![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 107108109110111 165> |
Author | |
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Na linkot ja ima fasadata na zgradata Pelagonija. Mislam deka veke ja Imame na forumot NO povtoruvanjeto e majka na znaenjeto
![]() http://www.skopjeinfo.mk/gradot/558369702/baka-ke-izleda-novata-fasada-na-zgradata-pelagonija-foto |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
класицизам со тумор на мозок
![]() инаку, добро ќе беше барем еднаш да ни презентираа проект како што треба... а не „еве како ќе изгледа фасадата на објектот Х“ и некои слични бомбастични наслови во некој медиум, и некој приказ на посебните страни на фасадата, и рендер што везе нема со сето тоа, и е залепен врз некоја фотографија, како да се работи за нов објект и објектот позади фотошопираната фасада како да не постои воопшто |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
Јас првпат ја гледам, одлично изгледа.
|
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Милина, права архитектонска вредност, наследство за идните генерации. Ќе има од што да учат студентите по архитектура, а богами и оние од политички науки. |
|
![]() |
|
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Но затоа на тебе ти се допаѓа, чисто поради убавината, а естетиката, практичната употреба, јавната дебата - која ја нема, како и нетранспарентната постапка за менување на фасадата, воопшто не се дел од твојата психолошка равенка. Убавината е важна, се останато слободно нека оди во 100 пм. ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Така е. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Многу е грда. Личи на генерички 3д модел за употреба во видео игра. Ме потсеќа и на Сталинистичка Русија. Може и да е дигната од Сталинград мапата.
Безлична и бездушна. |
|
![]() |
|
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Токму тој Сталин од почетокот на 30-те години на 20 век, за време на големите чистки во редовите на комунистите и на милиони убиени низ целата земја, во Москва и во останатите поголеми советски градови го враќа класицизмот и неокласицизмот како масовни, државно поддржани архитектонски стилови на градење во центарот на градовите и на јавните згради. |
|
![]() |
|
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
Ако сталинистичкиот стил нема душа?! Не знам како модернистичките стаклени градби имаа?
Значи да резонираме, сталинистичката архитектура за разлика од брутализмот симболизира нешто, а тоа е моќ (добиено од нивната големина), богатство и култура (нивната декорација и комбинација со класиката) и сила (добиено од високите завршетоци на кулите, поточно зборам за московските облакодери). Чисто да потенцирам јас не сум против брутализмот ниту против футуризмот, впрочем ги обожавам, но да го споредуваш ова чудо со сталинизмот е навредливо кон еден период кој е многу значаен за руската архитектура после градењето на Петерсбург. Мислам имаш право на мислење нели, само комунизам ми не дирај ![]() Пс, обожавател сум на тој стил и морав да вратам.. |
|
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|
![]() |
|
iGi_PoP ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 213 |
![]() ![]() |
Jovan... jasno e deka ovde uste od damna nema normalni razgovori za stilovi...
Se e svedeno na politicko prepukuvanje... Imam nostalgija za diktaturata na Tito... site imaa isto i nikoj ne se zalese, a toj sto sakase da ima poveke, goli otok go cekase ... |
|
![]() |
|
СК ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Feb-2014 Location: СКопје Online Status: Offline Posts: 106 |
![]() ![]() |
еј ај бе не почињајте пак истите 5-6 души со истите 5-6 реченици.... ок ве знаеме више сите кој за што сте кажавте миљон пати низ годиниве....
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Без нервози, не сметам ниеден тип на архитектура за бездушен/безличен. Груевизмот е исклучок, ама тука не станува збор за архитектура туку за, како што спомнав, texturing, како во видео-игрите каде на основен 3д модел, а може да биде и само 2д рамнина (хоризонтална/вертикална), се налепува 2д текстура која симулира одреден амбиент, но самата нема некоја активна (интерактивна) улога во играта. Сепак, доста паралели може да се повлечат помеѓу Сталинизмот и Груевизмот, мада не би навлегувал сега околу тоа, а и пишано е чинам другаде... |
|
![]() |
|
ja_licno ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 110 |
![]() ![]() |
A сегашниов па лик што е поубав на зградава...шта да ти причам.
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Од сите нови фасади оваа може да испадне најуспешна.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Така е. А за тоа ќе се погрижат скопјани со донација од 10-15 милиони евра.
|
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
Најуспешна во која смисла ? Што подразбираш под најуспешна ? |
|
![]() |
|
JovanOdGjorche ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Oct-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
Добро јас не реков дека сегашниот лик одушевува, ама земи ти било каква фасада, и да е "најубавата" барокно-класична фасада на некој музеј во Европа, не ја реновирај 30 години на пример (незнам кога точно е направена згадава) и таа ќе пропадне, се ќе пропадне ако не се одржува! Но тоа не значи дека сега веднаш треба да ја уништиме во има на Скопје 2014... Ок и јас сум за "апдејтирање" сепак ајде 2015 година, нова ера, технологија, но ова што го гледаме на рендерот сигурно не е подобрување.
Сите знаеме што ќе се случи, мислам дека до сега научивме како се одвиваат "реконструкцииве". |
|
And something, somewhere was lost in 1938...
|
|
![]() |
|
ja_licno ![]() Senior Member ![]() Joined: 11-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 110 |
![]() ![]() |
Koга нешто е грдо гледај го како сакаш,па ако сакаш извади му и 300 аргументи,пак ќе е грдо.Исто и за брутализмот и лего зградите низ СК.Грди се бе брат,што аргументи сакаш,грди. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 107108109110111 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |