![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 182183184185186 209> |
Author | |||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
Така де, исто како што филмските/театарските/музичките/други критичари снимаат сопствена верзија на одреден филм/претстава/албум/друго кога објавуваат критика. ![]() |
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
Коректно од тебе што си искрен и си имаш став, стилот и тонот на обраќање се твое право. Но тогаш сите ние да имаме исто право на форумов, бидејки по правило ако некој се спротивстави на твоите напади, или ако на твојата Акција што би рекол pbanks се спротивстави некој со реакција, што исто така би рекол pbanks, на тој што се спротивставува се фрлаат дрва и камења, се бара негово банирање, му се бришат постови и слично. Еве мене ноќеска ми избришаа пост само затоа што за мене Заев е лудакот, затоа што пишав дека во Струмица се узурпираат урбанистички планови и тоа за евро за Заев и евро за Вицето. Ако е демократски форумов би требало сите да имаме можност си ги кажеме своите фаворити за лудаци, и да си објаниме зошто полуделе. |
|||
![]() |
|||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||
Види King, ти се лутиш на работи дека фрлам дрвја и камења без никаква причина. Јас на тебе ти велам, дај ми пример на политичар, еве нека не биде на европско ниво, дај ми пример на премиерот од регионов, Церар во Словенија, Борисов во Бугарија или Вучиќ во Србија што сакал да го промени изгледот на сите згради на главната улица во градот - Словенска цеста во Љубљана или Кнез Михајлова во Белград. Дај ми пример на кој српски политичар му текнало да ја менува фасадата на објектот на Филозофски факултет во Белград, баш затоа што е „изградена во комунизмот“ и се наоѓа на Кнез Михајлова. Кој е тој премиер во Словенија што воопшто писнал да ја менува фасадата на зградата „Металка“, која е изградена исто во втората половина од дваесеттиот век. Да резимирам, јас ќе го повлечам мојот текст дека нашиот премиер е луд диктатор во оној момент кога ќе ми дадеш еден европски пример во кој првиот човек на владата и неговите најблиски соработници ги има променето фасадите еве нека не бидат на сите, ама барем на неколку објекти, во нивните главни градови. Ова го нема ниту во Косово! |
|||
![]() |
|||
King ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 654 |
![]() ![]() |
||
![]() Инаку конкретно за муабетот и споредбата со другите градови во околината, ке ти одговорам најдиректно, нема таков пример, нема и неможе да има, секој град, секоја држава има своја историја, сегашност и иднина. Повеќето од градовите за кои зборуваш биле или под Аусто-Унгарија или биле главни градови на своите држави барем еден век. Скопје првин било Турска касаба, па подоцна Српска паланка, Битола во тие времиња била многу повеќе град со сите свои атрибути од Скопје, со осамостујувањето на Македонија започнува развојот и просперитетот на градот, со сите свои предности и мани. Затоа добивме еден град кој немаше Македонски идентитет, немаше европски израз, немаше историја во модерна цивилаизациска смисла, немаше урбан израз кој можеше на прв поглед да ја долови нашата националност и европската припадност. Ако мене ме прашаш по израз најблиску до Скопје беа Тирана и Ниш, и двата безлични градови со мешавина од турска и соц-реалистичка архитектура. Треба да има сериозна опсервација дали можеше подобро, дали можеше поинаку, дали требаше поширока расправа, веројатно одговорот на сите прашања е да, но тоа секогаш може и треба, а најлошо ќе беше ништо да не се направи. Сега ти можеш оваа мое мислење да го декларираш со разни зборови, но ова се моите размислувања и мојата реалност. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
објасни те молам каков идентитет има социјалистички станбен комиблок, со фасада во духот на класицизмот? или било кој објект од сличен карактер, преслечен или новоизграден, сеедно? каде е тука националниот и европскиот израз и идентитет? (дополни ако пропуштам некаков вид на измислен идентитет што треба да го има градов) без да навлегувам во дискусија по 100 пат за тоа како се што постои изградено во градов, зборено чисто стилски, потекнува од Европа и Америка, сакал да признаеш или не, сеедно... кој е тој идентитет што го доби Скопје, со објекти набутани на сила кај што не треба да има објекти, со споменици расфрлани наоколу како да им испопаѓале при транспорт, со фасади со кои објектот треба да глуми нешто што не е и никогаш нема ни да биде, со деградирани и збришани пешачки јавни површини и зеленило и т.н.... и ова не го врши некој приватник, туку државните институции кои треба да ги доведат работите во ред... и сето тоа безредие се одразува на комплетната изградба што се врши низ градов истиот коментар за некакви си ликови и идентитети се сервира по којзнае кој пат, и по којзнае кој пат е демантиран логички... ако збориме за идентитет, Скопје го нема, затоа што нема никаков историски градежен континуитет и секој нов психопат кој бил на власт, се обидувал да му го креира свој сопствен печат и идентитет што толку го зборите (иронично е што Ск2014 е само продолжение на сето тоа... и не ми е јасно како толку тешко е јавноста да се помири со тоа)... не е проблемот во тоа како изгледаат објектите и во кој стил се, туку во општиот хаос врз кој лежи градов исто не ми е јасно како може да приметувате дека Ск2014 и се што е правено пред него, на пример постземјотресната изградба на градот, се од потполно ист карактер... ...што? утре со истиов муабет некој ќе збори како Ск2014 не бил идентитетот на градот и како требало да му се даде некој нов лика... абе иди бегај |
|||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Се согласувам за фасадите, освен изгледот важна е, можеби и поважна функцијата, не мислам дека се најсреќно решение, но сепак ќе видиш дека со годините сите ние ќе заборавиме дека зад фасадата се крие друг објект. Ако сето ова го погледнеме како една целина можеби на крајот на денот ќе се согласиме дека било ова потребно иако не и неопходно.
|
|||
![]() |
|||
Staro Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2692 |
![]() ![]() |
||
Хитлер (Welthauptstadt Germania) Сталин (Реконструкција на Киев, Сталинистичка архитектура, рушење верски објекти) |
|||
Градот убав никна, но го откорнаа
|
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
crnaarapina ![]() Newbiе ![]() Joined: 26-Mar-2015 Location: macedonia Online Status: Offline Posts: 14 |
![]() ![]() |
||
Vase mislenje za lokacijata? Sporeduvam mene dobra e. Na str.180 ovaj_stariov ima prikaceno slika kade sto se gleda lokacijata na postamebtot!
Edited by crnaarapina - 20-Oct-2015 at 16:20 |
|||
![]() |
|||
Petar Skopje ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Sep-2014 Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
||
Фино друштво. |
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
а веќе укажуваш на перење на мозок дека е главната цел на Ск2014... да се заборави дека нешто постоело... а објектите се сведоци на историјата, дури и повеќе ти одговара да постојат како такви ако размислиш |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
iGi_PoP ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 213 |
![]() ![]() |
||
Kakvo perenje na mozok coveku! Razbudi se... Treba da se pomiris deka vo Makedonija nema kapacitet da se napravi nesto podobro momentalno.... da imase, ke se napravese vo poslednive 20 godini... |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Богами фино друштво сте уште еден ви фали, уствари не ви фали го има погоре ![]() |
|||
![]() |
|||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
||
Стварно го вратиле споменичево на Мисирков пак на иста локација?
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
||
Мислам дека никогаш не беше ни отстрането. И се согласувам дека бедно изгледа.
|
|||
За сè има вторпат
|
|||
![]() |
|||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
||
Toa ne e spomenik toa e figura za igranje SHAH vo park ili skulptura za vo nekoj skolski dvor, ucilnica ili Doma da si go stavite. No nikako ne e SPOMENIK koj e dostoen da stoi vo centar na glaven grad.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
споменикот на Мисирков никогаш не беше отстранет, само беше поместен при изградбата на портата и споменикот до нејзе...
инаку, фотографии како оваа докажуваат колку го упропастија просторот таму кој на некој начин беше локално иконичен, исто како рекорд на пример... што ќе беше убаво да си остане скверчето, да се поплочи целата улица до плоштад, да се додадат разни содржини, а ќе можеа и да се оржуваат разни настани без идиотски да се блокира една од најпрометните улици во градов |
|||
|
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 182183184185186 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |