build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4041424344 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #821 Posted: 28-Jan-2015 at 17:04
За жал, јаве е..
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
citizenK View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote citizenK Quote  Post ReplyReply #822 Posted: 28-Jan-2015 at 20:18
А ако пренесеш изјава од некој кој позитивно зборува за проектот тогаш тој е платеник, давајгаз, идиот и тн. Па пази богати пошто татко му го проектирал сега и внуците негови треба да ги прашуваме. Доволно се ухлбени за 5 генерации нема потреба да солат памет нека издржат уште малце па пак ќе цицаат од државна цицка.

Edited by citizenK - 28-Jan-2015 at 20:19
Back to Top
martind View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote martind Quote  Post ReplyReply #823 Posted: 28-Jan-2015 at 20:23
А си слушнал ти за авторски права?
...
Иначе стварно до сега немам никаде сретнато изјава СО ФАКТИ И АРГУМЕНТИ за подршка за "барокизација" на ГТЦ.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #824 Posted: 28-Jan-2015 at 21:01
А како ќе сретнеш кога не постојат фактти и аргументи за барокизација? Освен патолошка похлепа за пари.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #825 Posted: 29-Jan-2015 at 00:02
Originally posted by Petar Skopje

А како ќе сретнеш кога не постојат фактти и аргументи за барокизација? Освен патолошка похлепа за пари.
како тоа нема аргументи? нели во ГТЦ дува промаја и дуќаните внатре пропаѓаат финансиски?
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #826 Posted: 29-Jan-2015 at 01:45
Ама ќе испадне на крај дека они се жртвите... ама уставри кога ќе видиш и навистина се... повредените, па сега лечат комплекси и перат пари... и лижат гзови... да, баш така... жртви на сопствениот ум...
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #827 Posted: 29-Jan-2015 at 01:51
Зашо треба да си скроз луд или продаден за да подржиш вакво нешто...

Инаку забеган.... проблем промаја - решение... подобра изолација, застаклување на влезовите и поставување на воздушни џебови со лизгачки врати...

проблем финансиска исплатливост на дуќани... решение реновирање на трговскиот и негово осовремување... ама не барок

барокизацијата на гтц е ништо друго освен сквернавење на уште еден објект во Скопје и лудување на некои забегани, неиживеани, искомплексирани итн...
Back to Top
Tony Martin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #828 Posted: 29-Jan-2015 at 03:24
Сквернавење е било каква интервенција која ке го промени изгледот на објектот или од авторот замислената функционалност. Сеедно дали е барокна или не... На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја (или можеби пак тогаш немало - смешно), а не тогашната едноумна елита кои се поддржуваат еден со друг да го фалат некојси таму способен македонец какво ремек дело направил, па дури и Тито со Јованка да идат да го рекламираат чудото, демек ете и за кроткиот и напатен народ во Македонија се градело современи објекти, а не само во северните републики. Жалосно. Секако дека нив не им беше важно дека со земјотресот Скопје ја изгуби својата историјата, која никој не се ни обиде да ја врати... Закопајте ја црквата под трговски, закопјате ги офицерски, театарот, народна банка, еврејското маало, учителската школа... Религиозните корени и трагите од турци, срби или бугари не треба да се обноват, колку и да станале дел од вас или историја на вашиот град... Страшно.
We shape our buildings; thereafter they shape us.
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #829 Posted: 29-Jan-2015 at 03:31
А барокен ГТЦ си има врска со историјата на градот... или археолошки... и цел тој ред од АЕК до МНР... и сите фасади и споменици... хмм... секако... како па да не

и никој тука не брани архитектура од југославија... брани град да не стане циркус... јес да веќе стана

Edited by FoSsiL - 29-Jan-2015 at 03:31
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #830 Posted: 29-Jan-2015 at 03:32
Дали перат пари или не, како што некои милуваат често да кажат тука, јас не знам, но ако перат, бааѓи видливи пари оставиле, за разлика од предходните кои оставија само микроскопски трошки...
Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #831 Posted: 29-Jan-2015 at 03:38
Тука повеке пати имате пишувано за авторски права. Ако има некој поупатен во тоа нека напише за што се работи. Ме интересира како е според законот во Македонија.
Според мене авторски права се подразбира забрането копирање и умножување, а не негова промена. Не сакам да ме сватите погрешно, и за мене ова што се прави со фасадите е голема глупост. Но не ми е јасно како некој има право да го спречи сопсвеникот да го преадаптира објектот за свои потреби, и зошто би му требало дозвола од тој што го проектирал? Освен ако не се работи за културно наследство, и објект заштитен со закон, како што беше со собранието.
Еве и тоа што го напиша Фосил горе да се застакли влезот, и за тоа би му требало дозвола од авторот, нели. Исто и за сите објекти што им ја сменија фасадата. И за нив им требало согласност од авторот. И во Скопје 90% од зградите имаат заградени и доградени тераси. И никаде не сум слушнал некој да тужи за промена на нечие дело и проект.
А за ГТЦ според мене е потребно темелно реновирање и подновување. И целосно климатизирање. И ако се затворат влезовите со автоматски врати нема ништо да се смени, со искључок да бидат отворени 24 часа и да нема работно време со кое ке се затвори коридорот во вечерните часови. И изгледот на објектот да си остане ист.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #832 Posted: 29-Jan-2015 at 03:53
Originally posted by FoSsiL

А барокен ГТЦ си има врска со историјата на градот... или археолошки... и цел тој ред од АЕК до МНР... и сите фасади и споменици... хмм... секако... како па да не

и никој тука не брани архитектура од југославија... брани град да не стане циркус... јес да веќе стана

Никогаш лично не бев за барокно ГТЦ, но сега, кога ке ја погледнам околината од барокни објекти, би ги прифатил и барокните елементи, но во сепак посовремена нова фасада , поради Соравија, катната гаража одспротива и идниот современ трговски со кулите кој би требало да се гради на местото на паркингот, но никако целосно барок објект, туку повеќе некаква нивна комбинација и интересни преоди од барок кон модерен дизајн во зависност од околните објекти. Сепак ГТЦ е огромен простор...

Edited by Tony Martin - 29-Jan-2015 at 04:14
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #833 Posted: 29-Jan-2015 at 04:10

idejva ti e dobra, a krosoverot moze da se nadopolni i tematski - ta na krovot neka gi parkiraat i egipet i shekerezada a potem ovie neka shitkaat gore miksoi od tulumbi so sladoled i borovnica so fanta

mozebi idealno bi bilo vrz trgovski da go parkiraat panoramskoto trkalo [1] koe bi go povleklo celo vimanie na sebe ta potem i mnogu nema da bode oci ni baroken gtc ni futuristicka soravija a ushte pomalku toa zlatnite lipicaneri na prometej i nika, duri narod red kje cheka za na terasata na gtc
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #834 Posted: 29-Jan-2015 at 04:20
И што да пишам сега?
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #835 Posted: 29-Jan-2015 at 12:25
хехе... Твој избор е што ке си напишеш. Ако сакаш да испровоцираш негативна дискусија на форумов, напиши нешто пофално или обратно... Мене неконструктивноста и мангупирањето на одредени персони не ме провоцира, ме провоцира забегувањето од реалноста и ситничарењето на паметните. Ако си е човек конструктивен и реален, неоптоварен од партиски припадности, можеби некоја негова идеја овде и ќе биде прифатена од скриените читачи на форумов. Но притоа човек не треба премногу да очекува и да соживее со својата идеја, за да не биде разочаран ако не биде разбран како што очекувал. Мене, на пример, ми се допадна твојата идеја со висококатниците, но не коментирав затоа што сепак мислам дека не треба да се оди толку во висина, а да се оставаат неурбанизирани и запустени одредени делови помеѓу населби во еден главен град. Не можеме преку ноќ да создадеме толку големо население во Македонија за да ги населиме таквите објекти или толку многу светски компании кои ке бидат привлечени да отворат свои канцеларии во такви огромни бизнис или финансиски зони. Можеби Катар или Емиратите можат да си го дозволат тоа, но Македонија со толку злонамерност и омраза меѓу луѓето не е зрела за толку агресивно развивање или уште помалку е зрела за прифаќање на доселувања од Азија и Африка...

Edited by Tony Martin - 29-Jan-2015 at 14:57
Back to Top
Kid_A View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Kid_A Quote  Post ReplyReply #836 Posted: 29-Jan-2015 at 15:05
Originally posted by Tony Martin

хехе... Твој избор е што ке си напишеш. Ако сакаш да испровоцираш негативна дискусија на форумов, напиши нешто пофално или обратно... Мене неконструктивноста и мангупирањето на одредени персони не ме провоцира, ме провоцира забегувањето од реалноста и ситничарењето на паметните. Ако си е човек конструктивен и реален, неоптоварен од партиски припадности, можеби некоја негова идеја овде и ќе биде прифатена од скриените читачи на форумов. Но притоа човек не треба премногу да очекува и да соживее со својата идеја, за да не биде разочаран ако не биде разбран како што очекувал. Мене, на пример, ми се допадна твојата идеја со висококатниците, но не коментирав затоа што сепак мислам дека не треба да се оди толку во висина, а да се оставаат неурбанизирани и запустени одредени делови помеѓу населби во еден главен град. Не можеме преку ноќ да создадеме толку големо население во Македонија за да ги населиме таквите објекти или толку многу светски компании кои ке бидат привлечени да отворат свои канцеларии во такви огромни бизнис или финансиски зони. Можеби Катар или Емиратите можат да си го дозволат тоа, но Македонија со толку злонамерност и омраза меѓу луѓето не е зрела за толку агресивно развивање или уште помалку е зрела за прифаќање на доселувања од Азија и Африка...

А, зошто Македонија би требало да прифати доселување од Азија и Африка? Зарем оваа држава треба да биде на сите, а не на Македонците, така?

Во Катар може да се работи, но никој не може да стане нивен државјанин никогаш. Брак меѓу странски државјанин и Арапка е исто така законски забрането. Имаат ненормална потреба од образован кадар, затоа што кај нив на пример жени не работат, туку чуваат деца. Тоа е пола работна сила на една држава.

Скопје нема потреба за такво агресивно градење згради, а особено висококатници, затоа што ние немаме таков агресивен демографски раст, т.е. немаме никаков за да имаме потреба од ширење. Треба дефинитивно да се изгради некоја демографска политика, а и урбана со цел младите да се задржуваат во градовите од каде што потекнуваат, а не сите во Скопје да се доселуваат.
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #837 Posted: 29-Jan-2015 at 15:31
Не знам колку ме разбра, но јас се согласувам со ова што сега го напиша...
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #838 Posted: 29-Jan-2015 at 18:25
Ако некој знае, нека објасни дали може ако некому му текне да го направи споменикот Македониум во Крушево во барок, истото да го реализира? Дали делото на вајарот Јордан Грабулоски, архитектот Искра Грабулоска и сликарот Борко Лазески може слободно да се сквернави?
Дали скулпторите и архитектите имаат некакво авторско право над своите дела, или секоја власт може да ги менува нивните дела како ќе ѝ текне?
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #839 Posted: 29-Jan-2015 at 20:54
Како што тргнало, не гледам зашто не би можело. Следни се Св. Спас, Св. Пантелејмон и ДАут пашин амам да се барокизираат.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #840 Posted: 29-Jan-2015 at 21:26
Originally posted by Tony Martin

Сквернавење е било каква интервенција која ке го промени изгледот на објектот или од авторот замислената функционалност. Сеедно дали е барокна или не... На Поповски (архитектот) уште во тоа време требаше да му кажат дека постои промаја (или можеби пак тогаш немало - смешно), а не тогашната едноумна елита кои се поддржуваат еден со друг да го фалат некојси таму способен македонец какво ремек дело направил, па дури и Тито со Јованка да идат да го рекламираат чудото, демек ете и за кроткиот и напатен народ во Македонија се градело современи објекти, а не само во северните републики. Жалосно. Секако дека нив не им беше важно дека со земјотресот Скопје ја изгуби својата историјата, која никој не се ни обиде да ја врати... Закопајте ја црквата под трговски, закопјате ги офицерски, театарот, народна банка, еврејското маало, учителската школа... Религиозните корени и трагите од турци, срби или бугари не треба да се обноват, колку и да станале дел од вас или историја на вашиот град... Страшно.
аман со таа промаја веќе, АМАН, еден глуп и излитен аргумент го кажал некој таму во некоја кафана и сега се користи како да се открил гробот на Александар со него...
кога во градов се збори за архитектура, само за воздушни струи се збори

и милијарда пати човек да се објасни за овие работи, џабе му е, кога си мислат дека историја е само проклет прекопиран „барок“ во градот да имаш и дека период од 30 и кусур години, заслужува некој посебен третман, само затоа што го урнал земјотрес

и пак истава дискусија треба да ја водам по 100 пат... барокот кој потекнува од уџумски култури неповрзани со нашата, е историја, ама тоа што е изградено од турците не е... и сето ова кажано од луѓе кои везе немаат ни што е ГТЦ, ни што е Официрски, нити што е Куршумли ан, и ќе го повторувам ова се додека некој не фати барем малце некоја книга да прочита, наместо книгите што се читаат на места кај што се дискутира за промајата во ГТЦ
најстрашно од сетоа ова е што дискутираат луѓе кои Скопје го разгледуваат на некои панорамски разгледници

и да, некој ја закопал црквата, банката, еврејско маало, и што уште не... ај сега ќе си лечиме комплекси врз се што е направено во градов и ќе ја упропастуваме секоја шанса за соодветен развој во овој полу-развиен град, тоа звучи совршено логично, многу пологично отколку тоа што бил онаправено до сега, секако Bash
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4041424344 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.055 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.