![]() |
![]() |
![]() |
Такси превоз |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 16> |
Author | |||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Воведе унифицирана боја навистина, остануваат уште малку кои не го имплементирале тоа. Како и да е, проблем е и што таблите не се унифицирани (а и никогаш нема да бидат) бидејќи сите имаат кој од кој покич табли и тоа многу ми смета. Во цел свет освен кај нас имаат исти табли сите, иста големина, такси е напишано читко и видливо, а овие скопските таксисти не само што се бунеа за таблите туку и за бојата демек немало да се разликуваат од конкуренцијата... Во Битола има сега неколку нови такси компании (не бев подолго Битола па не бев во тек) ама едната има рено меган, другата нисан микра а третата пежо 307 или 407 малку слабо ми одат колите. Е сега тие три фирми се најбарани (а мислам и фискални даваат) со што погрдите (постарите) коли полека стануваат неконкурентни и полека се откажуваат од такси бизнисот, бидејќи нормално, 96% од граѓаните пре би се возеле во убава кола него некоја крш (освен кога нема друг избор), а останатите 4% не приметуваат баш каква е колата. Значи муабетот ми е дека работите одат на подобро, но кога ќе бидат добри не знам.
|
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
види бидејќи мал град има доста диви таксисти кои имаат стални муштерии или развозуваат роднини и пријатели или тераат линиско такси по селата и околните градови! така да мислам дека уште долго во секое време легалниве ќе имаат конкуренција иако сега во поандерграунд форма! ако ништо друго нема да ги красат постојките во центарот! |
|||
![]() |
|||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
||
Ne e tocno deka taa ponuda za do drugi gradovi/drzavi e cista glupost....pa toa e praktika na site taksi kompanii na zapat....i logicno e da e taka....ne moze edinstvena opcija za da idam do ohrid da mi bide avtobus ili sopstvena kola.... baska taksi prevoz do drugi gradovi veke odamna se prakticira, no toa e na divo i ne e zakonski regulirano. |
|||
![]() |
|||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
||
druga rabota e samata obuka na taksistite....toa e isto problem sto retko se spomnuva....poslednive denovi se vozam cesto so taksi pa imam primeteno deka dosta treba da se raboti na ova....najdovar slucaj bese se kacuvam vo centar i mu vikam na taksistot do froca...me gleda bledo i mi vika kaj e toa? mu kazav, odma do studentskiot goce delcev vo taftalidze.....pocna da vozi ama go gledam pak ne mi bese nesto siguren....i koga vidov deka trgna nakaj vlae go prasav dali uopste znae kaj e studenskiot....mi vika pa ne sum siguren nov taksist sum....
pa kako da treba da bides taksist so 20 godini iskustvo da znaes kaj e studentskiot!!! ![]() |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Ja kolku shto imam slushnato vo Anglija ima nekoja visha shkola za taxsisti. Se polaga opsht kurs za taxsisti, odnosno da se dobie zvanjeto taxist. A potoa mora sekoj grad koj shto go vozish da go polagash posebno. Znachi za nekoj u London ke polaga taxist i ke polaga London, za nekoj u Manchester ke polaga taxist i ke polaga manchester!
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Tocno e toa...se polaga test koj sodrzi prasanja za iminjata na poznati lokacii, pa se do sporedni ulici, za bon ton itn....toa jas ako ne se lazam e regulativa na EU, i iako mozebi ne se sproveduva vo cela EU (nemam takva informacija), na hartija e regulirano. |
|||
![]() |
|||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||
Прво и основно треба возачот да биде цивилизиран и културен, и да не пуши бидејќи некому тоа и му смета. Нека бидат колите крш и во разни бои и возачите да не знаат каде те носат, ама барем нека се фини со луѓето а не како јас сега (прв пат по 3 години) бев Скопје за НГ, и еден шофер си мислеше дека е на рели седиштето навалено како да спие на седиште вози со една рака и кога му кажав каде да ме носи ми рече: „ако си мислиш ти ја да улагам у таа улица си се излажал“... и ајде на крајот требаше да му речам „ако си мислиш дека ќе ти платам епа јанглаш си батец“?
![]() |
|||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Културата на возачот е важна, но не знам како може тоа да ти е прво на листата. Кога ќе се качиш во такси, тоа го правиш за да отидеш до некоја дестинација, а за тоа пред се возачот треба да знае каде да вози и автомобилот да не е некој небезбеден крш. А за културата, во оваа фаза би се задоволил и со општа култура, а не некој изнасилен бон-тон и церемонии како влажни марамици и слично. Плус тоа се имам доста возено со такси и немам наидено на таков екстремен пример на некултура и нељубезност како што спомна. Не викам дека не ти се случило, но такви поединечни случаи сепак не се општа слика. Од раширените појави највеќе ми пречи што многу таксисти пушат додека превезуваат патници (додуша некои пред да запалат прашуваат дали ти пречи, ама сепак тоа не е тоа) Edited by Cloverstack - 07-Jan-2009 at 18:10 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Преземено од: http://www.lisica.mk/?statija=2566 |
|||
|
|||
![]() |
|||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
||
абе и вие како сте тргнале со стандардиве, па ние основна работа како унификација на боја не можеме да истераме а не па нешто посложено! пример знам дека германија секој таксист има право со себе да вози пиштол, незнам само дали е ова задолжително или по избор, но тргнете прво од безбедноста на таксистите, најпрво не смее да се вози патник напред, сетне да е преграден просторот помеѓу клупите, па дури после виша школа или тестирања. туку пред некој ден начув нешто но нема од каде да го потврдам Наше Такси ајде било на Трифун тоа е некако веќе зафурано иако ова сега со НашаТВ малку ми ги ремети ови шпекулации, но сега и ова новава постандардизирана компанија Лотус демек била на скопскиот соперник на сегашниов градоначалник стопнанот на улкер лиценцата во нас А1џијата Велија, изгледа според импровизациите околу маркетингот и инвестициите ова можеби и навистина е точно, но бидејќи не сум сигурен затоа и прашувам знае ли некој кој стои односно кој е сопственикот на Лотус Такси www.lotustransport.com инаку веќе имаат и диспечер па еве го и бројот на новата такси компанија 15 15 7 патем за наше такси (исто шпекулација) разбрав дека на ангро ги раздрмале шкодите досега, а ТВто сеуште им е заглавено околу лиценцирањето па сега наместода тераат и на gps сеуште му се замараат на стариот почнат а незавршен муабет... |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
мало дополнување;
а за она со Лотус дека можеби е на Велија, на крај излезе дека станува збор за сопствениците на Бохемија-Зенон импортерите на шкода, додека пак Велија допрва спремал нова такси компанија. повторно ќе побарам потврда и за овие информации од останатите чисто за да се разбистрат сите шпекулации. инаку ова сега и со наше такси и со лотус ми делува исто како и со ривите, мислам дека шкодите неможат долго да преживејат по скопскиве улици, а уште помалку ако не се во сопственост на самите таксисти. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Jas isto slusnav koga bev vo skopje deka velija spremal nova taksi kompanija so golf 5ki... |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() Тоа е ист идиотизам од типот на нисан микра такси во Битола. Има компанија, не знам која точно, имаат микри купено. Нешто како со тико на почетокот на такси еуфоријата во Битола. Значи такси=голема кола, со доволно простор за багаж, сепак Скопје има аеродром, и тоа такси може ќе треба да носи некој до аеродром. Ако ништо друго до автобуска треба куфер да носи. Јас ова лето имав искуство со микра и со куфери, и повеќе од 1 и пол куфер нема шанса да собери. За голфот давам максимум 2. А сите стандарди кои (некогаш) ќе се пропишат за таксијата, голфот ги исполнува, само што не е кола за такси. |
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Epa toa mi bese i mene muabetot, taksi treba da bide sedan za da lici na nesto.....heachback ednostavno ne e za taksi. |
|||
![]() |
|||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=983FEE509E660F469A323124D7D42D46 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Господ да чува, ајде сега тетовирани и жигосани да бидат шоферите за да се знае во кое такси се возиш.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 23456 16> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |