади евра кој троши х% помалку од стариот веројатно истиот никогаш нема да ми се исплати ако се смета само горивото како добивка. Но со новиот трактор ќе му треба помалку време да обработува иста површина или ќе му овозможува да работи на поголема површина, ќе има поретки сервиси на тракторот што повторно ја зголемува ефективноста и на крај поголемите приноси ќе доведат до тоа за брзо време да му се исплати инвестицијата во тракторот. А да не зборам за тоа што новиот трактор е поудобен, климатизиран, пофлексибилен, може да извршува повеќе функции и ред други предности кои со себе ги носи модерната технологија.

Suicide
Ау што прочитав. Ти сериозно мислиш дека вселување во нова зграда ќе ја подобри ефикасноста на администрацијата? Па сеа уште помрзливи ќе станат зашто поблиску ќе бидат до улица Македонија.
Па премиерот мора нешто да каже со што ќе го залаже народот, пошто иначе нема оправдуање за неговото милениче СК2014, па мора пак со фината за зголемени плати и вработувања, пошто е апсурдно премиер да доаѓа на отворање на обичен објект, освен ако не станува збор за држава со автократско уредување каде премиерот е главен архитект на проект по кој сака да биде запаметен како неприкосновен и апсолутен хегемон на едно време.
Овој објект само уште поише ќе генерира загуби, убаво кажа некој погоре, не само што ќе се исплати дури после 25 години, него тој никад нема да се исплати зашто само сијалиците кои ќе сфетат годишно ќе коштаат колку сега киријата. Ваквите обејкти ја носат економијата доле, особено ова министерство чиј прв човек става потписи на кредити и ребаланси за да има пари за плати.

НЕ НЕ И НЕ. Ова е погубен објект за домашната економија, не ни треба нас државата да инвестира во вакви објекти за да вештачки ја одржаваат градежната индустрија. Нас ни треба држава која ќе мотивира приватни инвеститори нон-стоп да градат и они да ја ангажираат градежната индустрија. А за да мотивираш инвеститори доволна ти е и шупа, ако имаш прави луѓе на право место.

И да, дека сум во право за муабетот дека новава зграда нема да генерира подобра услуга е фактот што добро ми е позната работата на административците и во стари и во нови објекти. Во десетици нови објекти на администрацијата низ Македонија ситуацијата е иста. Убаво имаат на север изрека со волкот и неговото понашање. Така е и со нашата администрација. И Трамп да им изгради зграда, услугата ќе остане иста.
Вака со среќа народе изгубени непотребно 16 милиони евра и отплата на долгогодишни кредити. Кој ќе сфати порано, толку ќе биде подобро за иднината на овој народ. Од мене за овој објект чист 1, не само поради апсурдноста на стилот, туку и поради генерирањето непотребни милионски трошоци. Не гледам дека општина Штип работи нешто лошо сместена во објект изграден во транзицијата со класичен 90-ти стил.
23ka.wordpress.com
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #242 Posted: 31-Aug-2014 at 01:14
луѓе, мора да не сте сериозни, единствена причина поради која објектов ви се допаѓа е поради тоа што е демек подобар од монструмите на кеј?  ...па самото тоа кажува нешто, а тоа е дека објектов нема никаков квалитет
како прво, единствено нешто во објектов што е подобро од другите е што тука барем малце се потрудиле орнаментиката со својата распореденост и големина да одговара на формата и габаритот на објектот... инаку од далеку се гледа дека фасадата воопшто не одговарта на објектот и дека се работи за една огромна импровизација на полошо, во разни сфери
од далеку, објектот наместо на сериозно министерство, ми личи на некој евтин wanna be ексклузивен хотел во некоја далечна провинција, ама ај, тоа е веќе лична перцепција

да не бидам само негативен, ќе си дозволам да си ги деградирам ставовите со ставот „подобро е од претходното“, ама само поради тоа објектов од мене добива 2-ка.. мора да се признае дека предолго време објектот беше едно огромно карабинско ругло во најстрогиот центар на градот, а сега ќе добие и лик, и намена, ама тука завршува се
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #243 Posted: 31-Aug-2014 at 01:16
Ја знаеме ефикасноста на нашата администрација, ама ги знаеме сите добро и причините.И спа центар да им изградиш во зградава пак оние позади шалтер ќе играат солитер.
600.000 евра се многу пари, претерувате малце со осветлувањето.Постојат сега штедливи сигурно нема да стават фасонки од 100 вати.
Зградава е таква каква што е.Ќе ја видиме по една година со оглед на погорните слики што сте ги постирале каде што се гледа дека све буквално пет до дванаесет се работело за да се заврши.
Од една страна кириите се големи а од друга страна се фрлаат ненормални суми на пари за објективе во кои се сместуваат сите министерства.Со правилен есап би се добиле поскромни градби а и побрзо би се исплаќале средствата вложени за нив.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #244 Posted: 31-Aug-2014 at 01:25
Originally posted by jyvation

Ја знаеме ефикасноста на нашата администрација, ама ги знаеме сите добро и причините.И спа центар да им изградиш во зградава пак оние позади шалтер ќе играат солитер.
600.000 евра се многу пари, претерувате малце со осветлувањето.Постојат сега штедливи сигурно нема да стават фасонки од 100 вати.
Зградава е таква каква што е.Ќе ја видиме по една година со оглед на погорните слики што сте ги постирале каде што се гледа дека све буквално пет до дванаесет се работело за да се заврши.
Од една страна кириите се големи а од друга страна се фрлаат ненормални суми на пари за објективе во кои се сместуваат сите министерства.Со правилен есап би се добиле поскромни градби а и побрзо би се исплаќале средствата вложени за нив.
светлото го даваме само како ироничен пример за тоа како на некој најмалце му е битна економичноста на објектот

ако на некој му е битна економичноста на објектот, немало да плати за стиропор, како да е најскапоцена суровина на планетава, и тоа кажува доволно.... ама баш воопшто не ви се потребни пресметки за тоа колкави кирии плаќале министерствата и за колку години ќе се исплати објектот
очигледно е дека се работи за грабеж од невидени размери, нешто што нејќам да го коментирам во архитектура, ама секој ден некој ми го лепи во лице

што се однесува до одржувањето и издржливоста на материјали како стиропор и дрво... јас на фасадава и давам највеќе пет години во ваква форма
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #245 Posted: 31-Aug-2014 at 01:32
Originally posted by zabegan

светлото го даваме само како ироничен пример за тоа како на некој најмалце му е битна економичноста на објектотако на некој му е битна економичноста на објектот, немало да плати за стиропор, како да е најскапоцена суровина на планетава, и тоа кажува доволно.... ама баш воопшто не ви се потребни пресметки за тоа колкави кирии плаќале министерствата и за колку години ќе се исплати објектоточигледно е дека се работи за грабеж од невидени размери, нешто што нејќам да го коментирам во архитектура, ама секој ден некој ми го лепи во лицешто се однесува до одржувањето и издржливоста на материјали како стиропор и дрво... јас на фасадава и давам највеќе пет години во ваква форма
Ne znam zosto tolku objasnuvanja okolu opravdanosta na vakvite objekti koga e jasno kako bel den, deka primarna cel na ovaa vlast e stilot koj go forsira od pojavata na SK-2014. Kolku saka neka cini, fasadi ke se menuvaat a na jasnosta ke i' raskazuvaat prikazni (za toa imaat i mediumi i strucen kadar) za stedlivost i prakticnost. Pa toa sto samo za osvetluvanje se frlaat tolku mnogu pari jasno kazuva deka odbraniot stil e tolku vazen sto mora i navecer da se gleda!? Se drugo povrzano za vakvite objeti e sekundarno.

Edited by Denko - 31-Aug-2014 at 01:34
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #246 Posted: 31-Aug-2014 at 01:41
тоа со осветлувањето го коментирам одамна... навистина е штета што објекти кои се дел од културата и историјата на градов сеуште се пропаднати и неосветлени, најголем дел од јавните простори во вид на улици и паркови се пола неосветлени, пола со светилки од времето кога Тито бил млад, а вакви тотално небитни објекти, у стил министерства и станбени објекти кои дури и ги презираме, блештат како да се центар на идолизација

колку и да ги мразам блебетањата на „експерти“ во стилот на Грчев кои зборат за вршење пропаганда, бришење, притисок и лажирање на реалноста, ама тоа се повеќе се докажува со дела
и тоа не се однесува само на одреден политички систем кој е омилена тема на нашиве „преродбеници“, туку буквално на целата историја и култура... некој буквално се обидува да ја убеди широката јавност дека од него започнува и завршува универзиумот
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #247 Posted: 31-Aug-2014 at 01:57

светлото го даваме само како ироничен пример за тоа како на некој најмалце му е битна економичноста на објектотако на некој му е битна економичноста на објектот, немало да плати за стиропор, како да е најскапоцена суровина на планетава, и тоа кажува доволно.... ама баш воопшто не ви се потребни пресметки за тоа колкави кирии плаќале министерствата и за колку години ќе се исплати објектоточигледно е дека се работи за грабеж од невидени размери, нешто што нејќам да го коментирам во архитектура, ама секој ден некој ми го лепи во лицешто се однесува до одржувањето и издржливоста на материјали како стиропор и дрво... јас на фасадава и давам највеќе пет години во ваква форма

Па тоа е и всушност поентата и тоа како е потребно да се знае колку пари се фрла на кирии и сл. работи.Тоа се мои, твои, народни пари..
И дома да поставиш колектор ќе си пресметаш дали ти се исплати и после колку време би си ја повратил инвестицијата, а не па овде што се работи за една сериозна сума на пари.
Мада сумите никогаш нема да ги дознаеме, или можеби ќе ги дознаеме ако се промени од корен државава, но тогаш ќе биде касно.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #248 Posted: 31-Aug-2014 at 02:12

вршење пропаганда, бришење, притисок и лажирање на реалноста

Приказ на столб локалитетт Билазора 7 до 2 век пред христос.

Чија е оваа реалност на Аспарух од Бугарија, Јорго од Грција, Зоран од Албанија или Милутин од Србија?

Edited by kultuzin - 31-Aug-2014 at 02:17
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #249 Posted: 31-Aug-2014 at 05:05
Кога некој ќе го правда Ск2014 со примери од антички археолошки локалитети кои се наоѓаат на територија на денешна Р. Македонија, и на врз тоа го основаат правото за масакрирање на градот... ја губам и таа трошка надеж во оваа држава и овој народ.

Па дури и Скопје да имаше докази за антички, барокни, класични архитектонски стилови или што и да е, пак не го оправдува Ск2014.

Едноставно, времето не е тоа, и сѐ што е направено со Ск2014 до сега е едноставно огромен кич, и срам за Македонија.

Мислиме дека со овој квази-барок ќе станаме граѓани, а уствари не реализираме дека стануваме мизерни сељаци за жалење. А бевме граѓани...
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #250 Posted: 31-Aug-2014 at 06:58
Originally posted by kultuzin

вршење пропаганда, бришење, притисок и лажирање на реалноста

Приказ на столб локалитетт Билазора 7 до 2 век пред христос.

Чија е оваа реалност на Аспарух од Бугарија, Јорго од Грција, Зоран од Албанија или Милутин од Србија?

Нема спас, знам дека мора да се вадат од "кал" некакви аргументи за да се оправда хистеријата у Скопје.
ТОА ШТО ИМАЛО СТОЛБОВИ КАЈ НАС ОД ПРЕД 2200 ГОДИНИ, НЕ ЗНАЧИ ДЕКА Е НОРМАЛНО ИСТИТЕ ДА СЕ ПРАВАТ СЕА ВО ДРЖАВА КОЈА КОГА ТРЕБАЛО ОВОЈ СТИЛ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА, СЕ ЗАДОВОЛУВАЛЕ СО ЛЕБ, ГРАВ И МИЛОСТИНА ОД СУЛТАНОТ, ВАЛИЈАТА И СЛ. И крај, нема тука што сеа да дебатираме дека овој стил го имало од пред 20 и кусур век. Било поминало, сеа луѓето градат чуда природе, само кај нас се пере мозок со неокласичен стил.

Па уште на тв, најмодерната зграда со неокласичен стил...
23ka.wordpress.com
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #251 Posted: 31-Aug-2014 at 09:27
Овој муабет е правен многу пати. Форумов станува како на селски панаѓур последно време.

Не постои мртов стил. Може тебе не ти се допаѓаат овие постари стилови, ама на (многу) други им се допаѓаат.

По дома може да си правите такви муабети, вој стил бил селски или немодерен, тука треба да ги почитуваш и другите размилсувања кои не се совпаѓаат со твоите.

Архитектите ги заболе дали овде на билд.мк на некој нечиј објект им се свиѓа или не. Али битно е тука ние да имаме едно ниво на култура за да можеме да разговараме.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #252 Posted: 31-Aug-2014 at 09:38
Originally posted by FoSsiL

Кога некој ќе го правда Ск2014 со примери од антички археолошки локалитети кои се наоѓаат на територија на денешна Р. Македонија, и на врз тоа го основаат правото за масакрирање на градот... ја губам и таа трошка надеж во оваа држава и овој народ.

Па дури и Скопје да имаше докази за антички, барокни, класични архитектонски стилови или што и да е, пак не го оправдува Ск2014.

Едноставно, времето не е тоа, и сѐ што е направено со Ск2014 до сега е едноставно огромен кич, и срам за Македонија.

Мислиме дека со овој квази-барок ќе станаме граѓани, а уствари не реализираме дека стануваме мизерни сељаци за жалење. А бевме граѓани...

Од кај бе вакви правила си размислувате, не било време за ваков или таков стил.

Тоа си е ваша приватна работа за кој стил преферирате ама не замарајте по форумов. Зар навистина мислите дека ако е нешто правено по твој мерак на стил дека нема да станеш мизерен селјак.

Го труете во форумов и секоја нишка со истиот муабет, а некој стил/објект нешто не ви се свиѓа

Ме интересира дали имаш ти направени нешто во ултрамодерен стил што еве илјадници луѓе може да му се восхитуваат?
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #253 Posted: 31-Aug-2014 at 09:54

тоа со осветлувањето го коментирам одамна... навистина е штета што објекти кои се дел од културата и историјата на градов сеуште се пропаднати и неосветлени, најголем дел од јавните простори во вид на улици и паркови се пола неосветлени, пола со светилки од времето кога Тито бил млад, а вакви тотално небитни објекти, у стил министерства и станбени објекти кои дури и ги презираме, блештат како да се центар на идолизацијаколку и да ги мразам блебетањата на „експерти“ во стилот на Грчев кои зборат за вршење пропаганда, бришење, притисок и лажирање на реалноста, ама тоа се повеќе се докажува со делаи тоа не се однесува само на одреден политички систем кој е омилена тема на нашиве „преродбеници“, туку буквално на целата историја и култура... некој буквално се обидува да ја убеди широката јавност дека од него започнува и завршува универзиумот

Е па како центарец ќе ти кажам дека самите скопјани си го уништија градот. Се уништи чаршијата покрај вардар се сруши корзото, и се изградија модерни објекти ама нема луѓе. Животот се префрли во другите предрградија.

Па пред Ск2014, центарот на Скопје беше една голема црна дупка неосветлена.

Така од тој аспект СК2014 заврши одлична работа. МНТ беше ноќно собиралиште на сексуано мотивирани лица. А кај автобуска се шиткаше дрога. Го разделија на два дела градот и делот влада до МТВ стана тампон неосветлена зона забранета за сите деца па и возрасните од центарот.

А тој исти грчев нема мрднато ни со мало прсте за градот да стане пожив и поосветлен
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #254 Posted: 31-Aug-2014 at 10:06
Објектов однадвор изгледа средено ама со стиропор така да не знам колку е тоа за фалба. Позитивно е барем лесно може да се смени со подобар материјал.

Одвнатре изгледа доста минималистички, дури и превише за мој вкус. Али претпоставувам ќе има нови тендери за нови декорации, мебел, позлатени лустери...

Инаку најголем проблем за проектов СК2014 е цената што се плаќа за сево ова и крајниот урбанистички аматеризам на поставување на објективе.

Плус дали има некој линк да се прочита за ова стирпоров ако е употребен некаде на друго место и како се одржува за да трае повеќе од една година?

Инаку барокот е најпознат во свет по огромни паркови дизајнирани во барок. Не знам како не им текна да направат барем една нова парцела во тоа? Малце зеленило во центар...
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #255 Posted: 31-Aug-2014 at 12:48
Originally posted by makonix

Објектов однадвор изгледа средено ама со стиропор така да не знам колку е тоа за фалба. Позитивно е барем лесно може да се смени со подобар материјал.

Одвнатре изгледа доста минималистички, дури и превише за мој вкус. Али претпоставувам ќе има нови тендери за нови декорации, мебел, позлатени лустери...

Pozlateni lusteri vo zgrada na ministerstvo vo 21. vek? So li se nema da cue covek.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #256 Posted: 31-Aug-2014 at 16:40
Originally posted by makonix

тоа со осветлувањето го коментирам одамна... навистина е штета што објекти кои се дел од културата и историјата на градов сеуште се пропаднати и неосветлени, најголем дел од јавните простори во вид на улици и паркови се пола неосветлени, пола со светилки од времето кога Тито бил млад, а вакви тотално небитни објекти, у стил министерства и станбени објекти кои дури и ги презираме, блештат како да се центар на идолизацијаколку и да ги мразам блебетањата на „експерти“ во стилот на Грчев кои зборат за вршење пропаганда, бришење, притисок и лажирање на реалноста, ама тоа се повеќе се докажува со делаи тоа не се однесува само на одреден политички систем кој е омилена тема на нашиве „преродбеници“, туку буквално на целата историја и култура... некој буквално се обидува да ја убеди широката јавност дека од него започнува и завршува универзиумот

Е па како центарец ќе ти кажам дека самите скопјани си го уништија градот. Се уништи чаршијата покрај вардар се сруши корзото, и се изградија модерни објекти ама нема луѓе. Животот се префрли во другите предрградија.

Па пред Ск2014, центарот на Скопје беше една голема црна дупка неосветлена.

Така од тој аспект СК2014 заврши одлична работа. МНТ беше ноќно собиралиште на сексуано мотивирани лица. А кај автобуска се шиткаше дрога. Го разделија на два дела градот и делот влада до МТВ стана тампон неосветлена зона забранета за сите деца па и возрасните од центарот.

А тој исти грчев нема мрднато ни со мало прсте за градот да стане пожив и поосветлен
абе ајде, ми збориш за правење на панаѓур од форумов, ама ми излегуваш со испревртени тези за нешто што не го зборев јас, а богами и ти не знаеш што збориш...

зошто како аргумент даваш проблеми кои ск 2014 ги нема решено? тоа не ми е јасно...
тоа што објекти како Пелистер и Југобанка сега се осветлени, не го решава проблемот , центар сеуште е дупка, а градов не е само центар, наркоманските дувла, и местата за сексуално мотивирани лица сеуште се такви какви што се, а дрога се шитка кај ќе стигне, не само на драгоцената ти автобуска... па кај мене пред зграда секоја вечер се собираат наркоманчиња и цел блок згради се осветлува на една улична светилка забутана во некое дрво, и тоа наводно во една респектирана општина, а не гледам како стиропорната фасада на објектов го решава тоа...
и не се вади на тоа како некои други работи во меѓувреме се средиле, тоа нема врска со тоа колку споменици, „барокни“ фасади и кастрирани објекти има во градов... тоа дали ќе направиш некаде парк, плочник или било какво уредување на пешачки простори, не зависи од горе набројаното
и не ми објаснувај каков архитект е грчев жити све... затоа и мразам да го спомнувам и се трудам да се оградувам од неговите мислења, затоа што немам респект, ма тоа не значи дека секогаш лаже и измислува нешто... а знам колку е омилена тема на луѓе кои најверојатно везе немаат кои се архитектите на градов, и кој што има направено и како, ама сите ќе се потрчаат да коментираат

и фала, ме натера да се оддалечам од основната поента, а тоа е дека си постои начин за тоа како се осветлуваат објекти и зошто... не се осветлува секој објект, и не се осветлува било како, ама тоа не е битна тема нели... ај сите ќе се расфрламе со чаршиски муабети за некакво си корзо, наркомански дувла и најомиленото „демек боље е од претходното“

Edited by zabegan - 31-Aug-2014 at 16:43
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #257 Posted: 31-Aug-2014 at 17:01
Имаме право да си градиме што сакаме. Па и барок и неокласицизам. И да нема никакви докази или историска поврзаност како што често се вели. Ама, немаме право да менуваме фасади на изградени објекти без консултирање на авторите.

Еве да кажеме јас не се палам на модерни застаклени форми, јас сакам ваков стил на градби. Ама не го оправдувам тоа што е направено со овој објект.
Јас да имам пари за куќа каква сакам, ќе си направам една 13х13 трокатница со правилно распоредени прозорци од страна на улицата со педантна неокласична фасада. Или евентуално ориентална градба со камен + бел ѕид + темнокафеаво дрво, како Попова Кула што е направена, како објектите од ропството, такви материјали.
100 људи 100 чуди.

Проблемот е што објективе што ги прават не се квалитетен барок и неокласицизам, и менуваат фасади без да прашаат.
ЕДИТ: За финансискиот аспект и да не зборувам, се се плаќа двојно, тројно повеќе, а за ентериер и до 10 пати повеќе. Паркетот у МНР е платен 12 пати повеќе, така слушнав од работниците.

Edited by Bojan10 - 31-Aug-2014 at 17:03
Од чаламот си патиме!
Back to Top
СК View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote СК Quote  Post ReplyReply #258 Posted: 31-Aug-2014 at 17:15
абе најнајнајбољиот стил на светов да е и нов да измислиме и цел свет да падне на гз, ПАК ќе ги имаше ИСТИВЕ натегања. зашо не е до стилот целиот муабет на целиов форум.....
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #259 Posted: 31-Aug-2014 at 17:43
Originally posted by СК

абе најнајнајбољиот стил на светов да е и нов да измислиме и цел свет да падне на гз, ПАК ќе ги имаше ИСТИВЕ натегања. зашо не е до стилот целиот муабет на целиов форум.....
а колку и да се изнесуваат засновани аргументи, пак ќе ги има истите натегања со луѓе кои ги заобиколуваат тие аргументи и се фокусираат на нешто сосема друго... абе се се врти...

и да, не е само до стилот проблемот, туку до начинот... за промена на фасада на еден објект има дебати, протести, процедури и законски регулативи, како и стручни стандарди за тоа каков проект, на што може да се примени, кои кај нас за жал не само што не се развиени, туку и се силуваат директно во анус... ете тоа е проблемот, а не фактот дали фасадава е некоја си квази-барокна или стаклена
без разлика дали се работи за објект од времето на Александар македонски или некоја обична транзициска стакленка, процедурите се разликуваат само во детали
и згора на тоа што сето тоа не е испочитувано, наместо да добиеме еден сериозен проект за ревитализација, добиваме нечии детски сништа преточени во таканаречен проект, кој на сите ни се бута во врат само затоа што е завршен и барем најмалку функционален проект...
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #260 Posted: 31-Aug-2014 at 17:45

а колку и да се изнесуваат засновани аргументи

Мислиш на оние заснованите аргументи на Грчев дека ја извртуваме реалноста и крадеме историја или има нешто ново???
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1112131415 16>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.156 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.