![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 75> |
Author | ||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
maja79, BOKO, фала за визуелизациите... да нема никакви дилеми околу тоа како објектов се вклопува таму.
BOKO, мислам дека преоптимистичка ти е проценката за 100 години, а за тоа дека нема шанси веќе ништо да те изненади, се плашам дека можеби ќе решиш и да ја повлечеш таа изјава. Мислам дека дечкиве имаат потенцијал и за понатамошно поместување на границите на невкусот и лошото планирање и за комплетно претворање на Скопје во град од некој лош цртан филм. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
aleksmkd ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 24-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Ova e nekoj makedonski sindrom, se da natrupa na edno mesto.Toa se sluci so skulpturite, se stavija na mal prostor i se gusat, isto so objektite koi se gradat vo centar, se somnevam deka voopsto postoi infrastruktura za niv, mislam ke bide soobrakaen haos, a za arhitekturata nema sto da zboruvam.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Бог да ја прости архитектурата во Македонија!
Браво маестро Живковски!!! ![]() |
||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|||||||||||
види туристичко јадро нема да се избилда со незнам она комерцијална банка или стоковна типо, иако реално самите тие објекти може се и поавтентични во однос на некаков контиунитет во споредба со она што денес треба да се насади. инаку и јас би се сложил со ваква идеја, но истата да е далеку повеќе од шминка. за ваков експеримент треба многу умешност, која кај нас и на хартија да е добра во реалноста на дело ќе ја оплескаме, и не заради нешто друго туку само заради импровизираниот пристап околу изведбата. патем ова репликите од бетон се далеку полошо комбинација, а капак па кога и ќе се застаклат евентуално со некое обоено стакло, навистина е тешко да се поверува дека крајниот резултат може да вети нешто повеќе од турбо класика. целта на власта е јасна да направи културно средиште околу карпошово востание и камениот мост пред се со некој средновековен коктел од градби кои би дале и покултурен а воедно и потуристички акцент на епицентарот на МКД (кој сега со двата плоштада мислам дека е фокусиран на самиот камен мост), со исклучок на стара НБ, но таа парцела беше продадена уште во времето на мината гарнитура, па сега малку им бега од рамката за културно историско опкружување околу камениот мост, што навистина наметнува прашање како сето ова ќе изгледа на крајот. невелам дека сето ова не е преамбициозно што дури тера во кич во очите на повеќето па и на мене, но сепак оставам простор да видам како ќе излезе финалниот резултат, иако поучени од премисата нулта корупција, дури и најдобро прифатените проекти во МКД на крајот заради ефтина финансиска подобност на избраните изведувачи, како што спомна кло завршуваат како карикатури од најлош цртан филм. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||
mozam da zamislam kako ke izgleda koga od plostad ke se pogledne nakaj objektov vo leto koga sonceto ke ima nadolna linija, i koga ke se reflektira od staklenicite na gradbava....ke ima masovno okjoravuvanje na narodov.....
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cifra ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Feb-2009 Online Status: Offline Posts: 85 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Па добар дел од народов веќе е ќор и не ги приметува најавите за вакви работи а не прогледува ни кога кога ќе почнат да се градат. Изненадно прогледува кога ќе е отварање на објектот и слушаме муабети у стил: еј како бе, од кај никна ова, како можеа вакво нешто да напраат бла бла бла
Тој филм го гледавме со мајка тереза а сега го гледаме и со ова чудо. |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
GreatMakedon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2007 Online Status: Offline Posts: 186 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Mene bas mi se sviga, osven zelenata boja na koja imam zabeleski, arhitekturata mislam dobro ke se vklopi vo site onie "staro arhitekturski" proekti koj momentalno se gradat vo centarot na skopje.
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Raisinloaf ![]() Senior Member ![]() Joined: 31-May-2008 Location: Gevgelija Online Status: Offline Posts: 227 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Исто и мене бојата не ми се допаѓа како и локацијата.Овој проект е добар но ако е поголем и доколку би бил на местото каде што сега е Американската Амбасада , на Кале
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||||||
На тие што им се допаѓа проектот, нека си го земат во своите градови. Јас како жител на Скопје, почнувам да се срамам од овој невиден кич во нашиот град. Се прашувам дали воопшто овие наши „генијални“ архитекти живеат во Скопје или целта е градот уште толку да се обезличи.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
maja79 ![]() Newbiе ![]() Joined: 18-Feb-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Edited by Cloverstack - 25-Mar-2009 at 14:38 |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Тука ич не ми е јасно како се планира да се пристапува до паркингот. Дали преку уште една подземна уличка како онаа на кеј 13.11 што е планирана, или па тоа ќе иде преку МНТ паркингот?!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||
кога биле проблем подземните улички ![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
А што е всушност финтата со архивот? Архивот веќе има солиден објект кој мислам дека е просторно сигурно поголем од делот што ќе биде ставен на располагање во оваа зграда. И што се планира со „стариот“ објект? Овој дел воопшто не ми е јасен а немаше никакви информации околу ова.
Брилијантно! Значи ако се наоѓаш на левата страна од Вардар, за да одиш во музејов прво ќе мора да поминеш од десната, а после преку овој дебилен мост да се вратиш пак на левата. Идиоти ниедни, значи единствена намена на овој мост е да ги приморате граѓаните да поминат подолг пат, а мостовите треба да служат токму за спротивното! |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||||||||||
ако мислиш на објектот кој се наоѓа близу пазарот во Тафталиџе, тој е градски архив...а за државниот, најверојатно до сега бил некаде под кирија? |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Го знам градскиот, мислев на оној објект што се наоѓа позади судска палата:
41°59'51.54"N 21°26'33.07"E Нели е тоа архив на Македонија? |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Баш ме интересира како ќе влагаат луѓе во музејот доколку се зголеми водостојот на реката, или недајбоже ако вардар го направат пловен?!?! или имаат подземна улица и за влегување ?
Човечката глупост навистина е бесконечна... |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||
katastrofa, (crkvata i sudot se super ama mestoto e strasno ,,..malku mesto ima skopje??=kojznae mozebi zemjisteto se prodadeni
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|||||||||||
ух тоа не знам...да не го отстапуваат тој простор на некој од судовите/обвинителство - и онака секогаш нив им недостига простор... |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
znae li nekoj dali ce se gradi uste eden most od gtc do filharmonijata ili taka ce ostani (so mostot od sudot?)
![]() |
||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |