![]() |
![]() |
![]() |
НЛБ Тутунска банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 19> |
Author | |
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ја загледав западната страна. Се гледа доле цела е стакло. Ваљда смениле, а може и само пробуваат!
Edited by lslcrew - 05-Nov-2008 at 12:26 |
|
![]() |
|
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
Definitivno se raboti po ovoj render , jas kolku sto primetiv koga pominuvav mermerot e identicen kako na renderov
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ја изгледа сум се помешал со она стаклото над влезот!
![]() |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
дефинитивно си помешал, нема шанси од коа наредија еден тон мермер да го покриваат сеа со стакло. |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Зградава е добра, ама за во Ѓорче или Автокоманда (заедно со Рамстор)...штета...
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Во принцип се сложувам со тебе и се надевам дека во иднина објектите како Рамстор ќе се дислоцираат од центарот. Но каде ја гледаш причината за ваква ситуација на терен? И дали сепак не сметаш дека во ситуација кога тој плац зјаеше празен со децении наназад Рамстор и другите објекти кои се градат или пренаменуваат во околината не му даваат една сосема нова функција и какво такво достоинство на строгиот центар на Скопје? Edited by pbanks - 06-Nov-2008 at 13:19 |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
најверојатно главната причина што многу скопјани градот не си го доживуваат како град се токму тие големи неизградени површини (или остатоци од некакви ниски селски куќички како Ново маало во центарот на градот), што и на мене прилично ми смета...искрено, повеќе очекував од објективе и мислам дека се тотална утка во поглед на урбанистичката поставеност (како слободно-стоечки објекти), употребените материјали и обликувањето, посебно Рамстор со неговата фамозна јужна фасада, покрај која поминувам, се осеќам како да сум во фабричкиот круг на железара....а што се однесува за објектов на НЛБ, немам некој строго дефиниран став (до се догради до крај), ама не ме воодушевува затоа што е конвенционален - лентовидно распоредени прозори од столб до столб, малце стакло, искористен габарит (до даска), некакво машинско одделение горе (или што и да е) што се гледа од каде да се свртиш и никаква пластика...во големите градови во светот, банките се тие што стимулираат изградба на објекти што се последен збор во архитектурата, нивните централни згради се дел од еден постојан натпревар меѓу нив на сите полиња, па и во архитектурата....на жалост објектов е еден од редицата такви со провинцијален карактер, кои малку повеќе ги има во Скопје, или барем јас така го гледам...
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Повторно се сложувам со тебе особено за јужната фасада на Рамстор. Кога сега таму ќе се изгради хотелот на Резидор и Јужен булевар веројатно ќе добие друга функција па фасасдата на Рамстор ќе стане и реален проблем (сега на Јужен само се транзитира па тоа до некаде ја смалува трагедијата). И она што го велиш за НЛБ е се на место. Незнам каков е точен есапот во сето ова. Колку што знам проектов почна од локалниот партнер на Рамстор (ако не се лажам газдата на Евроазија). Дали проектов е негова визија за модерна зграда а НЛБ само добива клуч на рака (бидејќи НЛБ реално се вклучи доста подоцна, првично планирано беше објектов да биде BEKO центар) или пак ние имаме преголеми очекувања од "словенците" незнам. Веројатно и стандардите на самите нас ни се толку многу нарушени така да му се радуваме на се што е подобро од куќата на Мајка Тереза. Затоа иако во принцип се сложувам со тебе од друга страна се радувам дека сепак просторов нема да се унакази со некаква вратоломија туку ќе биде само досадно конвенционален. Функционално во секој случај тој дел од градот ќе се препороди и ќе се интегрира дефинитивно во центарот (до пред 3 години Мито Хаџи Василев беше само една транзитна улица и дупка во сред центар пополнета со правливи паркинзи и дрвени баракички). Останува да се надеваме дека еден ден кога ќе се згусне центарот и ќе нема празни локации, кога ќе ни се среди системот на вредности, ќе се воведе ред во државава и ќе ни се изостри вкусот за естетика ќе се создадат реални услови како што и самиот кажа барем Рамстор да се исфрли од тој дел од градот и да се пополни со објекти кои многу повеќе му прилегаат на центар на град кој претендира да биде метропола. Edited by pbanks - 24-Jan-2009 at 22:57 |
|
![]() |
|
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
Нели дел од зградава требаше да биде катна гаража.
А во последниве постови немате спомнато ништо. Знае ли некој што се случи со тоа? |
|
build.mk, гради форумска историја
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Делот кон Рамстор треба да е катна гаража но колкав процент од него незнаеме. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Еве една тура фотки од денеска.... Некои детали кои мислев дека ќе бидат лоши испаднале добри а други сосема обратно. Навистина завршивме веројатно со најошата варијанта на објектот од оние што се провртеа во нишкава како рендери.
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 Вертикаливе со кои е прошарана цела фасада не ме воодушевуваат воопшто ![]() ![]() 6 ![]() 8 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
За овој објект во кои сепак доста е вложено, штета е што спојот меѓу двата дела од зградата е толку нискобуџетен.
|
|
![]() |
|
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
Сепак ова е еден од подобрите инвестиции во последно време што се изградија во скопје
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Ме разочара.. Особено со профиливе, толку се излитени више аман!
1. ![]() 2. ![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() P.S. За кои профили збориш? |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
![]() алуминиумските профили од страна што ги испоставаа насекаде како паверите Салата „Борис Трајковски“ е цела со такви профили |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Досега кај нас рендерите беа нереални пошто објектите обично беа доста подобри, сега рендерите пак не се реални само сега се подобри од реалноста
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Ја заборави Гема2. И таму рендерот е подобар од реалноста. |
|
![]() |
|
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
Е да во право си, некако повеќе ми се допаѓа кога рендерот е полош барем на крај колку толку ќе бидеш пријатно изненаден
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 19> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |