build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спомен куќа на Мајка Тереза

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 23>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
4 [5.41%]
1 [1.35%]
2 [2.70%]
3 [4.05%]
3 [4.05%]
6 [8.11%]
1 [1.35%]
7 [9.46%]
5 [6.76%]
42 [56.76%]
You can not vote in this poll
Total votes: 74   Average: 2.85

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #201 Posted: 30-Jan-2009 at 02:55
Дефинитивно деновиве имаме засилена дискусија околу скулптурите и добро е што се отвара една зачмаена тема! Критиката е секогаш добредојдена (освен кога не е проценета како предавничка....)

Споменикот на Мисирков е кич

Не е проблем да се направи лоша скулптура на Мисирков, проблем е да се симне!

Мајка Тереза беше личност што ги врзува луѓето. За жал, светот се' уште не е способен вистински да ги разбере овие луѓе. Да можеше, светот не би бил ваков, вели скулпторот и академик Томе Серафимовски, кој повеќе години тематски ја обработува светата жена. Неговата бронзена скулптура поставена пред Домот на АРМ ќе стане дел од културниот комплекс посветен на Мајка Тереза. Спомен-домот посветен на големата хуманистка и нобеловска денеска ќе биде свечено отворен. Академик Серафимовски зборува за нејзиното дело, за своите дела, за повеќе актуелни теми.

* Скулптурата на Мајка Тереза пред неколку години беше откриена пред Домот на АРМ. Што Ве поттикна да ја изработите?

- Човекот како мотив е моја животна определба, за мене е почеток и крај. Мајка Тереза е еден синоним на човештво, благородност, духовност, на човек што му помага на светот и на луѓето. Никогаш во животот не сум ја сретнал Мајка Тереза. Не ја познавав. Но, за неа сум слушнал одамна, уште пред 45 години. Кога почина, јас и мојот пријател Трифун Костовски се договоривме да ја одбележиме годишнината од нејзината смрт. Решивме на Скопје да му подариме една скулптура, споменик на Мајка Тереза. Заедно ја работевме скулптурата - тој го плати материјалот, а јас се откажав од хонорар. Потоа дојде време да се одбележува 20-годишнина од збратимувањето на Скопје и Нирнберг. Тогашниот градоначалник, Ристо Пенов, ме праша дали е можно да излееме еден примерок од Мајка Тереза, да му го подариме на Нирнберг и да го одбележи?е јубилејот. Костовски и тогаш се согласи да ја плати бронзата, а јас пак се откажав од хонорарот. Тие две скулптури им ги подаривме на Скопје и на Нирнберг.

* Каква симболика има за Вас Мајка Тереза?

- Таа е личност што ги врзува луѓето. Кај нас се појави многу невкусна работа меѓу Македонците и Албанците. Мајка Тереза не е Македонка, туку е Албанка, таа не е ваша, туку е наша... Оваа идеја ниту ми е блиска како човек, ниту како филозофија, ниту е блиска на делото и личноста на Мајка Тереза. Таа треба да биде лигамент на спојување на луѓето, а не на нивна делба. Иако е родена во Скопје, денес таа е Мајка Тереза од Калкута. Цел живот таа им служела на луѓето во Калкута.

* Денеска свечено ќе биде отворен Спомен-домот на Мајка Тереза, кој со Вашата скулптура треба да прерасне во културен комплекс во центарот на Скопје. Сметате ли дека Македонија достојно го одбележува делото на Мајка Тереза?

- Порано имав идеја скулптура на Мајка Тереза да биде поставена на плоштадот Македонија, да биде висока десетина метри и да биде симбол на Скопје. Со тоа ќе станевме препознатливи во светот и Мајка Тереза ќе го добиеше своето вистинско име. Спомен-домот, овој проект и објект може да го задоволи окото на обичниот граѓанин. Но, јас сум скулптор со изострен архитектонски вкус. Многу е опасно и ризично да се мешаат традиционалните стари и новите материјали во архитектурата. Среде Лувр, објект од 18 век, е поставена пирамида од стакло. Французите 60 години размислуваа како да ја постават. Спомен-куќата на Мајка Тереза ја направија за нецела година. Тоа значи дека ние сме добри градители, работиме се' преку ноќ.

Но, има судир на многу материјали. Нека ми простат архитектите ако грешам, но тие материјали се неинтегрални, не виреат еден со друг, си пречат. На пример горниот дел е целиот од стакло, кое не е дефинирано. Не е чисто стакло, ниту е витраж. Под стаклото има еден многу стар наш, рустичен камен, кој е доминантен. Има и неколку добри детали. Објектот може да се спаси со одредени интервенции, но архитектот треба да има доблест да прифати дека скулптурата, архитектурата се колективни работи. Не е доволно скулптурата само мене да ми се допаѓа, таа треба да им се допадне и на луѓето. 

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=46CDD1C992F2EC46BBB4AC3D94F8D76B

Edited by lslcrew - 30-Jan-2009 at 03:14
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #202 Posted: 30-Jan-2009 at 12:00
Шаренило од десетици симболики во спомен-домот на Мајка Тереза

Скопје
Радмила Заревска

Куќа на радост, која излегува од земјата, се поткрева, расте и го остварува детскиот сон на малата Мајка Тереза, а изразена преку богатото македонско градежништво. Вака архитектот Вангел Божиноски ја објаснува симболиката во изградбата на неговиот контроверзен објект, спомен-домот на Мајка Тереза на улицата Македонија, чиј необичен изглед предизвика голем број реакции во јавноста и меѓу неговите колеги. Целата приказна за возобновувањето на домот на Мајка Тереза со враќањето на нејзиниот дух во родниот град ќе биде прикажана денеска, со големата свеченост со која објектот ќе биде отворен.

ДЕТСКА ПЕРСПЕКТИВА СО ПРИКАЗНИ

Архитектот Божиновски вели дека целата куќа претставува една детска перспектива на Мајка Тереза, еден свет полн со приказни и возбудувања во кој таа живеела како малечка. Концептот на куќата е таа да не биде осветлена, туку да зрачи со светлина однатре и така да ја осветлува надворешноста на објектот. Куќата има подрум, приземје и два ката, а во внатрешноста на објектот, покрај изложбениот дел, придружните простории, како мултимедијален простор за камерни претстави, има простор и за изведување миси и духовни чествувања.

- Целата куќа се држи на столбови, кои се стилизирани и ги претставуваат нејзините мајка, татко, брат и сестра, а најголемиот столб го претставува нејзиниот татко. Самата конструкција е дел од приказната, дури и носечкиот столб, кој е направен од железо претставува испреплетување и движење на риби, кои го претставуваат Исус Христос, а птиците Светиот дух, што е христијанска симболика. Портата низ која се влегува е карактеристична за македонските куќи, таа е делкана за да изгледа како да добила оштетувања од долготрајната употреба. Се добива впечаток како статуата на Мајка Тереза на авторот Томе Серафимовски да оди кон портата, пред која има поставено два поголеми камења на кои жените можат да седнат и да го озборуваат шеталиштето - вели Божиновски.

Тој додава дека околу куќата има поставено мозаик од два типа камења, во форма на концентрични кругови, од кои едните одат од статуата кон внатрешноста, с? до бунарот, а другите од бунарот до статуата и сите се прелеваат како капка кога ќе падне во вода. И тој простор ќе се дополнува со нови содржини.

- До бунарот ќе се постави скулптура на деветгодишната Агнеса, која во раката ќе држи гулаб и ќе биде свртена кон големата статуа на Мајка Тереза. Кога ќе се погледне во бунарот ќе се видат златните рипки, кои значат остварување на детскиот сон. Понатаму, бунарот во долните простории за мали промоции ќе се трансформира во аквариум низ кој ќе зрачи дневна светлина, која ќе биде основно осветлување на подземните простории, кои ќе блескаат од многуте мозаични огледалца што ќе се прелеваат и ќе пренесуваат светлина едни на други. Тоа е симболика како детската психологија го перцепира подземниот свет во приказните. Влегувајќи во подземната просторија очекуваме темнина, а добиваме светлина, таму има треперење од самиот воздух, а тоа е таа возбуда како во приказните - објаснува Божиновски.

РАДОСНО ИЗДИГНУВАЊЕ НАГОРЕ

Според Божиновски, дури и прозорците на куќата го немаат традиционалниот сооднос на ширината спрема висината, туку одат до покривот и преку нив е изразено издигањето нагоре, а целата фасада е разлетана од птиците и симболизира радост. На горните катови се наоѓа молитвениот дел, кој е направен од железна конструкција направена од испреплетени птици и риби, од кои четири риби е еден гулаб и обратно, а во музејските и преостанатите канцелариски простории таваните се направени кога ќе погледнеш нагоре да се остава впечаток на возвишеност, на растење и блискост до небото.

Веднаш до куќата има амфитеатар, кој ќе служи за да се одржуваат претстави или разни дискусии, а можат да се сместат околу 400 луѓе.

Според Божиновски, задачата за изградба на оваа куќа била да се возобнови еден дом во кој Мајка Тереза живеела до својата 18 година, а мотивот бил нејзиниот животот, исполнет со исклучителни хуманости, со што тој преку оваа куќа овозможува да се врати нејзиниот дух во Скопје, во градот од каде што таа потекнува.

Спомен-домот зафаќа површина од 1.000 квадратни метри, од кои 500 квадрати е куќата околу која треба да се изградат плоштад и парк.

Градежните работи ги изведуваше фирмата „Гранит“, која беше избрана на тендер, се финансираат од буџетот на државата, а целиот проект го води Министерството за култура. Првичната идеја била куќата да се обнови на местото каде што се наоѓала, на плоштадот „Македонија“, но таму немало услови за да се изгради, а потоа било избрано платото пред Домот на АРМ, каде што во минатото се наоѓал католичкиот храм „Срце Исусово“, во кој Мајка Тереза била благословена да тргне во хуманитарните мисии низ светот.

Без коментар за спорниот конкурс

Божиновски не сака да ги коментира обвинувањата дека со речиси истиот проект победил на вториот конкурс за избор на идејно решение, откако на првиот, кој беше анонимен, неговото дело беше оценето како несоодветно, а за победник беше избрано тоа на Португалецот Жорге Манум.

- Идејното решение за објектот се вклопува во околината, а тоа и го покажав и на комисијата, која даде потврден одговор. На објектите зад објектот и до него, кои се градени во комунистички стил, се спротивставувам со традиционални орнаменти, а на зградата од спроти и се обраќам со почит, бидејќи има пасаж, како и спомен-домот. Целата куќа е огледало на плоштадот, сите нејзини четири страни се пресликуваат - додава Божиновски.
Тој смета дека бил единствен на конкурсот за избор на најдобро идејно решение, бидејќи предложил објектот сам да си ги заработува парите потребни за неговото одржување.

На критичарите да им се одземат дипломите

Вангел Божиновски се смета дека е наследник на македонската градителска школа, која е најстарата школа во Европа, а според него тоа се гледа на секоја педа во градбата на спомен-домот на Мајка Тереза. Тој вели дека во мешањето на стиловите и на материјалите е вештината на архитектот.

- Умешноста е како повеќе различни градежни материјали да се вклопат во една симфонија. Најдобар звук има еден симфониски оркестар, но него не го сочинуваат само труби. Без другите инструменти тој нема да остави таков впечаток и да има таков звук. Јас не се кријам зад етаблирани стилови, како моите колеги-архитекти. Никогаш не сум се нарекувал модернист или каков било -ист, а целата моја приказна за овој проект не можам да ја објаснам на моите колеги, бидејќи тие с? уште не го достигнале тоа ниво и не дошле до таа лекција. На тие критичари треба да им се одземат дипломите - објасни Божиновски.

За критиките околу тоа дека спомен-домот не го изразува скромниот живот на Мајка Тереза, Божиновски вели дека таа е скромна во нејзината надворешна појава, но за да ја видат луѓето нејзината богата духовност, препорачува да ја прочитаат нејзината песна „Живот“.

- Ова е духовен објект и мора да биде богат. Доста ни е од колиби од дрва и камења. Македонските градежници од секогаш правеле објекти што значат богатство на идеи, можности и радости - вели тој.

http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabID=2&fCat=1&EditionID=303&top=1&ArticleID=16844

Back to Top
Б.Ѓ.Т View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Б.Ѓ.Т Quote  Post ReplyReply #203 Posted: 30-Jan-2009 at 12:11

Спомен-куќа на Мајка Тереза во Скопје
МИА

30.01.2009 11:08
Куќата ќе биде храм на духовноста и ќе го раскажува животот на Мајка Тереза

Во центарот на Скопје денеска ќе биде осветена и отворена Спомен-куќата на хуманистката и нобеловка Мајка Тереза.

Подигната е на истото место каде што во минатото постоела католичката црква „Пресвето срце Исусово“, во која била крстена најпознатата скопјанка, родена како Гонџа Бојаџиу.

Изградбата на објектот траеше од мај минатата година. Финансирана е со два милиона евра од Владата и реализирана од Министерството за култура. Архитект е Вангел Божиновски, а изведувач на градежните работи ГП „Гранит“. Градбата зафаќа површина од 500 метри квадратни и уште толку се двор и миниплоштад, во кој ќе биде вклопена скулптурата на Мајка Тереза што пред неколку години ја изваја академик Томе Серафимовски.

Куќата ќе биде храм на духовноста и на посетителите и туристите ќе им го раскажува животот на Мајка Тереза, која во овој град го поминала детството, во куќата на Никола Бојаџиу на тогашната „Попкочина улица“. Ќе има функција на меморијален центар со сакрален и световен карактер - сала и изложбен дел и простор за миси и духовни чествувања.

Спомен-куќата ќе ја промовираат премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија Киро Стојанов.

Како што соопшти Министерството за култура, специјално за настанот од Виена допатувал и духовниот татко на Мајка Тереза д-р Лео Маасбург, а ќе присуствува и архитектот од Ватикан Анџело Молфета, член на меѓународното жири за избор на идејното решение.

Изградбата на Спомен-куќата на Мајка Тереза е во рамки на 100 години од нејзиното раѓање, кои ќе бидат одбележани идната година.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=103721

Back to Top
BlacK View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote BlacK Quote  Post ReplyReply #204 Posted: 30-Jan-2009 at 12:47
Kakov lik e samo Vangel.

Pa ja u osnovno imav pozrel pogled na arhitekturava kao disciplina.Ne mozem da zamislim kako samo dosol do vakvo resenie.Pa sedisteto na DUI u Recica ima pogolema logika od ova.

I samouvereno izjavue: "Вангел Божиновски се смета дека е наследник на македонската градителска школа, која е најстарата школа во Европа, а според него тоа се гледа на секоја педа во градбата на спомен-домот на Мајка Тереза. Тој вели дека во мешањето на стиловите и на материјалите е вештината на архитектот.

- Умешноста е како повеќе различни градежни материјали да се вклопат во една симфонија. Најдобар звук има еден симфониски оркестар, но него не го сочинуваат само труби. Без другите инструменти тој нема да остави таков впечаток и да има таков звук. Јас не се кријам зад етаблирани стилови, како моите колеги-архитекти."

Kakva crna simfonija ova e rastiman orkestar......abre  epa makedonce!!!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #205 Posted: 30-Jan-2009 at 13:16
Originally posted by BlacK

kao disciplina.Ne mozem da zamislim kako samo dosol do vakvo resenie.Pa sedisteto na DUI u Recica ima pogolema logika od ova.

Малку е офтопик, но тој објект стварно нема никаква архитектонска логика! Треба да го евидентриаме во транзициона!
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #206 Posted: 30-Jan-2009 at 13:24

Тој објект сега има достоен ривал но во центарот на Скопје
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #207 Posted: 30-Jan-2009 at 13:27
Еве го гледам отворањето на мтв1 и на мтв3 има! Поннува вака: "Почитуван претседател на собрание господинот тралала, понитуван господинот тралала, почитуван архиепископ, почитуван штоти ја знам кој.........мајка тереза никаде"! Ете чив спомен дом е ова! Симптоматично, неофицијални кандидати за избори во прв ред!

Англискиов изговор на водителкава е како speech recognition алатката на windows!

Edited by lslcrew - 30-Jan-2009 at 13:29
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #208 Posted: 30-Jan-2009 at 15:53
Еве уште една серија од отворањето на објектов! За прв пат слики од внатрешноста! Морам да бидам објективен и да признаам дека барем од телевизија добив чусвство дека од внатре дстаклената коцка изгледа убаво. Интересно е да си внатре во коцката. Ама објектов уште еднаш пу!

01.

02.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Нормално премиерот охридски и македонски не беше изоставен во ниеден кадар! Тоа што го фатив измеѓу ете го!

Edited by lslcrew - 30-Jan-2009 at 16:05
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #209 Posted: 30-Jan-2009 at 16:10
Дел од моштите на Мајка Тереза во Скопје

Љубовта се раѓа во домот, со грижа за најблиските. Секогаш кога ќе се насмевнете на некого,  тоа е акт на љубов и подарок за една личност. Кога говореше за духовноста, Мајка Тереза велеше дека најпрво треба да го пронајдеме царството Божјо, а сето останато ќе си дојде само по себе, рече премиерот Никола Груевски на денешната промоција и осветување на Спомен домот на Мајка Тереза во Скопје.

Тој на присутните им откри една тајна дека со помош на Католичката црква се донесени дел од моштите на Мајка Тереза, кои ќе бидат сместени во куќата.

Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска, рече дека Мајка Тереза со своето дело, со благородната духовна и световна мисија е богатство на нашата современост кое му припаѓа на човештвото и цивилизациите.

“Овој проект е голем придонес за македонската култура и историја. Овој Спомен дом е најубав дар за светот, посветен на малата жена со големо срце, која со своите дела во текот на животот стана Светица, вели министерката.

Инаку, спомен куќата е изградена на некогашната “Поп Кочина улица“ каде што се наоѓале католичката црква “Пресвето срце Исусово“.

Бискупот скопски и апостолски егзарх за Македонија, Киро Стојанов, кажа дека овој Спомен дом на блажената Мајка Тереза и божји храм во него, ќе биде знак на нашето заедништво и посвета како да ги живееме божјите дарови, дарот на вербата, светлината и љубовта. Мајка Тереза го помина својот живот потврдувајќи го и вреднувајќи го животот на другите.

“Амбасадата на САД им честита на граѓаните на Македонија за отворањето на меморијалниот дом во чест на Мајка Тереза. Таа претставува пример за сите нас и за тоа што се една личност може да постигне кога го посветува целиот свој живот на потребите на другите. Ова е голем ден за сите граѓани на Македонија, а особено е значаен за етничките Албанци кои претставуваат важен дел од силата и богатството на оваа земја. Колку повеќе Македонија го признава и го прифаќа своето мултиетничко наследство, толку повеќе таа ќе има успех да обезбеди најдобра можна иднина за своите граѓани. Ние во Соединетите Држави се гордееме со нашето многу разнобразно наследство и затоа, особено задоволство е да се види овој прекрасен меморијален дом“, соопшти Амбасадата на САД во Скопје.

http://netpress.com.mk/vest.asp?id=49015&kategorija=1
Back to Top
Б.Ѓ.Т View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Б.Ѓ.Т Quote  Post ReplyReply #210 Posted: 30-Jan-2009 at 16:54
neznam toa staklenoto pa mene mi e mnogu mracno nekako,e sea moze do slikite eBig%20smile koga ke se rasetam malce vnatre togash ke mozam da kazam.i da pocneme malce da komentirame za vnatre,od nadvor veke e iskomentiran i toa premnoguBig%20smile
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #211 Posted: 30-Jan-2009 at 16:58
и официјално ја добивме новата куќа на дизниленд
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #212 Posted: 30-Jan-2009 at 17:05
Ајде еве уште по некоја слика!

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #213 Posted: 30-Jan-2009 at 17:12
МИА фото

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #214 Posted: 30-Jan-2009 at 17:15
вау, стаклениот дел ми се допаѓа од внатре, изгледа многу модерно, да беше целата куќа во таков стил ќе сфатев, или пак ќе ја сфатеф да беше во друг стил, ама само во еден стил
Back to Top
Б.Ѓ.Т View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Б.Ѓ.Т Quote  Post ReplyReply #215 Posted: 30-Jan-2009 at 17:20
e vaka toa staklenikot na ovie sliki podobro izgleda.

@zabegan

mnogu ke beshe bolje da beshe vo eden stil eve maksimum do dva pak ke se trpesheBig%20smile ama ova e premnogu ispomeshano.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #216 Posted: 30-Jan-2009 at 17:20
Да беше цела во стакло ќе личеше како базенот во Пекинг за олимписки игри! Ете гледате на што мислев, стварно изгледа јако внатре!
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #217 Posted: 30-Jan-2009 at 18:42
Нема ни да се обидам да ја естетизирам оваа градба за да можам полесно да ја голтнам. И стаклениот дел е грд... Се врзано со објектов- е грдо!

вангел божиновски официјално е ненормален.

Аман нека сфатат дека Мајка Тереза си отишла од земјава и не се свртела назад. Станала голема личност заради тоа што ја напуштила саканата татковина! Но сега ја славиме, зошто одеднаш таа е голема македонка. Праење драми безвезе! Одвратно....
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #218 Posted: 30-Jan-2009 at 22:57
Тука си во право, но тоа важи за сите наши големци (колку е мајка Тереза наша, друга приказна). Мене ме интересира колку ќе се наплаќа за влез во чудово, бидејќи нема смисла да е бесплатно, и што е финтата со рипките, тие се во бунарот? Па има една прегрда метална цевка таму, можеле барем да ја скријат...

Инаку јас ја немам видено во живо, но од тоа што гледав на сликите помала ја замислував. На сликата каде што се внатре во стаклениот дел изгледа огромен тој дел!

Edited by гитардемон - 30-Jan-2009 at 22:58
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
vardar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vardar Quote  Post ReplyReply #219 Posted: 30-Jan-2009 at 23:35
Нема да коментирам пошто дефинитивно грубо ќе ги прекршам правилата на форумот, па само ќе гласам за објектов.

Оценка :  1

Објаснување :    Puke     Suicide 

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #220 Posted: 30-Jan-2009 at 23:38
Originally posted by vardar

Оценка :  1

Превисока оценка
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 910111213 23>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.359 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.