build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Станбени
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Технички прием,квалитет на градба(општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Online Status: Offline
  Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #61 Posted: 27-Dec-2021 at 12:04
Па и не треба да се пуштаат лифтовите барем 6 месеци, секој ќе качува по лифтовите се и сешто и ќе се оштетат. Но имаат направено грешка зошто ја имаат поставено оградата во скалишното јадро, верувам дека ќе се оштетат ѕидовите а и самата ограда бидејќи ќе пречи при качување на мебелот. Требало да причекаат да се вселат луѓето, па тогаш да ја домонтираат.
Back to Top
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #62 Posted: 27-Dec-2021 at 19:57
Originally posted by crespitto

Па и не треба да се пуштаат лифтовите барем 6 месеци, секој ќе качува по лифтовите се и сешто и ќе се оштетат. Но имаат направено грешка зошто ја имаат поставено оградата во скалишното јадро, верувам дека ќе се оштетат ѕидовите а и самата ограда бидејќи ќе пречи при качување на мебелот. Требало да причекаат да се вселат луѓето, па тогаш да ја домонтираат.

Последната информација што ја добив беше дека лифтовите се подготвени со тоа што се заштитени (со цел станарите да може да го качуваат мебелот) и дека само се чека прием да се направи за да се пуштат.

Според мене поголема штета ќе се направи кај скалишниот простор при качување одошто со лифт.

Претпоставувам вакво нешто имаат поставено?!

Back to Top
Spider-Man View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Spider-Man Quote  Post ReplyReply #63 Posted: 27-Dec-2021 at 23:25
Па за украс ли се лифтовите ( башка има еден товарен тој треба да се користи при вселување ).инвеститорот навел 2 години гаранција по технички прием. Што правиме за периодот кога ќе се добијат клучеви , ( а реално нема технички прием ) до период кога ќе има технички прием. Дали во тој период ( Х месеци ) нема никаква обврска инвеститорот доколку нешто се расипе.
Back to Top
listerija View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote listerija Quote  Post ReplyReply #64 Posted: 28-Dec-2021 at 10:37
Здраво, дали на некој од влез 4 му се имаат јавено за клучеви?
Back to Top
team17 View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote team17 Quote  Post ReplyReply #65 Posted: 28-Dec-2021 at 11:04
А да си направите вибер група "Станари на Urban Garden влез 1/2/3" и тековни работи како стиропор во лифт, колку пари ќе собирате за чистење, дали после 6 месеци пак ќе кречи влез инвеститорот, да ги дискутирате таму? Ништо лошо не ми е коментарот, него мислам дека идејата на форумов не е станбен управител.
Back to Top
Aowek View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Aowek Quote  Post ReplyReply #66 Posted: 30-Dec-2021 at 16:19
Crespito го има земено клучот изгледа затоа го нема да хејта
Back to Top
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #67 Posted: 30-Dec-2021 at 16:31
Не. Премногу сум разочаран. Не вреди ништо повеќе да се каже, го пробија и датумот што е предвиден по договорот. Проклет да е денот кога отидов од кај нив да купам стан.
Back to Top
Triki View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Triki Quote  Post ReplyReply #68 Posted: 30-Dec-2021 at 17:48
Де бе последниот рок е утре. Ако каснат 10 дена со клучеви не е ништо катастрофално. Луѓе по 8-9 месеци чекаат, тоа е веќе ужас.
Back to Top
listerija View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote listerija Quote  Post ReplyReply #69 Posted: 30-Dec-2021 at 18:00
Vo koj vlez si?
Back to Top
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #70 Posted: 30-Dec-2021 at 19:06
Листерија 5ти влез сум. Почитувани форумџии, не е работата ако каснат 10 дена со клучеви, работата е многу специфична, тие ми дале рок во договор, тој рок го потврдуваат цело време дека ќе биде краен и испочитуван, дури и предвреме ќе ни ги предале клучевите.. сакам да ви објаснам зошто е специфично се ова поради тоа што не го почитуваат рокот, бидејки се е поврзано. Да почнам од мебелот што го имам купено и што на него плаќам кирија во продавниците, им имам кажано дека најкасно до 31.12.2021 ќе си го земам, и сега утре кај да го носам мебелот? Оставете мебелот би сакал да ве прашам нешто побитно, јас лично кај да одам сега после 1ви, кога сум му веќе кажал на газдата на станот каде сум моментално под кирија дека краен датум кога ќе го напуштам станот е 31ви, морам да го ослободам и напуштам и тој човекот си доаѓа за празници од странство да си се смести во станот негов за да си празнува, јас дали утре да одам да прославувам Нова Година или да одам да барам стан нов за да се преселам на некое кратко време?! Кој ќе ми го дозволи тоа?! Или да престојувам во хотел додека не биде готов станот?! Ајде еве ве замолувам дајте ми предлог-совет, бидејќи мислите дека сум некаков хејтер? Ете тоа е работата што народот неможе да го разбере, неможе да претпостави некој низ се што поминува, иако и јас сега ви кажувам, вие пак неможете да сфатите, бидејки човек што не поминува низ вакво нешто неможе да го сфати, треба да се осети на своја глава и тогаш ќе му стане јасно. И би сакал да ве прашам дали вие знаете уствари што значи да биде готова една зграда?! Па нели гледате дека сеуште им висат каблови по фасадата, немаат поставено осветлување, немаат паркинг, немаат пристапни улици за влез и излез од комплексот, тоа што го направија за влез кај пешачкиот премин на раскрсницата, почитувани мои комшии дали мислите дека тоа е во ред и дека тоа така може да остане?! Би сакал да апелирам дека овде станува збор за колективно домување, отворете ги очите малку наоколу, јас им укажувам на овие недовршени работи, ама една капка ништо не прави, не гледајте само кога ќе го преминете прагот од станот и тоа да ви е само битно. Да не ме сфатите погрешно, секој треба нормално да си гледа за себе и за својот стан ама во исто време треба да се обрне внимание и на самата фасада на комплексот, влезниот дел-скалишно јадро, надворешен партер, ходници, лифтови, паркинзи и сл. Тоа е наше, заедничко. И уште нешто би ве замолил да не споредувате како е со други инвеститори и како тие некои каснат и по повеќе време, овие инвеститори бар за мене не ми дадоа опција да им дадам пари пола и пола откако ќе ми биде готов станот, за вас не незнам.. сакам да кажам овие инвеститори не ме чекаа за пари ни ден, си ги бараа парите и јас им ги наброив до денар со се уплата и за гаражно место уште пред 2 години. И сакате да кажете дека треба да биде човек трпелив и сеуште да ги чека? Ве замолувам доста со она наше размислување типично за нас македонците “ќути има и бетер(полошо)“..
П.С. Ова за деновите дека може ќе се закасни 10ина денови, да не ви го кажаа како оправдување од страна на самиот инвеститор - како тоа имало други инвеститори што каснеле со повеќе месеци, а како они демек малку каснат?!

Edited by crespitto - 30-Dec-2021 at 20:58
Back to Top
Triki View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Triki Quote  Post ReplyReply #71 Posted: 30-Dec-2021 at 19:35
Друже сите те разбираме во која ситуација си, малце глупаво ќе звучи од моја страна ама мислам дека си се ставил сам во таа ситуација. Малку си испланирал кнап. Да, парите се броени и секој месец кирија е многу ама дури и во идеална ситуација тоа што си го испланирал може да се изјалови. Ти веројатно си повеќе лут сам на себе што си рачунал на тоа предвремено завршување. За другото си во право.
Back to Top
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #72 Posted: 30-Dec-2021 at 20:23
Тоа е точно. Пред да купам стан си имав едно мое мислење кога човек ќе се одлучи за купување на стан, НИКОГАШ ама баш НИКОГАШ да не купува стан во градба, и ова топло го препорачувам на секој кој сака да си купи стан. Искрен да бидам, барав многу, и видов многу станови веќе готови, имаше солидни станови, имаше и полоши, но сепак бев свесен дека секој ден ќе живеам во него, и барав баш нешто што ќе биде најдобро за мене и ќе ми се допаѓа пред се, и да не треба да го менувам во иднина. Тука ја ставив и таа опција стан во градба, бидејки становите што можев да ги видам готови беа со некакви недостатоци и сл. Па така отидов првин во Голден Арт, таму немаа слободни станови со таа квадратура јас што ја барав, па разгледав во другите згради и таму го најдов тоа што го барав и благодарение на Голден Арт(на нивна сугестија) бидејќи тие ги работеа карабините на другите згради и ми кажаа дека имаат премногу напредок во тој момент постигнато од тоа што било предвидено да се постигне, дефинитивно ќе биде порано комплексот(така и излезе кај нив), но за рокот во договорот(31.12.2021) ми беше кажано дека имаат заедно постигнат-направено договор за купопродажба на становите со цена иста за цел комплекс и дека така мора да стои во договорот тој датум како и други некои работи(не правеа промена никаква во договорите) но исто и од Мега-Акустик ми беше укажано дека ќе биде порано предадена. (Инаку јас немаше шанса во тој момент да го прифатам тој рок, беше премногу далеку) По нивното ветување од страна на инвеститорите требаше да биде готов комплексот во март 2021, потоа преместија во јуни, па во септември и на крај веќе немаше каде па се потпреа на тоа дека краен рок е 31.12.2021 но сепак пак порано ќе ја предадат зградата. И ете благодарение на сите овие работи јас се најдов во ваква ситуација, пак ќе кажам и би ги посоветувал сите тие што бараат да си купат стан НИКОГАШ да не купуваат во градба, зошто на крај мораат да излезат измамени за нешто дали тоа ќе биде материјали, опрема или рокови, мора на крај да излезат изманипулирани.
Back to Top
TheDreamer View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote TheDreamer Quote  Post ReplyReply #73 Posted: 31-Dec-2021 at 00:49
Crespitto, под кој изговор се уште не те повикаа на примопредавање? Баш чудно, и јас исто сум во 5-ти влез и клучевите ги зедов во недела(се зачудив дека работат и тогаш), а знам дека во среда клучеви зеле и дел од станарите од 3-ти и 4-ти влез.

Ме изнендади и тоа дека воопшто ме повикаа, се помирив со фактот дека на пролет ќе не повикаат сите ☹. Инаку,за станот имавме неколку забелешки кои влегоа во записникот,па ќе видиме колку ќе се поправат. Искрено не ми се допадна тоа што не ни дозволуваа да ги видиме становите последните неколку месеци за да се земат мерки или слично под изговор дека се чисти, ама кога ги видов сега не ми изгледаа баш премногу средени. Сега засега само товарниот лифт е во функција, а другиот ќе бил пуштен кога ќе се населат 50% од станарите. Ни претставија и една фирма за управување, техничко одржување, хигиена на зградата - ДОМ365 - истата е задолжена и за зградите од Голден Арт. Гаражите и подрумите не ги видовме...Во глобала океј е, но има уште доста работа во комплексот. Поздрав

Edited by TheDreamer - 31-Dec-2021 at 00:58
Back to Top
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #74 Posted: 31-Dec-2021 at 01:24
Таа фирма за одржување е на Голден Арт. А инаку тебе ти се јавија во истиот ден за да одиш на примопредавање или од претходно па на договорен термин?
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote TheDreamer Quote  Post ReplyReply #75 Posted: 31-Dec-2021 at 11:40
Се јавија два дена порано, примопредавањето беше во недела сабајле.
Back to Top
Spider-Man View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Spider-Man Quote  Post ReplyReply #76 Posted: 31-Dec-2021 at 16:22
Dali moze da navedete na sto se odnesuvale zabeleshkite vo zapisnikot , da znaeme na sto da se obrne vnimanie.
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote TheDreamer Quote  Post ReplyReply #77 Posted: 31-Dec-2021 at 17:08
Буквално проверувајте се, од светла до било какви гребнатинки на вратите, функционалност на инвертерот и бојлерот. Конкретно кај мене не работеше ѕвончето, камерата на видеофонот не беше функционална и имаше мала гребнатинка на влезната врата. Со среќа!
Back to Top
crespitto View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote crespitto Quote  Post ReplyReply #78 Posted: 01-Jan-2022 at 21:14
Почитувани форумџии Среќна Нова година нека ви е, и се најубаво во неа! Најпрво ви посакувам здравје, среќа, љубов, пари па се останато! Да ви се исполнат сите ваши желби и планови. Искрено се надевам дека ќе се заврши конечно оваа корона криза и ќе дојдат поубави времиња за сите нас!
Поздрав до сите
Back to Top
vlatko.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vlatko.mk Quote  Post ReplyReply #79 Posted: 02-Jan-2022 at 19:50
Дали до сите станари пристигна email на 31.12 дека становите се спремни и наскоро ќе се закаже термин за примопредавање?

Edited by vlatko.mk - 02-Jan-2022 at 19:51
Back to Top
Triki View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote Triki Quote  Post ReplyReply #80 Posted: 02-Jan-2022 at 20:34
Не.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 23456>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.625 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.