build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Индустриски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Индустриски објекти и зони (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 35>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Online Status: Offline
  Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #421 Posted: 27-Nov-2015 at 08:11
КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА НОВА ФАБРИКА ВО ШТИП

На локација од 5800 метри квдратни од левата страна од магистралниот пат кон Радовиш, германската компанија „Семак“ во соработка со мешовитата македонско-германската фирма „Семак Фешн“ почна да гради нова текстилна фабрика која што изведувачот на работите, штипската компанија „Актива“ треба да ја изгради за шест месеци. Ќе бидат вработени 400 лица кои годишно ќе произведуваат над 300 илјади парчиња женски кошули, а со работата што ќе ја обезбедуваат и за другите штипски конфекции годишно од новиот погон ќе се извезуваат 650 илјади женски кошули.

„Морам да кажам дека фабриката ќе биде изградена мошне брзо и 400 штипски семејства ќе најдат егзистенција. Многу е важно што фабриката ја гради сериозен инвеститор од Германија и сигурен сум дека оваа градба ќе привлече нови инвеститори. На овој простор гемранската фирма Мајер-Мајер веќе е зинтерсирана да купи локација за изгрaдба на голем дистрибутивен центар. Се радувме на странските инвестироти, но пред се се радуваме на домашните инвеститори, па така пред десет дена продадовме три плаца за фабрики на наши бизнисмени. Мислам дека овој пример ќе го следат и други.“ рече на поставувањето камен темелникот на новата фабрика, градоначалникот на Штип, прим. м-р Илчо Зхариев кој зборуваше и за над 2000 вработувањa во трите фабрики во ТИР зоната кај Штип.

Сопственикот на германската компанија Лупи Штена изјави дека неговата фамилија цел век се конфекционери. Во Македонија се присутни повеќе од 20 години и вработуваат околу 1000 лица. Целото сегашно и идно прозводство е за извоз и ќе бидат снабдувани над од 2000 врвни бутици во познатите центри во Европа и во Русија каде што компанијата имала свои преставништва.

http://vostip.mk/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BF/
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #422 Posted: 27-Nov-2015 at 12:23
Би додал само колку што разбрав, оваа фабрика не е во ТИРЗ Штип туку во градската индустриска.зона во Штип.
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #423 Posted: 27-Nov-2015 at 12:27
Точно, не е во ТИРЗот.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #424 Posted: 27-Nov-2015 at 12:44
Сум го превидел тоа. Ќе ја преместам во општата тема.
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #425 Posted: 02-Dec-2015 at 19:26
Eve najtocni informacii za Gentherm vo Prilep.

Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #426 Posted: 02-Dec-2015 at 19:56
Ohhh koja dalavera e ovaj Semac. Probajte da najdete neshto za "seriozniot" investitor, koj kje vlozhuva milioni na google. Eterot ni chul ni videl za "serioznive". Tolku seriozni se milionite sho ne postoi web strana niti nikakvo info, osven rezultati od pred 2-3 dena koi se odnesuvaat tokmu na ovaa vest. Ni edna mizerna fb strana nema. Potemkin level 1.2, ne se potrebni ni paravani povekje, samo vie zamislete si deka istite postojat. da mu ja @@#$!$#$$%^&* !@$*&!%%!!
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #427 Posted: 02-Dec-2015 at 20:02
Originally posted by hcitrS

Ohhh koja dalavera e ovaj Semac. Probajte da najdete neshto za "seriozniot" investitor, koj kje vlozhuva milioni na google. Eterot ni chul ni videl za "serioznive". Tolku seriozni se milionite sho ne postoi web strana niti nikakvo info, osven rezultati od pred 2-3 dena koi se odnesuvaat tokmu na ovaa vest. Ni edna mizerna fb strana nema. Potemkin level 1.2, ne se potrebni ni paravani povekje, samo vie zamislete si deka istite postojat. da mu ja @@#$!$#$$%^&* !@$*&!%%!!

Тоа што си неписмен и што веројатно никој не може да те разбере што сакаш да кажеш ќе го оставиме на страна. Од она што го разбрав желбата ти е да плукаш врз Гентерм и тоа не затоа што знаеш нешто туку затоа што си решен тоа да го направиш по секоја цена. Во превод класичен исфрустриран партиски трол. За разлика од тебе јас имам информации од терен и знам дека веќе луѓе се вработени во фирмата и биле на обука и дека веќе е оформен и тимот кој ќе ја води фабриката.
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #428 Posted: 02-Dec-2015 at 20:14
Ne sum brat partiski, te molam,samo ne to. Tolku sum antipartiski shto ete, ponekogash sum ponesen od omrazata i nedoverbata kon partiite. Jas napraviv kratok research ne za da ja isplukam vesta, tuku ednostavno me zainteresira sho proizvodi nudi firmata.

Vo nedostig na apsolutno nikakvi informacii od drug izvor osven ovoj edniot, normalno deka odma kje go povrzam so dalaverlukot seprisuten vo nashevo opshtestvo.

Za zhal nemam informacii od teren, pa ako ti si direktno vo izvorot togash ti veruvam deka e taka, bidejki si edinstven izvor nastrana od renderot.

Inache si vo pravo deka nekolku interpunkciski znaci, bi go napravile pojasen pogorniot moj post.
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #429 Posted: 02-Dec-2015 at 20:17
Btw prijatele, tolku agresivno mi nastapi sho me ubedi deka ne sum vo pravo. Kakov Genterm poboga, prochitaj ja prvata rechenica od mojot post pred da zemesh da me izvregjash i isplukash. Pozdrav
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #430 Posted: 02-Dec-2015 at 20:29
Има нишка за ТИРЗ Прилеп, а Гентерм е таму. Инаку, една од најпотенцијалните компании која влегла во Македонија. Работи во сегмент што страшно се шири, а нарачките што ги обезбедуваат за оваа фабрика во Прилеп, сигурен сум дека ќе ја направат гигант за наши услови и ќе одат многу повеќе од 2000 вработени.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #431 Posted: 02-Dec-2015 at 20:33

Btw prijatele, tolku agresivno mi nastapi sho me ubedi deka ne sum vo pravo. Kakov Genterm poboga, prochitaj ja prvata rechenica od mojot post pred da zemesh da me izvregjash i isplukash. Pozdrav

Јас одма ќе се извинам ако погрешно сум те разбрал. Мислев дека пишуваш за гентерм и затоа мислев дека си еден од многуте тролови кои без никакви информации се јавуваат само за да плукат. Ме иритира таквиот однос особено за работи кои од прва рака знам дека не се така. Затоа и толку агресивно пристапив. Инаку стојам на тоа дека постовите ти се многу хаотични и неразбирливи. Една од причините е сигурно и латиничното писмо. Но затоа што и јас го употребувам немам лице да те критикувам за тоа
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #432 Posted: 02-Dec-2015 at 20:35
A be izgleda nikoj ne svati sho se deshava. Od pochetokot zboruvam za SEMAC, odnosno postot na Dzole od 27mi nov, pogore od postot za Gentherm. Ne ni go zabelezhav toj post za gentherm pred burnata reakcija na kultuzin.
A deka vo prilep aktivno se gradi, toa znam, sum go videl i vo zhivo.
Bashka ako stanuva zbor za web prostorot , kaj gentherm nema nikakva zamerka. Poz
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #433 Posted: 02-Dec-2015 at 20:38
Originally posted by kultuzin

Јас одма ќе се извинам ако погрешно сум те разбрал. Мислев дека пишуваш за гентерм и затоа мислев дека си еден од многуте тролови кои без никакви информации се јавуваат само за да плукат. Ме иритира таквиот однос особено за работи кои од прва рака знам дека не се така. Затоа и толку агресивно пристапив. Инаку стојам на тоа дека постовите ти се многу хаотични и неразбирливи. Една од причините е сигурно и латиничното писмо. Но затоа што и јас го употребувам немам лице да те критикувам за тоа

Uzhivaj, se deshava
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #434 Posted: 02-Dec-2015 at 20:44
Originally posted by Navigator

Има нишка за ТИРЗ Прилеп, а Гентерм е таму. Инаку, една од најпотенцијалните компании која влегла во Македонија. Работи во сегмент што страшно се шири, а нарачките што ги обезбедуваат за оваа фабрика во Прилеп, сигурен сум дека ќе ја направат гигант за наши услови и ќе одат многу повеќе од 2000 вработени.

Она што јас се надевам дека еден ден ќе се случи, е дека кога ќе се намножат добавувачите на автоиндустријата ќе се одлучи и некој автомобилски концерн да инвестира во Македонија.
Back to Top
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #435 Posted: 03-Dec-2015 at 10:31

http://www.blusen.de
Back to Top
hcitrS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote hcitrS Quote  Post ReplyReply #436 Posted: 03-Dec-2015 at 15:06
Originally posted by <Fresno>

http://www.blusen.de

Oks, fala
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #437 Posted: 04-Dec-2015 at 09:58
СТАРТУВА СО РАБОТА „ЛЕВИДИАГРО“, НАЈГОЛЕМАТА ФАБРИКА ЗА ОРИЗ

Оваа турска инвестиција тежи 4 милиони евра, а во фабриката за почеток ќе се вработат над 100 лица

Во Кочани денеска се отвори најголемата фабрика за ориз во Македонија. Станува збор за браунфилд инвестиција на турската компанија „Левидиагро“, со почетен капитал од 4 милиони евра. Во компанијата ќе бидат директно и индиректно вработени над 100 лица, а таа ќе биде најголемиот капацитет за производство на ориз. Фабриката е лоцирана во старите простории на „Жито Ориз“ - Кочани и поседува најсовремена технологија за производство на ориз со годишен капацитет од околу 30 илјади тони.

„Македонскиот ориз е со висок квалитет. Свесни сме за потенцијалот и инвестицијата е насочена за развој на оваа земјоделска гранка. Со производниот капацитет, покрај што ќе го снабдуваме домашниот пазар со висококвалитетен ориз, ќе ни се овозможи да одговориме и на потребите на европските пазари. ’Левидиагро’ се обидува да воспостави нови односи со земјоделците. Вложивме средства во сопствена лабораторија за проверка на квалитетот на оризот, а наскоро започнуваме соработка со Институтот за земјоделство за заеднички контроли на квалитетот“, изјави генералниот менаџер на „Левидиагро“, Али Созер.

Компанијата во моментов се обидува да најде соодветно земјиште од 100 хектари, што ќе се користи за производство на семе, со што почетната инвестиција ќе се зголеми за уште 600 илјади евра, а бројката на директни вработувања за нови 50.

„Имаме намера да го развиеме целосно овој сегмент каде што има недостиг од едукација. На пример, голем е бројот на земјоделци кои не користат сертифицирано семе за садење. Идејата е да создадеме македонско семе и целосно да го замениме сегашниот увоз на семенски материјал. Во исто време да развиеме целосна програма за производство на леќа, наут, грав и слични производи кои имаат сличен технолошки процес на производство како оризот“, објаснува Али Созер.

Ова е најсовремена фабрика во Македонија што работи според регулативите на Европската унија за преработка на ориз. Во фаза на финализација се договори за извоз на македонскиот ориз во Србија, Косово, Албанија и Турција.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=A0E2E9FDC71AF243B60C9CC7BBF9FB31
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #438 Posted: 07-Dec-2015 at 14:00
Почна изградбата на логистичко дистрибутивен центар на „Тинекс“ во Петровец

Македонија / недела, 6 декември 2015, 15:59

.

.

Во индустриската зона Чојлија во општина Петровец денеска почна изградбата на логистичко дистрибутивен центар на „Тинекс“ со големина од 22.000 метри квадратни, инвестиција вредна околу 14 милиони евра.

тинекс

На почетокот на поставувањето на камен темелникот присуствуваа премиерот Никола Груевски, министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски, инвеститорот Владимир Тодоровиќ и градоначалникот на Општина Петровец Борче Митевски.

Инвестицијата на „Тинекс“, како што информира премиерот Груевски, се проценува на околу осум милиони евра со кои до крајот на следната година на површина од 11.000 метри квадратни се очекува да се изгради новиот логистичко-дистрибутивен центар.

– Со неговата изградба ќе се отворат околу 100 нови работни места со што „Тинекс“ продолжува да биде еден од најголемите работодавачи меѓу ланците на маркети во Република Македонија, рече Груевски.

Според него, Петровец прерасна во една од најинтересните општини за инвеститорите, што се покажува и преку 77-те парцели во зоната Чојлија, кои се продадени, а на 17 од нив веќе се градат фабрики и дурги објекти.

– За околу еден месец се очекува да се пушти новата фабрика на македонско-австриската фирма Квембергер. За неколку месеци се очекува да почне со работа новата италијанска болница на „Еуроиталија“, а поголем број други компании се подготвуваат за своите инвестиции тука во Чојлија, истакна Груевски.

Премиерот го поздрави деловниот потфат на Тинекс за општествената улога во државата и најави проширување на зоната Чојлија и отворање можност за нови инвестиции.

– Тука во Чојлија се спремаат да градат и други инвеститори, а ние како Влада заедно со Општината се спремаме да ги обезбедиме сите потребни процедури за проширување на зоната и отворање можности за влез на нови инвеститори во Петровец. Интересот е голем и во таа насока, покрај оваа зона, заедно со Општината започнавме со постапка за пренамена на земјоделско земјиште во градежно со цел да се отвори можност за изградба на дополнителни две индустриски зони. Едната помеѓу Ржаничино и Катланово, а втората меѓу Ржаничино и Таор, истакна Груевски.

Двете зони очекува да овозможат преку 20 хектари ново земјиште на кое ќе може да се лоцираат нови објекти, нови фабрики и да се отворат нови работни места.

– Тоа е нашата цел, тоа е нашата заложба за која постојано работиме, а ваквите настани се само мотив повеќе да продолжиме да работиме на подобрување на бизнис климата, да креираме и поттикнуваме услови за нови домашни и странски инвестиции и на тој начин да продолжиме со добрите економски резултати на Република Македонија. Со истото темпо и енергија продолжуваме и понатаму, рече Груевски.

Инвеститорот на логистичко дистрибутивниот центар, Тодоровиќ информира дека објектот ќе се гради во две фази. Во првата фаза ќе се гради објект со површина од 11.000 метри квадратни, инвестиција од осум милиони евра. Со исто толкава површина ќе биде и втората фаза за што ќе бидат инвестирани шест милиони евра. Во двете фази ќе бидат вработени по 100 лица.

– Логистичкиот центар ќе биде опремен со најсовремена опрема за прием, складирање и испорака на стоки до малопродажните места што ги има нашата компанија во својот состав. Посебна предност ќе биде компјутерскиот софтвер со кој ќе се менаџира целокупното работење и ќе овозможи навремена и експедитивна достава, дистрибуција на стоките до маркетите, подготовка и обработка на транспортната придружна документација со што и грешките ќе бидат сведени на минимум, рече Тодоровиќ.

Посочи дека на вработените во овој логистички центар ќе им биде на располагање кујна во која ќе се подготвува топол оброк, соблекувални, тушеви и други помошни простории.

Градоначалникот Митевски нагласи дека со поддршка на Владата општината ќе продолжи во проширување на индустриската зона Чојлија бидејќи имало огромен интерес.

– Ова е најголемата индустриска зона во општината, на површина од 196 хектари. Во тек е проширување за уште 28 хектари, што значи за уште минимум 25 нови инвеститори, истакна Митевски.
http://denesen.mk/web/?p=383757
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #439 Posted: 29-Dec-2015 at 10:51
28.12.2015, 17:09

Почна да се расчистува теренот за леарница во Пробиштип

И покрај реакцијата на екологистите за ново загадување, експертите тврдат дека се работи за таканаречена „зелена индустрија“

Иван Бојаџиски

Штип – Штипска „Актива“ започна со подготовка на локацијата на која ќе се гради леарница чиј инвеститор е „Кранфилд Фаундри“. Оваа компанија е регистрирана во 2012 година на Фарските Острови, а во нашата држава има регистрирано фирма-ќерка. Проектот за леарницата е на студиото „Атрум“ од Штип, а планирано е да се протега на површина од 8.000 квадратни метри. Објектот треба да биде изграден до крајот на идната година. Локацијата е во индустриската зона „Неокази“, во непосредна близина на фабриката за акумулатори „Таб-мак“. Инвестицијата е вредна 20 милиони евра, а во овој капацитет ќе бидат вработени 250 лица.

Обелоденувањето на намерата да се гради леарница во рударскиот град ги крена на нозе екологистите кои обвинија дека градот кој бил загаден од стогодишното работење на рудникот „Злетово“ дополнително ќе се загадува од новиот капацитет. Но, експертите тврдат дека загадување нема да има.

„Не се работи за топилница која за свое производство користи руда, туку станува збор за леарница од најсовремен тип која поради квалитетот на производите не може да користи нечисти материјали. Тоа важи за сите современи леарници во светот, па и за леарницата која ќе се гради во Пробиштип“, вели Дејан Мираковски, професор на штипскиот универзитет „Гоце Делчев“, кој ја правеше проценката за влијанието на овој капацитет во сегментот на загадувањето на воздухот.

Мираковски појаснува дека во овој случај не се работи за загадувачка, туку спротивно, за таканаречена „зелена индустрија“. Тоа го образложува на следниов начин:

„Леарницата ќе преработува производи кои ја загубиле својата употребна вредност, железо и челик, кои со рециклажа добиваат нова употребна вредност. Леарницата во текот на една календарска година ќе преработи 35.000 тони секундарни суровини и сурово железо со користење челик од чистите класи, што значи на еден посебен начин ја чисти животната околина од отпадни материјали. Технологијата е германска, таа обезбедува еколошки прифатливо работење, металите се топат без употреба на горива, со што се избегнува каква било емисија на гасови, додека емисијата на прашина е значително помала. Најсовремените филтри кои ќе бидат употребени овозможуваат прочистување од 99,99 проценти при што емисијата на прашина достигнува ниво од само 5-10 милиграми на кубен метар, а дозволеното ниво е до 20 милиграми“, укажува професорот Мираковски.

Според него, проценетите емисии на прашина на годишно ниво ќе изнесуваат 23 тони, што е еквивалент на прашината која ја емитуваат оџаците од 300 домови кои се греат на дрво. Тој факт, смета Мираковски, јасно става до знаење дека во однос на оваа инвестиција не може да се говори за штетно влијание врз животната средина.

„Во светот има леарници со далеку поголем капацитет од оваа што ќе се гради во Пробиштип, најголем дел од нив локациски се речиси ’залепени‘ за градовите, а дел се и во населбите во кои луѓето живеат. Ние не смееме индустрискиот развој да го прифаќаме како загадувач на животната средина, наше е само да бараме новите индустриски капацитети во однос на својата технологија да ги применуваат најновите стандарди и да ги имаат застапено најновите мерки за безбедност во секоја смисла, па и во смисла на чистата животна средина. Во овој случај, треба да се има на ум и фактот дека отпадот кој е инертен може да се користи за затворање на старите депонии, како и за некои индустриски гранки“, вели Мираковски.

http://www.utrinski.mk/?ItemID=73BDF71A3EB13E459B82937FD4BCD491
Back to Top
Navigator View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Navigator Quote  Post ReplyReply #440 Posted: 09-Jan-2016 at 16:20
Нова браунд филд инвестиција, фабрика за чипс во битолско Кравари

– Инвестицијата на нашиот сограѓанин Горданчо Мирчевски во родниот крај е типичен пример за голем број Македонци кои ниту далечината, ниту времето, ниту пак стандардите на високо развиените земји не ги одделија од својата татковина. Македонија во своето поблиско и подалечно минато беше изложена на голем одлив на население. Многумина заминаа, но никогаш не заборавија на Македонија. Секогаш кога може македонската дијаспора помага во секоја смисла на зборот. За жал, многу наши луѓето кои во минатото сакаа своето занење и својот тешко заработен капитал да го вложат во својата татковина беа соочени со бројни потешкотии и недоразбирања. Сепак оваа Влада ја промени таквата слика и повеќе години наназад ние интензивно работиме на зацврстувањето на релациите со македонската дијаспора и нејзино анимирање за вклучување во актуелните општествени политички реформски и бизнис процеси во Македонија, рече Груевски.

За време на денешната свеченост премиерот Груевски уште еднаш потсети дека кај нашите во дијаспората има извонредно богатство на искуство и потенцијал, знаење и умешност што можат да придонесат за напредок на Македонија во секој поглед и посебно во делот на бизнис и економската соработка.

Цел текст
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2021222324 35>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.316 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.