![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Мајка Тереза |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 23> |
Author | |||||||||||||
Борјан Сми ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Скопје, Македо Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Да е жив и здрав тој што ја објавил сликата од Москва! Па да видат македонскиве млади нихилисти како се гради во светот. Треба ли да бидат сите објекти исти како кутии од ќибрит за да одговараат на околината. Сите најпознати објекти од кој учиме архитектура, сите што ни се примери, отскокнуваат од својата околина! Не викам дека објектов нема пропусти, ама ни оддалеку не е таков како што сите тука кажуваат. И мене ме нервира фактот дека со измама дошол да се гради, на валидноста на конкурсот мислам, ама тие коцките и другите решенија се многу послаби од ова. Тоа што има различни материјали, форми, судир на времиња и орнаменти, можеби е малку тешко за варење, ама има одлична симболика, само дур сликате не мислете "грдо,грдо,грдо,гр...", туку застанете со мислата средете ја и употребете го знаењето што го имате за објективна анализа. А башка пошто сме во Македонија никој нема да ви забрани да влезете на градилиште, само скријте го апаратот
![]() |
|||||||||||||
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||||
не значи дека се што е надвор од македонија, дека е прекрасно или идеално, доста веќе со тоа другите имаат, ај и ние како нив
![]() а еве да не го судиме според изгледот, да ја видиме вклопеноста, таа не се однесува само на објектите во околината, туку и на тоа како е поставена, на кој простор претходно тој простор беше мало плоштадче, релаксирачко (замисли си сега на сред плоштадчето филип втори да стават вакво здание јас така го гледам |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
||||||||||||
ne e za patlidzani i grafiti ama ni ne e za pofalba,taa izmesanost na stilovi tesko se vari,kako prvo samite soedinuvanja na samata kuka (muzej) ne se fklopuvaat,a so ostanatiot prostor ic,vangel moze go biva za istorija ama za arhitektura ne,spored mene,zosto tolku go branish objektot moze li da gi navedesh dobrite osobini spored tebe,osven ulogata koja treba da ja vrsi.ni trebase nesto da ja razbie taa monotonija na ednostavnost i "kutii od kibrit" ama do volku razigranost i pomesanost ne ni trebase,spored mene proektov e utka,a uste pogolema zasto ne e izbran po regularen nacin,se nametnuva nesto kaj sto ne mu e mestoto,ima gulabi,petokraka,kamen,staklo,krug,pozlateni zeleza itn. itn.
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Извор: Вест |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() п.с. Може горе да се отвори рибарница со 88 крапа (како оние у трговски доле) ![]() Edited by lslcrew - 12-Jan-2009 at 12:40 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||
|
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||||||||||||
торнадо? wtf? торнадо да ги однесе бре! ќе престанат ли да додаваат глупости? следно нешто ќе биде цунами и симболите на христијанството ќе пливаат во него
![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Пун е со симболики овој недокваканиов вангел
![]() Edited by Cloverstack - 13-Jan-2009 at 15:26 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||
Еве ви една од варијантите за објектов која учествуваше на конкурсот. Мислам дека ја имаме и поназад само во полош квалитет
![]() http://www.detrimental.com.mk Edited by pbanks - 13-Jan-2009 at 15:38 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() Нема доволно симболика! ![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Izlishno e da komentirame vakvi proekti koga vekje bidna rabotava so drug proekt. Ovoj e kade kade podobar od ovoj shto se gradi, ama ipak ne mi fakja oko.
p.s. Sorry za latinicava, pishuvam od linux i neznam kade e kirilicata. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Па не е излишно нишкава ќе остане како сведоштво како можело да биде а како искочило така да е битно да имаме собрано што повеќе материјали. Што се однесува до овој и другите проекти. Јас сум генерално против овој објект (т.е. објект со таков габарит) на таа локација. Мислам дека ул. Македонија требаше да се дооформи со една солидна зграда како што првично и беше планирано таму и дека се друго се тешки вратоломи. Впрочем тоа ќе ја продолжеше и ул. Луј Пастер која е веројатно една од најкратките во светот вака. Па со таква зграда дури и ќе имаше некаква логика да се насади еден ваков објект позади во тоа што ќе останеше како помало паркче заедно со феудалната кула. Ќе можеше да се направи една целина. На спојката на оваа хипотетичка зграда со онаа што е позади постоечкиот споменик на Мајка Тереза можеше да се остави еден приземен премин (како што ги има карши Хотел Турист ули пак кај Мекдоналдс на рекорд) кој ќе водеше до паркчето а истото ќе беше достапно и од кај кино Култура. Споменикот на Мајка Тереза кој и онака ги привлекува туристите(колку што имам приметено) ќе беше како убава увертира и од таму ќе имаа лесен пристап до едно потенцијално убаво уредено паркче во центарот на Скопје, апстрахирано од гужвата и буката на ул. Македонија со меморијалниот дом на Мајка Тереза и феудалната кула како "атракции". |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
извини малце офтопик, Луј Пастер е уличката кaде што ставаат украсна елка, што поминува покрај палата и кината?
Edited by zabegan - 13-Jan-2009 at 15:56 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Тоа е онаа што почнува од паркингот кај Југобанка и Лотарија и завршува на раксрсницата со ул. Македонија. Теоретски продолжува мислам до домот на АРМ но нема физиономија на улица таму. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
@ pbanks
Не се слагам дека тогаш зацртаната (сега избришана) зграда требало да се поврзува со постоечката и да се остави само пролаз за пешаци. Тоа е едно плоштадче кое би било глупо така да се затвора, особено што е влез кон дом на АРМ, а и единствена визуелна и пешачка комуникација кон феудалната кула. На крајот на краиштата и маркицата за зградата беше јасна. Таа зграда + една скромна и добро обмислена/вклопена спомен куќа според мене ќе беше идеално решение. Но во меѓувреме зградата се избриша, а спомен куќа се гради според перверзниот проект на вангел! ![]() Edited by Cloverstack - 13-Jan-2009 at 16:01 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Да имаш право малку брзоплето го напишав постот и тоа без да го земам во предвид оригиналниот Мал ринг каде таква лепенка не постои и болдираниот дел од погоре. Можеби потсвесно зошто сакам такви пролази ![]() Сепак тоа не го менува мојот предлог претерано, т.е. ич. |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Тука за локацијата околу мајка тереза оддамна имав некое размислување да се направи симетрична зграда во однос на таа од карши. Односно да има доле огромен влез, а куќата на мајка тереза да дојде некако позади исто како што штабот на вмро е сега од другата страна. Така споменикот на мајка тереза ќе требаше да се помести малку во десно и да дојдеше на средина од пролазот, а кулата позади да дојде во чео од пролазот, а пак спомен-домот на мајка тереза ќе дојдеше на локацијата кај што сега се збираат металците и ќе беше малку затскриена, а пак лесно достапна.
Ако не ме свативте ќе нацртам! |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Мислам дека за слично збориме но ако не те мрзи нацртај ![]() |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Еве на што мислев:
![]() Со црвено се обележани веќе изградените објекти. Со зелено е просторот на кои во иднина би можело да се градат згради со иста висина и држење иста линија, нормално. Со жолто се постојните пролази и оние што ги оставам во иднина да се направат. Тука од карши, значи предлогот, оставам две можности како опција во ширината. Јас претендирам на потесната варијанта како би имало симетрија со од карши, а башка и голем пролаз не е ни потребен пошто ионака има друг пристап од под арм. Со љиљакови кругчиња е местото каде што би се нашол споменикот на мајка тереза, односно постојната да се помести, соодветно на ширината на пролазот. Со кафеаво имам оставено две опции како предлог маркица на спомен куќа. Малку имам дилеми околу она зеленилото на рекорд. Да се гради тука неможе пошто ќе се покрие постојната зграда, а па да не се гради е глупо зашто зградите ќе се допираат на ќош што е па многу глупо. Затоа и зелениот дел го нацртав горе така, како би се добила некоја тетрис фигура од згради што ќе се уклапа во просторот, а нема ничива дневна светлина да загрози. Вака ќе добиеме можност убаво да го оформиме овој внатрешен плоштад. Edited by lslcrew - 13-Jan-2009 at 19:19 |
|||||||||||||
![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||
Кога веќе анализираме што би било кога би било, никако не можам да се сложам со вас (пбанкс и лсл) дека таму треба да има споени објекти а пристапот до платото да е со некаков пролаз низ згрдата, па колку и да е тој голем и без разлика на комбинацијата на објектите - тоа ништо суштински не менува. А ситуацијата не може да се споредува ни со пролазот од карши ни со оној на рекорд па од таму да влечеме паралели.
Веќе спомнав - прво не приличи на плоштад да се влегува низ пролаз, тогаш овој плоштад би бил попромашен и од оној новиот во Гази Баба. Второ не приличи дом на АРМ тотално да се опколи и приодот кон главниот влез исто така да е низ тој пролаз. Трето, не би сакал феудалната кула комплетно да се затвори и скрие. Многу повеќе би ми се допаѓало нешто вакво (доколку се врати маркицата за згрдата карши Палата Македонија, но токму вака да биде повлечена то ест не во линија со палатата туку со зградата накај рекорд и со жардињери во линија на веќе постоечките). И ова е далеку од идеално, ама во постоечките услови, со веќе изграден дом на АРМ таков каков што е, со веќе збутана феудална кула и со спомен куќа која привршува таква каква што е, барем според мене ова е оптимално. ![]() |
|||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 678910 23> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |