build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спомен куќа на Мајка Тереза

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 23>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
4 [5.41%]
1 [1.35%]
2 [2.70%]
3 [4.05%]
3 [4.05%]
6 [8.11%]
1 [1.35%]
7 [9.46%]
5 [6.76%]
42 [56.76%]
You can not vote in this poll
Total votes: 74   Average: 2.85

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Online Status: Offline
  Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #101 Posted: 31-Oct-2008 at 14:26

Зградите највеќе се исти или слични, но како што гледам ни тогаш не било баш добро вклопено. Мене сепак ми беше повеќе зборот за просторното вклопување - на пример сега таа црква комплетно би го блокирала влезот во Дом на АРМ, а сето тоа заради желбата да ја „возобновиме“ на некоја блиска локација каде што некогаш била. Поентата ми беше дека не може после 50 години да ни текнува на вакви возобновувања, кога условите веќе не го дозволуваат тоа.

Едит: си додал коментар во постот, па да реплицирам и на тоа. Не знам како конкретно стојат работите со реконструкцијата на објектот во Берлин кој го спомнуваш, но сум прилично сигурен дека се вклопува и не се прави вака фушерски како кај нас.
А генерално за Берлин можам и да разберам дека има потреба од такви работи, затоа што берлинскиот ѕид и неговата околина оставиле голема лузна која сега треба да се пополни и со тоа се спои градот и физички и во свеста на граѓаните. А и „layout"-от на Берлин во огромна мерка е останат ист како оној пред втората светска војна. Во Скопје немаме таков случај, туку напротив имаме сосема нов „layout“ на градот кој не дозволува да си ги вметнуваме објектите од старо скопје кога ќе ни текне нас.

Edited by Cloverstack - 31-Oct-2008 at 14:33
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #102 Posted: 31-Oct-2008 at 14:28

Мислам дека главна пречка за автентична реконструкција на католичката црква би била зградата позади (каде што е сега автобуската рекорд). Таа веројатно не постоела порано.

Како и да е јас сум против било какви реконструкции во овој дел мислам дека статуа на Мајка Тереза беше сосема доволно и немаше потреба ни од црква ни од спомен куќи разни.
Back to Top
anDarko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote anDarko Quote  Post ReplyReply #103 Posted: 31-Oct-2008 at 14:42
како и да е, касно е сега да се дискутира Roll%20eyes

на википедија има се за градската куќа во Верлин која сега на големо повторно се гради според стариот дизајн:
http://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_Stadtschloss
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #104 Posted: 01-Nov-2008 at 01:05
абе берлин си е берлин, скопје си е скопје, а и во берлин не одат со целосна реконструкција на градот, туку со една зграда која има некакво значење
но сепак кога би требал да бирам меѓу црквата и куќата би ја избрал црквата, а невклопеноста постоела и уште пред земјотресот кога ги изградиле околните згради
сепак, се повторувам но мислам дека споменик и спомен плоча си беа најдобри и дека не требаше да се гради ништо
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #105 Posted: 07-Nov-2008 at 00:17
Како самиот објект по себе да не не вади од памет доволно па потребни се и вакви "бистри" анализи Crazy

Спомен-домот - футуристичка проекција на куќата на Мајка Тереза

Макета на некогашната куќарка на Мајка Тереза

Објектот е футуристички, ни малку не личи на некогашната куќа на Мајка Тереза. Во проектот едвај се забележуваат карактеристики на традиционалната македонска архитектура. Ова се најчестите коментари на минувачите на улица „Македонија“, каде што интензивно се гради спомен- домот во чест на најпозната скопјанка. Веќе е најавено дека тој ќе биде единствениот објект не само во Скопје туку и во државава изведен делумно со специфични материјали, како што се стаклата на делот од фасадата и топката што ќе се постави на врвот од објектот. Тој ќе поседува и специфична конструкција, која во делови се изведува како еден вид скулптура.

Колку и да е намерата да се изгради мултимедијален центар во чест на Мајка Тереза, а не реплика на нејзината некогашна куќа, се чини дека, сепак, неприфатливо е објектот да биде толку многу различен од архитектурата и од времето во кое живеела и растела Гонџа Бојаџиу. Бидејќи и надворешноста на објектот треба да асоцира на времето на најпозната скопјанка, а не само поставките кои ќе бидат дел од нејзината спомен- куќа. Вака излегува дека духот на македонската култура во целиот проект е запазен во минималистички граници.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=575334E4B808A2429EB00B2368922822

Edited by pbanks - 07-Nov-2008 at 10:31
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #106 Posted: 07-Nov-2008 at 09:42
Футуристите во гроб се превртуваат од футуризмов
http://en.wikipedia.org/wiki/Futurist_architecture
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #107 Posted: 18-Nov-2008 at 07:36

ова мислам треба да остане забележано. ќе беше интересно да направат реплика на старата(камената) куќа на мајка Тереза, ем спроти лумикс ќе се добиеше еден контраст од изворно и модерно, но со иста висина, па и впечатокот ќе беше уникатен!      

Прашањето за изградба на куќата на Гонџа Бојаџиу допрва ќе се решава - Утрински - 15.04.2005

Општинарите нудат други локации за куќата на Мајка Тереза!?

Од Општината била понудена како алтернатива локација пред Домот на АРМ, во паркот спроти Споменикот на Мајка Тереза

Неодамна најавената изградба на куќата на Мајка Тереза на градскиот плоштад пред †Лумиксси, по сў изгледа, допрва ќе ја разбранува јавноста. Од Општина Центар беше речено дека со ДУП не е предвиден објект на бараната локација, туку само фонтана, што подоцна го потврди и Министерството за транспорт, но, како што дознаваме, во прилог на реализација на идејата, а да се избегне менување на планот, на Здружението му посочиле други локации на кои урбанистичкиот план дозволува изградба на градежен објект. Сепак, таа понуда, односно пазарење, како што посочува претседателот на Здружението, Стојан Тренчески, во ниту еден случај нема да биде прифатено.

>†Ние имаме тапија за местото на кое сакаме да градиме. Тоа е свето место кое има своја тежина, па токму од тие причини сакаме да градиме таму и на ниедно друго место. Целата работа со урбанистичкиот план како да стана заткулисна игра. Ние имаме потврда и од поранешниот министер Буџаку дека нема пречки во ДУП, но сега еве се случуваат некои нејасни работиии, вели Тренчески. Од Општина Центар не ја коментираат неговата изјава со образложение дека †случајот е чистти. На поставените, пак, прашања дали навистина од ќе се пазарат со Здружението, при што веќе понудиле други локации, меѓу кои и пред Домот на АРМ, каде што во ДУП има маркичка за куќа, општинарите не се изјаснуваат. Соња Марковска, раководител на Одделението за урбанизам во Општина Центар, без можност за директна комуникација со образложение дека е цел ден зафатена со состаноци, вчера писмено ни одговори дека †Општина Центар се гордее со фактот дека на нејзината територија е родена и ја започна долгата и благородна мисија, нашата хуманистка Мајка Тереза. Покрај тоа, Општината ги почитува и напорите на Здружението што ги негува сеќавањата на неа и меѓународната афирмација на родниот град на Мајка Тереза. Почитувајќи ги сите иницијативи и делото на Мајка Тереза, Општина Центар ќе се заложи во рамките на законската регулатива да се реши прашањето за адекватно одбележување на делото на †Мајка Терезааи.

А, само пред неколку дена од Центар потенцираа дека †делото на †Мајка Терезааи е доволно одбележано со нејзиниот споменик пред Домот на АРМ, Спомен-собата и Спомен-плочата на просторот пред ГТЦ

Утрински - 15.04.2005

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #108 Posted: 06-Dec-2008 at 17:12
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #109 Posted: 06-Dec-2008 at 17:19
Малку се избагирав. Да не случајно има некои измени во проектот?! Онаа кружната дупка на предниот ѕид што се гледа на некоја од предходните слики сега е затната. А еве веќе почнаа да ги монтираат железните конструкции, така да неможам да укапирам дали се работи за некои измени на проектот.

Edited by lslcrew - 06-Dec-2008 at 17:19
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #110 Posted: 06-Dec-2008 at 18:22
Ако веќе правеле измени се надевам дека вметнале и целосно рушење од кога ќе се комплетира скроз објектот....
Back to Top
Б.Ѓ.Т View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Б.Ѓ.Т Quote  Post ReplyReply #111 Posted: 07-Dec-2008 at 00:41
proektov ne go biva,pogrd nemozele da napraat,a dupkata ubavo sto ja zatnale,poubavo mislam deka ke bide bez nea...
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #112 Posted: 09-Dec-2008 at 15:28
Многу ми е криво што во Скопје многу ретко гледам странски туристи, а кога ги гледам тоа е баш на ова место, еее како ќе се претставуваме на целиот свет се до наредниот земјотрес во Скопје (што изгледа бункеров ќе го преживее)...секојдневно откривам нови детали на чудово што не би можел ни да си ги замислам...посебно ме импресионираат трите мали прозорчиња напред (со различни димензии ?!?), оптичка варка, трик или уште една велемајсторска мудроштина!????
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #113 Posted: 10-Dec-2008 at 13:19
stranski turisti  doagat vo skopje i ohrid tie sakaat nesto kulturno sega pak ke dojdat da ja vidat kukata na majka teresa (mislam sigurno 6 moji prijateli sto sakaat pak da dojdat)
Back to Top
Борјан Сми View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Борјан Сми Quote  Post ReplyReply #114 Posted: 12-Dec-2008 at 12:36
    Зошто е коцка подобра од ова? Подобро се вклопува? Во што? Како во неа се рефлектира околината?
    Некој ја спомна пирамидата на Јао Минг Пеи. Баш за тој објект имало многу спротиставени ставови. Многу стручњаци тврделе дека не е добар, бидејќи не соодветствувал со околината. А неговата големина е во контрастот.
    Според мене е потешко да проектираш објект со едноставна форма, пр. коцка, бидејќи мора да имаш многу прецизно објаснување зошто е само коцка. Само коцка е многу непријатна за гледање, депресивна, монотона, па затоа мора да е оправдана. Во овој случај мислам дека не е соодветна, бидејќи Мајка Тереза не била ни оддалеку таква личност.
    Не покажува македонска архитектура, некој рече. т.е рече: нема врска со македонска архитектура. Дали музејот на Евреите во Берлин од архитект Даниел Либескинд има враска со Евреи? Тој објект е одличен пример за пристапот во смислување на формата на градбата во однос на нејзината намена.
    Било кич. Дали ако нешто е шарено е кич? Дали Хундертвасер е кич? Дали истоимената зграда во Виена се вклопува во околината која е една индустријалистичка архитектура, а конкретната зграда е бајка?
     Дали ако куќата на Мајка Тереза излезе добра сите тука што плукаат по неа ќе се корегираат себе си? Ова не се однесува само на овој објект, туку на се во нашето општество. Битно не се слагаме. А дали е направена соодветна анализа не е битно.
    Јас не ја оценувам куќата на Мајка Тереза затоа што не се чувствувам компетентен. Лично не ја разбирам сеуште и затоа неможам да дадам мислење дали е добра или не.
    Најбитно е да не заборавиме дека мајсторите од кои учиме архитектура во своето време биле сметани за чудаци, додека не ги реализирале своите објекти. Сега ги сметаме за богови.
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #115 Posted: 12-Dec-2008 at 15:20
Добредојде Борјан

Еве ќе го изнесам мојот личен став во врска со она што го кажуваш.
Јас на пример никогаш не бев воодушевен од коцката на Португалецот, но кога го видов ова чудо дефинитивно ми стана многу помила.
Исто така никогаш не се занимавав со тоа дали и колку проектов на Вангел има елементи на македонска архитектура. Проектов има елементи на се и сешто и ткму тоа е проблемот. Вангел насадил се што му паднало на памет и тоа дефинитивно ми делува многу невкусно. Чудово не е кич затоа што е шарено, туку затоа што е во ужасно лош вкус а сепак претенциозно до немајкаде и со тоа идеално се вклопува во дефиницијата на кичот.
Дали ќе се корегирам ако објектов излезе добар? Не знам како може да излезе добар освен ако тајно не работат по сосема друг проект...
За тоа дали имало соодветна анализа исто не се слагам. На големо се образложуваше се што не е во ред со овој проект. Токму напротив, немаше ништо во обратен правец (што ќе го оправда проектов) освен самобендисаните изјави на авторот. Да те потсетам и на прекршените правила во изборот и насила истурканиот втор конкурс што доволно зборува колку бил издржан проектов на Вангел.
И за крај - Вангел дефинитивно не е никаков мајстор, а уште помалку бог. Тој е обичен негативец (моментално политички подобен)  кој своите глупости ги наметнува единствено со помош на недозволива политичка интервенција, а во архитектурата не смее да има такво политиканство. Ако Вангел го бивало барем малку, на негова возраст до сега требало да создаде некаква вредност што нема да биде признаена само во Македонија и тоа само во поволни по него политички времиња.
Back to Top
Борјан Сми View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Борјан Сми Quote  Post ReplyReply #116 Posted: 12-Dec-2008 at 16:40
    Се слагам дека не треба политички да се гради. Тоа е контрапродуктивно. Но така е во Скопје уште пред осамостојување. ААМ и ДАГС отсекогаш не се слагаат! 
    Кои објекти ги приложуваш како потпора на тоа дека Вангел Божиновски е лош архитект?
    Мене лично ми се допаѓа да има и невообичаени објекти.
   Дали е Вангел Божиновски мајстор ќе покаже времето.
А за анализата како што реков и пред тоа, се однесуваше на се, не само на оваа тема. Се однесува на идејата дека треба да се штрајкува за да нема ограда на градилиште, за тоа дека за секоја табла за нов објект што ќе се закачи негде се отвара дискусија и повеќето коментари се од типот : СР*ЊЕ! Како може некој со таков коментар да се смета компетентен за оцена на некој кој прошол некој мисловен процес. Ако некому нешто не му се допаѓа, има соодветен начин тоа да го искаже. Сигурно не со пцости и вулгарности. Особено што сметам дека треба точно да се наведат позициите со кои не се согласува, а по можност и да се наведе како тој што коментира би направил за да биде во ред. На ова кај нас има коментари од типот: "па од кај јас да знам како треба тоа не е моја работа!". Сметам дека за да можам да речам дека знам дека не е во ред т.е да мојата критика да вреди нешто, а не да е само уринирање во ветер,  треба да го знам решението на проблематиката, односно да имам став како треба да се реши.
    Резимирам: Оцена, било да е позитивна или негативна, треба да се прифати само ако е напишана на ниво на критика. Ако е напишана на ниво на чаршиски муабет, соодветно никој не треба да ја зама предвид. И да е многу лош објектот коментарот СР*ЊЕ покажува колку коментаторот незнае да каже што е лошо и обратно.
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #117 Posted: 12-Dec-2008 at 17:25

Генерално се слагам со пристапот кон тоа како треба да се оценуваат/критикуваат објектите па и пошироко. Но токму за вангеловата спомен куќа мислам имаше еден тон издржани критики и во стручната и во пошироката јавност. Сите тие се дрско се изигнорираа и целата работа се сведе на тоа дека каде што има сила нема правдина... тоа е поразително.
Инаку конкретно за проектов имаме различни вкусови, но колку и да не се согласувам со тебе сепак го ценам твоето мислење, особено што добро го образложи.

А за Вангел... Не можам да приложам објекти како потпора на тоа дека Вангел е лош архитект, токму обратно - недостатокот на нешто по што тој би бил препознатлив „по добро“ говори дека не се истакнал баш. Очигледно може да се „истакне“ само во за него поволна политичка клима... Неговиов проект за спомен куќа на Мајка Тереза и начинот на кој е протуркан е исто така добар индикатор по кој можеме да го вреднуваме дотичниот господин (и не само како архитект).

Edited by Cloverstack - 12-Dec-2008 at 17:27
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #118 Posted: 22-Dec-2008 at 13:38
Back to Top
anDarko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote anDarko Quote  Post ReplyReply #119 Posted: 22-Dec-2008 at 15:08
фасада и пол...ред природни, необработени камења, бел креч и на врв стакло...

грозно
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #120 Posted: 22-Dec-2008 at 15:10
Вака кога ја гледам како се крева куќата се повеќе ми заличува на саемски штанд или промотивен салон за градежни материјали!
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 45678 23>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.479 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.