![]() |
![]() |
![]() |
Висока температура во поткровје |
![]() |
Post Reply ![]() |
Author | |
chegels ![]() Newbiе ![]() Joined: 29-Jul-2015 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() Posted: 29-Jul-2015 at 09:48 |
zdravo na site, mi treba soveet za malku cuden proekt. imam sobi vo potkrovje i mnogu e zesko vo leto ne se zivee od sonceto sto go pece cel den limot, ima nekoja si izolacija od tervol 10-15 sm izmegu gredite, pa kniga, pa uste 5 sm tervol, pa lim, se e nekako skoro zalepeno izmegu sebe, i ne e ventilirano pa se zagreva mnogu.
e sega, izolacija od vnatre so stiropor ne e opcija bidejki e golem zafat i niz doma ke bide kako na gradiliste so denovi a moze i nedeli. edinstvena druga opcija sto mi teknuva e da napravam na nekoj nacin senka od nadvor na limot. toa mislam vo smisol bidejki limot e rebrovan na nacin sto podolnoto nivo od rebrata e od prilika 20 sm, a visokoto nivo 3-4 sm, bi mozel primer da zastrafam ili zalepam so jak montazen silikon drug lim so mali procepi izmegu so sto gorniot lim bi se ventiliral. ova resenie zvuci efikasno za zastita od sonceto no i skapicko, bi sakal da pominam sto e mozno poevtino. pa sega razmisluvam i drugi opcii, primer da zalepam so nekoj evtin lapak (mi treba informacija za ova koj bi bil evtin vo golemi kolicini i primenliv) obicna aluminiumska folija na cel lim, alu folijata bidejki ima kako ogledalna povrsina bi odbivala golem del od soncevite zraci. ova ne e najefikasno no ako se najde dovolno evtin lepak bi bilo mnogu evtino. treta idea sto ja dobiv e da zalepam stiropor na limot i da go farbam od gore so nekoja evtina boja kolku za da go zastitam od uv zraci i raspaganje. ova e kako sredna varijanta od strana na finanssi, ama neznam kolku ke bide efikasna, bidejki iako stiroporot e temo izolativen, sepak po izvesno vreme sonceto ke go zagree bidejki nema ventiliranost pod nego. e sega me zagrizuva ako lepam nesto na limot, dali so tek na vreme toa bi sluzelo kako mesto za sobiranje na voda, gjubre i licno i so toa da dovede do pobrzo rgosuvanje i raspaganje na limot. mi treba vashi novi idei i predlozi kako i sugestii, korekcii, dobri i losi strani i slicno na postoeckive idei. samo zemajte gi predvid finansiite, te. sto e mozno poevtini materijali, kolku i da se cudni i ne standardni. Edited by chegels - 29-Jul-2015 at 09:51 |
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
Најдобро ќе биде да го истераш летото надвор од тие соби и на есен или на зима да го извадиш лимот и да ги покриеш гредите со даски, врз даските тер-хартија, врз тер-хартијата летвите врз кои сега ти лежи лимот, и врз летвите да го вратиш лимот. И да, тоа ќе те чини пари, време и нерви, дефинитивно домот ќе ти биде градилиште со денови, а можеби и со недели во зависност од големината на покривот, сигурно ќе треба и увалите и олуците да ги преместуваш, но на крајот на краиштата, ова е веќе пропуст при изградбата на покривот и собите на поткровјето, бидејќи едно е кога градиш поткровје за да ти служи како остава, а друго е кога градиш поткровје за некој да живее под тој покрив. Балканското Сонце нема милостија за тие кои живеат во планините, долините и рамнините, само тие кои живеат покрај езеро или покрај море се поштедени од неподносливите горештини, а ова е факт кој треба да им биде познат на секој архитект и на секој градежен инженер кој се занимава со изградба на поткровје, односно кровна конструкција. Edited by Dexter26 - 31-Jul-2015 at 00:58 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |