![]() |
![]() |
![]() |
Спомен куќа на Мајка Тереза |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 23> |
Author | ||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() Епа види господине Архитекта, ако некогаш добереш харброст и достоинство да се појавиш во јавоност, ќе те молам да пројдеш од тука на форумов и да ни дадеш аргументи зашто овоаа спомен куќа мора да изгледа вака и никако другше. Зашто оваа квази-халуцинација мораше да излезе вака. Зашто не успеа, кога веќе ти дадоа шанса со втор конкурс, зашто не успеа да излезеш од твојот его трип и да понудиш друг проект, поразличен, поедноставен, со полесно сватлива симболика! Поздрав, додека чекаме да те видиме у јавност (ваљда до другото твое ***њ*, до другиот јавен конкурс од бладава) |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||
ухухухуху за коментарот можам да кажам само: pwned! во врска со таа претходната вест: http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=309&ArticleID=17383 Edited by гитардемон - 06-Feb-2009 at 16:01 |
||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||
тенденциозно извртување на тезата. Главниот дилентантизам е во начинот на избор на проектот, начинот на силување на ДУПот и во самиот проект. А не во изведбата. Обично си човек што сака да се занимава со коренот на проблемите. Зошто тука тргаш од опашката.... само ти си знаеш ![]() Edited by pbanks - 06-Feb-2009 at 18:03 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Кредибилитетот на тоа што го пишала госпоѓата Олга Чоланчевска во Нова Македонија паѓа во вода уште на почетокот на текстот:
Добро госпоѓо, можеби најголем дел од архитектите и обичните луѓе се премногу глупи и прости за да ја сватат велелепноста на делото на Вангел (дури и да беше така, пак не прави логика да се гради нешто што само авторот и неговите трабанти наводно го „разбираат“, ама тоа е друга приказна...). Но ваљда не сугерирате дека сме толку глупи да не можеме да приметиме очигледна намештаљка со конкурси???? |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||
онај коментарот што го пренесов дефинитивно ќе ја врати на земја
![]() ![]() |
||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Ако е некој од членовите слободно нека се јави, има од мене пиво на наредната средба
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|||||||||||
ех и самиот незнам |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Еве некои слики што ги најдов на нет! Ова се од колегите од кајгана! И тамо имаат дискусија за објектов. Па ги поканувам сито оние кои имаат некои конструктивни ставови да ги споделат и овде!
1. ![]() 2. ![]() 3. ![]() 4. ![]() 5. ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||||
na toj krevetot koj ke spie
![]() Edited by mitatos - 06-Feb-2009 at 19:19 |
||||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
|||||||||||
zalno e sto nema opcija 0 vo glasanjeto
Edited by evolutionary - 08-Feb-2009 at 01:52 |
||||||||||||
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||
вчера поминав покрај чудово (штета не носев апарат) и морам да признаам сека на прв поглед објектот е пријатен, ама кога ќе ги видиш од сите страни и кога ќе размислиш...
има голема заинтересираност, навистина, само поради необичноста на објектот, а голем дел од луѓето не ги прпознаваат симболиките на Вангел инаку сите што ги прашав беа со мислење „ок е“ или „вака убаво ми изгледа“ па сега не знам од каде тие мислења ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Интересна коинциденција Забеган! Јас само што се вратив од таму и бидејќи беше затворено, посветив внимание на надворешноста. Немав апарат со мене да евидентирам сето она што ќе го набројам но во следна прилика ќе го направам тоа 1. Најголемиот столб, кој го симболизира таткото на Мајка Тереза е како картонски кога ќе тропнеш на него, шуплив. Не знам како ви звучи но во живо делува многу неквалитетно, ефтино 2. Плексигласот над аквариумот(или бунарот, не знам што е што) е цел со кондензирана пареа, и не знам како планираат они да го спречат понатамошното кондензирање. 3. Во тој дел околу бунарот видов 2 штекери што стварно без врска некако штрчат а ги има и повеќе на други места. Исто на ѕидовите одма до продавницата за сувенири има прекинувачи за светло како дома. Збориме за истиот дел кај бунарот 4. Бетонскиот дел на бунарот( на сликата се гледа, црвенкаста боја, над камената основа) е фарбан ОТКАКО биле поставени столбчињата, и сето тоа е така несмасно направено што столбовите се измачкани со истата боја. ![]() 5. Портата има некакви резби кои не се ништо подобри од најобични чкртаници. За впечатокот да биде подобар, портата ЧКРИПИ, но луѓе вие не сте чуле такво пеколно чкрипење. Дали е тоа намерно оставно така за да даде некаков шмек или фушерајска изработка - не знам. Битно тоа мора одма да се реши иначе јас ќе дојдам и ќе ја подмачкам 6. Фасадата со птичките иако префарбана плава, сеуште ги има тие чкртаници како да гаселе цигари од неа. Некои од птиците имаат скршен клун и се оставени така. 7. Не можам а да не ја приметам сличноста на четирите фонтани со женските гради 8. До мермерната статуа на Мајка Тереза има една бетонска коцка големина 1м х 1м х 1м. која е поентата не знам, но не би ме изненадила некој страшна симболика зад сето тоа. Листава без никаков проблем може да продолжи но и доволно го натрупав постов. Главната поента ми беше фушерајската изработка која очигледно се должи на притисок што побрзо да се заврши за изборите, како и самата катастрофалност на целиов проект. Фрлете око на следниве детали кога ќе поминувате додека не го сликнеме ова. |
||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Бетон вероватно на вакво ѕидање со камен мислеше?! http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=202&PID=30096#30096
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Следниов текст што ќе го пренесам е од германски ТАГЕСПОСТ од 5 февруари 2009. Утрински весник само го има преведено и пренесено на македонските читатели. Нема да кратам, ниту потенцирам делови од текстот бидејќи е видување на еден странски весник. Ајде да видиме како тоа изгледа од германска гледна точка:
Edited by lslcrew - 09-Feb-2009 at 04:45 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|||||||||||
wtf, која е Олга, архитекта!!? Ја познава ли некој!?
lslcrew фала ти за сликиве, да не се резилам да влегувам таму...и не сум изненаден од ентериеров, си одговара на целото пакување.... |
||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||||||||||
за сите обожавачи на прекрасново здание и на виртузноста на архитектот Вангел, еве и Facebook група:
http://www.facebook.com/group.php?gid=51604023937 Од описот на групата: И Ја сакам од дрогата што ја зема Вангел Божиновски![]() Зошто е толку мистериозен овој
човек, дали неговите дела кријат една огромна тајна, дали таа тајна
всушност е светиот грал кој според многумина се наоѓа во шупливиот
столб на куќата на Мајка Тереза, дали струјомерот во куќата на Мајка
Тереза го одбројува времето кое ни останува на овој свет??? Дали ако влезеш во бунарот под куќата на Мајка Тереза, ќе излезеш во Хадронскиот акцелератор во Женева? Зошто во последен момент ја исфрли од проектот лушпата од банана која сакаше да ја ставиш на надворешниот столб од куќата на Мајка Тереза? Прашања, прашања, прашања...а малку одговори!!! Дај ни правец Ване, дај ни знак каде да трагаме по одговорите...биди наш водач...ај бег ју Recent news M.T ...ротација за 90' на лево Чак Норис е виден у близина на куќата на Мајка Тереза како купува палома. Edited by anDarko - 13-Feb-2009 at 14:49 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Колку почесто поминувам покрај објектов, толку повеќе ме фаќа срам. Страв ми е да влезам внатре, зданиево може да се разбере и како геноцид на естетските вредности.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||||||||||
некој побара слика од зданиево навечер...еве една од Flickr (Annoula)...рекламата за Битолско млеко ептен се вклопува во општото шаренило
![]() ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||
рекламата заборавив да ја искоментирам
![]() инаку незнам како и зашто, ама објектов полека почна да ми легнува кога поминувам навечер покрај него ![]() |
||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 23> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |