build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 182183184185186 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #3661 Posted: 19-Oct-2015 at 17:34
Originally posted by kultuzin

Patem jas ne sum protiv kritika i podrzuvam sekoja izdrzana kritika kako onaa na @alexgizh koj dade primer kako se kritikuva. Covekot sednal i napravil svoja idea, koja na najubav nacin ja prezentirase ovde na temata. E toa e kritika za koja moze da diskutirame da se soglasime ili ne toa ne e bitno, bitno e deka takvite kritiki se dobra osnova za diskusija.

Така де, исто како што филмските/театарските/музичките/други критичари снимаат сопствена верзија на одреден филм/претстава/албум/друго кога објавуваат критика.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #3662 Posted: 19-Oct-2015 at 18:22
Originally posted by BOJAN

Доста беше коректност, неутралност за мене. Неколку години минати во целосна промена на Скопје се доволно. И на фасади, и на нови објекти, урбанистички планови...

Сега ќе бидам малку некоректен, и сите треба да бидеме, бидејќи на лудакот ќе му текна дека некои работи во Скопје треба да се рушат, па можеби ќе му текне дека сака да уредува ентериер на објекти. Треба да се каже ДОСТА на САМОВОЛИЕТО на една личност!

Коректно од тебе што си искрен и си имаш став, стилот и тонот на обраќање се твое право. Но тогаш сите ние да имаме исто право на форумов, бидејки по правило ако некој се спротивстави на твоите напади, или ако на твојата Акција што би рекол pbanks се спротивстави некој со реакција, што исто така би рекол pbanks, на тој што се спротивставува се фрлаат дрва и камења, се бара негово банирање, му се бришат постови и слично. Еве мене ноќеска ми избришаа пост само затоа што за мене Заев е лудакот, затоа што пишав дека во Струмица се узурпираат урбанистички планови и тоа за евро за Заев и евро за Вицето. Ако е демократски форумов би требало сите да имаме можност си ги кажеме своите фаворити за лудаци, и да си објаниме зошто полуделе.
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #3663 Posted: 19-Oct-2015 at 22:31
Originally posted by King

Доста беше коректност, неутралност за мене. Неколку години минати во целосна промена на Скопје се доволно. И на фасади, и на нови објекти, урбанистички планови...

Сега ќе бидам малку некоректен, и сите треба да бидеме, бидејќи на лудакот ќе му текна дека некои работи во Скопје треба да се рушат, па можеби ќе му текне дека сака да уредува ентериер на објекти. Треба да се каже ДОСТА на САМОВОЛИЕТО на една личност!

Коректно од тебе што си искрен и си имаш став, стилот и тонот на обраќање се твое право. Но тогаш сите ние да имаме исто право на форумов, бидејки по правило ако некој се спротивстави на твоите напади, или ако на твојата Акција што би рекол pbanks се спротивстави некој со реакција, што исто така би рекол pbanks, на тој што се спротивставува се фрлаат дрва и камења, се бара негово банирање, му се бришат постови и слично. Еве мене ноќеска ми избришаа пост само затоа што за мене Заев е лудакот, затоа што пишав дека во Струмица се узурпираат урбанистички планови и тоа за евро за Заев и евро за Вицето. Ако е демократски форумов би требало сите да имаме можност си ги кажеме своите фаворити за лудаци, и да си објаниме зошто полуделе.

Види King, ти се лутиш на работи дека фрлам дрвја и камења без никаква причина.
Јас на тебе ти велам, дај ми пример на политичар, еве нека не биде на европско ниво, дај ми пример на премиерот од регионов, Церар во Словенија, Борисов во Бугарија или Вучиќ во Србија што сакал да го промени изгледот на сите згради на главната улица во градот - Словенска цеста во Љубљана или Кнез Михајлова во Белград.

Дај ми пример на кој српски политичар му текнало да ја менува фасадата на објектот на Филозофски факултет во Белград, баш затоа што е „изградена во комунизмот“ и се наоѓа на Кнез Михајлова. Кој е тој премиер во Словенија што воопшто писнал да ја менува фасадата на зградата „Металка“, која е изградена исто во втората половина од дваесеттиот век.

Да резимирам, јас ќе го повлечам мојот текст дека нашиот премиер е луд диктатор во оној момент кога ќе ми дадеш еден европски пример во кој првиот човек на владата и неговите најблиски соработници ги има променето фасадите еве нека не бидат на сите, ама барем на неколку објекти, во нивните главни градови. Ова го нема ниту во Косово!
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #3664 Posted: 19-Oct-2015 at 23:18
Не бе Бојан, не се лутам, ти од некоја причина, или без причина си лут на оваа власт, и тоа си е твое легитино право, не го оспорувам правото својот револт да го изразиш на начин за кој ти мислиш дека е соодветен, немам претензии да го корегирам твојот стил на изразување. Едноставно пробуван на ист начин да возвратам и јас, бидејки мислам дека и јас го имам истото право.
Инаку конкретно за муабетот и споредбата со другите градови во околината, ке ти одговорам најдиректно, нема таков пример, нема и неможе да има, секој град, секоја држава има своја историја, сегашност и иднина. Повеќето од градовите за кои зборуваш биле или под Аусто-Унгарија или биле главни градови на своите држави барем еден век. Скопје првин било Турска касаба, па подоцна Српска паланка, Битола во тие времиња била многу повеќе град со сите свои атрибути од Скопје, со осамостујувањето на Македонија започнува развојот и просперитетот на градот, со сите свои предности и мани. Затоа добивме еден град кој немаше Македонски идентитет, немаше европски израз, немаше историја во модерна цивилаизациска смисла, немаше урбан израз кој можеше на прв поглед да ја долови нашата националност и европската припадност. Ако мене ме прашаш по израз најблиску до Скопје беа Тирана и Ниш, и двата безлични градови со мешавина од турска и соц-реалистичка архитектура.
Треба да има сериозна опсервација дали можеше подобро, дали можеше поинаку, дали требаше поширока расправа, веројатно одговорот на сите прашања е да, но тоа секогаш може и треба, а најлошо ќе беше ништо да не се направи. Сега ти можеш оваа мое мислење да го декларираш со разни зборови, но ова се моите размислувања и мојата реалност.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3665 Posted: 20-Oct-2015 at 02:10

Не бе Бојан, не се лутам, ти од некоја причина, или без причина си лут на оваа власт, и тоа си е твое легитино право, не го оспорувам правото својот револт да го изразиш на начин за кој ти мислиш дека е соодветен, немам претензии да го корегирам твојот стил на изразување. Едноставно пробуван на ист начин да возвратам и јас, бидејки мислам дека и јас го имам истото право.
Инаку конкретно за муабетот и споредбата со другите градови во околината, ке ти одговорам најдиректно, нема таков пример, нема и неможе да има, секој град, секоја држава има своја историја, сегашност и иднина. Повеќето од градовите за кои зборуваш биле или под Аусто-Унгарија или биле главни градови на своите држави барем еден век. Скопје првин било Турска касаба, па подоцна Српска паланка, Битола во тие времиња била многу повеќе град со сите свои атрибути од Скопје, со осамостујувањето на Македонија започнува развојот и просперитетот на градот, со сите свои предности и мани. Затоа добивме еден град кој немаше Македонски идентитет, немаше европски израз, немаше историја во модерна цивилаизациска смисла, немаше урбан израз кој можеше на прв поглед да ја долови нашата националност и европската припадност. Ако мене ме прашаш по израз најблиску до Скопје беа Тирана и Ниш, и двата безлични градови со мешавина од турска и соц-реалистичка архитектура.
Треба да има сериозна опсервација дали можеше подобро, дали можеше поинаку, дали требаше поширока расправа, веројатно одговорот на сите прашања е да, но тоа секогаш може и треба, а најлошо ќе беше ништо да не се направи. Сега ти можеш оваа мое мислење да го декларираш со разни зборови, но ова се моите размислувања и мојата реалност.
еве да речеме дека потполно си во право кога вака се расфрлаш со петсто термини во една реченица...
објасни те молам каков идентитет има социјалистички станбен комиблок, со фасада во духот на класицизмот? или било кој објект од сличен карактер, преслечен или новоизграден, сеедно?
каде е тука националниот и европскиот израз и идентитет? (дополни ако пропуштам некаков вид на измислен идентитет што треба да го има градов)
без да навлегувам во дискусија по 100 пат за тоа како се што постои изградено во градов, зборено чисто стилски, потекнува од Европа и Америка, сакал да признаеш или не, сеедно...
кој е тој идентитет што го доби Скопје, со објекти набутани на сила кај што не треба да има објекти, со споменици расфрлани наоколу како да им испопаѓале при транспорт, со фасади со кои објектот треба да глуми нешто што не е и никогаш нема ни да биде, со деградирани и збришани пешачки јавни површини и зеленило и т.н.... и ова не го врши некој приватник, туку државните институции кои треба да ги доведат работите во ред... и сето тоа безредие се одразува на комплетната изградба што се врши низ градов

истиот коментар за некакви си ликови и идентитети се сервира по којзнае кој пат, и по којзнае кој пат е демантиран логички... ако збориме за идентитет, Скопје го нема, затоа што нема никаков историски градежен континуитет и секој нов психопат кој бил на власт, се обидувал да му го креира свој сопствен печат и идентитет што толку го зборите (иронично е што Ск2014 е само продолжение на сето тоа... и не ми е јасно како толку тешко е јавноста да се помири со тоа)... не е проблемот во тоа како изгледаат објектите и во кој стил се, туку во општиот хаос врз кој лежи градов

исто не ми е јасно како може да приметувате дека Ск2014 и се што е правено пред него, на пример постземјотресната изградба на градот, се од потполно ист карактер...
...што? утре со истиов муабет некој ќе збори како Ск2014 не бил идентитетот на градот и како требало да му се даде некој нов лика... абе иди бегај
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #3666 Posted: 20-Oct-2015 at 06:32
Се согласувам за фасадите, освен изгледот важна е, можеби и поважна функцијата, не мислам дека се најсреќно решение, но сепак ќе видиш дека со годините сите ние ќе заборавиме дека зад фасадата се крие друг објект. Ако сето ова го погледнеме како една целина можеби на крајот на денот ќе се согласиме дека било ова потребно иако не и неопходно.
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #3667 Posted: 20-Oct-2015 at 08:16

еден европски пример во кој првиот човек на владата и неговите најблиски соработници ги има променето фасадите еве нека не бидат на сите, ама барем на неколку објекти, во нивните главни градови.

Хитлер (Welthauptstadt Germania)
Сталин (Реконструкција на Киев, Сталинистичка архитектура, рушење верски објекти)
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3668 Posted: 20-Oct-2015 at 09:14
Весело друштво, нема што.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3669 Posted: 20-Oct-2015 at 15:21
Back to Top
crnaarapina View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote crnaarapina Quote  Post ReplyReply #3670 Posted: 20-Oct-2015 at 16:15
Vase mislenje za lokacijata? Sporeduvam mene dobra e. Na str.180 ovaj_stariov ima prikaceno slika kade sto se gleda lokacijata na postamebtot!

Edited by crnaarapina - 20-Oct-2015 at 16:20
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #3671 Posted: 20-Oct-2015 at 17:57
Originally posted by Staro Skopje

еден европски пример во кој првиот човек на владата и неговите најблиски соработници ги има променето фасадите еве нека не бидат на сите, ама барем на неколку објекти, во нивните главни градови.

Сталин (Реконструкција на Киев, Сталинистичка архитектура, рушење верски објекти)

Фино друштво.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3672 Posted: 20-Oct-2015 at 18:21

Се согласувам за фасадите, освен изгледот важна е, можеби и поважна функцијата, не мислам дека се најсреќно решение, но сепак ќе видиш дека со годините сите ние ќе заборавиме дека зад фасадата се крие друг објект. Ако сето ова го погледнеме како една целина можеби на крајот на денот ќе се согласиме дека било ова потребно иако не и неопходно.
дали ние ќе заборавиме или не, фактите ќе си останата такви какви што се...

а веќе укажуваш на перење на мозок дека е главната цел на Ск2014... да се заборави дека нешто постоело... а објектите се сведоци на историјата, дури и повеќе ти одговара да постојат како такви ако размислиш
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3673 Posted: 20-Oct-2015 at 18:23
Originally posted by kultuzin

http://setaliste.com.mk/top-vesti/makedonija/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%98-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

Spomenikot na Krali Marko vo prilep. Ima i fotografii.
споменик на Крали Марко ќе биде поставен на плоштадот Методија Андонов Ченто... не знам кој успева да пронајде логика во ова
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #3674 Posted: 20-Oct-2015 at 21:26
Originally posted by zabegan

а веќе укажуваш на перење на мозок дека е главната цел на Ск2014... да се заборави дека нешто постоело... а објектите се сведоци на историјата, дури и повеќе ти одговара да постојат како такви ако размислиш

Kakvo perenje na mozok coveku! Razbudi se...

Treba da se pomiris deka vo Makedonija nema kapacitet da se napravi nesto podobro momentalno.... da imase, ke se napravese vo poslednive 20 godini...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3675 Posted: 20-Oct-2015 at 22:37
Originally posted by iGi_PoP

Originally posted by zabegan

Kakvo perenje na mozok coveku! Razbudi se... Treba da se pomiris deka vo Makedonija nema kapacitet da se napravi nesto podobro momentalno.... da imase, ke se napravese vo poslednive 20 godini...
капацитет во која смисла?
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #3676 Posted: 20-Oct-2015 at 23:44
Originally posted by Petar Skopje

Originally posted by Staro Skopje

Фино друштво.

Богами фино друштво сте уште еден ви фали, уствари не ви фали го има погоре
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #3677 Posted: 28-Oct-2015 at 02:38
Стварно го вратиле споменичево на Мисирков пак на иста локација?

Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #3678 Posted: 28-Oct-2015 at 09:07
Мислам дека никогаш не беше ни отстрането. И се согласувам дека бедно изгледа.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #3679 Posted: 28-Oct-2015 at 11:32
Toa ne e spomenik toa e figura za igranje SHAH vo park ili skulptura za vo nekoj skolski dvor, ucilnica ili Doma da si go stavite. No nikako ne e SPOMENIK koj e dostoen da stoi vo centar na glaven grad.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #3680 Posted: 28-Oct-2015 at 18:45
споменикот на Мисирков никогаш не беше отстранет, само беше поместен при изградбата на портата и споменикот до нејзе...
инаку, фотографии како оваа докажуваат колку го упропастија просторот таму кој на некој начин беше локално иконичен, исто како рекорд на пример... што ќе беше убаво да си остане скверчето, да се поплочи целата улица до плоштад, да се додадат разни содржини, а ќе можеа и да се оржуваат разни настани без идиотски да се блокира една од најпрометните улици во градов
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 182183184185186 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.770 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.