build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спомен куќа на Мајка Тереза

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 23>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
4 [5.41%]
1 [1.35%]
2 [2.70%]
3 [4.05%]
3 [4.05%]
6 [8.11%]
1 [1.35%]
7 [9.46%]
5 [6.76%]
42 [56.76%]
You can not vote in this poll
Total votes: 74   Average: 2.85

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #281 Posted: 06-Feb-2009 at 15:26
Ајдееее сега жалопојки како ние сме биле оние неспособните што не успеваат да го сватат Вангле. А Вангле каде е да се јави у јавност и да се одбрани или сега ќе ни пушта вакви портпароли да ни кажуваат како ние сме простата раја што не чини и не сваќа убавина, а како Вангле е оној маченикот кој што пати меѓу овие два миљиона талог којшто немаат сваќање за неговата кретивност.

Епа види господине Архитекта, ако некогаш добереш харброст и достоинство да се појавиш во јавоност, ќе те молам да пројдеш од тука на форумов и да ни дадеш аргументи зашто овоаа спомен куќа мора да изгледа вака и никако другше. Зашто оваа квази-халуцинација мораше да излезе вака. Зашто не успеа, кога веќе ти дадоа шанса со втор конкурс, зашто не успеа да излезеш од твојот его трип и да понудиш друг проект, поразличен, поедноставен, со полесно сватлива симболика!

Поздрав, додека чекаме да те видиме у јавност (ваљда до другото твое ***њ*, до другиот јавен конкурс од бладава)
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #282 Posted: 06-Feb-2009 at 16:01
 Прво и основно ...  Архитект  06.02.2009 15:58:06

Прво и основно срамота е воопшто да помислите госпоѓо 'експерт' дека вие вие и Вангелштајн... извинете архитект господин величествен Вангелштајн (не смеам да ви ја навредам титулата што сте ја заработиле на универзитетот што не е признат никаде освен Македонија) сте попаметни од 2.000.000 луѓе во Македонија. Да скратам, одете на најпосетениот форум за архитектура во Македонија (www.build.mk) и видете што се зборува за куќата на мајка тереза па можеби тогаш и ќе ви светне дека некој можеби има подобро мислење од вас (иако секако вие сте архитект и ја имате највеличествената титула на светот). Поздрав! Се надевам нема цензура во Нова Македонија, објективен весник, нели?

ухухухуху за коментарот можам да кажам само: pwned!

во врска со таа претходната вест: http://novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=2&fCat=1&top=1&EditionID=309&ArticleID=17383

Edited by гитардемон - 06-Feb-2009 at 16:01
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #283 Posted: 06-Feb-2009 at 16:02
Originally posted by beTon

Originally posted by pbanks

кои се тие што се надлежни и како нивното форсирање прави логика за било што?

да не ја шириме туку што им била целта и намерата, и дали тоа е оправдано или не, тие зацртале некоја идеја промотивно туристичка амбиција која е за поздравување, но најверојатно не очекувале дека ќе налетаат на волку дилентатизам кај сите оние кои треба да ја спроведат таа амбиција, пример тоа ти е исто како да се намерачи некој да тера производство на дизајнерски експерименти  од коли во МЗТ,  јасно што ќе добие ако не тенк  или трактор кој е само употреблив за во нива.      

тенденциозно извртување на тезата.

Главниот дилентантизам е во начинот на избор на проектот, начинот на силување на ДУПот и во самиот проект. А не во изведбата.

Обично си човек што сака да се занимава со коренот на проблемите. Зошто тука тргаш од опашката.... само ти си знаеш

Edited by pbanks - 06-Feb-2009 at 18:03
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #284 Posted: 06-Feb-2009 at 16:18
Кредибилитетот на тоа што го пишала госпоѓата Олга Чоланчевска во Нова Македонија паѓа во вода уште на почетокот на текстот:

Отпрвин го напаѓаа конкурсот без докази

Добро госпоѓо, можеби најголем дел од архитектите и обичните луѓе се премногу глупи и прости за да ја сватат велелепноста на делото на Вангел (дури и да беше така, пак не прави логика да се гради нешто што само авторот и неговите трабанти наводно го „разбираат“, ама тоа е друга приказна...).
Но ваљда не сугерирате дека сме толку глупи да не можеме да приметиме очигледна намештаљка со конкурси????
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #285 Posted: 06-Feb-2009 at 16:28
онај коментарот што го пренесов дефинитивно ќе ја врати на земја алал му вера на тој што го напишал! таен читател? или?
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #286 Posted: 06-Feb-2009 at 16:32
Ако е некој од членовите слободно нека се јави, има од мене пиво на наредната средба Big%20smile
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #287 Posted: 06-Feb-2009 at 18:06
Originally posted by pbanks

тенденциозно извртување на тезата.

Главниот дилентантизам е во начинот на избор на проектот, начинот на силување на ДУПот и во самиот проект. А не во изведбата.

Обично се човек што сака да се занимава со коренот на проблемите. Зошто тука тргаш од опашката.... само ти си знаеш

ех и самиот незнам Smile најверојатно бидејќи имам потреба да ја лоцирам вината и јас кај некого но премногу е релативно за тоа да се обвинува конкретно, бидејќи реално вината е на сите нивоа, од  физикалците до функционерите, односно сите гледаат да ја замачкаат и така да ја истераат работата, до кога само незнам, најверојатно ова е последица бидејќи не постои квалитетен надзор ако воопшто и постои некаков надзор! на сите нивоа сме лабави и се тераме опуште што во одредени работи и навистина е потребно, но неможе во се да се терало со импровизации, бар истите да беа артикулирани достојно, но ајде бар во приватниот сектор поочнаа работите да одат нанапред да се надеваме дека такво нешто ќе се случи и со државните институции!    

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #288 Posted: 06-Feb-2009 at 18:31
Еве некои слики што ги најдов на нет! Ова се од колегите од кајгана! И тамо имаат дискусија за објектов. Па ги поканувам сито оние кои имаат некои конструктивни ставови да ги споделат и овде!

1.

2.

3.

4.

5.

Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #289 Posted: 06-Feb-2009 at 19:19
na toj krevetot koj ke spie 

Edited by mitatos - 06-Feb-2009 at 19:19
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
evolutionary View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote evolutionary Quote  Post ReplyReply #290 Posted: 08-Feb-2009 at 01:51
zalno e sto nema opcija 0 vo glasanjeto

Edited by evolutionary - 08-Feb-2009 at 01:52
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #291 Posted: 08-Feb-2009 at 20:50
вчера поминав покрај чудово (штета не носев апарат) и морам да признаам сека на прв поглед објектот е пријатен, ама кога ќе ги видиш од сите страни и кога ќе размислиш...
има голема заинтересираност, навистина, само поради необичноста на објектот, а голем дел од луѓето не ги прпознаваат симболиките на Вангел

инаку сите што ги прашав беа со мислење „ок е“ или „вака убаво ми изгледа“ па сега не знам од каде тие мислења Dunno
Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #292 Posted: 09-Feb-2009 at 01:59
Originally posted by zabegan

вчера поминав покрај чудово (штета не носев апарат) и морам да признаам сека на прв поглед објектот е пријатен, ама кога ќе ги видиш од сите страни и кога ќе размислиш...
има голема заинтересираност, навистина, само поради необичноста на објектот, а голем дел од луѓето не ги прпознаваат симболиките на Вангел

инаку сите што ги прашав беа со мислење „ок е“ или „вака убаво ми изгледа“ па сега не знам од каде тие мислења Dunno

Интересна коинциденција Забеган!

Јас само што се вратив од таму и бидејќи беше затворено, посветив внимание на надворешноста. Немав апарат со мене да евидентирам сето она што ќе го набројам но во следна прилика ќе го направам тоа

1. Најголемиот столб, кој го симболизира таткото на Мајка Тереза е како картонски кога ќе тропнеш на него, шуплив. Не знам како ви звучи но во живо делува многу неквалитетно, ефтино

2. Плексигласот над аквариумот(или бунарот, не знам што е што) е цел со кондензирана пареа, и не знам како планираат они да го спречат понатамошното кондензирање.

3. Во тој дел околу бунарот видов 2 штекери што стварно без врска некако штрчат а ги има и повеќе на други места. Исто на ѕидовите одма до продавницата за сувенири има прекинувачи за светло како дома. Збориме за истиот дел кај бунарот

4. Бетонскиот дел на бунарот( на сликата се гледа, црвенкаста боја, над камената основа) е фарбан ОТКАКО биле поставени столбчињата, и сето тоа е така несмасно направено што столбовите се измачкани со истата боја.
Сликава е од пбанкс и овде не се гледа тоа

5. Портата има некакви резби кои не се ништо подобри од најобични чкртаници. За впечатокот да биде подобар, портата ЧКРИПИ, но луѓе вие не сте чуле такво пеколно чкрипење. Дали е тоа намерно оставно така за да даде некаков шмек или фушерајска изработка - не знам. Битно тоа мора одма да се реши иначе јас ќе дојдам и ќе ја подмачкам

6. Фасадата со птичките иако префарбана плава, сеуште ги има тие чкртаници како да гаселе цигари од неа. Некои од птиците имаат скршен клун и се оставени така.

7. Не можам а да не ја приметам сличноста на четирите фонтани со женските гради

8. До мермерната статуа на Мајка Тереза има една бетонска коцка големина 1м х 1м х 1м. која е поентата не знам, но не би ме изненадила некој страшна симболика зад сето тоа.

Листава без никаков проблем може да продолжи но и доволно го натрупав постов. Главната поента ми беше фушерајската изработка која очигледно се должи на притисок што побрзо да се заврши за изборите, како и самата катастрофалност на целиов проект. Фрлете око на следниве детали кога ќе поминувате додека не го сликнеме ова.
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #293 Posted: 09-Feb-2009 at 04:00
Бетон вероватно на вакво ѕидање со камен мислеше?! http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=202&PID=30096#30096
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #294 Posted: 09-Feb-2009 at 04:28
Следниов текст што ќе го пренесам е од германски ТАГЕСПОСТ од 5 февруари 2009. Утрински весник само го има преведено и пренесено на македонските читатели. Нема да кратам, ниту потенцирам делови од текстот бидејќи е видување на еден странски весник. Ајде да видиме како тоа изгледа од германска гледна точка:

Малата земја која ја почитува својата голема светица

Македонците се горди на МаЈка Тереза, но тие не знаеја многу за неа, освен дека е родена во СкопЈе

Во Македонија, наследството од Mајка Тереза го почитуваат не само католиците: и муслиманите и православните христијани дојдоа на отворањето на Спомен-куќата на Mајка Тереза.

Забележлива, интересна и архитектонски самоволна може сигурно да се нарече новата Спомен-куќа на мајка Тереза во центарот на градот Скопје, без некого да навреди. Традиционалната македонска архитектура овде е споена со индиски и модерни стилски елементи.

Во Скопје, тогаш дел на Османлиската Империја, a денеска главен град на Македонија, пред 99 години беше родена Mајка Тереза како Агнез Гонџа Бојаџиу. Овде го помина детството и младоста, овде таа растеше покрај нејзините побожни родители и хрватските језуити и се' подлабоко навлегуваше во верата.

Во Македонија сите се горди на оваа голема ќерка на земјата, која насекаде низ светот стана позната како ангел на сиромашните, како мисионерка на милосрдието и носител на Нобеловата награда за мир. При отворањето на Спомен-куќата на мајка Тереза во центарот на градот – многу малку оддалечена од Собранието – беа присутни речиси сите: демохристијанската влада на чело со претседателот Никола Груевски, од Словенија пристигна апостолскиот нунцие, еден католички и тројца православни бискупи, двајца високи претставници на Исламската верска заедница, претставници на сите етнички заедници, значи покрај Македонци и Албанци имаше и Роми,Турци, Бошњаци и Срби.

Односот помеѓу државата и Црквата во изминативе години темелно се измени. Новата Влада ја воведе наставата по религија во училиштата, ја поддржува изградбата на црквите, видливи се крстови.

И градбата на Спомен-куќата на Мајка Тереза беше по иницијатива на оваа Влада. Не е случајно, туку свесна симболика, што Спомен-куќата на Мајка Тереза е изградена точно на тоа место, каде што до земјотресот во 1963 година се наоѓаше Католичката катедрала „Исусово срце“. Исусовото срце била нејзина прва и единствена љубов, така кажа еднаш Мајка Тереза.

На југословенските комунисти им беше добредојдено уништувањето на стариот град, за да се истисне видливото верување од Скопје. Сегашната Влада го враќа тоа и не е никаква случајност тоа што над музејските простории се наоѓа видлива капела, чиј олтар го освети нунцието.

Овде свештеникот во иднина трипати неделно ќе чита миса и сестрите на Мајка Тереза редовно ќе држат часови по молитва.

„Македонците се горди на Мајка Тереза, но тие не знаеја многу за неа, освен дека е родена во Скопје и дека живеела тука. Таа живееше според зборовите на Исус: „Што му направивте на најмалиот од моите браќа, тоа ми го направивте и мене“, вели архиепископот г.г.Стефан.

Автокефалноста на македонската православност не е признаена ниту од Српската православна црква, ниту од екуменскиот патријархат во Истанбул. Архиепископот г.г. Стефан во разговорот за нашиот весник вели дека тоа е последица на политиката:

„Кога ќе се реши проблемот со името на земјата, ќе се реши и проблемот со црквата“.

Архиепископот г.г. Стефан е горд на добрите врски со Ватикан. Уште историскиот Охрид бил мост помеѓу Рим и Истанбул. Ватикан им овозможи на македонските православни свештеници студирање во Рим. Во Рим може да се разговара за македонската култура послободно отколку на друго место. Во огромната македонска дијаспора, каде што живеат повеќе верници отколку во самата земја, македонските православни свештеници постојано наидуваат на великодушна финансиска и организаторска помош од Католичката црква.

Само еден процент од двемилионското население во Македонија е католичко. „Но, црквата е многу подвижна“, вели бискупот.

Врз тоа се потпира и македонската Влада, која веќе го покани папата Бенедикт XVI следната година да ја посети Македонија.

На 27 август 2010 година, Скопје слави 100 години од раѓањето на Мајка Тереза. Заедно со папата Бенедикт XVI се надеваат во Македонија.

http://utrinski.com.mk/?ItemID=94BA6C3E75654D4B8D08D4191C9A81DE

http://www.die-tagespost.de/2008/index.php?option=com_content&task=view&id=100045782&Itemid=5

Edited by lslcrew - 09-Feb-2009 at 04:45
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #295 Posted: 09-Feb-2009 at 11:35
wtf, која е Олга, архитекта!!? Ја познава ли некој!?
lslcrew фала ти за сликиве, да не се резилам да влегувам таму...и не сум изненаден од ентериеров, си одговара на целото пакување....
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
anDarko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote anDarko Quote  Post ReplyReply #296 Posted: 13-Feb-2009 at 14:48
за сите обожавачи на прекрасново здание и на виртузноста на архитектот Вангел, еве и Facebook група:

http://www.facebook.com/group.php?gid=51604023937

Од описот на групата:

И Ја сакам од дрогата што ја зема Вангел Божиновски

Зошто е толку мистериозен овој човек, дали неговите дела кријат една огромна тајна, дали таа тајна всушност е светиот грал кој според многумина се наоѓа во шупливиот столб на куќата на Мајка Тереза, дали струјомерот во куќата на Мајка Тереза го одбројува времето кое ни останува на овој свет???
Дали ако влезеш во бунарот под куќата на Мајка Тереза, ќе излезеш во Хадронскиот акцелератор во Женева?
Зошто во последен момент ја исфрли од проектот лушпата од банана која сакаше да ја ставиш на надворешниот столб од куќата на Мајка Тереза?

Прашања, прашања, прашања...а малку одговори!!!

Дај ни правец Ване, дај ни знак каде да трагаме по одговорите...биди наш водач...ај бег ју

Recent news

M.T ...ротација за 90' на лево

Чак Норис е виден у близина на куќата на Мајка Тереза како купува палома.

Edited by anDarko - 13-Feb-2009 at 14:49
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #297 Posted: 13-Feb-2009 at 14:53
LOL
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #298 Posted: 13-Feb-2009 at 19:48
Колку почесто поминувам покрај објектов, толку повеќе ме фаќа срам. Страв ми е да влезам внатре, зданиево може да се разбере и како геноцид на естетските вредности.
Back to Top
anDarko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote anDarko Quote  Post ReplyReply #299 Posted: 16-Feb-2009 at 17:17
некој побара слика од зданиево навечер...еве една од Flickr (Annoula)...рекламата за Битолско млеко ептен се вклопува во општото шаренило Nuts

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #300 Posted: 16-Feb-2009 at 22:34
рекламата заборавив да ја искоментирам Crazy и таа да не има некаква симболика?

инаку незнам како и зашто, ама објектов полека почна да ми легнува кога поминувам навечер покрај него Nuts
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1314151617 23>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.539 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.