build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8081828384 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1621 Posted: 25-Sep-2014 at 14:23
Во Центар, на ул. Васил Цветановски (во близина на Католичка црква)

Едната страна...

DSC05565 by george k. 1981, on Flickr

Задната страна...

DSC05566 by george k. 1981, on Flickr

DSC05568 by george k. 1981, on Flickr

Предната страна...

DSC05569 by george k. 1981, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1622 Posted: 02-Oct-2014 at 08:05
Нови фасади за две згради на Илинденска

Град Скопје распиша оглас за изработка на основни проекти за реконструкција на фасади на постојни објекти во централното градско подрачје на Град Скопје, на бул.”Илинден” – врз основа на избрани конкурсни решенија и тоа за: – Објект бр.57 и – Објект бр.59.

Проценетата вредност на договорот без ДДВ е 169.491,52 денари, а главен критериум за избор на најповолната понуда е најниска цена.

http://emagazin.mk/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA/
За сè има вторпат
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #1623 Posted: 04-Oct-2014 at 00:53

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1624 Posted: 04-Oct-2014 at 02:01
Еве како се плаши народ, само се надевам дека истите станари ипак се доволно паметни и притоа не зависат од власта, за да не потпаднат под ваквиот ефтин притисок од градот. Ако станариве "победат", предлагам утре, кога ќе дојдат нормални времиња и градоначалници, истите да бидат "наградени" со симболична плоча која ќе ја означи единствената победа на граѓаните за време на авторитарново владеење.
23ka.wordpress.com
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1625 Posted: 04-Oct-2014 at 07:11
Утрово читав во весник дека станарите не се согласувале зашто ќе се обновел само предниот дел на фасадата и зашто не знаеле како ќе изгледа самата фасада.

Повеќе тука http://fokus.mk/kotse-trajjanovski-gi-uubeduva-tsentartsi-da-stavat-nova-fasada/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kotse-trajjanovski-gi-uubeduva-tsentartsi-da-stavat-nova-fasada

Edited by Џоле - 04-Oct-2014 at 07:12
За сè има вторпат
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #1626 Posted: 04-Oct-2014 at 10:03
Originally posted by N23

Еве како се плаши народ, само се надевам дека истите станари ипак се доволно паметни и притоа не зависат од власта, за да не потпаднат под ваквиот ефтин притисок од градот. Ако станариве "победат", предлагам утре, кога ќе дојдат нормални времиња и градоначалници, истите да бидат "наградени" со симболична плоча која ќе ја означи единствената победа на граѓаните за време на авторитарново владеење.

Не гледам дека нешто станарите се исплашени, или па дека градот врши притисок. Само им викаат дека ако не прифатат сега ќе ги отпишат од програмата. Очекував со некои аргументи да ги убедуваат и барем еден асален рендер да им покажат, вака не верувам дека некој ќе разубедат.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1627 Posted: 04-Oct-2014 at 11:21
neli skoro donesoa zakon deka fasadata smee da ja menuva opstinata ili gradot bez soglasnost so stanarite?
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #1628 Posted: 04-Oct-2014 at 14:05
Originally posted by <Fresno>

Originally posted by N23

Не гледам дека нешто станарите се исплашени, или па дека градот врши притисок. Само им викаат дека ако не прифатат сега ќе ги отпишат од програмата. Очекував со некои аргументи да ги убедуваат и барем еден асален рендер да им покажат, вака не верувам дека некој ќе разубедат.

Со самото тоа што лично градоначалникот го потпишува дописот во кој бара станарите "уште еднаш" да размислат. Тоа се ниски но итри политички притисоци и луѓето тоа добро го разбираат. Ипак е Центар и не може никој туку така ајдучки да ги плаши. Вака не ги плаши, туку само ги "советува". Нејсе да не забегаме во обајснување на тоа како изгледа елегантен политички притисок и користење на ефтини финти за задоволување на личните апетите, а не и на општествено нужните.
23ka.wordpress.com
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1629 Posted: 04-Oct-2014 at 22:42
It's my way, or the highway.

----------

А по кој тертип се одлучува кои фасади ќе ги „разубавува“ градот, а кои општината?
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #1630 Posted: 05-Oct-2014 at 13:03
Вчера повторно бев во Скопје2014, за неколку часа. Почнувам со импресиите, една по една...

Back to Top
I.M. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote I.M. Quote  Post ReplyReply #1631 Posted: 05-Oct-2014 at 13:38
Само идиот може да не се сложи да не му се реновира фасадата и тоа со ''народни'' пари.Али имајќи ја свеста на народот која е длабоко поттисната од политика,не ме чуди. Ако има некој аспект што ми се свиѓа кај комунизмот тоа е ''самоволието'' до извесна мера. Не се прашува прост народ за некои посложени работи кои они неможат од носот понатаму да ги видат.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1632 Posted: 05-Oct-2014 at 14:03
Previous

За таквите како тебе - повели батка, ене ја Северна Кореја, само тебе те чека.

Edited by Dexter26 - 05-Oct-2014 at 14:04
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1633 Posted: 05-Oct-2014 at 15:34
Originally posted by I.M.

Само идиот може да не се сложи да не му се реновира фасадата и тоа со ''народни'' пари.Али имајќи ја свеста на народот која е длабоко поттисната од политика,не ме чуди. Ако има некој аспект што ми се свиѓа кај комунизмот тоа е ''самоволието'' до извесна мера. Не се прашува прост народ за некои посложени работи кои они неможат од носот понатаму да ги видат.

Зошто?

Затоа што по правило сите сме себични и си гледаме само за себе и страшно е да пропуштиш ваква прилика да „апнеш од народниот колач“?

Или затоа што реновирањето на фасадите е главната цел на Коце кој многу е загрижен за сметките на неговите сограѓани, а целта уствари не е видоизменување на градот по негов вкус (или недостаток од)?

Или тие станари можеби мислат дека народните пари (кои се и од нивен џеб земени, и тие се дел од народ - не се марсовци), тие 200 или 300 ИЛЈАДИ ЕВРА можеби може и подобро да се искористат отколку за да се „разубави“ нивната фасада (со изглед кој и немале прилика да го видат)?

Пракса во демократските општества е власта да ги прашува и да бара мислење и дозвола од граѓаните, особено доколку се лично засегнати.
Ама изгледа тука многу луѓе мислат дека тој што добил на избори има апсолутна власт врз се и секого и има слобода што сака да прави.

Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1634 Posted: 10-Oct-2014 at 10:50
Трајановски и Жерновски се договoрија, една од зградите нема да има барокна фасада
Се договоривме да го разрешиме овој проблем. Скопскиот градоначалник Трајановски вети дека ќе ја почитува одлуката на граѓаните дека не сакаат таква фасада. Ова е добар потег со кој ќе се испочитува нивната волја. Ова вчера го изјави Андреј Жерновски, градоначалникот на општина Центар по средбата со скопскиот градоначалник.

Станарите од зградата на улицата Македонија, до спомен-домот на Мајка Тереза биле против тоа нивната фасада да биде реконструирана во барокен стил. Тие се побуниле против ваквата одлука на градот Скопје и побарале помош од градоначалникот на општина Центар.

По препукувањата по медиумите на двајцата градоначалници, скопскиот градоначалник Kоце Трајановски се повлекол од намерата да постави нова фасада во барок стил на предната страна на зградата. На иницијатива на Трајановски, тие имале средба и разговарале за проблемот.

Жерновски вели дека наскоро овој договор, со кој општина Центар ја презема реконструкцијата на фасадата од сите четири страни на зградата без менување на надворешниот изглед, ќе се официјализира.

http://www.mkd.mk/makedonija/skopje/trajanovski-i-zhernovski-se-dogovorija-edna-od-zgradite-nema-da-ima-barokna-fasada
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #1635 Posted: 19-Oct-2014 at 14:58
Во близина на грчка амбасада.

DSC05963 by george k. 1981, on Flickr
За сè има вторпат
Back to Top
WhyNot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote WhyNot Quote  Post ReplyReply #1636 Posted: 27-Oct-2014 at 16:22
СЕ ОБНОВУВА ФАСАДАТА ВО „МАЛА СТАНИЦА“

http://www.utrinski.mk/?ItemID=DC7523116B0F044E84C29C2C277CF820&arc=1

Edited by WhyNot - 27-Oct-2014 at 16:23
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1637 Posted: 27-Oct-2014 at 18:04
Видов во инстаграм една слика каде се гледа во позадина зградата на Евн (од страната на собранието) и стигнале со скелиња до 1-2 кат.
Back to Top
tiberix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote tiberix Quote  Post ReplyReply #1638 Posted: 27-Oct-2014 at 21:48
Не знам дали има посебна нишка за зградата на ЕВН... ама штом ја спомнавте тука, ќе качам едни примери за високи згради во “барок“ стил што ги видов низ интернетов...

Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1639 Posted: 27-Oct-2014 at 22:32
Не е дал ги има, туку колку од нив биле модерни, па преиначени во „барокни“? (прашањето е реторичко)   
Back to Top
Danndy View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Danndy Quote  Post ReplyReply #1640 Posted: 27-Oct-2014 at 22:38
Originally posted by tiberix

Не знам дали има посебна нишка за зградата на ЕВН... ама штом ја спомнавте тука, ќе качам едни примери за високи згради во “барок“ стил што ги видов низ интернетов...[/URL]

Како тоа Барок? Зградата е изградена во 1889, првата зграда на The New York Times, сега во сопственост на PACE University.
Терминот кој го бараше би бил Beaux-Arts.
Traveling.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8081828384 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.492 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.