![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Мајка Тереза |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 23> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Зградите највеќе се исти или слични, но како што гледам ни тогаш не било баш добро вклопено. Мене сепак ми беше повеќе зборот за просторното вклопување - на пример сега таа црква комплетно би го блокирала влезот во Дом на АРМ, а сето тоа заради желбата да ја „возобновиме“ на некоја блиска локација каде што некогаш била. Поентата ми беше дека не може после 50 години да ни текнува на вакви возобновувања, кога условите веќе не го дозволуваат тоа. Едит: си додал коментар во постот, па да реплицирам и на тоа. Не знам како конкретно стојат работите со реконструкцијата на објектот во Берлин кој го спомнуваш, но сум прилично сигурен дека се вклопува и не се прави вака фушерски како кај нас. А генерално за Берлин можам и да разберам дека има потреба од такви работи, затоа што берлинскиот ѕид и неговата околина оставиле голема лузна која сега треба да се пополни и со тоа се спои градот и физички и во свеста на граѓаните. А и „layout"-от на Берлин во огромна мерка е останат ист како оној пред втората светска војна. Во Скопје немаме таков случај, туку напротив имаме сосема нов „layout“ на градот кој не дозволува да си ги вметнуваме објектите од старо скопје кога ќе ни текне нас. Edited by Cloverstack - 31-Oct-2008 at 14:33 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
![]() Мислам дека главна пречка за автентична реконструкција на католичката црква би била зградата позади (каде што е сега автобуската рекорд). Таа веројатно не постоела порано. Како и да е јас сум против било какви реконструкции во овој дел мислам дека статуа на Мајка Тереза беше сосема доволно и немаше потреба ни од црква ни од спомен куќи разни. |
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
како и да е, касно е сега да се дискутира
![]() на википедија има се за градската куќа во Верлин која сега на големо повторно се гради според стариот дизајн: http://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_Stadtschloss |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
абе берлин си е берлин, скопје си е скопје, а и во берлин не одат со целосна реконструкција на градот, туку со една зграда која има некакво значење
но сепак кога би требал да бирам меѓу црквата и куќата би ја избрал црквата, а невклопеноста постоела и уште пред земјотресот кога ги изградиле околните згради сепак, се повторувам но мислам дека споменик и спомен плоча си беа најдобри и дека не требаше да се гради ништо |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Како самиот објект по себе да не не вади од памет доволно па потребни се и вакви "бистри" анализи
![]()
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=575334E4B808A2429EB00B2368922822 Edited by pbanks - 07-Nov-2008 at 10:31 |
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
ова мислам треба да остане забележано. ќе беше интересно да направат реплика на старата(камената) куќа на мајка Тереза, ем спроти лумикс ќе се добиеше еден контраст од изворно и модерно, но со иста висина, па и впечатокот ќе беше уникатен!
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() Edited by lslcrew - 06-Dec-2008 at 17:19 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ако веќе правеле измени се надевам дека вметнале и целосно рушење од кога ќе се комплетира скроз објектот....
|
|
![]() |
|
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
proektov ne go biva,pogrd nemozele da napraat,a dupkata ubavo sto ja zatnale,poubavo mislam deka ke bide bez nea...
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Многу ми е криво што во Скопје многу ретко гледам странски туристи, а кога ги гледам тоа е баш на ова место, еее како ќе се претставуваме на целиот свет се до наредниот земјотрес во Скопје (што изгледа бункеров ќе го преживее)...секојдневно откривам нови детали на чудово што не би можел ни да си ги замислам...посебно ме импресионираат трите мали прозорчиња напред (со различни димензии ?!?), оптичка варка, трик или уште една велемајсторска мудроштина!????
|
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
stranski turisti doagat vo skopje i ohrid tie sakaat nesto kulturno sega pak ke dojdat da ja vidat kukata na majka teresa (mislam sigurno 6 moji prijateli sto sakaat pak da dojdat)
|
|
![]() |
|
Борјан Сми ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Скопје, Македо Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Зошто е коцка подобра од ова? Подобро се вклопува? Во што? Како во неа се рефлектира околината?
Некој ја спомна пирамидата на Јао Минг Пеи. Баш за тој објект имало многу спротиставени ставови. Многу стручњаци тврделе дека не е добар, бидејќи не соодветствувал со околината. А неговата големина е во контрастот. Според мене е потешко да проектираш објект со едноставна форма, пр. коцка, бидејќи мора да имаш многу прецизно објаснување зошто е само коцка. Само коцка е многу непријатна за гледање, депресивна, монотона, па затоа мора да е оправдана. Во овој случај мислам дека не е соодветна, бидејќи Мајка Тереза не била ни оддалеку таква личност. Не покажува македонска архитектура, некој рече. т.е рече: нема врска со македонска архитектура. Дали музејот на Евреите во Берлин од архитект Даниел Либескинд има враска со Евреи? Тој објект е одличен пример за пристапот во смислување на формата на градбата во однос на нејзината намена. Било кич. Дали ако нешто е шарено е кич? Дали Хундертвасер е кич? Дали истоимената зграда во Виена се вклопува во околината која е една индустријалистичка архитектура, а конкретната зграда е бајка? Дали ако куќата на Мајка Тереза излезе добра сите тука што плукаат по неа ќе се корегираат себе си? Ова не се однесува само на овој објект, туку на се во нашето општество. Битно не се слагаме. А дали е направена соодветна анализа не е битно. Јас не ја оценувам куќата на Мајка Тереза затоа што не се чувствувам компетентен. Лично не ја разбирам сеуште и затоа неможам да дадам мислење дали е добра или не. Најбитно е да не заборавиме дека мајсторите од кои учиме архитектура во своето време биле сметани за чудаци, додека не ги реализирале своите објекти. Сега ги сметаме за богови. |
|
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Добредојде Борјан
Еве ќе го изнесам мојот личен став во врска со она што го кажуваш. Јас на пример никогаш не бев воодушевен од коцката на Португалецот, но кога го видов ова чудо дефинитивно ми стана многу помила. Исто така никогаш не се занимавав со тоа дали и колку проектов на Вангел има елементи на македонска архитектура. Проектов има елементи на се и сешто и ткму тоа е проблемот. Вангел насадил се што му паднало на памет и тоа дефинитивно ми делува многу невкусно. Чудово не е кич затоа што е шарено, туку затоа што е во ужасно лош вкус а сепак претенциозно до немајкаде и со тоа идеално се вклопува во дефиницијата на кичот. Дали ќе се корегирам ако објектов излезе добар? Не знам како може да излезе добар освен ако тајно не работат по сосема друг проект... За тоа дали имало соодветна анализа исто не се слагам. На големо се образложуваше се што не е во ред со овој проект. Токму напротив, немаше ништо во обратен правец (што ќе го оправда проектов) освен самобендисаните изјави на авторот. Да те потсетам и на прекршените правила во изборот и насила истурканиот втор конкурс што доволно зборува колку бил издржан проектов на Вангел. И за крај - Вангел дефинитивно не е никаков мајстор, а уште помалку бог. Тој е обичен негативец (моментално политички подобен) кој своите глупости ги наметнува единствено со помош на недозволива политичка интервенција, а во архитектурата не смее да има такво политиканство. Ако Вангел го бивало барем малку, на негова возраст до сега требало да создаде некаква вредност што нема да биде признаена само во Македонија и тоа само во поволни по него политички времиња. |
|
![]() |
|
Борјан Сми ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Скопје, Македо Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Се слагам дека не треба политички да се гради. Тоа е контрапродуктивно. Но така е во Скопје уште пред осамостојување. ААМ и ДАГС отсекогаш не се слагаат!
Кои објекти ги приложуваш како потпора на тоа дека Вангел Божиновски е лош архитект? Мене лично ми се допаѓа да има и невообичаени објекти. Дали е Вангел Божиновски мајстор ќе покаже времето. А за анализата како што реков и пред тоа, се однесуваше на се, не само на оваа тема. Се однесува на идејата дека треба да се штрајкува за да нема ограда на градилиште, за тоа дека за секоја табла за нов објект што ќе се закачи негде се отвара дискусија и повеќето коментари се од типот : СР*ЊЕ! Како може некој со таков коментар да се смета компетентен за оцена на некој кој прошол некој мисловен процес. Ако некому нешто не му се допаѓа, има соодветен начин тоа да го искаже. Сигурно не со пцости и вулгарности. Особено што сметам дека треба точно да се наведат позициите со кои не се согласува, а по можност и да се наведе како тој што коментира би направил за да биде во ред. На ова кај нас има коментари од типот: "па од кај јас да знам како треба тоа не е моја работа!". Сметам дека за да можам да речам дека знам дека не е во ред т.е да мојата критика да вреди нешто, а не да е само уринирање во ветер, треба да го знам решението на проблематиката, односно да имам став како треба да се реши. Резимирам: Оцена, било да е позитивна или негативна, треба да се прифати само ако е напишана на ниво на критика. Ако е напишана на ниво на чаршиски муабет, соодветно никој не треба да ја зама предвид. И да е многу лош објектот коментарот СР*ЊЕ покажува колку коментаторот незнае да каже што е лошо и обратно. |
|
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() Генерално се слагам со пристапот кон тоа како треба да се оценуваат/критикуваат објектите па и пошироко. Но токму за вангеловата спомен куќа мислам имаше еден тон издржани критики и во стручната и во пошироката јавност. Сите тие се дрско се изигнорираа и целата работа се сведе на тоа дека каде што има сила нема правдина... тоа е поразително. Инаку конкретно за проектов имаме различни вкусови, но колку и да не се согласувам со тебе сепак го ценам твоето мислење, особено што добро го образложи. А за Вангел... Не можам да приложам објекти како потпора на тоа дека Вангел е лош архитект, токму обратно - недостатокот на нешто по што тој би бил препознатлив „по добро“ говори дека не се истакнал баш. Очигледно може да се „истакне“ само во за него поволна политичка клима... Неговиов проект за спомен куќа на Мајка Тереза и начинот на кој е протуркан е исто така добар индикатор по кој можеме да го вреднуваме дотичниот господин (и не само како архитект). Edited by Cloverstack - 12-Dec-2008 at 17:27 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
фасада и пол...ред природни, необработени камења, бел креч и на врв стакло...
грозно |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 23> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |