build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Фасади (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 117118119120121 165>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote King Quote  Post ReplyReply #2361 Posted: 05-Dec-2015 at 15:02
Originally posted by fichot

Originally posted by King

Лажни фасади да ти биле цивилизациска придобивка...
се придобивка, за нечиј џеб.

Рушење на постоечки културни обележја тоа ти е талибанство.

И да, повеќето од зградите кои се „разубавуваат“ се предземјотресни, а некои (како таа до хотел Турист) се и предвоени.

Талибанство е убав звучен атрибут, кој се користи произволно, за да се засили ефектот на слаби аргументи, нема сериозни аргументи против моделирање или префасадирање на сиви комунистичките творби. Центарот на градот доживеа ренесанса, уживам додека шетам, реки луѓе го прават истото, дефинитивно заживеа просторот.

Скроз си грешка. Уживам, оживеа градот и сл. ти е лична перцепција и никаков аргумент. А аргументи против ваквото разубавување се испишани на стотици страници по форумов и низ не знам колку стручни мислења, колумни, книги...
Впрочем еве, пак ќе прашам, зошто никој друг не го прави тоа? Зошто Германциве не ги разубават (според тебе) грдите и сиви комунистички творби низ нивните градови (последен пример со фотката од Минхен). Недостаток на вкус ли е? Не сакаат да „оживеат“ „уживаат“ итн?

Талибанство е затоа што се води по системот се што не ми е по вкус - рушам. Талибанците рушеа/рушат споменици од други култури, мвровците рушат споменици од други времиња. Тоа е тоа. Горе/долу исто.

Испишани се стотици страни на форумов и за и против, исто е и со пишувањата надвор од форумот, народот ги подржува промените, што би рекол БЦ народот е во право и кога греши, според тебе греши, според мене не, ама како и да е на крајот се е за народот и од народот. Минхен никогаш не бил дел од комунизмот, старото градско јадро околу Мариен плац е малиот ринг кај нас, со свои разлики се разбира, заедничко им е што и таму и овде луѓето се среќни.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2362 Posted: 05-Dec-2015 at 15:09
Originally posted by Bojan10

Гревче се фасадиве. Ептен цигански, ептен.

Се изгубило чувството дека сме московсо предградие,..., што дакаже човек а да не се спушти на ниво на партиски бот.

Додека се прават милионскиве фасади кои се грев за Скопје по својот квалитет, не стил, во градот се прават такви диви населби, и такви конц логори, и такви бедотија згради какви светот нема видено. Се прави пара на простоќа на народ и корумпираност на политичари.

Ха ха ха ха ха, какво лудило е ова. Ние живееме во паралелни светови, ти не си на ниво на партиски бот, никако, твојата реалност е имагинарна, твојот живот е полн со омраза, ти треба катарза. Дај освести се човече, какви логори, каква бедотија ти се сонува.
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #2363 Posted: 05-Dec-2015 at 15:48
Ако треба да сме искрени,сега градов изгледа бољи него пред ова.
Тогаш беше оставен на лук и вода,со необновени социјалистички фасади.
Полошо од тоа што беше неможеше да биде,освен ако Тирана/Приштина модел се применеше.

Проблемот е што се дадоа грдни пари и пак си остана благоречено непристоен град,само на друг начин.Ништо не се промени во однос на естетика,а во некои други сфери дури и напротив,се направија непоправливи грешки кои ако останеше како беше ќе беа премостливи и заменливи.
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #2364 Posted: 05-Dec-2015 at 16:49

Originally posted by Bojan10

Гревче се фасадиве. Ептен цигански, ептен.

Се изгубило чувството дека сме московсо предградие,..., што дакаже човек а да не се спушти на ниво на партиски бот.

Додека се прават милионскиве фасади кои се грев за Скопје по својот квалитет, не стил, во градот се прават такви диви населби, и такви конц логори, и такви бедотија згради какви светот нема видено. Се прави пара на простоќа на народ и корумпираност на политичари.

Ха ха ха ха ха, какво лудило е ова. Ние живееме во паралелни светови, ти не си на ниво на партиски бот, никако, твојата реалност е имагинарна, твојот живот е полн со омраза, ти треба катарза. Дај освести се човече, какви логори, каква бедотија ти се сонува.

За тебе Реонски центар не е конц логор?

Бедашките згради што се прават по скопските фавели не се диви населби и грев за градот? Маџир маало, Крњево, Водно, Чаир, ..., примери колку сакаш.
Додека се упропастува Скопје со идиотски фасади се упропастува паралелно и од градоначалниците и нивните бизнис интереси. Како можеш да му дозволиш да прави зграда

Ова е Скопје денес, кокошарници, фавели, конц логори и шарени фасади у мал дел од центарот.

Што е ова, може ли некој да објасни?

Каков мозок може да одобри вакво нешто

И да, за твоја жал, не се партиски членови сите луѓе во државава. Има некој на кој му се гадат фасадиве и му се гади, повраќа кога Жерновски ќе изјави дека училиштето ќе се вика „Парк“ за да не се менува името во иднина.

Edited by Bojan10 - 05-Dec-2015 at 17:08
Од чаламот си патиме!
Back to Top
one1 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote one1 Quote  Post ReplyReply #2365 Posted: 05-Dec-2015 at 16:57
Зарем сеуште се дискутира околу сево ова. Па луѓе не заборавајте дека живеете во приватна држава. Приватна татковина во сопственишто на неколку тајкуни кои се повеќе ја изолираат Македонија од Европа онаму каде што припаѓа. Ги давам двете раце дека нема слична структура ниедна држава во регионов.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2366 Posted: 05-Dec-2015 at 17:50
Јас гледам нормални слики од нормален град, со нормални згради и булевари, нормални луѓе шетаат по нив, освен на една која ти е веројатно од твојата приватна колекција на протестирање. Не гледам електрични огради, не гледам стражарници и хангари, каква изолација, какви конц логори, каква диктатура? Или можеби не ги гледам истите слики, за жал неможам а уште помалку сакам да ги гледам сликите во твојата глава.
Back to Top
kiriOK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kiriOK Quote  Post ReplyReply #2367 Posted: 05-Dec-2015 at 18:26

Јас гледам нормални слики од нормален град, со нормални згради и булевари, нормални луѓе шетаат по нив, освен на една која ти е веројатно од твојата приватна колекција на протестирање. Не гледам електрични огради, не гледам стражарници и хангари, каква изолација, какви конц логори, каква диктатура? Или можеби не ги гледам истите слики, за жал неможам а уште помалку сакам да ги гледам сликите во твојата глава.
Коментар кој најдобро го одсликува вкусот на масата во оваа држава. Важно да се има тркала и да гура,нема тука анализа,префинетост не очекувајте ни најмала...дури и сарказмот и сатирата неможе да ги препознае,нешто што е уште еден сегмент кој ги маркира припадниците на масата.
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #2368 Posted: 05-Dec-2015 at 18:41
ufff.... kaj se naogja karabinata-chudovishte od slikite na Bojan10?
Back to Top
Staro Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Staro Skopje Quote  Post ReplyReply #2369 Posted: 05-Dec-2015 at 18:48
Чаир. Најголема утеха кај овие срањчудовишта е што се крајно неквалитетни, па за некоја година ќе почнат да се распаѓаат. Освен оние на Водно, кои ќе предизвикаат свлечиште па ќе паднат долу.
Градот убав никна, но го откорнаа
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2370 Posted: 05-Dec-2015 at 19:13

Originally posted by zabegan

Се согласувам со Кутузин, секој нормален човек ке признае дека со сегашниве фасади се неспоредливи пост земјотреснитемонотони соцреалистички фазади, чувството на предградие на Москва се изгуби.
сам си се саботираш со коментариве... 90% од комиблоковите на кои им се променети фасадите во моментов, се изградени пред земјотресот

Целосно неточно.
ок, за тебе е неточно тоа што го имаш како факт и на фотографии, ако не веруваш на книги, а објективе од постот на Бојан за тебе се нешто сосема нормално и здраво.... ете до каде иде дрскоста да оправдуваш градење на Водно масивни и стуткани објекти насекаде низ градов и дивтарска околина од кршови, ѓубришта и сообраќаен хаос

не знам зошто воопшто дискутираме
честито, ти си досега најуспешен и најнапреден трол што се појавил на форумов

Edited by zabegan - 05-Dec-2015 at 19:31
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #2371 Posted: 05-Dec-2015 at 19:17
Originally posted by kiriOK

Ако треба да сме искрени,сега градов изгледа бољи него пред ова.
Тогаш беше оставен на лук и вода,со необновени социјалистички фасади.
Полошо од тоа што беше неможеше да биде,освен ако Тирана/Приштина модел се применеше.

Проблемот е што се дадоа грдни пари и пак си остана благоречено непристоен град,само на друг начин.Ништо не се промени во однос на естетика,а во некои други сфери дури и напротив,се направија непоправливи грешки кои ако останеше како беше ќе беа премостливи и заменливи.
потпис на ова
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2372 Posted: 05-Dec-2015 at 21:12
Originally posted by kiriOK

Коментар кој најдобро го одсликува вкусот на масата во оваа држава. Важно да се има тркала и да гура,нема тука анализа,префинетост не очекувајте ни најмала...дури и сарказмот и сатирата неможе да ги препознае,нешто што е уште еден сегмент кој ги маркира припадниците на масата.

Ја се гордеам што сум дел од масата, сум бил и ќе бидам, елитисти како тебе завршуваат неславно.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2373 Posted: 05-Dec-2015 at 21:13
Originally posted by Staro Skopje

Чаир. Најголема утеха кај овие срањчудовишта е што се крајно неквалитетни, па за некоја година ќе почнат да се распаѓаат. Освен оние на Водно, кои ќе предизвикаат свлечиште па ќе паднат долу.

Апокалипса
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #2374 Posted: 05-Dec-2015 at 21:30
@кинг доаѓам секогаш во македонија а оваа година се радував кога ми дојде времето да си заминам. Очајно е државата па и полошо од пред 1 година.
Таква корупција, политизација никаде не сум видел дури во косово немаш такви лудости. Господ да ни е на помош!
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2375 Posted: 05-Dec-2015 at 21:57
Originally posted by my Macedonia

@кинг доаѓам секогаш во македонија а оваа година се радував кога ми дојде времето да си заминам. Очајно е државата па и полошо од пред 1 година.
Таква корупција, политизација никаде не сум видел дури во косово немаш такви лудости. Господ да ни е на помош!

Очигледно брзо добиваш перцепции за состојбите, да те прашам искрено дали ја гледаш Македонија како твоја татковина?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #2376 Posted: 05-Dec-2015 at 22:32

Очигледно брзо добиваш перцепции за состојбите, да те прашам искрено дали ја гледаш Македонија како твоја татковина?

Каде живееш ти? Секако дека да, добро лошо од тука сум.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2377 Posted: 06-Dec-2015 at 00:26

Каде живееш ти? Секако дека да, добро лошо од тука сум.

Па како така лесно делиш негативни квалификации, доагаш еднаш годишно, за 15 дена скенираш се, и распалуваш, ја плукаш својата држава со само епизоден престој во неа, и без презентирани аргументи.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #2378 Posted: 06-Dec-2015 at 11:06

Апсолутно вистинито. Не се потребни 15 дена, доволен е еден ден.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #2379 Posted: 06-Dec-2015 at 11:20
Originally posted by Petar Skopje

Апсолутно вистинито. Не се потребни 15 дена, доволен е еден ден.

Знам знам, тебе ти е доволно минута.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #2380 Posted: 06-Dec-2015 at 11:45

Лажни фасади да ти биле цивилизациска придобивка...
се придобивка, за нечиј џеб.

Рушење на постоечки културни обележја тоа ти е талибанство.

И да, повеќето од зградите кои се „разубавуваат“ се предземјотресни, а некои (како таа до хотел Турист) се и предвоени.

Талибанство е убав звучен атрибут, кој се користи произволно, за да се засили ефектот на слаби аргументи, нема сериозни аргументи против моделирање или префасадирање на сиви комунистичките творби. Центарот на градот доживеа ренесанса, уживам додека шетам, реки луѓе го прават истото, дефинитивно заживеа просторот.

Скроз си грешка. Уживам, оживеа градот и сл. ти е лична перцепција и никаков аргумент. А аргументи против ваквото разубавување се испишани на стотици страници по форумов и низ не знам колку стручни мислења, колумни, книги...
Впрочем еве, пак ќе прашам, зошто никој друг не го прави тоа? Зошто Германциве не ги разубават (според тебе) грдите и сиви комунистички творби низ нивните градови (последен пример со фотката од Минхен). Недостаток на вкус ли е? Не сакаат да „оживеат“ „уживаат“ итн?

Талибанство е затоа што се води по системот се што не ми е по вкус - рушам. Талибанците рушеа/рушат споменици од други култури, мвровците рушат споменици од други времиња. Тоа е тоа. Горе/долу исто.

Испишани се стотици страни на форумов и за и против, исто е и со пишувањата надвор од форумот, народот ги подржува промените, што би рекол БЦ народот е во право и кога греши, според тебе греши, според мене не, ама како и да е на крајот се е за народот и од народот. Минхен никогаш не бил дел од комунизмот, старото градско јадро околу Мариен плац е малиот ринг кај нас, со свои разлики се разбира, заедничко им е што и таму и овде луѓето се среќни.

Народот, народот... наааародот. Народот плука и секне нос на улица, фрла ѓубре од тераса, се грее со срања и загаџује околина (патем, до кај сте со гасификација на Ск?), блокира паркинг, смрди у автобус итн. Ал ок.
А Минхен немал комунизам, ал ете има згради кои тука ги нарекуваш комунистички, ама ете таму се... капиталистички, и не ти пречат. И на Минхенци не им пречат, нити им ја намалуваат среќата. Само тука кај нас има таков феномен.
Уште да знам како стигна до диплома и каде го стекна тоа „знаење“.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 117118119120121 165>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.816 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.