![]() |
![]() |
![]() |
Комплекс Гранд спроти Холидеј Ин-Центар |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 24> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
skopskodete ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 17-Feb-2017 Online Status: Offline Posts: 926 |
![]() ![]() |
|
Не сме тешка сиромаштија, ама сме меѓу најсиромашните земји во Европа, без излез на море. Очекувањата понекогаш и ни се преголеми во однос на квалитет за што и да е. |
||
![]() |
||
hcitrS ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2015 Online Status: Offline Posts: 893 |
![]() ![]() |
|
Тоа дека квалитетот ни е скоро секогаш испод очекувањата е проозвод на духовна, а не економска сиромаштија. Такви ни се и "лидерите". Инаку, квалитетот е многу поефтин на среден и долг рок, ама не ни е јака страна батем и малку подолгорочно планирање. Затоа по пет паѕи исти патишта реконстурираме, нови згради (ко Археолошки музеј на пр.) им е потребно реновирање после само неколку години. Така и со несопирливото принтање на фушарски станови, луѓето мислат дека секоја заштеда вложена во недвижнина е сигурна инвестиција. На долг рок многу поголема ќе биди цената за одржување и замена на фушаријата.
|
||
![]() |
||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
|
„Гранд Скопје“ е комплекс со мешана намена, лоциран во центарот на Скопје на локација што ќе биде за првпат повторно изградена по разорниот земјотрес од 1963 година и што ќе го заживее градскиот живот во центарот на Скопје. Комплексот е составен од две станбени и една административна зграда, кои се поврзани со еден отворен шопинг-простор во приземјето што ќе функционира како продолжение на шопинг-оската на Градскиот трговски центар - ГТЦ. Овде е прикажана првата станбена зграда, лоцирана на јужниот брег на реката Вардар која ни беше водилка и инспирација за дизајнот.
![]() ![]() ![]() https://www.facebook.com/radiusarh |
||
![]() |
||
stef4o ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2015 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 21563 |
![]() ![]() |
|
ПАРК КОЛКУ ПЛОШТАДОТ „МАКЕДОНИЈА“ Донација за граѓаните од фирмата „МГ Фешн“ која ќе го гради комплексот „Гранд
Со најавата за почеток на градбата на комплексот „Гранд“ на парцелата 1.1 на паркингот спроти „Холидеј Ин“, компанијата „МГ Фешн“ најави и капитална инвестиција на јавен парк со фонтана на површина близу 7.500 м2 како донација за градот и сите граѓани. Оваа површина, велат од „МГ Фешн“, e колку површината на плоштадот „Македонија“, а предвидена е за нов, урбан, отворен и јавен простор за сите граѓани во рамките на ДУП Ц08 на територијата на Општина Центар. Визијата на инвеститорот за овој јавен простор е да се уреди налик урбаните паркови во светските метрополи, како оној на „Porta Nuova“ во Милано, за што е потребна соработка со надлежните органи на Општина Центар бидејќи важечкиот ДУП на оваа градежна парцела предвидува само партерно уредување со фонтана и спомен обележје. Оттука, она што инвеститорот го нуди како решение за парцелата кај „Холидеј Ин“ е уредување на просторот со разновидно парковско зеленило, оплеменето со современа фонтана, урбана опрема и бројни останати содржини од отворен карактер, достапни за сите граѓани, но и распишување јавен конкурс за идејно решение во соработка со Општината. – Ваков модерен јавен простор, налик на светските уредени урбани паркови и простори, ќе понуди дополнително заживување и модернизирање на овој дел од центарот на градот, што е во интерес на сите граѓани и целата наша заедница – изјавија од „МГ Фешн“, додавајќи дека за граѓаните од Ново Маало кои се сопственици на приватните парцели на кои е предвидена јавна површина, предвидено е обесштетување во истиот сооднос како и за останатите сопственици чии парцели се опфатени со новите објекти. Дополнително, компанијата изрази подготвеност за соработка со Град Скопје, Шумарски факултет и зелените организации да изготви решение и да инвестира и во обновување на делот од Кејот 13-ти Ноември кој се протега по должина на локацијата. https://plusinfo.mk/park-kolku-ploshtadot-makedoni-a-donaci-a-za-gra-anite-od-firmata-mg-feshn-ko-a-e-go-gradi-kompleksot-grand |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Според последната слика од рендерите на Стефчо, еден дел од зградата ќе биде свртен кон Вардар, а другиот кон Водно, што значи дека станарите ќе имаат убав поглед од своите прозорци и балкони. Е сега, уште да ја изградат како на рендерот. Мене ми се допаѓа, не е ремек-дело, ама барем има разиграна фасада со одредени облини.
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|
Супер си е проектот џабе креваат прашина отпосле...
За протест треба моментот кога нешто е донесено во ДУП, не од кога ќе се платат комуналии и ќе се започне во понапредни фази. Еве протест сега треба за Треска, тој е тајмингот за промени. |
||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Самиот проект како архитектонско решение за мене не е спорен, ама дека има моменти на тежок криминал во случајот, од спојувањето на земјиштето (создавање на парцелите) до носењето на ДУП-от, тоа е факт и во нормално држава Јавното обвителство досега веќе ќе ја имаше завршено истрагата и веќе ќе имаше некој во затвор.
|
||
![]() |
||
bob39 ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2011 Location: Amsterdam Online Status: Offline Posts: 51 |
![]() ![]() |
|
Наместо да се изгради од во стариот урбанистички план планираниот Плоштад на Републиката со амфитеатрално спуштање кон Вардар се проектираат солитери од мизерен тип кои припаѓаат далеку од центарот.
|
||
Трговски центри= убиство на Скопје
|
||
![]() |
||
Galileo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-May-2010 Location: Wien Online Status: Offline Posts: 1549 |
![]() ![]() |
|
Не коментирам архитектурните качества на проекта , който не е лош .От урбанистична гледна точка не е приватлив за мене - не е традиция на европейските градове строгия център да се застроява с високи сгради.
Сувсем друго е в US ,където ситито и облакодерите са во център и всичко друго е локализирано около тех. |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Не е традиција, ама ги има во секој европски град. И во Софија, а и подалеку... Париз, Лондон, Варшава итн. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Почнал процес на набивање шипови(од твитер)
![]() |
||
![]() |
||
Albertos ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 08-Oct-2017 Location: Skopje Aerodrom Online Status: Offline Posts: 8 |
![]() ![]() |
|
Според мене, ако веќе тука се гради на овој дел, треба да има облакодери од по 40-50 ката со финансиски центри, и таму да имаат канцеларии банки,оператори, финансиски институции, странски фирми корпорации итн.
Нешто слично како во Менхетн Нујорк, Лос Анџелес, Вашингтон, Пекинг итн, Вака градба за живеење од 20 ката во сред центар на главен град, мене ми е смешно. Само се узурпира местото, а никаков економски просперитет нема да има во иднина. Корист ќе има само инвеститорот, кој ќе ги продаде становите по 2500 евра и ќе го снема. Според мене треба повисоки згради и да фаќаме приклучок кон странските земји. |
||
![]() |
||
kiriOK ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Apr-2012 Location: Tamworth,UK Online Status: Offline Posts: 1023 |
![]() ![]() |
|
Се градат станбени згради затоа што има интерес, не се градат бизнис згради затоа што цела држава ни има БДП ко 45% од БДП'то на Софија. Чуј да сме фаќале приклучок со Пекинг и Лос Анџелес, ![]() Ти предлагаш да сред центар имаме тумор како во Сараево ![]() |
||
![]() |
||
skopskodete ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 17-Feb-2017 Online Status: Offline Posts: 926 |
![]() ![]() |
|
Патем, ќе се изгради и една office building, нели.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да во план е и една скроз деловна кула да биде која мислам ќе им биде промашај бидејќи ете им ја прекупат Соравија која е полупразна.
Нема доволно ИТ компании и банки кои би се сместиле во вакви кули и во иднина не гледам некој прогрес на економски план кој би ја оправдал инвестицијата. Истото важи и за оние што се планирани во склоп на Ист Гејт Бизнис. |
||
![]() |
||
Vire ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 17-Aug-2021 Online Status: Offline Posts: 416 |
![]() ![]() |
|
Синкир градски ѕид мал тумор е ![]() ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
од фб
14.12 ![]() ![]() 29.12 ![]() |
||
![]() |
||
Vire ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 17-Aug-2021 Online Status: Offline Posts: 416 |
![]() ![]() |
|
Ко ќе дојди таа "МОДЕРНАТА" кокошката за 4 години пак да бара мандат,покажете му ја "ултра модернава" социјална зграда и кажете и:"Тоа е завршена работа"
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Донесена е уште една машина за набивање шипови,од фб Веби Интернационал
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1011121314 24> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |